• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 00:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем Гупи

Започната от Nikola 1, 03.05.2010 13:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nikola 1

Здравейте,
Искам да попитам по - знаещите аквраисти, за следния проблем:
След последната смяна на водата, от днес женската гупа е апатична и се придържа към повърхността. Температурата на водата е 24,5 градуса. Нормално ли това поведение, или се разболява? Моля за съвет, какво да правя?
: 03.05.2010г 12:12ч
Обем на аквариума:45 л.
Височина:38 см

Грунд
Дебелина на дъното 6 см
Размер на камъчетата:...........

Осветление:24 в

Филтрация
Аераторна помпа (без гъба):...........
Аераторна помпа (с гъба):...........
Вътршен филтър л/ч:450л/ч
Външен филтър л/ч:...........
Система за СО2: не
Филтрите работят(непрекъснато)
Дата на стартиране на аквариума:08.04.2010

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)
седмично по 1/3

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:В началото Старт +, седмично Биофилтър

Вода
Сменям по 12 литра (процента) на всеки7дни.
При смяната: Водата е (престояла). Водата е с температура  22 градуса.
Температурата на водата в аквариума е 24,5 градуса.

Храна
Видове храна:SERA с витамини рибно брашно.
Колко често храните рибките си:един път дневно. Един път седмично не ги храня.
За колко време рибките изяждат порциите си:6 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения:половината
Колко % от дъното са бързо растящи:.........
Колко плуващи:..........

Риби:
Полово зрели(видове, брой): 5

Млади риби(видове, брой):............
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):...........

П.П. Женската гупа умря за 2 часа. Чакам мъжката. Жалко.


piterd

Жалко за гупичката колега,
От написаното от теб не личи да си сбъркал нещо. И аз се грижа по подобен начин за моите аквариумни обитатели.
Единственната разлика е, че не употребявам химия при стартирането и подръжката ( само в крайно редки случаи)
Не зная с какво оборудване разполагаш, но аз имам под ръка от старите помпи за въздух и при подобно поведение на моите гупи първото нещо което правя е да повиша с около 2-3 градуса температурата ( гледам ги около 23 градуса )и да ареарирам водата. Когато сменям водата пускам нагревателя и го обливам с прясната вода,защото при мен също има разлика от около 2-3 градуса от водата в аквариума.
Поведението и скоростното и умиране ме навеждат на мисълта и за отравяне. Провери си водата. Да не ти е избягало пХ то, да си внесъл замърсена вода (може да е имало нещо в бутилката ). Потърси причина, защото пак може да ти се случи.
Понеже нямам опит с химията за стартиране на аквариуми, не знам колко е възможен сценария, нитрифициращите бактерий които внасяш с препарата да изконсумират кислорода от водата и това да доведе до кислороден глад или нитритно натравяне. По опитните да кажат.
Успех в раследването.

Nikola 1

Повиших температурата с  3 градуса. Аз също имам някои съмнения относно тези бактерии и ще разредя поставянето им в аквариума. Другото ми съмненние, е по отношение на храната. Държах я в затворено бурканче а баща ми каза, че може да се е спарила и станала отровна. Сега няма да ги храня няколко дни и ще видя какво ще се случи.

Caxapa

Не си писал ясно дали имаш растения в аквариума си. Моите риби(гупи ) ги отглеждам на 25-26 градуса температура и аквариумите ми са пълни с растения.Въпреки това все още не подавам СО2. Преди като подавах  и не ми вървяха растенията а и рибите бяха в дискомфорт.

piterd

При по виска немпература се намалава съдържанието на кислород във водата, за това аз аерирам допълнително. Това с храната е възможно. В затворения буркан храната се 'спарва' (висока влажност и температура ) което е идеална среда за развитие на гъби и плесени.   Не разбрах какви са ти другите риби ? Мъжката гупа държи ли се още ?

Nikola 1

Цитат на: Caxapa - 03.05.2010 17:30
Не си писал ясно дали имаш растения в аквариума си. Моите риби(гупи ) ги отглеждам на 25-26 градуса температура и аквариумите ми са пълни с растения.Въпреки това все още не подавам СО2. Преди като подавах  и не ми вървяха растенията а и рибите бяха в дискомфорт.

Имам растения разбира се. Три корена голямо и три корена малко криптокорине. Обикновена валиснерия, 6-7 корена в момента започна да пуска издънки. Дъбче 2 бр. Воден шип 2 бр. и още едно което не можах да разбера какво е. Не пускам СО2, понеже от старта не е минал и месец. В момента обитателите /вече/ са двойка данио рерио, мъжката гупи и анциструс. Постоянната температура на аквариума е 24-25 градуса,не спирам филтъра. Аератор нямам. До днес никакви проблеми. Двойката гупи дори дадоха поколение. Ето и снимка https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F6087%2F018429942-big.jpg&hash=a158229607d87662ecf8239edbe5b9525a695b9b

piterd

Вържи една тръбичка от тънкия изход на филтъра и я изведи над водата. Ако правилно съм схванал принципа на филтъра ти от големия изход ще излизат и мехурчета въздух. Ще стане малко шумно но за периода няколко дни ще изтърпиш. На даниото има ли му нещо ? Ако е от храната би трябвало и то да има подобна симптоматика.

Nikola 1

03.05.2010 18:09 #7 Last Edit: 03.05.2010 23:06 by Nikola 1
Точно така е. Има фабрична тръба която се свързва с тънкия извод нафилтъра и от другия започва аерация. Махнах я защото прочетох из форума, че аерацията не добре за растенията. Извеждала CO2 от водата и растенията страдали. Освен това е шумно и сестра ми не можела да спи. Освен през деня ще я пускам. За сега на даниото и останалите нищо им няма. За сега...


П.П. Мъжкият също умря. Вечерта. Появиха му се бели налепи по страните и очите. Според мен не виждаше. Не знам дали е опасно за другите. Щом го видях, веднага го отделих.

Similar topics (5)

29628

Публикации: 4
Прегледи: 5118

40218

Публикации: 2
Прегледи: 1908

50014

Започната от rdvsuka


Публикации: 0
Прегледи: 1298

59474

Започната от bilianay


Публикации: 8
Прегледи: 3990

26080

Започната от usmy1


Публикации: 14
Прегледи: 5804