• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:28

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с горните плавници ! (плати и хелери) + гупи вече

Започната от Morphined, 19.06.2010 12:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Morphined

Казаха ми,че мога да ги храня.
Прочетох в 2 теми,че хора са премахнали гъбичките с честа смяна на водата и кристално чиста вода в аквариумите + повечко сол,мисля и това да опитам довечера,дано подейства,но след като се дължат на мръсна вода и слаба хигиена е логично,че трябва по-често да сменям водата и да я изчистя до кристал.
Мисля,че препарата действа,не виждам нови заразени,а на 2 набелязани нарочно от мен риби с по-малки "повреди" плавниците вече са напълно заздравели (невероятно,но факт) това обаче не значи на 100% че ще подейства на всички риби.
Разреждането на рибите би могло да доведе до чиста ПАНДЕМИЯ,ако тръгне това чудо по другите аквариуми,не смятам да ги разреждам в болно състояние да заразя още 6 аквариума си е самоубийство.

Caxapa

Кой ти каза да слагаш сол? Преди години правехме солни бани  но да се слага (повечко сол) си е направо за супа работата. Молинезиите са риби виреещи в бракични води и са намирани- улавяни на повече от 20 мили от брега. Но това не значи, че са соленоводни.

Morphined

Ами всеки дава различен съвет,вече се чудя какво по дяволите да правя.
Един вика слагай сол,другия вика не слагай сол.
Един вика не пипай водата,другия вика сменяй яко вода.
Един вика може да ги храниш,друг вика не може да ги храниш.
Един ми написа да им спра осветлението,питах друг и каза,че не трябва да го спирам.
!?!?!? Много различни мнения не е на добре,така знам аз :(

А колкото за супата... не виждам сготвена риба в аквариума,всички са добре.

Desmoria

Това за осветлението са ти го казалаи, защото има препарати, на които светлината действа разграждащо и ефекта става нулев. Солта си е дезинфектант, много хора я слагат и при здрави рибки, но трябва да внимаваш с количеството.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

dok70

Всеки си носи кръста!
Не си длъжен, а и не можиш да угодиш на всички.
Чети мненията, пък си реши сам кое, как и колко!
Аз лично бих сложил сол, щях да вдигна градусите, мрак и глад + яки смени на вода.
Най-важно е състоянието на рибите, ако се подобряват, на прав път си.
Никой от даващите съвети не знае по-добре от теб самия състоянието на аквариума ти.
И при големите спецове има масов мор понякога. ;-)
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

chepik

Относно солта слагай спокойно стига да няма риби дето не я понасят за молинезите и гупите няма проблеми.
Солта ще попречи на развитието на бакетриите.
При мен гупите са доста осолени остава да вдигна градусите над 100 и да нарежа салатата.

Напълно съм съгласен с Док само внимавай със смените на водата гупите лесно се стресират.Ако правиш 50% смяна или по голяма, не го пълни веднага целия ами постепенно за няколко часа.

Morphined

Плавниците на рибките растат нечовешки бързо ! Направо мога да ги видя как се изграждат пред очите ми,да речем че ако са били на 100% поразени горните плавници,сега пораженията са около 30% почти всички риби са добре !
Смених ОГРОМНО количество вода и явно това помогна. Знам,че много от вас ще кажат,че това е грешка,но го направих вчера,а днес ефектът е поразителен ! Солта не се отрази зле на рибите,не са и стресирани. Осветлението бе спряно вчера за 5 часа,филтърът премахнат,аерацията засилена и само за 3 дни ефектът е поразяващ.
Има и лоша новина обаче. Болестта превзима други 3 аквариума ! Има вече по точно 2 болни рибки.
Веднага източих от водата,изчистих я до кристал,сипах сол,сложих от лекарството,надявам се да съм я хванал навреме и там да подейства по същия начин...

Да се отбележи,че риби от аквариум 1 НЕ са местени в аквариум 2,3 и 4 ! Следователно болестта или идва от водата или съм я прехвърлил с мрежата,тъй като използвам една и съща мрежа за ловенето на рибките. Аз залагам на мрежата.
Бележка 2 : Аквариум 2 е супер чист ! Същото важи и за аква 3 и 4,НЕ са и гъсто населени,следователно болестта не се е появила там,а се е прехвърлила от аквариум 1 !
Направих оздравяващата процедура и на аквариуми 5,6 и 7 за всеки случай !

chepik

Според мен не си я пренесъл тя си е там в водата просто някакъв фактор я е активирал, не вярвам да е сакчето.

dok70

Аз пък залагам на сакчето. ;-)
Никога не се ползва един инвентар за всички аквариуми, когато има болест.
Същото важи за карантинния аквариум, задължително всичко отделно!
По този начин ще си прехвърляш инфекцията от един на друг до безкрай.
Дезинфекцирай сакчета, гъби, маркучи, сифони и др. каквото ползваш в силен р-р на калиев перманганат. Направи тъмно червен р-р и остави всичко за 24 часа, малко боядисва, но...
ПП Под яки смени имах предвид, често по малко. Примерно 2 пъти дневно по 30%.
*THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Morphined

Или е сакчето или маркуча за източване на вода (може да е имало налепи по него,а и 100% е имало капки от "заразената" вода)
Така или иначе лекувам всичко живо в момента (дори здравите) и би трябвало бактерията да измре.
Дезинфекцирах всичко наред,не съм подготвен за такава битка,имам само една мрежичка,а в момента няма как да взема друга :(

Треперя. Аквариумите са 7,общо със 650 литра вода и 1322 риби (300 са новородени,а 700 на по 3-5 месеца) Казвам го за да прецените мащабите на евентуален мой провал колко живота ще коства...

Desmoria

Няма страшно, щом рибите се оправят значи си на прав път. А също залагам на сакчето, че е пренесло проблема по другите аквариуми. Каквито и лекарства да ползваш явно вършат работа. Много хора подценяват солта, а не трябва, защото тя е помага при доста проблеми в аквариума.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Morphined

Малко сурова статистика :
Общо риби : 1322
Заразени общо : 56
от тях :
Възстановени на 90% (вече) : 6 риби
Възстановени наполовина : 43 риби
Нови заболели от днес : 7 риби

Последният фактор е тревожен. Кара ме да си мисля,че Tetra GeneralTonic в действителност не лекува рибите,а им помага за регенерацията на плавниците !? Дано да греша ! Ако 49 риби са на път да се излекуват и то доста бързо,защо днес имам нови 7 заболели в Аквариум 1 ? Цикличност на болестта ? Водата е чиста,не разбирам защо се появиха нови риби с гъбички. А така се бях зарадвал,че другите се оправят бързо... но ми секна усмивката.

Alexfield

Tetra GeneralTonic е малахитово зелено + витамини. Т.е. нелоша комбинация за рибите. Помага/лекува, но относително бавно. Аз няколко пъти успешно съм лекувал "бял пух" по рибите ми с него. Жертви не съм имал.

Нямаш риби, които не понасят сол. Неоните са такива. Слагай за профилактика докато оправиш нещата.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Morphined

Имам втора вълна от същата болест по същите въпросни 56 риби. Не са засегнати нови,но тези ги повтаря ! УЖАС !
Може ли да използвам лекарството втори път 4-5 дена по-късно или е задължително да изчакам 1 седмица,както пише на опаковката ? (не е уточнено дали задължително се чака или профилактично се прилага лекарството пак след седмица) имам чувството,че ако изчакам още 3 дни ще стане доста кофти положението.

Alexfield

Най-вероятно не си излекувал качествено до край и болестта отново е набрала скорост. Лошото е, че при такова положение (ако съм прав) болестта вече си е изградила известна резистентност към използвания препарат.
Аз бих те посъветвал да смениш лекарството. Например с метиленово синьо и да изкараш нов курс на лечение.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (5)

54728

Публикации: 2
Прегледи: 2317

31793

Публикации: 1
Прегледи: 1880

41869

Публикации: 8
Прегледи: 3240

52343

Публикации: 0
Прегледи: 1603

59654

Започната от loty


Публикации: 4
Прегледи: 2685