• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с барбуси

Започната от infinity13, 15.03.2017 21:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

infinity13

Здравейте, доста сме нови в акваристиката, но имаме огромното желание да положим всякакви грижи за нашите рибки, така че да се чувстват добре. Аквариумът ни е сравнително малък (40л), но се надяваме, че бихме могли да създадем достатъчно добра среда за тях.

Започнахме преди седмица, като следвахме инструкциите на продавачите в магазина. След като капвахме от един разтвор няколко дни, взехме 3 анциструса и около 5-6 растения. Няколко дни след това (в понеделник 13.03) си взехме и 9 барбуса от три вида - tetrasona, tetrasona green и другите са малко по-различни жълто-оранжеви барбуси.

Днес единият tetrasona барбус беше умрял. Нямаше абсолютно никакви симптоми през деня, освен че някои от тях стоят с главата надолу, но до колкото чета, това май е нормално за тях. Проблема е, че след като се изгаси лампата започват много да се гонят, карат и хапят. Два от барбусите са по-едри и определено нападат по-малките и предполагаме, че това е и причината да е умрял единия :( Правихме тестове на водата и всичко е в норма.

Днес и сомчетата ни цял ден се крият и ги е страх да излязат да ядат, защото са започнали да нападат и тях. Единия дори помислихме, че е умрял, защото седи постоянно до отвора на филтъра. Прикачам снимка:




Не знам, дали ли си личи как се е залепил с гърба надолу, което е доста странно.

От магазина ни казаха, че ни препоръчват или да вземем още барбуси, за да не е напрежението между тях толкова концентрирано или да вземем още растения, за да има къде да се крият. И все пак за 40л аквариум, наистина ли е добре да имаме повече от 9-10 рибки-барбуси?

Какво бихте ни препоръчали да направим и какво да правим и със сомчетата, ако продължават да се крият така и да стоят на филтъра толкова високо???

Решихме за сега да оставим светлината с риск да е по-дълго от нужното (оставяме я за 8 часа по принцип), защото тогава определено са по-спокойни.

Благодаря предварително за помощта.

Caxapa

В желанието си да си продават риПките са ви подвели и сте пренаселили аквариума изведнъж. Анциструсите имат такъв навик да са с главата налу. Литрита на аквариума са малко за толкова  риби ,че и за нови 9 броя споменавате/  В ляво на екрана има едно изкачащо меню и там има доста статии в които е описано как да стартираме  аквариум  като начинаещи. Съветите на доста продавачи често са подвеждащи с цел реализиране на повече продажби.

Tony_JB

Здравейте като цяло анциструсите обичат откритията и все намират странни места,за това е подходящо да има някое малко коренче за тях.
Барбусите са интересни,но обичат да са на група и това е проблем при вас,но ако пренаселите още по зле ще става.
За да се закрепи стабилно аквариума изисква повече време и най-добре не бързайте   повече,а след 2-3 седмици ще се стабилизира.
Успех

Изпратено от моят Lenovo P70-A с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Similar topics (5)

29051

Публикации: 4
Прегледи: 4124

40796

Започната от shrimp-now


Публикации: 9
Прегледи: 3228

52923

Публикации: 0
Прегледи: 1123

27139

Публикации: 4
Прегледи: 3127

23781

Публикации: 7
Прегледи: 3352