• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с горните плавници ! (плати и хелери) + гупи вече

Започната от Morphined, 19.06.2010 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

Вчера следобяд забелязах,че на 5-6 от платите ми им ги НЯМА горните плавници,а на 3-4 високоплавни хелера са като "оръфани" (а високоплавен хелер без горен плавник си е жива трагедия)
Дали е възможно да е от силната струя на водата,тъй като започнах да наливам вода с по-голям маркуч напоследък ?
Или някоя риба се е озлобила ? Нови риби които съм пуснал - 4 черни неона 2 коридораса и 2 обикновени сома.
Аквариума е 175 литра,пълен с живородки и досега си живееха добре и със всички плавници :) Изключвам варианта да е болест,тъй като рибките с липсващ плавник са изключително пъргави + това се сещам,че единият мъжки плат е така от 5-6 дена,но тогава не му обърнах внимание,защото беше само той.
Въпроса ми е "риба" или "маркуч" е причинило това според вас и ще се оправят ли плавниците на засегнатите рибки ?
: 19.06.2010г 08:08ч
Отделих черните неони и сомовете.
Забелязах,че сома изскача над водата и се удря в капака,възможно ли е от силните удари,горните плавници на излезлите на повърхността риби да ядат да се накъсват ?
"Черните неони" са три на брой,и те са преместени. Имат нещо като троен шип в края на опашката и сини очи,неони ли са въобще и ако не са какво са и хищник ли са ? Възможно ли е те тримата да са изяли горните плавници на ВЕЧЕ 30 риби за едно денонощие ? (забелязвам,че не обръщат внимание на храната,която им давам)
Някой да помогне,гледката на високоплавни хелерчета без плавници не е приятна !

MeTogu

До тук не ми стана много яко какви са тея обикновенни сомове.А "неоните" който имаш най-вероятно са палмери (кралска тетра).Обикновенно не са агресивни риби,но не се знае знае ли се :)
Дай снимка на оръфаното.И какво имаш под мъркуч - как може дой да е причината.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Morphined

Да,палмери са. И ги отделих в друг аквариум заедно със сомовете.
Обаче днес ми се струва,че и нови риби нямат плавници,а като че ли и на гупите ми започват да изчезват,само молинезиите държат.
Ще опитам да направя снимка,моля някой да ПОМОГНЕ ! Какво за бога е това,плавниците чезнат като кабели в циганска махала !

ПРОМЯНА при рибите : На някои гупи изглежда,че плавниците "загниват" от горе отново. Възможно ли е да е паразит ? Не ми се вижда логично,тъй като нито една риба не умира и дори няма признаци,че е наранена,не се движат странно,ядат си напълно нормално и се движат напълно нормално,но плавниците липсват или са оръфани,вече на 50 риби !

Инфо за аквариума :
Стартиран на 21.12.2009
175 литра
филтър : да
осветление : 200 вата
растения : 17 дъбчета (малки и големи) 2 лимончета, 15 от тези дългите дето растат на горе (не им знам името,не се занимавам с растения) и едно червено някакво общо взето много растения
грунд : пясък и 2х2 см черни и бели камъчета (никога не ми е правел проблеми грунда само да кажа)
храна : артемия,пресован тубифекс,циклопс
риби : по около 100 хелера,плати и молинезии и към 50 гупи (рибите на 95% са ПОДРАСТВАЩИ казвам го да не тръгвате сега да врънкате,че нямат място тъй като са по 2 см повечето)
промени през последните 10 дни : пускане на 3 палмера,2 коридораса и 2 сомчета по 8 см (които вече са отделени по подозрения,че палмерите са нахапали плавниците)
смяна на водата : 2,3 пъти на ден по 10-15%
използвани препарати : НЕ

Проблемът е вече от 3 дена.

Ден 1 : 5 плати "губят" горните си плавници + 3 високоплавни хелера. Рибите плуват спокойно,ядат си с настървение и все още са живи и в отлично здраве на пръв поглед (лол)

Ден 2 : Платите без плавник вече са 17,а хелерите 13 (всичките високоплавни) Рибите продължават да плуват нормално и да си хапват,няма нито една умряла.

Ден 3 : Платите без плавник вече са 20,хелерите са 17 (13 високоплавни и 4 обикновени) а на 4 гупи горните плавници сякаш им загниват. Възможно е гупите и преди това да са били така,но да не съм забелязал. "Чумата" сякаш е отслабнала след преместването на сомовете,коридорасите и палмерите. Нито една риба не умира,нито една риба не се държи странно. Нито една МОЛИНЕЗИЯ не е с "наранен" отхапан или поразен плавник (което е странно). Рибите НЕ се бият помежду си.
Плавниците изглеждат сякаш са нахапани от зъби и липсват на половина при 50% от рибите,на другите липсват напълно.

Ще опитам да кача и някоя снимка,камерата ми е супер зле,.не знам дали ще стане.

ПРОМЯНА ! : започнало е "загниване" на горните плавници на 3 черни молинезии.
Да се отбележи,че всички риби с този проблем НЕ са възрастни,възрастните (засега) не са засегнати.
Моля за помощ,основните ми риби са в този аквариум. Другите аквариуми нямат такъв проблем. Не намирам нищо в нета по въпроса.
: 20.06.2010г 09:09ч
Проблемът предполагам е установен. Гъбично заболяване на рибите,водещо до загниване на плавниците. Лекарствата и препаратите,които открих в нета са :

Neomycin
Aquafuran
Sera Bactopur Direct
Хлортетрациклин
Нифурпиринол
Окситетрациклин Хидрохлорид

Моля,препоръчайте ми някое от тях,след 2-3 часа ще си взема,ако никой не е писал ще го карам "на 6-то чувство" почти всичките са за 5-дневно лечение и пише,че действат,но на лекарствата в БГ нямам доверие...

MeTogu

Аз ти препоръчвам на Tetra - GeneralTonic.Ползвал съм го и съм много доволен.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Morphined

Плата долу среда :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F4qk38h.jpg&hash=42985b1ca5d0fb430356a78ba830d9e4a1589f49

Червен хелер средата на снимката,плавникът му все едно е отрязан права линия с бръснарско ножче :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fdm4tnk.jpg&hash=30da158d8d28fd3ef01d9a46c7fb1d8f894ef883

Снимка 3 : Трицветен хелер. Горният плавник (отново) НАПЪЛНО ОТСЪСТВА от картинката !

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F10ie9g3.jpg&hash=e306d360570b9d88385aed3ae24695992de17a8f

MeTogu

Колега не се обиждай но нищо не се вижда на снимките.Рибите ги различавам но до там.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

nikolaytoshev

Колега според мен проблема е с пренаселването. Въпреки, че са малки все пак броя им е доста голям (около 350 рибета) в 150л. реален обем е доста.

Най-вероятно се касае за бактериално заболяване в следствие на пренаселването на аквариума.

Аз лично препоръчвам да разредиш рибките и да използваш Sera Baktopur.

Другото, което забелязвам, е че  сменяш на ден по 2,3 пъти по 10-15% от водата в аквариума. Препоръчително е да се сменя 25-30% от водата в аквариума веднъж седмично.

Не си споменал каква ти е филтрацията.

Morphined

Именно за преди 3 дни беше заплануване "разреждането" на рибките,но тогава се появи този проблем.
Имам нов,подготвен аквариум,но в момента ме е страх ( и то основателно) че ако вкарам от тези риби там ще пренеса и болестта (ако е болест действително)

Промяна в Ден 3 : На 2 плати и на 2 хелера липсват части от опашките,възможно е да е от преди,но да не съм забелязал,но едва ли !

Именно Sera Bactopur исках да си взема,но засега не намирам във Видин каквито и да било лекарства,утре ще обиколя целия град ако трябва.
Може ли да ми кажеш как точно да използвам това лекарство ?
Иначе имам активен въглен и гъбичка.

nikolaytoshev

Първи ден22 капки или 1мл на всеки 20л вода.
Втори ден – пауза.
Трети ден - 22 капки или 1мл на всеки 20л вода.

По време на третиране не използувай активен въглен, защото той абсорбира активните съставки. Аерирай добре.
След приключване на третирането се препоръчва частична смяна на водата и/или филтриране с активен въглен.

Успех с лечението!!!

Morphined

Благодаря,колега. Дано успея утре да си намеря лекарството. Ще го направя 1:1 пък дано подейства. Рибите не умират,но ако оставя нещата така,играта ще загрубее 100%
Досега не съм се сблъсквал с нито една болест и съм в паника.
: 20.06.2010г 21:09ч
Намерих си само на Tetra GeneralTonic

Сложил съм по 5мл на 20л вода,20% от водата е сменена,аерацията е спряна. Не пише за колко време да е спряна аерацията,идеи ?

Alexfield

Спирането на аерацията е точно противоположното на:
Цитат на: nikolaytoshev - 20.06.2010 18:53
...Аерирай добре...
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

nikolaytoshev

Повиши аерацията съм имал предвид по горе в поста си.

Morphined

Да,да,аерацията беше спряна само за около час. После си писах ЛС-та с Николай Тошев,който ми каза,че е написал да я УВЕЛИЧА.
На описанието на лекарството надписът беше размазан,в крайна сметка се оказа,че пишело да се УВЕЛИЧИ аерацията,както и направих час по-късно,увеличих я ТРОЙНО за всеки случай.

Ден 4 : Лекарството е пуснато в употреба. Рибките живнаха доста,2-3 часа след това и бягат като луди из аквариума. Забелязват се следните промени : На една плата й липсва напълно страничен плавник,в следствие на което има проблеми с плуването разбира се. На няколко гупи като че ли плавниците биват разграждани. На 3 хелерчета им липсват части от опашките.

Ден 5 : Днес сутринта първото нещо,което ми направи впечатление е,че едното ми растение е напълно УБИТО от лекарството. 17 стръка заминаха в тоалетната,4 съм спасил (надявам се) другите растения не са засегнати по никакъв начин. Може да се вадят два извода. 1 - Не са се постарали да напишат на опаковката,че може да има страничен ефект върху растения. 2 - Лекарството определено не е с изтекъл срок на годност,поне върху растенията действа 100% :) В ден 5 все още ми се струва,че болестта напредва. С изключително забавени темпове,но все пак ми се струва,че напредва. Може да е параноя ! Може и да не е. Ако не подейства ще повторя процедурата след седмица,както пише. Но една седмица е много... рибите са много,засегнатите са около 50,не ми се мисли какво може да стане за седмица,ако от Тетра не са си изпипали лекарстово и не окаже никакво въздействие върху гъбичките. За първи път имам болест и използвам лекарство,ще съм крайно разочарован,ако се окаже,че съм го взел смао за "цвят" на водата.
Да се отбележи : все още НИТО ЕДНА риба не е умряла и няма признаци,че това ще стане,имам чувството,че са толкова корави,че ако си загубят всичките плавници пак ще живеят (образно казано) но дори така да е,проблемът засега остава неразрешен. :( Стискайте палци.

Desmoria

Според мен, просто трябва да се разредят рибите. Защото сега и да третираш, рибоците цапат много и е една боза.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Цитат на: TOXIC - 22.06.2010 10:32
Според мен, просто трябва да се разредят рибите. Защото сега и да третираш, рибоците цапат много и е една боза.
Временно решение е яки смени на вода.
За сега не мести, че ще цъфнат и други аквариуми.
Няма да навреди и вдигане на температурата с 2-3гр., това иска още аерация!
Ако няма видим ефект от препарата, няма полза от втори курс.
Сменяш препарата /и доктора :-D/.
Сменяй ежедневно поне 1/3 от водата и наблюдавай има ли развитие!
Ако тръгнат да гният и други плавници - лошо, следва антибиотик.
Важно - никакво хранене!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Morphined

Казаха ми,че мога да ги храня.
Прочетох в 2 теми,че хора са премахнали гъбичките с честа смяна на водата и кристално чиста вода в аквариумите + повечко сол,мисля и това да опитам довечера,дано подейства,но след като се дължат на мръсна вода и слаба хигиена е логично,че трябва по-често да сменям водата и да я изчистя до кристал.
Мисля,че препарата действа,не виждам нови заразени,а на 2 набелязани нарочно от мен риби с по-малки "повреди" плавниците вече са напълно заздравели (невероятно,но факт) това обаче не значи на 100% че ще подейства на всички риби.
Разреждането на рибите би могло да доведе до чиста ПАНДЕМИЯ,ако тръгне това чудо по другите аквариуми,не смятам да ги разреждам в болно състояние да заразя още 6 аквариума си е самоубийство.

Caxapa

Кой ти каза да слагаш сол? Преди години правехме солни бани  но да се слага (повечко сол) си е направо за супа работата. Молинезиите са риби виреещи в бракични води и са намирани- улавяни на повече от 20 мили от брега. Но това не значи, че са соленоводни.

Morphined

Ами всеки дава различен съвет,вече се чудя какво по дяволите да правя.
Един вика слагай сол,другия вика не слагай сол.
Един вика не пипай водата,другия вика сменяй яко вода.
Един вика може да ги храниш,друг вика не може да ги храниш.
Един ми написа да им спра осветлението,питах друг и каза,че не трябва да го спирам.
!?!?!? Много различни мнения не е на добре,така знам аз :(

А колкото за супата... не виждам сготвена риба в аквариума,всички са добре.

Desmoria

Това за осветлението са ти го казалаи, защото има препарати, на които светлината действа разграждащо и ефекта става нулев. Солта си е дезинфектант, много хора я слагат и при здрави рибки, но трябва да внимаваш с количеството.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Всеки си носи кръста!
Не си длъжен, а и не можиш да угодиш на всички.
Чети мненията, пък си реши сам кое, как и колко!
Аз лично бих сложил сол, щях да вдигна градусите, мрак и глад + яки смени на вода.
Най-важно е състоянието на рибите, ако се подобряват, на прав път си.
Никой от даващите съвети не знае по-добре от теб самия състоянието на аквариума ти.
И при големите спецове има масов мор понякога. ;-)
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

chepik

Относно солта слагай спокойно стига да няма риби дето не я понасят за молинезите и гупите няма проблеми.
Солта ще попречи на развитието на бакетриите.
При мен гупите са доста осолени остава да вдигна градусите над 100 и да нарежа салатата.

Напълно съм съгласен с Док само внимавай със смените на водата гупите лесно се стресират.Ако правиш 50% смяна или по голяма, не го пълни веднага целия ами постепенно за няколко часа.

Morphined

Плавниците на рибките растат нечовешки бързо ! Направо мога да ги видя как се изграждат пред очите ми,да речем че ако са били на 100% поразени горните плавници,сега пораженията са около 30% почти всички риби са добре !
Смених ОГРОМНО количество вода и явно това помогна. Знам,че много от вас ще кажат,че това е грешка,но го направих вчера,а днес ефектът е поразителен ! Солта не се отрази зле на рибите,не са и стресирани. Осветлението бе спряно вчера за 5 часа,филтърът премахнат,аерацията засилена и само за 3 дни ефектът е поразяващ.
Има и лоша новина обаче. Болестта превзима други 3 аквариума ! Има вече по точно 2 болни рибки.
Веднага източих от водата,изчистих я до кристал,сипах сол,сложих от лекарството,надявам се да съм я хванал навреме и там да подейства по същия начин...

Да се отбележи,че риби от аквариум 1 НЕ са местени в аквариум 2,3 и 4 ! Следователно болестта или идва от водата или съм я прехвърлил с мрежата,тъй като използвам една и съща мрежа за ловенето на рибките. Аз залагам на мрежата.
Бележка 2 : Аквариум 2 е супер чист ! Същото важи и за аква 3 и 4,НЕ са и гъсто населени,следователно болестта не се е появила там,а се е прехвърлила от аквариум 1 !
Направих оздравяващата процедура и на аквариуми 5,6 и 7 за всеки случай !

chepik

Според мен не си я пренесъл тя си е там в водата просто някакъв фактор я е активирал, не вярвам да е сакчето.

dok70

Аз пък залагам на сакчето. ;-)
Никога не се ползва един инвентар за всички аквариуми, когато има болест.
Същото важи за карантинния аквариум, задължително всичко отделно!
По този начин ще си прехвърляш инфекцията от един на друг до безкрай.
Дезинфекцирай сакчета, гъби, маркучи, сифони и др. каквото ползваш в силен р-р на калиев перманганат. Направи тъмно червен р-р и остави всичко за 24 часа, малко боядисва, но...
ПП Под яки смени имах предвид, често по малко. Примерно 2 пъти дневно по 30%.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Morphined

Или е сакчето или маркуча за източване на вода (може да е имало налепи по него,а и 100% е имало капки от "заразената" вода)
Така или иначе лекувам всичко живо в момента (дори здравите) и би трябвало бактерията да измре.
Дезинфекцирах всичко наред,не съм подготвен за такава битка,имам само една мрежичка,а в момента няма как да взема друга :(

Треперя. Аквариумите са 7,общо със 650 литра вода и 1322 риби (300 са новородени,а 700 на по 3-5 месеца) Казвам го за да прецените мащабите на евентуален мой провал колко живота ще коства...

Desmoria

Няма страшно, щом рибите се оправят значи си на прав път. А също залагам на сакчето, че е пренесло проблема по другите аквариуми. Каквито и лекарства да ползваш явно вършат работа. Много хора подценяват солта, а не трябва, защото тя е помага при доста проблеми в аквариума.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Morphined

Малко сурова статистика :
Общо риби : 1322
Заразени общо : 56
от тях :
Възстановени на 90% (вече) : 6 риби
Възстановени наполовина : 43 риби
Нови заболели от днес : 7 риби

Последният фактор е тревожен. Кара ме да си мисля,че Tetra GeneralTonic в действителност не лекува рибите,а им помага за регенерацията на плавниците !? Дано да греша ! Ако 49 риби са на път да се излекуват и то доста бързо,защо днес имам нови 7 заболели в Аквариум 1 ? Цикличност на болестта ? Водата е чиста,не разбирам защо се появиха нови риби с гъбички. А така се бях зарадвал,че другите се оправят бързо... но ми секна усмивката.

Alexfield

Tetra GeneralTonic е малахитово зелено + витамини. Т.е. нелоша комбинация за рибите. Помага/лекува, но относително бавно. Аз няколко пъти успешно съм лекувал "бял пух" по рибите ми с него. Жертви не съм имал.

Нямаш риби, които не понасят сол. Неоните са такива. Слагай за профилактика докато оправиш нещата.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Morphined

Имам втора вълна от същата болест по същите въпросни 56 риби. Не са засегнати нови,но тези ги повтаря ! УЖАС !
Може ли да използвам лекарството втори път 4-5 дена по-късно или е задължително да изчакам 1 седмица,както пише на опаковката ? (не е уточнено дали задължително се чака или профилактично се прилага лекарството пак след седмица) имам чувството,че ако изчакам още 3 дни ще стане доста кофти положението.

Alexfield

Най-вероятно не си излекувал качествено до край и болестта отново е набрала скорост. Лошото е, че при такова положение (ако съм прав) болестта вече си е изградила известна резистентност към използвания препарат.
Аз бих те посъветвал да смениш лекарството. Например с метиленово синьо и да изкараш нов курс на лечение.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Morphined

Ще опитам със Sera Bactopur само това имам под ръка.
Болестта напредва в Аква 2 където са ми новородените и малко подрастващи с нечовешка скорост ! Поразява първо високоплавните хелери,явно предпочита едри плавници !
Дженералтоник-а не свръши работа,обявявам го за безполезен (поне за моя случай)
Ефектът от него бе временно излекуване само на определен брой риби,без да спре разпространението по нови риби и дори не успя да излекува до край първите заболели,вместо това ги подкара втора вълна от проклетите гъбички.
Тъкмо мислех да направя рестарт на Аква 1 и да преместя заразените в изолатор,но каква полза би имало след като болестта вече напредва и във Аква 2 ? Да набия рестарт на 2 аквариума ще ми отнеме поне 2 дена,докато го направя сигурно ще има болни в други аквариуми,да не говорим колко време и мъка е това.
Ако и Сера Бактопур не помогне,просто не знам... надявам се лекарствата да не се правят само за "цвят" да не е солчица с оцветител,на която да пише че съдържа сума ти глупости,а всъщност да е като българското кебапче - соя и трици.  :'(
Работата върви на умирачка,ако не се справя,това вероятно ще е края на акваристиката ми.

Прочетох сума ти теми във форума и не намерих поне един случай,където човекът,описал проблема и поискал помощ е успял да се справи. Всичките са третирали с различни лекарства. Това НЕ е обнадеждаващо,ама никак даже !

Morphined

Ден не знам си кой си вече.
Вчера направих рестарт на аквариуми 1,2 и 3 Отне ми скромните 14 часа за трите растарта и отделянето на всички болни риби (общо 102 на брой с подозрение за още 10-тина) във Карантинен Аква 8 който обаче бе направен и предвиден за максимум 50 рибки и е 30 литра. В момента вътре са 102 и са много нагъчкани,но се чудя има ли смисъл да им правя друг карантинен аква след като и Сера Бактопур НЕ помага засега очевидно на рибите ?
Да,от вчера прилагам това лекарство и ефектът е нулев. За разлика от Тетра,лекарството на Сера не успя да излекува нито една риба.
Имам 5-6 гупи само с "подозрение" че са болни,но вече съм ги напъхал при другите и няма да излязат скоро.
Водата е перфектно ЧИСТА !! КРИСТАЛ ! Рибите не са яли 24 часа,днес ги нахраних. Рибите са разредени. Лекарства слагам. Ефект - НЯМА !
Започвам да заспивам с маркуча в ръка пред аквариумите,толкова много време и нерви ми отнеха проклетите гъбички !
Ако се появят нови заразени риби във Аквариуми 1,2 или 3 или недай си боже навсякъде,значи работата ми е спукана,особено с тия "лекарства" мощните и с гръмки имена,но слаба ефективност.

Дано заразата си остане само във карантинния аквариум...

Така или иначе съвет за хора с подобен проблем : ВЕДНАГА махнете всички заподозрени и болни риби,не се надявайте на лекарства,а на късмет и да сте хванали болните навреме,лекарствата НЯМА да ви помогнат,ако сами не си помогнете. Направете и рестарт. При мен ЗАСЕГА има някакъв ефект от това. Пропуснал ли съм една болна риба обаче и да съм я върнал обратно в същия аква след рестарта...

Caxapa

Изрових  малко информация за тази болест. Ако е с бели  или белезникави краища ,става въпрос за същата болест описана от теб.  Това е комбинация от таблетки  на Сера бактопур директ и течно лекарство пак с това име- Сера бактопур. Изрично се упоменава в статията да се използват заедно за да има вфективно и силно въздействие над рибите. Причината за тази  болест е от стрес, транспорт или пренаселеност на аквариумите. Лечението протича бавно по упътване и продължава до 4 седмици докато регенерират плавниците на рибите.Ето и направо цялата статия на немски.

Болеста е описана от  8.1 до 8.2

Morphined

Мерси колега.
Болестта е точно тази,уверих се още преди няколко дни.
И причините за появата й са ми ясни вече. Първоначално си мислех че е пренаселеност,но се оказа друго.

Закупил съм си от магазин във Видин сомче,болно от същата болест (за което абсолютно аз съм си виновен,ако бях нащрек и бях поогледал по-внимателно сомчето нямаше да цопне в мой аквариум)
Та пуснал съм това сомче в Аква 1 заразено и недоогледано. След това вкарах вътре и "експерименталните" 3 палмера. Които за 2-3 дни изпонахапаха около 30 от рибите ми. Веднага щом бях сигурен,че са палмерите ги отделих,а после заминаха за Козлодуй за един колега,който си ги отглежда. Но вече е било късно. Нахапаните и стресирани рибки са станали лесна плячка за гъбичките,а след това докато съм се чудил и маел,докато ги лекувах всичките заедно,те са заразили още сравнително кофти количество риби.

Сега,след като са отделени за 2 дни вече не откривам болна рибка по другите аквариуми. Болестта е само в "Изолатора" Около 5-6 риби са напълно възстановени отново за 2 дни,но ме е страх да ги връщам засега. Имам 2 хелерчета жертви от стреса при пренасянето и цялата дандания с лечения и т.н. днес сутринта починаха с глътнати отпреди 2 дни коремчета  *SORRY*

Caxapa

Както вече ти цитирах от книжката, карантинния срок е 4 седмици. Предложението ми е да си спретнеш поне 2 такива изолатора като отделиш женски от мъжки риби(живородки) ако държиш на линиите които имаш. Все пак макар и болни по мое мнение , те продължават своя естествен живот и може да доведе до смесване на линии и тяхното изменение което да ти доведе до нови неприятности от друго естество.

Morphined

Днес,около две седмици след първите признаци за гъбички,капитулирам напълно :)
Във Видин ме гледат като изтрещял като вляза в аптека и питам за някой от препоръчанието ми антибиотици и тези,които набарах от интернет за лечение на рибки.

Фирмените лекарства,които си купих на Тетра и Сера дето,както се вика на етикета им пише,че лекуват "апендикс,СПИН,главоболие,туберколоза и счупен нос" както и предполагах са що годе за цвят на водата. Много реклама,много нещо иначе. Не знам какви точно болести сте преборили с лекарства на тия толкова хвалени фирмички,но така като гледам май рибките ви сами са преборили болестите или сте ги изхвърлили (болестите и/или рибките) с водата и сте решили проблема.

Първо да кажа за тооооооооооолкова хваленото лекарство Sera BactoPur - ефектът му върху гъбички е толкова УЖАСНО СЛАБ,че гъбичките направо ги виждах пред очите ми как хрупат от плавниците на рибите и ми се хилят самодоволно. Сигурно са ми се смели и са викали "Хаха я го гледай па тоя,дал 10 лв за Сера Бактопур глупака,да ни мори с него,хахаха" Да се отбележи,че по време на използването на това лекарство,заразените риби вече бяха и отделени,та уж лечението да е по-лесно,водата постоянно бе почиствана и подсилвана със сол,а аерацията - силна.
Сера Бактопур - не става за лечение на гъбички. По-добре пробвайте да отидете на църква и да запалите свещ за рибите си.

Да преминем на Tetra GeneralTonic с което първо лекувах рибите. Лекарството първоначално обхвана доволен % от рибите и започна да им изгражда плавници някакси. Това добре. Ама дали лекува гъбички ? Едва ли. То гради плавници на риби 1,2,3,4,5 а до тях риби 6,7,8,9,10 се разлагат в същото време. То излекува първата група риби и почне да лекува риби 6,7,8,9,10,обаче веднага риби 1,2,3,4,5 почват да загниват. Е това игра на котка и мишка ли е или какво ? Маха ли гъбичките в действителност ? Да не говорим,че САМО ЗА ЕДИН ДЕН като не досипах доза,спрямо източеното количество вода от аквата (нали точа всеки ден) гъбичките ускориха процеса на хрупане на перки,плавници и т.н. ТРОЙНО и дори открих 2 см хелерче,горкото дето ЦЯЛОТО беше покрито в гъбички ! Виждаха се направо по тялото му. Ама много ме е яд,че вадя супер скапани снимки да ви покажа за какво става на въпрос.

И за да е всичко "екстра" днес извадих малка,болна молинезия от Аква 1 (текущи болни риби в "карцера" - 102). Сега ако тръгне и по тях,чудо ще е. Но съм напълно разочарован от Тетра и Сера при положение,че толкова много,ама МНОГО ги хвалите по всички теми и ги препоръчвате. Това им било най-хубаво,онова им било най-хубаво,ама ти си луд баце,щом не ги храниш с храна на Тетра... айде ше ме извинявате...
Ще помоля админите и модераторите да не местят този пост,нека остане така в тая тема,за да си преценят хората какъв е ефекта (и има ли го) от лечението с тези 2 препарата и дали да се пробват. Защото това само би ви загубило време драги колеги,по-добре веднага си разделете болните рибки и се надявайте по-добре на чудо.

Caxapa

Излекувал си  едната група от риби и си почнал с другата. 4 седмици колега е срока за лекуване. Рибите може да изглеждат добре и с възстновени плавници но карантинния срок не е изтекъл. И така си играеш на котка и мишка както сам казваш.

SashoPhoto

Моите наблюдения върху лекарствените продукти на Сера са същите като твоите - абсолютно безполезни! Пробвах Mycopur срещу гъбички - нулев ефект. Пробвах Bakto-всичко върху срещу Columnaris и още някаква бактериална инфекция - нулев ефект. Пет дена лекувах горките ми скаларии, умряха си до една. Ако не бях разчитал на прехвалените Сера може би щях да спася накоя рибка.

Успех с лечението при теб и не вярвай на реклами, а на форуми - наши и чужди!

dok70

Присъединявам се към мнението на колегите за специализираните илачи.
Пазарувам лекарства от аптеките. Багрила само при развъждане профилактично.
:popcorn:
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

NO CARRIER

Без да заемам ничия страна, искам да кажа, че при неправилно поставена диагноза, не Sera, не Tetra, ми и Господ не може да помогне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

nikolaytoshev

Аз съм доволен от продуктите на Sera. Не казвам, че винаги са се излекували рибките, които третирам, но в повечето случаи.

wwladoo

В последно време,това е голям бич при живородките,постоянно някой колега ми се оплаква на ЛС!!Първо гупи реагират,после плати и велифери--хелерите и молинезиите са по устойчиви!!!Свиване на опашките,клатене и после следва гниене на опашки и плавници!!! ;-)При мен много рядко се е появявал,този симптом,но при нас в БС го отдавам на качеството на водата-отвратителна е,РН нормално--7-7.5 но карбонатната твърдост много бързо пада,при прясна вода е долу горе-8 но много бързо пада  до 5 че и под 5-на 4  и ако оставиш примерно 20 дни без смяна е фатално,особенно в такава дъждовна година,направо!!Тетрите се чустват прекрасно но живородките ужас!!!Като напълниш съд и го оставиш да престои 3-4 дни и мирише на батак на блато!! Също съм пробвал някои фирмени препарати-няма да споменавам имена,без успех!!!Загниване често се получава при тях и при рязка смяна на параметрите на водата,примерно взети рибки от друг регион на страната трудно се адаптират,а като се има впредвид,че голяма част от рибата идва от внос-още по лошо!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

MeTogu

Аз понеже не съм ползвал Sera а само Tetra съм си довеолен.Може би веднага като си видя рибите и ги лекувам и за 3 дена всичко е ОК!Не знам може би е заради мотането първите дни.Факторите са много.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

На два от хелерите им загниха перките, ама чак пък да им купувам фирмени лекарства, как ли
пък не. Заминаха към вечните ловни полета, но 30-40 подрастващи хелерчета чакат да им
заемат местата. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Morphined

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2rg1jb7.jpg&hash=a7109db9e7453c05c016a1880dc11f7b17d8fe80

А такива 22 хелера на 3-месечна възраст,заразени би ли изхвърлил ? Защото аз не !

SashoPhoto колега ти си точно един от хората,чиито теми четох с надеждата че ще видя лъч светлина,но стана точно обратното,в крайна сметка видях,че скалариите ти са умрели,а си опитал всичко възможно за да ги спасиш. Прочетох и поне още 10 теми като твоята и всички завършваха с фатален край за рибките.

Все пак при мен има развитие. Направих нов,20-литров аквариум (еми сори,ама не мога да правя по 100-литрови аквариуми само за карантина,стаята с рибите е 12 квадрата,а не 100) във него пуснах 12 напълно здрави рибки ! Т.е. ОЗДРАВЕЛИ ! :) (чукам на дърво все пак) 1 гупа,4 плати и 7 хелерчета. Не знам дали писах по-горе,че имам болна МОЛИНЕЗИЯ от днес сутринта,което ме вкара направо в кома,като я видях,защото досега нито една болна. Остават 90 болни рибки.
12-те риби плуват в отделен изолатор да минат 4-те седмици.
Рибите са излекувани със ... сол и вода. 1 ч.л. на 10 литра вода и постоянни смени 2Х30% вода на всички аквариуми (за всеки случай) даде по-добър ефект от лекарствата. Идеята беше на chepik.

А иначе Toxic първа ми каза да направя някаква карантинна зона. Не успях веднага,но ако не я бях послушал - Game Over другият дето веднага ми каза същото нещо след нея беше Методи. Благодаря,колеги. И на всички останали,които се опитаха да помогнат,разбира се.

Нов проблем от днес - канибализъм,поради недостатъчното място. Рибите се хапят една друга без да има потенциални умиращи. Всъщност ВЪОБЩЕ няма умиращи. За съжаление това го очаквах. Усетили са че поразените,меки плавници са хрупкави и лесна плячка. "Злобарите" са 7 плати,отделени в кофа (е нямам 200 аквариума) преди да подучат и хелерите на тия поразии.

Morphined

dok70 и TOXIC ми препоръчаха да си намеря антибиотик.
Успях само Нистатин да намеря и съм започнал лечение с него по рецепта на колежката 1 таблетка на 25 кила вода. Нистатинът се разгражда веднага след пускането му в аквариума. Рибите го ИЗЯЖДАТ за норматив и попада директно в организма им,изгаряйки и унищожавайки гъбичките. Изключително съм доволен ! Прави водата малко блювоч,но действието му е неуспоримо.
Болни риби 87/105 вече + това че от тези 87 има още 7 оздравели от Нистатин-а които утре ще вкарам в изолатора за прекарали вече болестта риби.
Да се отбележи,че ЕДНА от рибите ми умря по време на дажбите с нистатин. Молинезия е и може да е хапнала повечко,но може да е умряла и по съвсем други причини + това жертви винаги има,дори и без лечение :)

wwladoo

Нистатина го ползвам близо 25год и съм доволен-дозировката е 1 табл. на 20л,която ползвам но за лечение на Ихтио-в комбинация с висока темпер.-30гр--в начален стадий на заболяването,дозирам и така 2 дни,после смяна на вода 30-40 проц. и почивка един ден но без да свалям темпер.,и после пак дозировка и така докато се излекуват,имало е риби от внос които са били зле-но винаги съм успявал с минимални загуби!!Дават го за гъбични заболявания,не съм наблюдавал да е умряла риба от дозировка с него,а по скоро е била вече на последна фаза-зараза!!Да има риби директно го хапват.За колеги със раст. аквариуми-да не се притесняват не поразява растенията,моите акв.са джунгли и до сега не съм наблюдавал поражения--малко става бяла мътилка но след известно време се оправя!!!Не съм ползвал за загниване на плавници,и не знам дали има ефект за това заболяване!!!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Morphined

Има и още как. Поразяващ ефект ! Аз сложих по 1 таблетка на 25 литра,защото все пак бях ползвал препаратчетата на Сера и Тетра преди това и ме беше страх.
Точно такава процедура ми препоръча колежката. 2 дни на таблетки и на всеки 3-ти ден почивка общо взето. Но не очаквах,че толкова бързо действа лекарството. Наистина НЕ поразява никакви растения и наистина замътва водата,но тя в действителност не е мръсна,само си променя леко цвета в сивкаво :)
А молинезията не беше болна,просто тъпото парче изяде цяла таблетка,гонейки другите риби от нея както куче си пази кокала. Все едно аз да изпия 1 кило хапчета,щях да се натровя дори валериан да беше,сама си е виновна :) Но война без жертви няма.

И все пак не очаквах,че такова лекарство и то струващо смешните 5 лева ще помогне толкова много.

wwladoo

Радвам се колега,че почва да ти се оправя проблема,ама и един съвет,вземи  ги поразреди тези рибки,че както ги беше наблъскал в аквариума!!Да не спомагаш сам за нови проблеми-- *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Morphined

200 от тях  утре ще заплуват към едно магазинче  :coffee: Т.е. във 175-литровия остават 80 рибки (малък размер) което мисля е добре.
Беше ме страх да ги "разредя" да не вкарам болест на някой просто,затова изчаквах,не бих продал риби с потенциал да се разболеят.
Болни риби в момента 63/105 (има много нови излекувани) пускам им ден почивка без Нистатин,по предписание  *THUMBS UP*

wwladoo

В 175л.-80 риби подрастващи--така е по добре,ще влезеш ти във час,ама........та даже и ще почерпиш,нищо че е виртуално,важното е жеста!!! ;-) *DRINK*
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

Similar topics (5)

43988

Публикации: 10
Прегледи: 4463

52923

Публикации: 0
Прегледи: 1119

29899

Започната от teo_21


Публикации: 12
Прегледи: 6640

39880

Публикации: 3
Прегледи: 2188

50062

Публикации: 20
Прегледи: 6592