• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 20:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем и странни бели подскачащи неща в аквариума

Започната от KanKubrat, 24.10.2013 21:59

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

KanKubrat

Здравейте, днес се натъкнах на сериозен, според мен проблем! Вследствие на изваждане на кабел не се беше включил филтъра на аквариума (80 литра с доста растения) и осветлението (по принцип се включват и изключват от програматор). В резултат на това като се прибрах преди малко и го пуснах ръчно всички рибки бяха избледнели и изглеждаха много зле.  Стояли са на тъмно и без циркулация на водата около 13 часа. Тъмното едва ли е проблем, ама без циркулация..... (мисля, че просто кислорода е свършил). След включване на осветлението и филтъра рибките осезаемо живнаха.  Вчера обаче в аквариума бяха извършени сериозни промени. Сложих 3 растения от един вид (купувани от проверен човек), бяха пуснати 3 молинезии и започнах да добавям глутаралдехид (1 мл от 4% разтвор.) Освен това ми направиха малки бели точици, които буквално подскачаха по стъклата отвътре, но като пуснах осветелението - изчезнаха. Въпроса ми е: какво са точиците и дали е необходимо спешно да сменя част от водата (на 4 дни е). Въобще някакви съвети в тази ситуация?

hunter

Това, че добавяш глутаралдехид и си вкарал и молинезии ми говори, че искаш да се справиш с алги или греша? За избледняването на рибите не е проблем според мен. Нормално е и аз съм го забелязвал при мен като светнат лампите рибите са леко бледи после се оправят. Другото което е възможно е от някакъв стрес. Той може да е предизвикан от поредица фактори както и влошени параметри на водата било то и поради липса на циркулация. Но аз лично съм забравял да си включа филтъра не за 13 а за 24 часа и не е имало сериозен проблем. За бели точки не мога да каже без снимка а и едва ли ще дадеш снимка предполагам, че са прекалено малки. Единственото което съм виждал да подскача в аквариум е жива дафния (водни бълхи) което е храна за рибки. Аз лично пък имам едни малки черни буби много малки които определено плуват и съм ги засичал във грунда и във филтъра. Не мисля, че имаш проблем но ако има възможност за снимка за по добра ориентация ще е по добре.

KanKubrat

Избеляването само по себе си не ме притеснява, но рибите бяха очевидно много зле, стояха почти вертикално и едва мърдаха, сега изглеждат жизнени. Наистина се заех да боря алгите, ама май вече няма нужда, защото трети ден на аквариума не зеленясват стъклата, ама чак сега ми дойде препарата и реших все пак да го приложа.  А малките бели - ще сложа макролеща, ама пак не вярвам да се види нещо различимо - много са дребни.

butthead

Нещо от този род ли? И аз забелязах в скаридарника нещо 90% като това ограденото с квадрата но почти незабележимо, подскача точно като бълха, и аз бих искал да разбера какво е?

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs8.postimg.cc%2F4a7idrkvp%2Fmicroflora.jpg&hash=568cc4336004bafc3151f392b47430adf75a4513

KanKubrat


hunter

Я пишете във гугъл Циклопс и вижте на снимките такова ли е. От снимката която е дал колегата ми прилича на циклопс но може и да бъркам. Ако е циклопс това си е храна за рибки. А някой ако знае пък какво е това на същата снимка само че в ляво двете дето са като елипсовидни. Моите са такава форма само че черни и на мен ми е чудно какво е.

butthead


hunter

А никой ли не е срещал в аквариума си такива малки буби дето аз съм писал?

mollies

Аз поне не съм срещал... За сметка на това имам едни много малки, към четвърт милиметър примерно, овални, керемидени на цвят, които скачат по повърхността на водата :) Забелязал съм и от време на време да се появяват едни малки (половин см) тъмнокафяви насекоми, приличащи на нощна пеперуда. Интересното е, че аквариумът, за който говоря, е сменил 5 жилища, и са се появявали и на петте места - предполагам си ги има в околната среда и идват, не ми се вярва да има популация в аквариума.

Към автора - филтърът трябва да работи постоянно, иначе бактериите, живеещи в него, може да умрат, съответно си разваляш азотния цикъл - защо не си купиш по-безшумен, за да не ти пречи?

Caxapa

Цитат на: hunter - 25.10.2013 15:50
А никой ли не е срещал в аквариума си такива малки буби дето аз съм писал?
Буба или  като две черупки  на мида или нещо като охлюв? Едно такова  но с лупа за бижута/камъни/ го гледах в скаридарника да се мота по предното стъкло. ?

Desmoria

Циклопса мисля, че го има почти във всеки аквариум, ако няма какво да го яде. Най-често се забелязва в скаридарници и ако пуснеш вътре едно - две бебета на някой рибок, ще падне голямо пиршество. :) За тези които скачат по повърхността, има ги и при мен. Не съм забелязала да вредят по някакъв начин. В общи линии благодарение на влагата, топлината и светлината, май всякаква фауна може да очаква човек под капака си. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Aqualover

Здравейте и за много години колеги! Засмях се като прочетох темата. И аз си има питомни скачащи червейчета. Няколко мухи свиха гнездо някъде зад предпазното стъкло на лампите и когато отворя и затворя капака се посипват по -малки от мм точици, които упорито скачат по водата. Потапям ги и рибите имат прясно мезе. Въпросът ми е друг.
Имала съм планорбис и онзи вид който отглеждах отдавна правеше прозрачни яйца на стените на аквариума ми. Отделят се и се излюпват.
На този аквариум сега забелязвам след като ми продадоха нови растения, че се появяат полу-прозрачни белезникави твари,които са с твърда заоблена черупка отпред и залепениот мънички до седмици порастват и се вижда вътре как мърдат. Дали е някакъв нов вид планорбис или нещопо-зле? КАК ДА СЕ ОТЪРВА ОТ ТЯХ? УЖАС....
Guppy, C. pygmaeus, C. sterbai, Colisa lalia. Какво друго му трябва на човек...:)

Similar topics (5)

46023

Започната от Nikee19


Публикации: 3
Прегледи: 2038

54728

Публикации: 2
Прегледи: 2317

30541

Публикации: 1
Прегледи: 2380

41414

Публикации: 5
Прегледи: 2641

52456

Започната от Атила


Публикации: 16
Прегледи: 5087