• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 08:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с фронтози - 750 л

Започната от Amev, 02.08.2016 08:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Amev

Пиша от името на един на който за около седмица му умряха две големи фронтози по 25 см..

Дата на стартиране на аквариума:
Обем на аквариума: 750 литра
Височина: 70 см

Данни за водата:
pH-7 , амоняк-0, нитрити-0, нитрати:50 мл/л
Температура:28
Сменям по 200 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо. Водата е с температура 25 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа - да
Вътрешен филтър л/ч: 1400 л/ч
Външен филтър л/ч: 2х2000 л/ч
Система за СО2: няма

Филтрите работят непрекъснато , на единия има вързана ув лампа

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
Няма

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: не

Риби:
Полово зрели(видове, брой): фронтози - 8 бр , скатове , сомове
Млади риби(видове, брой): не
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 2 силвър шарка (аз му ги дадох)

Храна:
Видове храна: миди , артемия , тетра дискус , риба филе
Колко често храните рибките си: 1 ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: няма
Колко % са бързо растящи:
Колко са плуващи:

Грунд:
Дебелина на дъното: кварцов пясък
Размер на камъчетата: 1-2 мм

Осветление:
Луминисцентено

Проблем: Преди около 10-12 дни , забелязахме ,че една змиорка около 20 см се е издула и ще умира , не я извади , след няколко дни се изгуби (явно умряла) и почнаха да плуват некакви бели неща като хайвер
Ето снимка на змиорката:

Два дни след това , прибирайки се ,колегата намери една фронтоза на около 25 см умряла ,а всички други риби дишати много тежко (като про липса на кислород) ,оттам направи смяна на 30% от водата и рибките се нормализирайа , разрови се и извади змиорката на сопол ,миришеща на ужаст !!! Оттаддохме смърта на това че се е разложила и е скапала водата и амоняка е изял кислорода. Това става преди 7-8 дни.Вчера обаче още една фронтоза умря. Видяхме я вече мъртва..
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2F898d234d62d088c024cd604d2bc436f8.jpg&hash=f324769b184bce3f1331cb83fde3e24806e86403

Отново смени малко вода , рибите видимо се държат нормално , вчера направихме и тестове на водата , няма нищо нередно , освен че водата му е доста мека и пх е около 7 , ама рибите са от над 2 години в аквариума и не са имали проблем до сега ..
Загледахме се по другите фронтози и ето какво забелязахме по едната, по лявата и перка има едно като балончета .. Единствено и само по тази перка :
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2Fb92fc0a3cbc24bdb0d7bb9b8e0c3c332.jpg&hash=93c9ed89271b1cdbf371e468a981a39f1054b874
Забрлязва се че трудно я движи тази перка , рибата е около 30 см.
Ето за сравнение до другата риба
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fuploads.tapatalk-cdn.com%2F20160802%2F2588f7183840ecf8122a8f56e1606a9e.jpg&hash=88193c753e8c961670256e5c1f2c4f0a91577001
Не сме слагали никакви лекарства ,защото скатовете не понасят медикаменти ...
Някой може ли да каже какво е това , лекува ли се , как ? Ако има някаква теория да обясни какво става ? В аквариума има доста рибки , анцитруси , риби слонче , змиорки , боции , пиранки ... Преди тези проблеми (около месец преди това имаше 3 барбус денисони които също умряха без видими причини , след това монтирахме и УВ лампата )

vanko77777

Смени си тестовете, да не те лъжат и аз сменям вода направо от чишмата но добавям винаги sera aqutan
Това е нечовешко! - викаха канибалите, четейки вегетарианско меню.


20l.-Скаридарник
40 l., 207 l., 462 l.
462l.-Астронотуси, 7 бр. Myletes rubripinnis (Сребърен долар) и сом Птеригоплихт гибицепс

Amev

Ами с най-различни правих , течни на джбл , на тетра .. С ленти ... Няма нищо обезпокояващо във водата ... Срещу тази аква гледа в 400 литра дискуси и неони с много растения и пак сменя от чешмата дирекно ... Има къде къде по кекави риби и ако е нещо от водата те първи ще заминат ..
А това на перката какво ли е ?

Lightning_boy

И аз не вярвам да е от тестовете. В крайна сметка не ползваш нито китайски, нито само един тип, че да не знаеш реално ли е или не. Водата също ме съмнява при положение, че слага и на дискусите от същата... Скоро нещо да е добавял в аквата? Да е правил нещо твоя човек Амев и след това да е бъркал с мръсни ръце вътре? Също да питам (понеже не съм запознат с въпросния вид риба) Има ли възможност да е от старост, гледам че са едри парчета?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Първо и аз помислих че са от старост , но не са ... Живеят доста годинки , единственото логично което намираме е че е сменил мидите с които храни скатовете ,съответно и фронтозите ядът от тях...  Или като беше умряля змиорката се е скапала водата нещо .. Първата видимо си беше с отворена оста и хриле ,а и той каза че всички риби дишали тежко , след това беше сменил вода и се оправили ... Ама сега тази втората без никакви причини видими ... И може нещо в храната да е ... А ма пък той ги пуска на дъното заради скатовете ... А с другото си храни от години... Днес ще отвори и канистрите да поизмие , да не е останала някаква гняс от умрялата змиорка..

Antuni

Ще почна от най елементарното което виждам.

Фронтозата е бавна риба, макар и хищник при наличието на по бързи риби стреса е на максимум. Гледат се предимно сами с малки изключения. Особено при аквариумите под един тон вода (и определни размери). Не обичат толкова силно осветление, тъй като живеят в по дълбоките зони на Танганика. При по силни лампи и светъл грунд падат сенки които също може да ги стресисрат. Предирчиви са към храната, както и към качеството на водата. Не са като "папагалите" прасета. Не обичат разнообразието от храни. А да не говориме пропадне ли азотният цикъл с комбинацията от горе изброените се получава точно това.  А при смяната на вода в малко по големи количества и при по голямо наличие на Хлорамин който въобще не може да се разбере на първо четене освен ако не си познавате рибите толкова добре и според реакцията при смяна да ги хванете на време. Преди години на един тон аквариум при смяна на 20/25% вода от общият обем изгубих над 25 Трофеуса на над 12см поради наличието на тежки метали и какви ли не химии във водата. Опадаха ми дори ксенококосите от стъклата, все едно е излята белина.

пп. Отворените усти означават задушаване. А и щом казваш че са дишали тежко още повече. Може би цикала е паднал. Възможно е и "змията" да е помогнала за това. Ако се отровят рязко е същото.....
0899808552

Amev

Половината от рибите на първата снимка които се виждат са преместени в един 250 литров , защото чоплиха на скатовете опашките , снимката е от преди 2 месеца ... Сега там са фронтозите , няколко риби слончета , малко сомчета анцитрус и калихт , стирозомки , две доларчета , два силвър шарка , скатовете 2 броя , единия е мини.. Два ножа .. И май е това ..  Има и разни се крият в кораба ама не ги знам какви са му..
В интерес на истината преди 2 месеца добавихме 2 лампи аркадия хибрид по 54 вата , че беше наистина тъмно в аквата , а и цветовете на рибките излезнаха с тези лампи... Сега като чета , може би точно причината е ,че е сменил доставчика на миди , преди поразиите точно мисля беше чистиш филтрите от което е разколебал цикъла , смърта на змиорката е помогнала , спор няма! А и грунда е от около 2-3 месеца , до преди това бяха на стъкло ... Явно стреса които сме им наложили с цел подобряване на средата и  лошите стечения на обстоятелствата са повлияли ... Другото което е че до преди 2 месеца колегата си сменяше вода с предтояла такава , ама хамалогията с тубите е голяма ... А и като му замерих колко му е мека водицата и няма почти нищо в нея , почна с маркуча на всички аквариуми , може и тази промяна също да е повлияла .. Въпреки че съдържанието на водата е бедно на каквото и да било , все пак го има !
Само ми е интересно какви да тези балончета на перката на най-голямата фронтоза..
Благодаря за включването Антъни
Ето как беше първата умряла:

Lightning_boy

Несъмнено колегата Антон е дал много сериозно разяснение за отглеждането на въпросната порода риби. Амев, сега забелязах, че при смяна на водата, водата която слага е 25 градуса от чешмата. Аз обаче мисля, че тези 25 градуса не са през цялото време на смяната (водата изстива и става по-хладна). Дали и това може да е стресов фактор за тези риби? Надявам се Антон да сподели още малко опит и знания. А дали азотния цикъл може пък толкова бързо да се разпадне с едно чистене на филтри?  *dontknow*
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Ами като сменя вода слага и термометъра , водата пада с 1 градус , сега лятото се качва на 28 градуса и леко в бута по този начин ... Ама ако е нещо с температурата , си мисля че къде ,къде по топлолюбивите скатове ще цъфнат първи ...

Lightning_boy

Искаш да кажеш, че след пускането на чешмата и изтичането на 200л. вода от нея температурата между началото и края на процеса е с 1 градус разлика? Така ли да го разбирам?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Толкова ;) от 28 пада на 27 ...

Lightning_boy

Цитат на: Amev - 02.08.2016 18:18
Толкова ;) от 28 пада на 27 ...

От кой град е тоя играч?! В Сливен след 50-100л. става около 18-19 градуса... Тя 27-28 градуса "студена" вода от чешмата си направо безплатно чайче  :-D.
В такъв случай и това трябва да се изключи като стресов фактор.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

От Карлово е колегата , ама леко я темперира с бойлера ... Даже на дискусите сменя с маркуча вече , в 400 литров , а даже и нагревател няма там ... И 9 дискуса на всякакви размери и 30 неона си живуркат..

Lightning_boy

Тоест смесва топла (през бойлера) със студена?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Да ;)
А ето какво творим в аквата с дискусите

Similar topics (5)

55205

Публикации: 4
Прегледи: 2395

27521

Публикации: 10
Прегледи: 4414

39914

Публикации: 9
Прегледи: 3785