• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Постепенно измиране на риби със сходни симптоми в общ аквариум - идеи?

Започната от IvanMitev, 28.12.2016 15:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

IvanMitev

Привет,

Моля за съвет от колегите с повече опит. Стартирах аквариума през септември 2016, начинаещ съм. Подробности в бланката по-долу. Към края на октомври започнаха загубите - на седмица умираха около 1-2 риби. В момента това продължава. Съвпадна и с началото на използване на глутаралдехид, според някои от магазините това е причината. Симптомите са сходни - рязко заслабване и за около седмица си заминават. Едната рамиреза в началото на декември започна да пуска бели изпражнения. След консултация с магазините във Варна, третирах аквариума три дни със Сера Flagellol. Според специалистите в магазина, въпросната бактерия се е разпространила във аквариума още от началото и лека полека си трепе рибите. Загубите до момента - 7-8 гупи възрастни и 4 новородени, 1 молинезия, 1 хелер, 4 пчелички. Моля да споделите дали това лечение ви се струва адекватно? Имате ли наблюдения за сходни симптоми? Може ли да е воднянка?

Дата на стартиране на аквариума: септември, 2016.
Обем на аквариума:200 л.
Височина: 100x40x50

Данни за водата: правя тестове през около 15-20 дни, не съм имал проблеми с параметри. Данните по-долу са от преди 3 дни
pH, амоняк, нитрити, нитрати: pH-7.2 , Нитрати - 0 , Нитрити - 0.16, GH - 7 , KH - 9,
Температура: 25
Сменям по 50 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо - третирам с Тетра AquaSafe. Водата е с температура 25 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа (без гъба): Да
Външен филтър л/ч: 1000
Система за СО2: Не

Филтрите работят непрекъснато.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: Не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Торя с Профито, Глутаралдехида съм го спрял за момента.

Риби:
Полово зрели(видове, брой): около 65-66 в момента - гупи(4), хелери(7), неон (13), пчелички (2), розово данио (4), серпа (4), молинезии (3), разбора еспей (6), черен фантом (2), червен фантом (2), стъклен сом (1), огледална тетра (6), коридорас (обикновен, панда,джули) - общо 7, анцитруси(5).
Млади риби(видове, брой): 1 гупа, ддругите май измряха
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой):Не

Храна: суха
Видове храна: Тетра, люспи
Колко често храните рибките си: 1-2 на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: 1-2 минути

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: виж снимката
Колко % са бързо растящи: не знам :(
Колко са плуващи: Няма

Грунд: естествен, черен
Дебелина на дъното: 4-5 см
Размер на камъчетата: 2-3 мл.



tetra

Мися си че подмяната на водата направо от чешмата е несериозно и винаги можем да изпаднем в непридвидими ситуации. Когато найстина сме решени да създадем конфорт за нашите любимци и вече сме решили да се занимаваме  с химията на аквариумната вода е немислимо, че можем да подменяме аквариумната си вода напрво от чешмата.

Amev

И кое е несериозното ? И за аквариуми от рода на 500+ литра как мислиш се подмяна вода ?
Тук проблема е някъде другаде... ако е нещо във водопроводната вода , или газова емболия , то те ще се покажат след смяната ...

По скоро , пренаселен аквариум , слаба филтрация , проблеми с азотния цикъл , щом няма нитрат ,а отчита нитрити !!!

niki_o

Последното изречение на Амев е истината-аквариума редуцира рибките до броя който може да понесе .Твърде много са...ама много :whistle:

IvanMitev

Привет,

За чешмяната вода - да, съгласен съм, че мога да променя подхода. Въпреки краткия ми опит, не мисля че е несериозно. Да, използвам химия за това, но не мисля, че чак толкова може да повлияе. Дори и да не е директно от чешмата, отново бих използвал химия заради тежките метали. Може ли да споделите при вас как е?
За пренаселения аквариум - честно казано не знам. Според консултациите, които правих с магазините за акваристика няма проблем. Може би има логика за редуцирането до броя, който може да понесе. Имате ли опит с пренаселени аквариуми, за да сравним симтоми?
За слабата филтрация - купих фирмен, оборудван аквариум. Сега разбирам, че според някои не е най-добрия вариент, но не мисля че 1000 л/ч не е достатъчно. Съобразено е с размера на аквариума.
За азотния цикъл - смятам че, нямам проблеми. Следях инструкциите стриктно, реално не съм имал други проблеми.
За нитритите - да, показва малка стойност, но това беше последният път. Според източници, концентрацията е допустима. Предишните тестове показват изцяло 0.

Lightning_boy

Колега, съгласен съм, че филтрацията според производителите е достатъчна за аквариума, НО се замисли над казаното от колегите по-горе. Предостатъчна филтрация за 2 риби, достатъчна за 12, а дали ще стигна за 22? А 32? Това, че производителят е преценил, че тази филтрация за аквариумът е достатъчна е съобразена с това, до колко ще се натовари аквариумът от към обитатели.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Amev

Като пример , аз съм с 200 литра , яко претоварена аква с над 100 риби. И съм с два филтъра 1400 и 900 л/ч и пак се случва да ми умират рибки .. тогава се сещам че е време за почистване на филтрите

IvanMitev

Да, няма как да не се съглася за филтрацията. Със сигурност при пренаселеност няма как да се справи филтъра.
Да се върнем на първоначалното ми питане-ако наистина пренаселеност е проблема, защо симптомите са такива? Стрес може би? А какво бихте казали за прозрачните изпражнения-все пак и това си е симптом, дали може да го свържем с пренаселеност или просто бактерия, която все пак си се разпространява?

Amev

Нещата са леко навързани , стреса и недобрите условия отслабват имунитета на рибките , оттам те хващат какви ли не болести и бактерии които неименуемо ги има във всеки аквариум. От там .. другото е ясно.

niki_o

Колега ,смятай така-един Хелер 12л,една Молинезия-12л,Неон 5л,Разбора 5л........и така до 50-60 рибки и ще разбереш,че си претоварил над три пъти аквариума.Да не говорим,че е супа от неподходящи рибки и то в неподходящи за видовете брой.Просто ще боледуват и измират най-слабите до ниво на което филтрацията ще насмогва ,а след това пак ще продължът да умират социялните видове които ти държиш в броики под социялния минимум,но вече от стрес....
И този 1000л на час филтрация за който се хващаш са нищо без правилния пълнеж откъм керамика и подреждане...абе малко са си.Аз съм с Тетра ЕХ 1200 на аквариум 80л вода и то пълна с 6л керамика(не китайска) :whistle:

IvanMitev

Amev, niki-o,
Да, така поставено си звучи логично-претоварено, с недостатъчни литри за рибите, недостатъчна филтрация според вас... За несъпоставимостта-до сега се доверявах на магазинерите, което на моменти си е тотална грешка, в по късен етап разбрах и за някои видове. Забравих всъщност да допълня нещо важно във връзка с вашите коментари-началото на този период започна с изсипването на около 30 риби от приятел, който нямаше какво да ги прави. Може и това да е активирало стресови фактори. За социалния минимум е така, но в момент не искам да попълвам по обясними причини. :-|. След тези коментари, мисля да оставя рибите на база естествен подбор, като разбира се следя параметри и т.н. Други препоръки?

niki_o

Само една препоръка-никога не натоварвай аквариума рязко както си направил с 30-те рибки от приятел.Всичко трябва да е равномерно и плавно в един аквариум.

Amev

Абсолютно , 30 рибки и то живородки навярно , пуснати на веднъж си е голям стрес , за цялата система ! И нашите акви с ники са пренаселени , но сме обезпечили с добра филтрация и много растения. За пример ти давам имам нано 17 литра ... към 30 нано рибки и незнам колко скариди - филтрация канистър джбл е401. Другия аквариум 60 литра , предимно молинезии , много растения - канистър ехейм 750л/ч...

kamos

Не пипай нищо за около месец . Аквариумът сам ще си влезе в равновесие.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

IvanMitev

Благодаря на всички за коментарите до момента. За претоварването и без опит, само с четенето до момента, бях сигурен, че ще се обърка нещо. Все едно да докараш цялата рода на жена ти да живее с теб в панелката, все някой микроинфаркт ще си докараш :-D.

Kamos - да, и аз си мислех да не барам нищо за известен период. Без химии, нови растения и т.н. Както по-рано бе споделено, би трябвало да се получи нещо като саморегулация на аквата. Даже ми препоръчаха без торене.

P.s. Няма ли поне някой да хареса дизайна? Мислех да го пусна в коледния конкурс, ама с тея измиращи популации ме досрамя.

Similar topics (5)

50969

Започната от aquafan


Публикации: 4
Прегледи: 2385

1792

Публикации: 41
Прегледи: 17387

41503

Публикации: 26
Прегледи: 6996

26918

Публикации: 8
Прегледи: 3800