• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:03

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с горните плавници ! (плати и хелери) + гупи вече

Започната от Morphined, 19.06.2010 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

Вчера следобяд забелязах,че на 5-6 от платите ми им ги НЯМА горните плавници,а на 3-4 високоплавни хелера са като "оръфани" (а високоплавен хелер без горен плавник си е жива трагедия)
Дали е възможно да е от силната струя на водата,тъй като започнах да наливам вода с по-голям маркуч напоследък ?
Или някоя риба се е озлобила ? Нови риби които съм пуснал - 4 черни неона 2 коридораса и 2 обикновени сома.
Аквариума е 175 литра,пълен с живородки и досега си живееха добре и със всички плавници :) Изключвам варианта да е болест,тъй като рибките с липсващ плавник са изключително пъргави + това се сещам,че единият мъжки плат е така от 5-6 дена,но тогава не му обърнах внимание,защото беше само той.
Въпроса ми е "риба" или "маркуч" е причинило това според вас и ще се оправят ли плавниците на засегнатите рибки ?
: 19.06.2010г 08:08ч
Отделих черните неони и сомовете.
Забелязах,че сома изскача над водата и се удря в капака,възможно ли е от силните удари,горните плавници на излезлите на повърхността риби да ядат да се накъсват ?
"Черните неони" са три на брой,и те са преместени. Имат нещо като троен шип в края на опашката и сини очи,неони ли са въобще и ако не са какво са и хищник ли са ? Възможно ли е те тримата да са изяли горните плавници на ВЕЧЕ 30 риби за едно денонощие ? (забелязвам,че не обръщат внимание на храната,която им давам)
Някой да помогне,гледката на високоплавни хелерчета без плавници не е приятна !

MeTogu

До тук не ми стана много яко какви са тея обикновенни сомове.А "неоните" който имаш най-вероятно са палмери (кралска тетра).Обикновенно не са агресивни риби,но не се знае знае ли се :)
Дай снимка на оръфаното.И какво имаш под мъркуч - как може дой да е причината.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Morphined

Да,палмери са. И ги отделих в друг аквариум заедно със сомовете.
Обаче днес ми се струва,че и нови риби нямат плавници,а като че ли и на гупите ми започват да изчезват,само молинезиите държат.
Ще опитам да направя снимка,моля някой да ПОМОГНЕ ! Какво за бога е това,плавниците чезнат като кабели в циганска махала !

ПРОМЯНА при рибите : На някои гупи изглежда,че плавниците "загниват" от горе отново. Възможно ли е да е паразит ? Не ми се вижда логично,тъй като нито една риба не умира и дори няма признаци,че е наранена,не се движат странно,ядат си напълно нормално и се движат напълно нормално,но плавниците липсват или са оръфани,вече на 50 риби !

Инфо за аквариума :
Стартиран на 21.12.2009
175 литра
филтър : да
осветление : 200 вата
растения : 17 дъбчета (малки и големи) 2 лимончета, 15 от тези дългите дето растат на горе (не им знам името,не се занимавам с растения) и едно червено някакво общо взето много растения
грунд : пясък и 2х2 см черни и бели камъчета (никога не ми е правел проблеми грунда само да кажа)
храна : артемия,пресован тубифекс,циклопс
риби : по около 100 хелера,плати и молинезии и към 50 гупи (рибите на 95% са ПОДРАСТВАЩИ казвам го да не тръгвате сега да врънкате,че нямат място тъй като са по 2 см повечето)
промени през последните 10 дни : пускане на 3 палмера,2 коридораса и 2 сомчета по 8 см (които вече са отделени по подозрения,че палмерите са нахапали плавниците)
смяна на водата : 2,3 пъти на ден по 10-15%
използвани препарати : НЕ

Проблемът е вече от 3 дена.

Ден 1 : 5 плати "губят" горните си плавници + 3 високоплавни хелера. Рибите плуват спокойно,ядат си с настървение и все още са живи и в отлично здраве на пръв поглед (лол)

Ден 2 : Платите без плавник вече са 17,а хелерите 13 (всичките високоплавни) Рибите продължават да плуват нормално и да си хапват,няма нито една умряла.

Ден 3 : Платите без плавник вече са 20,хелерите са 17 (13 високоплавни и 4 обикновени) а на 4 гупи горните плавници сякаш им загниват. Възможно е гупите и преди това да са били така,но да не съм забелязал. "Чумата" сякаш е отслабнала след преместването на сомовете,коридорасите и палмерите. Нито една риба не умира,нито една риба не се държи странно. Нито една МОЛИНЕЗИЯ не е с "наранен" отхапан или поразен плавник (което е странно). Рибите НЕ се бият помежду си.
Плавниците изглеждат сякаш са нахапани от зъби и липсват на половина при 50% от рибите,на другите липсват напълно.

Ще опитам да кача и някоя снимка,камерата ми е супер зле,.не знам дали ще стане.

ПРОМЯНА ! : започнало е "загниване" на горните плавници на 3 черни молинезии.
Да се отбележи,че всички риби с този проблем НЕ са възрастни,възрастните (засега) не са засегнати.
Моля за помощ,основните ми риби са в този аквариум. Другите аквариуми нямат такъв проблем. Не намирам нищо в нета по въпроса.
: 20.06.2010г 09:09ч
Проблемът предполагам е установен. Гъбично заболяване на рибите,водещо до загниване на плавниците. Лекарствата и препаратите,които открих в нета са :

Neomycin
Aquafuran
Sera Bactopur Direct
Хлортетрациклин
Нифурпиринол
Окситетрациклин Хидрохлорид

Моля,препоръчайте ми някое от тях,след 2-3 часа ще си взема,ако никой не е писал ще го карам "на 6-то чувство" почти всичките са за 5-дневно лечение и пише,че действат,но на лекарствата в БГ нямам доверие...

MeTogu

Аз ти препоръчвам на Tetra - GeneralTonic.Ползвал съм го и съм много доволен.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Morphined

Плата долу среда :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F4qk38h.jpg&hash=42985b1ca5d0fb430356a78ba830d9e4a1589f49

Червен хелер средата на снимката,плавникът му все едно е отрязан права линия с бръснарско ножче :

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi50.tinypic.com%2Fdm4tnk.jpg&hash=30da158d8d28fd3ef01d9a46c7fb1d8f894ef883

Снимка 3 : Трицветен хелер. Горният плавник (отново) НАПЪЛНО ОТСЪСТВА от картинката !

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi47.tinypic.com%2F10ie9g3.jpg&hash=e306d360570b9d88385aed3ae24695992de17a8f

MeTogu

Колега не се обиждай но нищо не се вижда на снимките.Рибите ги различавам но до там.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

nikolaytoshev

Колега според мен проблема е с пренаселването. Въпреки, че са малки все пак броя им е доста голям (около 350 рибета) в 150л. реален обем е доста.

Най-вероятно се касае за бактериално заболяване в следствие на пренаселването на аквариума.

Аз лично препоръчвам да разредиш рибките и да използваш Sera Baktopur.

Другото, което забелязвам, е че  сменяш на ден по 2,3 пъти по 10-15% от водата в аквариума. Препоръчително е да се сменя 25-30% от водата в аквариума веднъж седмично.

Не си споменал каква ти е филтрацията.

Morphined

Именно за преди 3 дни беше заплануване "разреждането" на рибките,но тогава се появи този проблем.
Имам нов,подготвен аквариум,но в момента ме е страх ( и то основателно) че ако вкарам от тези риби там ще пренеса и болестта (ако е болест действително)

Промяна в Ден 3 : На 2 плати и на 2 хелера липсват части от опашките,възможно е да е от преди,но да не съм забелязал,но едва ли !

Именно Sera Bactopur исках да си взема,но засега не намирам във Видин каквито и да било лекарства,утре ще обиколя целия град ако трябва.
Може ли да ми кажеш как точно да използвам това лекарство ?
Иначе имам активен въглен и гъбичка.

nikolaytoshev

Първи ден22 капки или 1мл на всеки 20л вода.
Втори ден – пауза.
Трети ден - 22 капки или 1мл на всеки 20л вода.

По време на третиране не използувай активен въглен, защото той абсорбира активните съставки. Аерирай добре.
След приключване на третирането се препоръчва частична смяна на водата и/или филтриране с активен въглен.

Успех с лечението!!!

Morphined

Благодаря,колега. Дано успея утре да си намеря лекарството. Ще го направя 1:1 пък дано подейства. Рибите не умират,но ако оставя нещата така,играта ще загрубее 100%
Досега не съм се сблъсквал с нито една болест и съм в паника.
: 20.06.2010г 21:09ч
Намерих си само на Tetra GeneralTonic

Сложил съм по 5мл на 20л вода,20% от водата е сменена,аерацията е спряна. Не пише за колко време да е спряна аерацията,идеи ?

Alexfield

Спирането на аерацията е точно противоположното на:
Цитат на: nikolaytoshev - 20.06.2010 18:53
...Аерирай добре...
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

nikolaytoshev

Повиши аерацията съм имал предвид по горе в поста си.

Morphined

Да,да,аерацията беше спряна само за около час. После си писах ЛС-та с Николай Тошев,който ми каза,че е написал да я УВЕЛИЧА.
На описанието на лекарството надписът беше размазан,в крайна сметка се оказа,че пишело да се УВЕЛИЧИ аерацията,както и направих час по-късно,увеличих я ТРОЙНО за всеки случай.

Ден 4 : Лекарството е пуснато в употреба. Рибките живнаха доста,2-3 часа след това и бягат като луди из аквариума. Забелязват се следните промени : На една плата й липсва напълно страничен плавник,в следствие на което има проблеми с плуването разбира се. На няколко гупи като че ли плавниците биват разграждани. На 3 хелерчета им липсват части от опашките.

Ден 5 : Днес сутринта първото нещо,което ми направи впечатление е,че едното ми растение е напълно УБИТО от лекарството. 17 стръка заминаха в тоалетната,4 съм спасил (надявам се) другите растения не са засегнати по никакъв начин. Може да се вадят два извода. 1 - Не са се постарали да напишат на опаковката,че може да има страничен ефект върху растения. 2 - Лекарството определено не е с изтекъл срок на годност,поне върху растенията действа 100% :) В ден 5 все още ми се струва,че болестта напредва. С изключително забавени темпове,но все пак ми се струва,че напредва. Може да е параноя ! Може и да не е. Ако не подейства ще повторя процедурата след седмица,както пише. Но една седмица е много... рибите са много,засегнатите са около 50,не ми се мисли какво може да стане за седмица,ако от Тетра не са си изпипали лекарстово и не окаже никакво въздействие върху гъбичките. За първи път имам болест и използвам лекарство,ще съм крайно разочарован,ако се окаже,че съм го взел смао за "цвят" на водата.
Да се отбележи : все още НИТО ЕДНА риба не е умряла и няма признаци,че това ще стане,имам чувството,че са толкова корави,че ако си загубят всичките плавници пак ще живеят (образно казано) но дори така да е,проблемът засега остава неразрешен. :( Стискайте палци.

Desmoria

Според мен, просто трябва да се разредят рибите. Защото сега и да третираш, рибоците цапат много и е една боза.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Цитат на: TOXIC - 22.06.2010 10:32
Според мен, просто трябва да се разредят рибите. Защото сега и да третираш, рибоците цапат много и е една боза.
Временно решение е яки смени на вода.
За сега не мести, че ще цъфнат и други аквариуми.
Няма да навреди и вдигане на температурата с 2-3гр., това иска още аерация!
Ако няма видим ефект от препарата, няма полза от втори курс.
Сменяш препарата /и доктора :-D/.
Сменяй ежедневно поне 1/3 от водата и наблюдавай има ли развитие!
Ако тръгнат да гният и други плавници - лошо, следва антибиотик.
Важно - никакво хранене!
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Similar topics (5)

58253

Започната от MISHOGEORGIEV


Публикации: 45
Прегледи: 13284

36247

Публикации: 2
Прегледи: 3278

47199

Започната от iveta


Публикации: 2
Прегледи: 1899

39248

Публикации: 6
Прегледи: 4555