• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Четири рибки умряха за ден, моля помагайте...

Започната от vpd, 12.12.2018 15:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tetra

Аквариума е управляем къс от природата, в който се стремим да създадем стабилна еко система подобна на тази в природата и по големите водоеми, които функционерът безпогрешно милиони години. Никакви филтри, химикали и електроника не могат да конкурират еко системата в природата. Максимума който можем да постигнем е доближаването ни до тях, но никога не можем да я достигнем. Ако си мислим че еко системата в аквариумите ни е по стабилна от тази във природните водоеми грешим тотално.
Екстензивният или по бавен начин на стартиране, за който съм споменал е даване време на природата да си свърши работата сама. Интензивният начин за стартиране когато подготвяме аквариума след като си донесем рибките е сложен процес и се нуждаем от голяма подготовка. И докато разберем за какво става на въпрос рибките ни умират. Това е равносилно да пуснем един неправоспособен водач в трасето на формула и му даваме наставления в слушалките. Аквариумите по малки от 30 лирта не са способни за самостоятелно функциониране без доливане на вода от действащ аквариум. И да се опитваме да стартираме такъв е хазартно. Това  е допълнително затруднение на неопитният пилот да шофира в стеснена писта.  *privet*

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Георги

Цитат на: vpd - 15.12.2018 14:16
... отидох до най-стария и известен магазин в Пловдив за акваристика, където - както е ясно, отношението беше далеч по-различно от това, което получих от търгашите зоомания. Половин час се занимава човека с мен и с вече новоизградената стратегия - последните ми две останали рибки са по-живи от всякога :)
Три дена всичко живо беше на диета, но вчера дори и храна им дадох, че и ядоха като невидели.

Здравейте, как е положението след 5 дни?

vpd

Към днешна дата - положението е същото, двете останали рибки са живи и здрави. Ще изчакам още малко и ще започна да заселвам с нови рибоци една по една.
Ще използвам момента ден преди новата година да благодаря още веднъж на всички, които взеха отношение по драмата ми, като пожелавам никога да не ви се случва това, което стана при мен и много готини моменти с малките водни домашни любимци през новата година.
Всичко най-добро, приятели!

vpd

Така, ъпдейт:
Двете ми неонки са все така живи и здрави.
Но! По случая реших да купя още две - стъклени сомчета.
Взех ги, сложих ги, криха се три дни по ъглите, на четвъртия едната се изкриви и на седмия умря!
Другата е жива и уж енергична и жива.
Обаче - аз лично се отказвам от това си хоби! Повече риби няма да купувам!
Толкова рибешки гробове изкопах, колкото и гробар не централните гробища не прави за съответния период!
Гледал съм кучета, котка, хамстери, папагали, "пирани", живял съм и в Африка и съм гледал - скорпиони, змия, маймуна, сърна ...
но честно казано - рибите ме скършиха на дърти години.
Прекланям се пред всички вас, които се справяте, аз не мога и това е!

MeTogu

Не мисля че трябва да се отказваш. В частност стъклените самове са доста капризни риби. Мисля че трвябва да се успокоиш и да поизчкаш аквариума ти да узрее.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Caxapa

Опитай с по-голям литраж на аквариума. Двадесет литра са малко! Нека бъдат 50-60 литра. Стартирай аквариума по препоръка на дебелите книги и имай търпение. Търпението е над всичко,иначе води до неуспехи.

Similar topics (5)

40216

Публикации: 25
Прегледи: 11650

27286

Публикации: 7
Прегледи: 4731

29611

Публикации: 12
Прегледи: 3764

21624

Публикации: 5
Прегледи: 3472

22587

Публикации: 6
Прегледи: 2624