• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:30

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с фронтози - 750 л

Започната от Amev, 02.08.2016 08:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Amev

Пиша от името на един на който за около седмица му умряха две големи фронтози по 25 см..

Дата на стартиране на аквариума:
Обем на аквариума: 750 литра
Височина: 70 см

Данни за водата:
pH-7 , амоняк-0, нитрити-0, нитрати:50 мл/л
Температура:28
Сменям по 200 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо. Водата е с температура 25 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа - да
Вътрешен филтър л/ч: 1400 л/ч
Външен филтър л/ч: 2х2000 л/ч
Система за СО2: няма

Филтрите работят непрекъснато , на единия има вързана ув лампа

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
Няма

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Риби:
Полово зрели(видове, брой): фронтози - 8 бр , скатове , сомове
Млади риби(видове, брой): не
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2 силвър шарка (аз му ги дадох)

Храна:
Видове храна: миди , артемия , тетра дискус , риба филе
Колко често храните рибките си: 1 ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: няма
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:
Дебелина на дъното: кварцов пясък
Размер на камъчетата: 1-2 мм

Осветление:
Луминисцентено

Проблем: Преди около 10-12 дни , забелязахме ,че една змиорка около 20 см се е издула и ще умира , не я извади , след няколко дни се изгуби (явно умряла) и почнаха да плуват некакви бели неща като хайвер
Ето снимка на змиорката:

Два дни след това , прибирайки се ,колегата намери една фронтоза на около 25 см умряла ,а всички други риби дишати много тежко (като про липса на кислород) ,оттам направи смяна на 30% от водата и рибките се нормализирайа , разрови се и извади змиорката на сопол ,миришеща на ужаст !!! Оттаддохме смърта на това че се е разложила и е скапала водата и амоняка е изял кислорода. Това става преди 7-8 дни.Вчера обаче още една фронтоза умря. Видяхме я вече мъртва..
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2F898d234d62d088c024cd604d2bc436f8.jpg&hash=f324769b184bce3f1331cb83fde3e24806e86403

Отново смени малко вода , рибите видимо се държат нормално , вчера направихме и тестове на водата , няма нищо нередно , освен че водата му е доста мека и пх е около 7 , ама рибите са от над 2 години в аквариума и не са имали проблем до сега ..
Загледахме се по другите фронтози и ето какво забелязахме по едната, по лявата и перка има едно като балончета .. Единствено и само по тази перка :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2Fb92fc0a3cbc24bdb0d7bb9b8e0c3c332.jpg&hash=93c9ed89271b1cdbf371e468a981a39f1054b874
Забрлязва се че трудно я движи тази перка , рибата е около 30 см.
Ето за сравнение до другата риба
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2F2588f7183840ecf8122a8f56e1606a9e.jpg&hash=88193c753e8c961670256e5c1f2c4f0a91577001
Не сме слагали никакви лекарства ,защото скатовете не понасят медикаменти ...
Някой може ли да каже какво е това , лекува ли се , как ? Ако има някаква теория да обясни какво става ? В аквариума има доста рибки , анцитруси , риби слонче , змиорки , боции , пиранки ... Преди тези проблеми (около месец преди това имаше 3 барбус денисони които също умряха без видими причини , след това монтирахме и УВ лампата )

vanko77777

Смени си тестовете, да не те лъжат и аз сменям вода направо от чишмата но добавям винаги sera aqutan
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Amev

Ами с най-различни правих , течни на джбл , на тетра .. С ленти ... Няма нищо обезпокояващо във водата ... Срещу тази аква гледа в 400 литра дискуси и неони с много растения и пак сменя от чешмата дирекно ... Има къде къде по кекави риби и ако е нещо от водата те първи ще заминат ..
А това на перката какво ли е ?

Lightning_boy

И аз не вярвам да е от тестовете. В крайна сметка не ползваш нито китайски, нито само един тип, че да не знаеш реално ли е или не. Водата също ме съмнява при положение, че слага и на дискусите от същата... Скоро нещо да е добавял в аквата? Да е правил нещо твоя човек Амев и след това да е бъркал с мръсни ръце вътре? Също да питам (понеже не съм запознат с въпросния вид риба) Има ли възможност да е от старост, гледам че са едри парчета?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Първо и аз помислих че са от старост , но не са ... Живеят доста годинки , единственото логично което намираме е че е сменил мидите с които храни скатовете ,съответно и фронтозите ядът от тях...  Или като беше умряля змиорката се е скапала водата нещо .. Първата видимо си беше с отворена оста и хриле ,а и той каза че всички риби дишали тежко , след това беше сменил вода и се оправили ... Ама сега тази втората без никакви причини видими ... И може нещо в храната да е ... А ма пък той ги пуска на дъното заради скатовете ... А с другото си храни от години... Днес ще отвори и канистрите да поизмие , да не е останала някаква гняс от умрялата змиорка..

Antuni

Ще почна от най елементарното което виждам.

Фронтозата е бавна риба, макар и хищник при наличието на по бързи риби стреса е на максимум. Гледат се предимно сами с малки изключения. Особено при аквариумите под един тон вода (и определни размери). Не обичат толкова силно осветление, тъй като живеят в по дълбоките зони на Танганика. При по силни лампи и светъл грунд падат сенки които също може да ги стресисрат. Предирчиви са към храната, както и към качеството на водата. Не са като "папагалите" прасета. Не обичат разнообразието от храни. А да не говориме пропадне ли азотният цикъл с комбинацията от горе изброените се получава точно това.  А при смяната на вода в малко по големи количества и при по голямо наличие на Хлорамин който въобще не може да се разбере на първо четене освен ако не си познавате рибите толкова добре и според реакцията при смяна да ги хванете на време. Преди години на един тон аквариум при смяна на 20/25% вода от общият обем изгубих над 25 Трофеуса на над 12см поради наличието на тежки метали и какви ли не химии във водата. Опадаха ми дори ксенококосите от стъклата, все едно е излята белина.

пп. Отворените усти означават задушаване. А и щом казваш че са дишали тежко още повече. Може би цикала е паднал. Възможно е и "змията" да е помогнала за това. Ако се отровят рязко е същото.....
0899808552

Amev

Половината от рибите на първата снимка които се виждат са преместени в един 250 литров , защото чоплиха на скатовете опашките , снимката е от преди 2 месеца ... Сега там са фронтозите , няколко риби слончета , малко сомчета анцитрус и калихт , стирозомки , две доларчета , два силвър шарка , скатовете 2 броя , единия е мини.. Два ножа .. И май е това ..  Има и разни се крият в кораба ама не ги знам какви са му..
В интерес на истината преди 2 месеца добавихме 2 лампи аркадия хибрид по 54 вата , че беше наистина тъмно в аквата , а и цветовете на рибките излезнаха с тези лампи... Сега като чета , може би точно причината е ,че е сменил доставчика на миди , преди поразиите точно мисля беше чистиш филтрите от което е разколебал цикъла , смърта на змиорката е помогнала , спор няма! А и грунда е от около 2-3 месеца , до преди това бяха на стъкло ... Явно стреса които сме им наложили с цел подобряване на средата и  лошите стечения на обстоятелствата са повлияли ... Другото което е че до преди 2 месеца колегата си сменяше вода с предтояла такава , ама хамалогията с тубите е голяма ... А и като му замерих колко му е мека водицата и няма почти нищо в нея , почна с маркуча на всички аквариуми , може и тази промяна също да е повлияла .. Въпреки че съдържанието на водата е бедно на каквото и да било , все пак го има !
Само ми е интересно какви да тези балончета на перката на най-голямата фронтоза..
Благодаря за включването Антъни
Ето как беше първата умряла:

Lightning_boy

Несъмнено колегата Антон е дал много сериозно разяснение за отглеждането на въпросната порода риби. Амев, сега забелязах, че при смяна на водата, водата която слага е 25 градуса от чешмата. Аз обаче мисля, че тези 25 градуса не са през цялото време на смяната (водата изстива и става по-хладна). Дали и това може да е стресов фактор за тези риби? Надявам се Антон да сподели още малко опит и знания. А дали азотния цикъл може пък толкова бързо да се разпадне с едно чистене на филтри?  *dontknow*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Ами като сменя вода слага и термометъра , водата пада с 1 градус , сега лятото се качва на 28 градуса и леко в бута по този начин ... Ама ако е нещо с температурата , си мисля че къде ,къде по топлолюбивите скатове ще цъфнат първи ...

Lightning_boy

Искаш да кажеш, че след пускането на чешмата и изтичането на 200л. вода от нея температурата между началото и края на процеса е с 1 градус разлика? Така ли да го разбирам?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Толкова ;) от 28 пада на 27 ...

Lightning_boy

Цитат на: Amev - 02.08.2016 18:18
Толкова ;) от 28 пада на 27 ...

От кой град е тоя играч?! В Сливен след 50-100л. става около 18-19 градуса... Тя 27-28 градуса "студена" вода от чешмата си направо безплатно чайче  :-D.
В такъв случай и това трябва да се изключи като стресов фактор.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

От Карлово е колегата , ама леко я темперира с бойлера ... Даже на дискусите сменя с маркуча вече , в 400 литров , а даже и нагревател няма там ... И 9 дискуса на всякакви размери и 30 неона си живуркат..

Lightning_boy

Тоест смесва топла (през бойлера) със студена?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Да ;)
А ето какво творим в аквата с дискусите

Lightning_boy

Красота си е, спор няма и казваш, сменя водата по същия начин и на дискусите а те са здрави и няма проблеми при тях? Тоест да изключим и бойлера като проблем?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Абсолютно по същия начин ... Има и еди. 250 литров , набутал е всички лоши риби там ... И пак ..

Lightning_boy

Трябва да се търси наследник на Шерлок Холмс ... нещо липсва от цялата работа. Тея петна на инфекция ли приличат или на налепи?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

rakim

Отдели една риба с петна и третирай с нещо фирмено за бактериална инфекция,ако се оправи действаш с целия аквариум.Бактопур директ примерно.Подуването и умирането на змиорката е от такава инфекция според мен.
540л Южна Америка

geshi

Не знам нищо за скатовете, но да не би големия нещо да ги нори?

Amev

Змиорката се беше подула яко , а след като изчезнала от полезрението , колегата каза че някакви бели топчета плували като хайвер .. Дали от нея ,не е ясно ...
Големия скат умори няколко барбус денисони , и скалпира един анцитрус ... Ама чак фронтоза ... Няма начин..
Една единствена риба е с тези балончета по перката и то само по едната ...

geshi

Понеже съм виждал да захлупва голям дискус, за това питам. Не съм сигурен, че може да захлупи фронтоза, просто давам идея. Змиорката може да е дала фира от друго.

Amev

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160803%2Fe9eeb9d9e18294b1198074cfc15cf438.jpg&hash=80d1fff25fc55ec07e4ecc2f88e87cca900b49c0
Ето в тоя 100х50х50 заточва разни беладжии..

Similar topics (5)

28680

Публикации: 43
Прегледи: 15559

40288

Публикации: 7
Прегледи: 4446

52751

Публикации: 4
Прегледи: 2439

53676

Публикации: 19
Прегледи: 4232

23363

Публикации: 5
Прегледи: 3956