• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 11:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с неизвестни бебета в аквариума !

Започната от gotiniq, 24.05.2011 23:39

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gotiniq

Здравейте, пиша за първи път в този форум, от близо година си имам малък 30 литров аквариум, непрофесионално си отглеждам рибки и днес случайно се загледах че зад гъбата ми има някакви неща наподобяващи рибки, но не съм сигурен нито от коя рибка са, нито дали все още се живи - не шават ! :) В аквариума имам 3 розово данио, от 2 дни имам и 3 лилаво- зебрести данио, 1 хелер ( женски ) 3 гупи 2 женски и 1 мъжка, 2 неонки може би мъжка и женска 1 охлюв :) ампулария, и си мисля че може би някоя от хайверните рибки по чудо е хвърлила хайвер който се е излюпил, тъй като съм имал бебета от живородна риба и размера им не наподобява този на това което видях. Моля някой ако успее да разпознае по снимките - колкото и некачествени да са те, да каже за какво иде реч !?

Bolta

Здравей!
Най-вероятно са от Даниото.

gotiniq

А дали все още са живи, защото са залепнали за стъклото като ваденки и не шават ;) ?

Bolta

Живи са, но не се знае докога. Ако е изразходвано жълтъчното им мехурче, трябва да се пристъпи към захранване.... иначе  *dead

gotiniq

то хубаво че трябва да се захранят, ама аз не мога да ги изкарам от там, днес видях едно престрашило се мъниче че се е залапеило за една от стените на аквариума ама то е мега миниатюрно и никой не го вижда и не го закача, успях да го хвана и отделя, но другите му братя и сестри си стоят отделно в общия аквариум повечето зад гъбата - то май не са оцелели много ;) но това е живо - шава ! :) Как трябва да се процидира в такава ситуация, да изкарам всички риби и да се опитам да уловия миниатюрните рибета или да си стоят там, пък току виж излезната корави и оцелеят в аква сървайвър !?!?

Caxapa

Пробвай с маркуче за аераторна помпичка да ги  засмучеш. Все едно точиш вода от аквариума в някой буркан а от там в малък аквариум. Виж статиите за развъждане и отглеждане на данио!

gotiniq

Тъй като нямам такъв резервен аквариум за бебета, защото не съм предвиждал да отглеждам фъстъци :) възможно ли е да се гледат в друг съд примерно някакъв буркан докато поотраснат а след това ще ги пусна в отделно загръждение в общия аквариум да са при другите риби но без да ги закачат, тъй като сега са миниатюрни и ще минават през дупките, успях да ги извадя от общия и общо взето съм извадил само 6 :) от тях 1 да оцелее ще съм мн доволен, но се съмнявам че ще стигнем до такъв финал ! :)

Slavov

По-скоро 10 литрова туба изрежи, лепни и филтър, и най-вече аератор, така бих направил аз, ако нямаш някой приятел да вземеш аква на заем !?

barabata

Даниото си хвърля хайвера където падне и обикновено се изяжда де що го види. Ако са се спасили зрънца между растения и камъчета то те са се излюпили. Първо са така неподвижни и залепени към някаква повърхност и след известно време се раздвижват и започват да плуват. За да има много оцелели при развъждане се слага мрежа на разтояние от дъното за да не изяде някой хайвера.
Няма да се притесняваш, периодично ще си има хайвер и евентуално ларви, но тънкия момент е да се захранят и отгледат. Ако не ти трябват сега малки и няма как да ги гледаш няма смисъл от челни стойки. Няма да оцелеят дълго. Когато си готов и подготвен както трябва тогава се занимавай със потомството.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

gotiniq

Е, нищо, че не съм професионалист, не бих пуснал ей тъй малките да ги изядат, бих направил каквото мога на този етап пък каквото стане :) оцелея - оцелеят, аз да знам че съм положил някакви усилия. По принцип не съм мн силен и с бебета от живородки, имах хелерчета, платички и гупички, но след примерно 1-2 седмици нещо им става и по 2-3 умират на ден и от примерно 10-на общо бебоци оцеля само 1 ;) гупарка която расте смело сред другите големи, но пак 1 от 10 :) иначе до сега съм отгледал около 4-5 бебета които са порснали до висини. Но за целта не предприемам никакви специални грижи, нито поддържане на температура нито храна от 50 лв. :) нито нещо ВИП. Просто си ги гледам нормално. Та в този ред на мисли, ще пробвам квото стане - стане, няма да го преживявам тежко ако не успее да оцелее нито едно ! :)

gotiniq



Ето тази снимка е на 3-дневното бебе, което е едно от 5-те оцелели при неволната си поява в общия аквариум. За сега бебета се чувстват добре, вече се движат ( плуват ) не са залепнали за нито една част от импровизираното  им местонахождение в специализиран за целта съд намиращ се в общия аквариум.Някой който е виждал бебета от данио може ли да го определи това дали е данио или може да е малко бебе неонче ? Тъй като са прекалено малки и нямат никакви отличителни черти. Надявам се да оцелеят достатъчно дълго за да разбера какви са ! :)

Bolta

Люпил съм данио и изглеждат по същия начин. Предполагам, че неоните няма да изглеждат по-различно, но ми струва, че е по-малко вероятно да са неони. Даниото са доста по-издръжливи, а на неоните им трябва и по-различна среда... по-точно кисела вода, за да се излюпят.

gotiniq

Благодаря за компетентното и бързо мнение което получавам тук. Последно по темата искам да попитам и дали е проблем да съжителстват тези бебоци с такива от гупа, тъй като 1 от гупата ми е в напреднал стадий и скоро и наближава термина ( предполагам :) ) и е напълно вероятно да успея да  уловя някое живо бебе - та мисълта ми е, мога ли да го пусна при другите новородени бебоци  или има вероятност гупите да изядат тези, тъй като те са сравнително по миниатюрни !?

gotiniq

Някой може ли да изкаже компетентно мнение по този въпрос, тъй като от както съм пуснал темата в друг раздел - нямам отговор до момента  !?
http://aquariumbg.com/forum/jivorodki/kajete-mi-dali-moyata-ribka-e-bremenena-vsichki-vaprosi-tuk!/540/

Caxapa

До готиния! Гупата ти вероятно е стресирана От честото ти да не кажа постояно взиране в родилката. Остави я да си роди спокойно и всичко ще е на ред.

gotiniq

Днес цял ден си е стояла самичка в родилката на спокойствие без лампи да и светят хора да и се мотаят и НИЩО :) като се прибрах черното петно си стои НО бебета - няма.В момента я извадих да си живурка пък ще видим какво ще стане, забелязах че мъжкия иска да я такова ама тя рязко се дърпа и не се дава :) следователно може още да е неразположена или и аз не знам какво и има... може ли от стрес или нещо от този род да има пауза между раждането в рамките на повече от 24 часа ? Който по ги разбира да даде инфо ако може !?!?

gotiniq

Ден 10-ти, от бебетата остана само едничко което май ще се окаже неонче, тъй като е прекалено искрящо и има червени части от тялото - много жалко че остана само едно.  Направих грешка да сложа бебета на неонче и бебета на гупа на 1 място 5 на 5 но за съжаление остана само 1 неонче, с другите се случи че ги видях на земята полуизядени само по очички бяха останали. Надявам се последния оцелял да изкара още и да разбера що за бебе е това ! :)

Similar topics (5)

28196

Публикации: 13
Прегледи: 6615

39638

Публикации: 2
Прегледи: 1930

51033

Започната от Supreme


Публикации: 0
Прегледи: 1244

59474

Започната от bilianay


Публикации: 8
Прегледи: 3928

22010

Започната от iccoo


Публикации: 5
Прегледи: 3704