• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:19

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

проблем при бета

Започната от Tanya, 09.01.2017 13:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Tanya

Привет,

Ако може някой да ми съдейства, ще е супер. Гледам за първи път риби. От тази Коледа имам мъжка бета. Досега всичко й беше наред - беше жизнена и контактна, движеше се и тн. От вчера не мърда кой знае колко, седи неподвижно или на повърхността, или на дъното, или до някое от растенията. Не съм сигурна дали е възможно главата й да става по-сива, отколкото е била... Или просто така ми се струва. Другото, което забелязах е, че краищата на всички перки са й с нещо като налепи, все едно се отлюспват - не знам как да го обясня... Също така, днес не яде.
Ето и повече детайли:
аквариумът е 10 литра, има нагревател - температурата на водата поддържам около 25-6 градуса. Има грунд около един пръст на дъното. Две изкуствени растения, за да има къде да се крие. Няма аератор, както и специална светлина. Макар че понякога включвам една обикновена настолна лампа. Сменям водата според указанията - 1/3 веднъж седмично, като не вадя бетата. Новата е със стайна температура, престоява няколко часа, добавям за съответните литри капки water conditioner sera aquatan. Чистя стените на аквариума с гъбичка. Храната не знам каква точно беше, пак беше с марката Sera - червена гранулирана, дадоха я от магазина, от който взех цялото оборудване. Досега си изяждаше цялата "дажба", днес не яде изобщо. Един ден от седмицата я оставям без храна. Взех и сифон, или каквото беше там, за да почиствам по-добре.
Прикачила съм и няколко снимки, дано се вижда ясно за какво става въпрос.
Имате ли идеи, за да спася рибката.
Благодаря предварително.
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

nicco

Здравейте,както разбирам аквариумчето е пуснато преди десетина дни.Това означава,че още не се е завъртял азотния цикъл и рибката вероятно страда от токсините във водата.Тези пластмасови растения и жаба също е възможно в началото да отделят нещо.Грунда също изглежда като изкуствен.Най-лесния начин да се справите е като вземете грунд,камък или камъчета от работещ аквариум,може и филтърна гъба без да се мие ,но ще трябва и аератор.То и за 5-10л. вода ако помолите в зоомагазина сигурно няма да откажат,особено ако са комбинирани с някоя покупка.Тази храна която се вижда на снимката е много,3-4 зрънца по два пъти на ден са достатъчни.Надявам се ,че има покривно стъкло понеже бетата диша от повърхността и въздуха трябва да е с температура близка до тази на водата.Нагревателя го залепете на стъклото.Успех.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Tanya

Здравейте,
Благодаря за отговора.
Грунда и всички декорации ги взех от един и същи магазин - където обясниха как да ги подготвя, измих грунда и тн...
Храната ще я коригирам, да. В престоялата вода слагам капки aquatan, не са ли достатъчни, за да пречистват?

Иначе вчера ходих в магазина със множество снимки на рибата, взех едни противогъбични капки, сега не са пред мен и не мога да ги снимам. На Sera са. Лечението е 3 дена, капват се 10 капки на 10 литра. Водата леко позеленява.
От вчера до днес забелязах, че провлаците по перките ги няма вече - прозрачни като памук образувания в края. Но все още стоят слепнати. Като че ли е по-подвижна. Взех и помпа за въздух, която работи непрекъснато по време на лечението. В момента не я храня. Така ще е три дни.

Въпросът ми е какво се прави после? Цялата ли вода се сменя или както по принцип? И като слагам храната във вода с лекарство, няма ли да има проблем?
Взех още един вид храна, която да сменям с гранулите, които имам, за да е по-разнообразна, а също и някакви витамини, които ще стартирам веднага, след като се оправи. Ако. И дано...
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

Joro V

Здравейте! Поздравления за приятното аквариумче, а и за това, че явно се вслушвате в съвети :)
И аз мисля, че е добре да сложите малка гъба и аератор. На бетата, не й е нужен въздух от водата, но така нещо ще раздвижва водата, а и гъбата е добър биологичен филтър.
След като сте сложили лекарство, след 3 дни сменете 70-80% от водата и ако не повтаряте лекарството (не знам какво е указанието) можете да продължите със смяна от 30%, дори 50% на седмица. Препоръчително е да сложите и живо растение, но тогава трябва да помислите и за подходящо осветление. Без живи растения също не е невъзможно, но тогава не трябва да пропускае смяната на водата - поне 50%.
Иначе няма проблеми за храната, когато се слага лекарство, но наистина намалете количеството й - това на снимката е много.
Друг вариант на ефективно лечение при неразположение на рибката е да вдигнете температурата в аквариума до 28-30 градуса, да добавите 1 супена лъжица сол (предварително разтворена) и да оставите така 2-3 дни.
Успех с хобито!  *privet*

Tanya

Благодаря за включването. Много ми е полезно всичко, което споделяте.

Бях забравила да спомена, че да, имам капак на аквариума, защото имам и котка. :)

Днес е третият ден от лечението, последният. Слузестите прозрачни провлаци от перките от вчера ги няма. Рибокът е значително по-подвижен, яде. Но все още краищата на перките са слепени. Надявам се да се оправят все някога, нали?

С новата декорация - естествено цвете например, мисля да изчакам, докато се закрепи рибката, за да не я стресирам допълнително.

Имам и още един въпрос - могат ли да се смесват два вида храни - примерно гранули и люспи, или не е препоръчително? Въпросът е дали мога да ги държа заедно в обща кутия или да са си отделно в пакетчетата?

Поздрави. :)
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

nicco

Като за една риба не виждам смисъл да се смесват,особено ако едните потъват,а другите не.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

Tanya

Привет отново от мен и моята бета. Много ми помогнахте предишния път. Благодаря сърдечно. Справихме се с гъбичките успешно и всичко изглеждаше наред... Сега обаче забелязах изтъняване на опашката, на места е почти прозрачна, появи се и една дупка... Само предполагам, че и на останалите изтъняли места ще се пробие... Нямам представа каква е причината. Някакви съвети можете ли да дадете??

За да не ви връщам към предните постове, ето резюме:
10 л. аквариум с капак, стартиран около Коледа; две изкуствени цветя; нагревател; гъба за аерация, която взех за времето на лечението, но сега също я ползвам; сменям веднъж седмично 1/3 от водата с престояла и третирана с aquatan; храня с гранули и люспи, редувам, а един ден в седмицата оставям без храна; взех едни витамини  на Sera, които се слагат в храната по 4-6 капки, но не знам точно как се случва това.

Ще съм ви много благодарна за съдействие. Иначе рибката изглежда жизнена, доста е подвижна, яде със скоростта на светлината, само тези дупки ме притесняват...
https://s29.postimg.cc/zffkilzuv/IMAG0339.jpg

https://s29.postimg.cc/w9zk656mf/IMAG0340.jpg

https://s29.postimg.cc/62yda6ocn/IMAG0343.jpg
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

Joro V

Ами аз лично бих сменял 30 - до 50% два пъти седмично... Достатъчно да е престояла водата без акуатан и без да се прекалява с витамините - би трябвало да има и в храната. Иначе препоръчвам да сложиш някое плуващо растение или мъх... А бетата ти като цяло изглежда добре - поздравления!

Tanya

Благодаря за отговора.
Мисля, че на снимката бетата изглежда няколко идеи по-добре, отколкото на живо. :( Опашката й не е толкова наситено червена, прозира на места, а дупката се разкъса и раздели... Дали ще продължи да се къса?!
Исках да се позакрепи малко след като разкарахме предните гъбички, и като се климатизира и успокои, планирах да сложа някое естествено растение... Сега се притеснявам да променям генерално нещо, за да не се стресира.
Знам ли и аз вече...
Късането на перките заболяване ли е или? Обратимо ли е?
П.П. В аквариума няма други живи обитатели.
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

DobriG

И на мен ми изглежда добре рибката. Все пак добавянето на живи растения винаги е добра идея, тъй като те се хранят приоритетно с амоний (който се получава при разлагане на храна и екскрементите на рибата и е отровен за нея в по- големи количества).

П.П. вариант за премахване на отровните вещества във водата е дал по- горе и колегата JoroV :)

Tanya

Здравейте пак, на рибока опашката продължава прогресивно да се къса...  *SORRY*
Имате ли обяснение?!
Изглежда все едно съм го гонила с вилица из аквариума...
https://s28.postimg.cc/dlnfvemwt/IMAG0363.jpg

https://s28.postimg.cc/t8ep8s0ot/IMAG0365.jpg

https://s28.postimg.cc/zambz9p4t/IMAG0368.jpg
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

Joro V

Това вече не е ок... Започни да сменяш 50% вода с престояла два пъти седмично - като внимавай температурата на престоялата да не е много ниска.
Освен това за всеки случай, след първата смяна добави и 1 супена лъжица сол (разтворена предварително).

Tanya

А ако стайната температура на водата, която престоява не е над 20 градуса какво да правя? Тази сол морска ли е? И къде се добавя - в тази, която престоява, или разтворена директно в аквариума? 1 супена лъжица е за целия аквариум от 10 литра, нали?
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

Joro V

Обикновена готварска сол, директно в аквариума (след като си я разтворила предварително). А водата, която доливаш трябва да е със сходна температура с тази в аквариума - иначе стресираш рибата и можеш да имаш допълнителни проблеми. Не знам как ще е най-удобно да го правиш при твоите условия..

Публикациите са слети: 30.01.2017 10:32

Като се замислих смяна от 2х50% на седмица може да ти е много - така че по-добре би било 1х50% или 2х30%, както ти е по-удобно.
Също така виждам, че все още нямаш грунд или растения - препоръчвам ти да сложиш някакви плуващи растения, както и някакви керамични предмети - хем ще е по-красиво, хем по тях ще живеят полезни бактерии. Но внимавай да не е нещо, в което рибата ти да се заклещи..

Tanya

Водата може ли да се топли, след като е престояла, или?
--
Keep calm & may the Squad be with you.

Tanya ILIEVA
www.adsquad.eu

Similar topics (5)

56722

Публикации: 22
Прегледи: 5535

32957

Публикации: 16
Прегледи: 8665

45331

Започната от Mariqnski221


Публикации: 7
Прегледи: 2419

54285

Публикации: 9
Прегледи: 2733