• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с горните плавници ! (плати и хелери) + гупи вече

Започната от Morphined, 19.06.2010 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

Ще опитам със Sera Bactopur само това имам под ръка.
Болестта напредва в Аква 2 където са ми новородените и малко подрастващи с нечовешка скорост ! Поразява първо високоплавните хелери,явно предпочита едри плавници !
Дженералтоник-а не свръши работа,обявявам го за безполезен (поне за моя случай)
Ефектът от него бе временно излекуване само на определен брой риби,без да спре разпространението по нови риби и дори не успя да излекува до край първите заболели,вместо това ги подкара втора вълна от проклетите гъбички.
Тъкмо мислех да направя рестарт на Аква 1 и да преместя заразените в изолатор,но каква полза би имало след като болестта вече напредва и във Аква 2 ? Да набия рестарт на 2 аквариума ще ми отнеме поне 2 дена,докато го направя сигурно ще има болни в други аквариуми,да не говорим колко време и мъка е това.
Ако и Сера Бактопур не помогне,просто не знам... надявам се лекарствата да не се правят само за "цвят" да не е солчица с оцветител,на която да пише че съдържа сума ти глупости,а всъщност да е като българското кебапче - соя и трици.  :'(
Работата върви на умирачка,ако не се справя,това вероятно ще е края на акваристиката ми.

Прочетох сума ти теми във форума и не намерих поне един случай,където човекът,описал проблема и поискал помощ е успял да се справи. Всичките са третирали с различни лекарства. Това НЕ е обнадеждаващо,ама никак даже !

Morphined

Ден не знам си кой си вече.
Вчера направих рестарт на аквариуми 1,2 и 3 Отне ми скромните 14 часа за трите растарта и отделянето на всички болни риби (общо 102 на брой с подозрение за още 10-тина) във Карантинен Аква 8 който обаче бе направен и предвиден за максимум 50 рибки и е 30 литра. В момента вътре са 102 и са много нагъчкани,но се чудя има ли смисъл да им правя друг карантинен аква след като и Сера Бактопур НЕ помага засега очевидно на рибите ?
Да,от вчера прилагам това лекарство и ефектът е нулев. За разлика от Тетра,лекарството на Сера не успя да излекува нито една риба.
Имам 5-6 гупи само с "подозрение" че са болни,но вече съм ги напъхал при другите и няма да излязат скоро.
Водата е перфектно ЧИСТА !! КРИСТАЛ ! Рибите не са яли 24 часа,днес ги нахраних. Рибите са разредени. Лекарства слагам. Ефект - НЯМА !
Започвам да заспивам с маркуча в ръка пред аквариумите,толкова много време и нерви ми отнеха проклетите гъбички !
Ако се появят нови заразени риби във Аквариуми 1,2 или 3 или недай си боже навсякъде,значи работата ми е спукана,особено с тия "лекарства" мощните и с гръмки имена,но слаба ефективност.

Дано заразата си остане само във карантинния аквариум...

Така или иначе съвет за хора с подобен проблем : ВЕДНАГА махнете всички заподозрени и болни риби,не се надявайте на лекарства,а на късмет и да сте хванали болните навреме,лекарствата НЯМА да ви помогнат,ако сами не си помогнете. Направете и рестарт. При мен ЗАСЕГА има някакъв ефект от това. Пропуснал ли съм една болна риба обаче и да съм я върнал обратно в същия аква след рестарта...

Caxapa

Изрових  малко информация за тази болест. Ако е с бели  или белезникави краища ,става въпрос за същата болест описана от теб.  Това е комбинация от таблетки  на Сера бактопур директ и течно лекарство пак с това име- Сера бактопур. Изрично се упоменава в статията да се използват заедно за да има вфективно и силно въздействие над рибите. Причината за тази  болест е от стрес, транспорт или пренаселеност на аквариумите. Лечението протича бавно по упътване и продължава до 4 седмици докато регенерират плавниците на рибите.Ето и направо цялата статия на немски.

Болеста е описана от  8.1 до 8.2

Morphined

Мерси колега.
Болестта е точно тази,уверих се още преди няколко дни.
И причините за появата й са ми ясни вече. Първоначално си мислех че е пренаселеност,но се оказа друго.

Закупил съм си от магазин във Видин сомче,болно от същата болест (за което абсолютно аз съм си виновен,ако бях нащрек и бях поогледал по-внимателно сомчето нямаше да цопне в мой аквариум)
Та пуснал съм това сомче в Аква 1 заразено и недоогледано. След това вкарах вътре и "експерименталните" 3 палмера. Които за 2-3 дни изпонахапаха около 30 от рибите ми. Веднага щом бях сигурен,че са палмерите ги отделих,а после заминаха за Козлодуй за един колега,който си ги отглежда. Но вече е било късно. Нахапаните и стресирани рибки са станали лесна плячка за гъбичките,а след това докато съм се чудил и маел,докато ги лекувах всичките заедно,те са заразили още сравнително кофти количество риби.

Сега,след като са отделени за 2 дни вече не откривам болна рибка по другите аквариуми. Болестта е само в "Изолатора" Около 5-6 риби са напълно възстановени отново за 2 дни,но ме е страх да ги връщам засега. Имам 2 хелерчета жертви от стреса при пренасянето и цялата дандания с лечения и т.н. днес сутринта починаха с глътнати отпреди 2 дни коремчета  *SORRY*

Caxapa

Както вече ти цитирах от книжката, карантинния срок е 4 седмици. Предложението ми е да си спретнеш поне 2 такива изолатора като отделиш женски от мъжки риби(живородки) ако държиш на линиите които имаш. Все пак макар и болни по мое мнение , те продължават своя естествен живот и може да доведе до смесване на линии и тяхното изменение което да ти доведе до нови неприятности от друго естество.

Morphined

Днес,около две седмици след първите признаци за гъбички,капитулирам напълно :)
Във Видин ме гледат като изтрещял като вляза в аптека и питам за някой от препоръчанието ми антибиотици и тези,които набарах от интернет за лечение на рибки.

Фирмените лекарства,които си купих на Тетра и Сера дето,както се вика на етикета им пише,че лекуват "апендикс,СПИН,главоболие,туберколоза и счупен нос" както и предполагах са що годе за цвят на водата. Много реклама,много нещо иначе. Не знам какви точно болести сте преборили с лекарства на тия толкова хвалени фирмички,но така като гледам май рибките ви сами са преборили болестите или сте ги изхвърлили (болестите и/или рибките) с водата и сте решили проблема.

Първо да кажа за тооооооооооолкова хваленото лекарство Sera BactoPur - ефектът му върху гъбички е толкова УЖАСНО СЛАБ,че гъбичките направо ги виждах пред очите ми как хрупат от плавниците на рибите и ми се хилят самодоволно. Сигурно са ми се смели и са викали "Хаха я го гледай па тоя,дал 10 лв за Сера Бактопур глупака,да ни мори с него,хахаха" Да се отбележи,че по време на използването на това лекарство,заразените риби вече бяха и отделени,та уж лечението да е по-лесно,водата постоянно бе почиствана и подсилвана със сол,а аерацията - силна.
Сера Бактопур - не става за лечение на гъбички. По-добре пробвайте да отидете на църква и да запалите свещ за рибите си.

Да преминем на Tetra GeneralTonic с което първо лекувах рибите. Лекарството първоначално обхвана доволен % от рибите и започна да им изгражда плавници някакси. Това добре. Ама дали лекува гъбички ? Едва ли. То гради плавници на риби 1,2,3,4,5 а до тях риби 6,7,8,9,10 се разлагат в същото време. То излекува първата група риби и почне да лекува риби 6,7,8,9,10,обаче веднага риби 1,2,3,4,5 почват да загниват. Е това игра на котка и мишка ли е или какво ? Маха ли гъбичките в действителност ? Да не говорим,че САМО ЗА ЕДИН ДЕН като не досипах доза,спрямо източеното количество вода от аквата (нали точа всеки ден) гъбичките ускориха процеса на хрупане на перки,плавници и т.н. ТРОЙНО и дори открих 2 см хелерче,горкото дето ЦЯЛОТО беше покрито в гъбички ! Виждаха се направо по тялото му. Ама много ме е яд,че вадя супер скапани снимки да ви покажа за какво става на въпрос.

И за да е всичко "екстра" днес извадих малка,болна молинезия от Аква 1 (текущи болни риби в "карцера" - 102). Сега ако тръгне и по тях,чудо ще е. Но съм напълно разочарован от Тетра и Сера при положение,че толкова много,ама МНОГО ги хвалите по всички теми и ги препоръчвате. Това им било най-хубаво,онова им било най-хубаво,ама ти си луд баце,щом не ги храниш с храна на Тетра... айде ше ме извинявате...
Ще помоля админите и модераторите да не местят този пост,нека остане така в тая тема,за да си преценят хората какъв е ефекта (и има ли го) от лечението с тези 2 препарата и дали да се пробват. Защото това само би ви загубило време драги колеги,по-добре веднага си разделете болните рибки и се надявайте по-добре на чудо.

Caxapa

Излекувал си  едната група от риби и си почнал с другата. 4 седмици колега е срока за лекуване. Рибите може да изглеждат добре и с възстновени плавници но карантинния срок не е изтекъл. И така си играеш на котка и мишка както сам казваш.

SashoPhoto

Моите наблюдения върху лекарствените продукти на Сера са същите като твоите - абсолютно безполезни! Пробвах Mycopur срещу гъбички - нулев ефект. Пробвах Bakto-всичко върху срещу Columnaris и още някаква бактериална инфекция - нулев ефект. Пет дена лекувах горките ми скаларии, умряха си до една. Ако не бях разчитал на прехвалените Сера може би щях да спася накоя рибка.

Успех с лечението при теб и не вярвай на реклами, а на форуми - наши и чужди!

dok70

Присъединявам се към мнението на колегите за специализираните илачи.
Пазарувам лекарства от аптеките. Багрила само при развъждане профилактично.
:popcorn:
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

NO CARRIER

Без да заемам ничия страна, искам да кажа, че при неправилно поставена диагноза, не Sera, не Tetra, ми и Господ не може да помогне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

nikolaytoshev

Аз съм доволен от продуктите на Sera. Не казвам, че винаги са се излекували рибките, които третирам, но в повечето случаи.

wwladoo

В последно време,това е голям бич при живородките,постоянно някой колега ми се оплаква на ЛС!!Първо гупи реагират,после плати и велифери--хелерите и молинезиите са по устойчиви!!!Свиване на опашките,клатене и после следва гниене на опашки и плавници!!! ;-)При мен много рядко се е появявал,този симптом,но при нас в БС го отдавам на качеството на водата-отвратителна е,РН нормално--7-7.5 но карбонатната твърдост много бързо пада,при прясна вода е долу горе-8 но много бързо пада  до 5 че и под 5-на 4  и ако оставиш примерно 20 дни без смяна е фатално,особенно в такава дъждовна година,направо!!Тетрите се чустват прекрасно но живородките ужас!!!Като напълниш съд и го оставиш да престои 3-4 дни и мирише на батак на блато!! Също съм пробвал някои фирмени препарати-няма да споменавам имена,без успех!!!Загниване често се получава при тях и при рязка смяна на параметрите на водата,примерно взети рибки от друг регион на страната трудно се адаптират,а като се има впредвид,че голяма част от рибата идва от внос-още по лошо!!! :-)
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

MeTogu

Аз понеже не съм ползвал Sera а само Tetra съм си довеолен.Може би веднага като си видя рибите и ги лекувам и за 3 дена всичко е ОК!Не знам може би е заради мотането първите дни.Факторите са много.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

На два от хелерите им загниха перките, ама чак пък да им купувам фирмени лекарства, как ли
пък не. Заминаха към вечните ловни полета, но 30-40 подрастващи хелерчета чакат да им
заемат местата. 8-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Morphined

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi45.tinypic.com%2F2rg1jb7.jpg&hash=a7109db9e7453c05c016a1880dc11f7b17d8fe80

А такива 22 хелера на 3-месечна възраст,заразени би ли изхвърлил ? Защото аз не !

SashoPhoto колега ти си точно един от хората,чиито теми четох с надеждата че ще видя лъч светлина,но стана точно обратното,в крайна сметка видях,че скалариите ти са умрели,а си опитал всичко възможно за да ги спасиш. Прочетох и поне още 10 теми като твоята и всички завършваха с фатален край за рибките.

Все пак при мен има развитие. Направих нов,20-литров аквариум (еми сори,ама не мога да правя по 100-литрови аквариуми само за карантина,стаята с рибите е 12 квадрата,а не 100) във него пуснах 12 напълно здрави рибки ! Т.е. ОЗДРАВЕЛИ ! :) (чукам на дърво все пак) 1 гупа,4 плати и 7 хелерчета. Не знам дали писах по-горе,че имам болна МОЛИНЕЗИЯ от днес сутринта,което ме вкара направо в кома,като я видях,защото досега нито една болна. Остават 90 болни рибки.
12-те риби плуват в отделен изолатор да минат 4-те седмици.
Рибите са излекувани със ... сол и вода. 1 ч.л. на 10 литра вода и постоянни смени 2Х30% вода на всички аквариуми (за всеки случай) даде по-добър ефект от лекарствата. Идеята беше на chepik.

А иначе Toxic първа ми каза да направя някаква карантинна зона. Не успях веднага,но ако не я бях послушал - Game Over другият дето веднага ми каза същото нещо след нея беше Методи. Благодаря,колеги. И на всички останали,които се опитаха да помогнат,разбира се.

Нов проблем от днес - канибализъм,поради недостатъчното място. Рибите се хапят една друга без да има потенциални умиращи. Всъщност ВЪОБЩЕ няма умиращи. За съжаление това го очаквах. Усетили са че поразените,меки плавници са хрупкави и лесна плячка. "Злобарите" са 7 плати,отделени в кофа (е нямам 200 аквариума) преди да подучат и хелерите на тия поразии.

Similar topics (5)

49017

Публикации: 11
Прегледи: 4139

57120

Публикации: 3
Прегледи: 1932

23533

Публикации: 56
Прегледи: 18014

34797

Публикации: 2
Прегледи: 4148

54374

Започната от Lilith


Публикации: 15
Прегледи: 5186