• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
08.08.2020 02:02

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с цветни тернеции

Започната от zhivko.dinev, 20.07.2020 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zhivko.dinev

Здравейте,
 нов съм в форума и като цяло в акваристиката така че може и нещо да бъркам. Да започна с аквариума - нов Акваел 60 ден и нощ в комплект с филтър, нагревател и осветление(стандартно оборудван). На дъното си купих черен грунд и там направих първата грешка като не го измих добре. Отначало беше замътен и се наложи да му сменям по 30 процента от водата за 4 дни за да може да избистри.Другото което ползвах е дехлоратор за водата и SeaChem Stability. Взех си 6 цветни тернеции, 5 неонки, един сом и един анциструс. Цветните тернеции една по една умряха, накрая ми умряха и сома и анциструса мислех си че е от мътната вода и за това я сменях всеки ден по 30 процента докато избистри. Oтнесех от водата в магазина за рибки и направихме тест на водата за ph и нитрати.И двете бяха в норма и реших че съм оправил проблем и взех нови две цветни тернеции онзи ден. Днес обаче и те умряха и вече не знам какво да направя и къде греша. Странното е че на неонките им няма нищо и са си добре.Ако може може някой да ми помогне че съм му много благодарен. Иначе в аквариума има и 3 растения забравих да кажа, но не им знам имената.

Поздрави,
Живко Динев

NO CARRIER

Здравей и добре дошъл!

Не пишеш колко дни са минали от стартирането на аквариума. Да, обикновено всички бързаме и не изчакваме да се завърти цикълът преди да пуснем рибките.

Възможно е рибките да не са били добре още с купуването им от магазина. Особено както пишеш, че са цветни.

Не мога да гадая какво се случва, но мога да ти дам няколко съвета. Остави нещата така за 2-3 седмици, защо не и месец, за да се стабилизират нещата. Тогава можеш да мислиш за нови рибки и растения.

Вместо керамиката можеш да обиколиш близките реки/гори и да си избереш някой по-разчупен корен/клон от мъртво дърво. Да го извариш и да го сложиш него. Анциструсите ги обожават.

Водата я сменяй по 1/3 всяка седмица. Един ден от седмицата не слагай храна изобщо.

Успех!

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.