• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 11:45

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с живородки

Започната от HristoNN, 30.01.2017 22:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

HristoNN

Здравейте.
Стартирах нов аквариум преди два месеца и половина. Рибките ги добавих след първият месец. Известно време нямаше проблеми, но изведнъж рибките взеха да умират. Не масово, но умираха. За един месец са ми умрели две женски гупи, две плати с воални перки, една хелерка и една балонна молинезия. Рибките се движат добре хранят се, жизнени са. По някое време някоя от рибките се свива една и почва да прелягва по дъното. Понякога се оправя и толкова, но понякога издържат така ден два и умират. Нямат видими следи, петна и тн, не са и издути. Храната си я изяждат в порядъка 1 до макс 2 минути и двапъте в седмицата не ги храня.

Малко инфо за аквариума

Обем на аквариума: 270л

Височина: 50см

Грунд: пясък, естествен
Дебелина на дъното: от 2см до 10см
Размер на камъчетата: едрина 3-5мм

Осветление: 2х30w Sylvania Grolux и 5м светодиодна лента SMD5050 студеба светлина. Осветлението е пуснато от 17:00 до 23:00. Общо 6 часа. От 17:00 свети, защото тогава се пребираме с женами от работа, а преди това няма никой унас.

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба): въздушна завеса
Аераторна помпа (с гъба): не
Вътршен филтър л/ч: не
Външен филтър л/ч: 2000l/h SunSun 304b
Система за СО2: да, мая и захар

Филтрите работят непрекъснато

Дата на стартиране на аквариума: 15.11.2016г.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър): не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Вода
Сменям по 50-70 литра (процента) на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла. Водата е с температура 23 - 25 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 26 градуса.

Храна
Видове храна: тропика
Колко често храните рибките си: единпъ дневно
За колко време рибките изяждат порциите си: 1-2 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 60%
Колко % от дъното са бързо растящи: 59%
Колко плуващи: 0

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 6 херера, 6 молинезии, 2 балонни молинезии, 5 неона, 4 плати, 12 гупи, 2 анцитруса, 4 коридораса, 2 отоцинколус, 2 САЕ.

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2 хелера, 3 гупи, 2 плати.

При последната смяна на водата ми се стори, че има някаква по-странна миризма от аквариума. Смисъл малко по остра, но не можах да я определя каква е. Дъното все още не съм го сифонирал, единствено с маркуча съм обирал по повърхността отлаганията.

Дайте съвети какво да правя. Не ми се струва нормално да ми умират така рибките. Неми се струва нормаллно, въпреки това където ми киазват познати и по магазините, че живородките умирали постоянно.

HristoNN

Сега се оказа, че имам още една гупа по същия начин. Лежи и на моменти плува. Но не е така жижнена. Сега забелязах, че хрилете и са леко по-отворени от нормалното.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


Dragomir

След като УМИРАТ РИБИ КОЙТО НА ПРАКТИКА СА НАЙ ИЗДРЪЖЛИВИ....мога да кажа че бъркаш от първия ден....подаване на CO2...НИКЪДЕ НЕ СПОМЕНАВАШ КАК ГО ПОДАВАШ...И НЕ Е НОРМАЛНО ДА ГО ПОДАВАШ ОТ САМОТО НАЧАЛО....чак след като видимо растенията се захванат....мириса който казваш че е мирисала водата също води до проблема.....общо взето аз си мисля,че няма растения който да консумират това CO2....казваш рибите се кътат в някой ъгал...ама горе или долу не ми стана ясно....както и самата ти филтрация ме озадъчи...CO2...И ТЕЗИ ГЪБИ И МЕХУРИ...НЯМА НИЩО ОБЩО....И ТАЯ СВЕТЛИНА 2X30W....И ОНЕЗИ ДИОДИ....ТОВА СИ Е ПЪЛЕН МРАК....КАТО ЦЯЛО СИ ОПРАВИ НЕЩАТА ПРОЧЕТИ ТУК ТАМ И ТАКА.

Nebunu

Аз като си стартирах моя аквариум ( растителен, зареден от ден 1 с бързи растящи ) от ден 1 почнах с ЦО2. Вярно че с мая и захар но не съм забелязъл пробеми поради тази причина. Но повтарям, мая и захар не бутилка.

niki_o

Колега  Dragomir,незнам дали знаеш,че главните букви са доста.....Абе все едно крещиш *JOKINGLY*.Ограничи ги ако може :whistle:

HristoNN,пусни една снимка фронтално на аквариума,по-ясно ще е,защото едно е да казваш какво има друго е да го видим.Пусни и снимка на Гупата която страда в момента ако е възможно.

Dragomir

Ами колега Николай то в българия ако не крещиш кой ще те чуе що не му дадете съвети на човека,а ме хванахте мене за големите букви.....и незнам за каква Гупа ми говориш инак ще пиша само с малки вече извинявам се. *DRINK*

niki_o

Цитат на: Dragomir - 11.02.2017 16:47
Ами колега Николай то в българия ако не крещиш кой ще те чуе що не му дадете съвети на човека,а ме хванахте мене за големите букви.....и незнам за каква Гупа ми говориш инак ще пиша само с малки вече извинявам се. *DRINK*
Я ми прочети поста пак :-DЗа Гупата не е за тебе,а за да дам съвет искам да знам как седят в деиствителност :-)Но колегата явно няма особенна нужда иначе да го е изпълнил досега.

Caxapa

Цитат на: Dragomir - 11.02.2017 16:47
Ами колега Николай то в българия ако не крещиш кой ще те чуе що не му дадете съвети на човека,а ме хванахте мене за големите букви.....и незнам за каква Гупа ми говориш инак ще пиша само с малки вече извинявам се. *DRINK*
Крещи се по площада и пазара. Тук има и трябва да има ред. Писането с главни букви се счита за неуважение. Надявам се дискусията с заглавните да е приключила без поледващи коментари. Благодаря! / от екипа на БАЕ/

HristoNN

След малко ще кача снимки на аквариума. В момента е малко окастрен.
CO2 го пуснах след първия месец. То е захар и мая. Иначе растенията растат като луди. За два месеца вече три четири пъте ги кастрих, защото започват да покриват цялата водна повърхност. Филтрацията е с външен филтър sunsun 2000l/h. Пълен е с едропоресна гъба вата и керамика.  Осветлението може и да го променя с още две луминисцентни лампи, но ще помисля. Иначе до сега съм нямал проблеми с водорасли. Дано и са нямам.
А гупата която беше в това състояние умря и сега наблюдавам другите. Умря ми и една балонеста молинезия.
Иначе рибите обикновенно лягат на дъното. Понякога на другия ден са по-добре и след това пак по дъното. Две ги забелязах, че заслабват и стават леко гърбави и след това умират.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk

HristoNN

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170213/6171e0303297220ebd4ce47aa1709746.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170213/d17c8990b198e7e7a9be3269ed94718a.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170213/d043d883f9a9aca7dbf3bf6ad1d950f9.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170213/28722f777183cb44bd0237aff904aba1.jpg
Това е аквариума ми. Малко е укастрен в момента защото преди два дена го постригвах.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


niki_o

Очаквах друга картинка колега,но аквариума не изглежда зле потдържан или мръсен.Бързите растения не са чак толкова много,но стигат,просто живородките са в повече,а те цапат много.Възможно е и при смените ВиК да ти спретват номер с някой химикал който са предозирали,може и просто стари рибки да си купил,но не се отчаивай.Просто недобявай още рибки,нямаш място.Нека тези които понясят условията да те радват :-)

HristoNN

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170214/ea4fae2db89a3d65577e61177af472e4.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170214/04584830a1b3d91134f3f817becb78e4.jpg
Днес забелязах че едната ми балонеста молинезия е заслабнала също тока и малкият ми коридорас. Взех да се чудя дали не съм си докарал някаква болест в аквариума. Защото две от предните ми умрели бяха станали слаби и леко гърбави. Нямат нито петна нито нищо друго освен че отслабват и стават леко гърбави. Иначе ходят да се хранят. Храня рибките само веднъж наден като изяждат храната за 1минута максимум 2 и през 2 или 3 дена един ден не ги храня.
Първите ми умрели рибки бяха от един и същ магазин, но останалите от същия магазин си живеят все още безгрижно.
Като се замисля тези които се залежават на дъното и отслабват започват да отварят хрилете си по интензивно.
Аерацията не я спирам изобщо. Флейтата е насочена към задното снъкло за да не създава голямо течение. Насочих я така след като четох из форума.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk

HristoNN

Открих къде ми е проблема в аквариума. След като вдигнах всички стъкла на плъзгащия капак открих, че миризмата идва от единия ъгъл срещу флейтата. И миришеше на амоняк (ужасна смрад). Миризмата я имаше само в този ъгъл и никъде другаде в аквариума. За това си помислих, че няма добра циркулация точно в този ъгъл и за това се получава тази миризма. Завъртях флейтата на 90 градуса да не е насочена към задното стъкло, а да сочи към страничното стъкло. Миризмата изчезна от този ъгъл и вече рибките са по-енергични и не седят толкова близо до повърхността. Също така имах две залежали се гупи и в момента дори и те започнаха да се съвземат.
Дано вече да нямам проблеми с аквариума и да му се наслаждавам.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


karadaliev

Това е много интересно развитие, неочаквано от мен със сигурност. Дали има някакъв начин да разберем (или поне да предположим) от какво се е получило това?

Ти погледна ли какво имаше в този ъгъл, да не е имало умряла рибка в грунда или нещо такова?

HristoNN

Това е ъгълът на предното стъкло. В него няма засадети растения така, че няма какво да се скрие там. Дъного съм го сифонирал и е сравнигелно чисто. Проблема се оправи единствено като давъртях флейтата. Иначе сменях водата, нехраних рибките няколко дена, чистих филтъра, слагах сера токсивек и т.н. и нямаше резултат. Завъртях флейтата и проблемите изчезнаха. Според мен се е получанало зона с лоша циркулация и заради това там са се натрупвали различни неща.

Изпратено от моят GT-I9060I с помощта на Tapatalk


Similar topics (5)

28404

Публикации: 18
Прегледи: 8363

40102

Публикации: 1
Прегледи: 2030

52594

Публикации: 8
Прегледи: 3733

51118

Започната от Martinn


Публикации: 5
Прегледи: 2136

23363

Публикации: 5
Прегледи: 3955