• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:54

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Поблем с рибките ми

Започната от SeraAquatan12222, 09.08.2017 22:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SeraAquatan12222

Здравейте колеги! Имам нужда от помощ започнах със 100 литров аквариум всичко си беше наред докато една от рибките ми не започна да ражда (гупа) на другия ден няколко от рибките започнаха да лежат на дъното със свити плавници а другите гупи също като майката започнаха да се изгърбват без мъжкия използвах родилка за да може да запазя малките който прехвърлих в друг 32 литров аквариум те са здрави и се хранят във големия аквариум имам 27 рибки който са 4 гупи 2 плати 4 молинезий 2 хелера 5 коридорас 3 анциструса 2 калихта(големи) и 5 барбуса използвам аератор със въздушна завеса и вътрешен филтър 900Л/ч изкуствени растения и грунд около 1 сантиметър посетих един магазин във който ми казаха че имам някаква бактериална инфекция и ми дадоха някакви жълти хапчета на SERA но не виждам резултат а по калихтите има бели петна.. ако някой знае какво се случва моля да ми помогне БЛАГОДАРЯ предварително  *DRINK*

Tony_JB

Снимка на засегнатите риби ако може да качиш?

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

SeraAquatan12222


https://s27.postimg.cc/5ik10fkgz/IMAG0551.jpg

https://s27.postimg.cc/whnvvl6xv/IMAG0555.jpg

https://s27.postimg.cc/5xvatg6eb/IMAG0577.jpg

https://s27.postimg.cc/nqgv1bnmr/IMAG0578.jpg

https://s27.postimg.cc/glz1sagdf/IMAG0579.jpg

https://s27.postimg.cc/b313ot8pv/Inked_IMAG0547_LI.jpg

https://s27.postimg.cc/6v6bg27ab/Inked_IMAG0562_LI.jpg

https://s27.postimg.cc/4baolyjqb/Inked_IMAG0581_LI.jpg

https://s27.postimg.cc/ro8q4gztv/Inked_IMAG0583_LI.jpg




Ето снимки надявам се да се вижда добре :)

Emanuela

Здравей. Ще може ли да дадеш информация за старта на аквариума,"възраста" му,слагаш ли препарати,подменяш ли водата,каква температура поддържаш ....общо взето как си процедирал и процедираш. Вярвай така ще е по-лесно да намерим проблема. :)

SeraAquatan12222

10.08.2017 07:09 #4 Last Edit: 10.08.2017 19:37 by SeraAquatan12222
Аквариума бе стартиран преди месец до сега нямаше никакви проблеми.. Използвах акватан и био нитривек за съжаление във жегите 28 градуса ми е температурата понякога и 29 на всеки 10 дни опреснявам една трета от водата (която е престояла в бутилки и преди да  я сложа и слагам акватан  а филтрите ги чистя във източената вода) но рибките ми  не са от сега преди да взема този аквариум имах друг в който уморих старите си рибки от прехранване и ихтио.. След това взех нови естествено при цялостна смяна на водата но след време исках по голям и така.. Новобранска работа :)

Публикациите са слети: 10.08.2017 19:37

Новини от последните 10 минути.. Прибрах се и открих една от гупите си полу жива с изгнила опашка и хрилете и изглеждаха всякъш са раздърпани от котка а аз други любимци нямам...

Tony_JB

Само можем да гадаем,но с цикъла не съм убеден че си подкарал правилно.
Смяна по 30 % седмично трябва да правиш според мен.
За да охладиш пробвай с вентилатори за компютри.
Мисля че рибите са ти доста за този обем и трябва да се редуцират,но това така или иначе вече се случва.
Незнам от тези изкуственяци дали няма нещо дето да вреди също.
Трябва сам да разбереш какво ще се отрази добре на ситуацията,но ако сменяш като начало по често вода мисля че ще се чувстват по добре

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

a__andreew

 Здравейте, според мен калихта си показва рогата т.е търси си хапване това за групата. Ако филтъра - вътрешния не се задръстил много не го чисти при всяка смяна на водата.

SeraAquatan12222

вече съм -2 рибки както първата така и втората по същия начин изгнили плавници... това със сигурност е някаква болест не знам дали ще мога да ги спася с някакво лекарство? или дали изобщо не е късно.. а към Tony_JB имам въпрос.. казваш че рибите са доста за този обем би ли ми казал към каква бройка да се придържам? :)

niki_o

Само аз ли чета правилно....
100л аквариум на месец с 27 риби в него.... и сега са започнали проблемите!Ами аз разбирам,че е зарибен веднага,но и да не е то сега е пика на Амоняка и ще мрът рибки от това....30% е смешна смяна за толкова натоварен аквариум без живи растения и е добре да е толкова,но през ден следващите седмица две ако иска колегата да отцелее някоя рибка.Последици от това натравяне в момента с Амоняк ще има за рибките и ако дори в момента се прехвърлят в стабилен аквариум(а той няма) ,да не говорим как ще понесът оставането в него.
Успех колега,но само честите смени ще ти помогнат в момента

SeraAquatan12222

Постепенно станаха толкова след слагането на препарати и изчакване вътре имаше 5 рибки нищо повече но може и пак да е достатъчно за тези проблеми не знам начинаещ съм за съжаление не разбирам много но се прифържам към съветите на един човек който 17 години се занимава с акваристика но и това не помогна  *HELP* добре ще опитам със 50% смяна или поевче?

kre10

Здравей, като цяло всеки ден сменяй по 30% от водата и не чисти филтъра постоянно освен ако не е намалил много потока не се притеснявай ако се появят някакви водорасли из аквариума като цяло е хубаво да има за да знаеш че азотния цикъл работи. Сифонирай редовно поне един път в седмицата. Може да намалиш осветлението на 5-6 часа. Това са съвети от мен надявам се да помогнат.
може да огледаш и справочниците на сера за болестите но не се хвърляй веднага на препарати.
Аз често като се разболее някоя рибка просто сменям водата по често и храня по малко. и се оправя(явно съм нямал сериозни болести)
http://www.miazoo.com/datafiles/44_Treatments.pdf
ето и за правилно стартиране
www.miazoo.com/datafiles/41_Aquarium Setup.pdf

hip9

Появата на водорасли не е фактор за работата на азотния цикъл.

Изпратено от моят HUAWEI Y625-U21 с помощта на Tapatalk


kre10

Цитат на: hip9 - 11.08.2017 11:07
Появата на водорасли не е фактор за работата на азотния цикъл.

Изпратено от моят HUAWEI Y625-U21 с помощта на Tapatalk


Абсолютно прав си моя грешка :)

Emanuela

Здравей колега. На твое място най-доброто което ще направя е да подаря обитателите( с цел да ги спася).Бих разкарала всичко и да започна от начало. Преди да стартирам ще прочета няколко теми: как се стартира сладководен аквариум. Човека е написал страхотна статия в абсолютни подробности как се прави това -от техника до етапити на действие след година работа. Също ще прочета из форумите които общо са 3 (най-четени и писани) за това как колеги са стартирали и чак тогава ще почна.Така ако правиш така бих те посаветвала да си вземеш един външен филтър има ги нови-втора ръка колко щеш. Един сън сън 302 (с три кошници медия филтърна-керамика,вата, гъби ,био топчета) или пък външен филтър Eheim  пак същата медия са идеални за филтрация.. аз не съм привърженик на вътрешните филтри,но много хора ги слагат по ред причини...ти също можеш да си сложиш за вътрешна фиртрация на едри частици и раздвижване на водата). Второ бих зела ситен грунд,и бих махнала изкуствените растения. Бих купила мандо примерно и китки,со2 и прочее за да гледам и по капризни растения. Но ти като начинаещ може да не се набутваш със системи и прочее,а да земеш едно мандо (мандо е вид субстрат"почва" за растения глинена),от магазин или колега некапризни растения като анубиаси,микрозорум,лимонче ..всякакви такива бързорастящи растения и да стартираш благололучно следвайки инструкциите от статията. Риби не се слагат веднага а след месец даже най-добре два. Също за мен лично смесванито на 10 вида риби в аквариума не е красиво и естетично. Да не говорим,че твойте са големи малки размери( от xs до xxxxl) Дано разбра какво искам да кажа. Избери си един или 2 вида риби и си земи повечко от тях. Попита Тони за какви риби да се ориентираш за твоята аква: статистически(макар и малко магазинерско схващане) е от 1 да 10 см риба уравнението е тако на сантиметър риба 1 литър вода. От 10 нагоре вече зависи от доста неща.Например Тони гледа дискуси които са 25 см възрастни екземпляри(приблизително).... та за един дискус около 40литра вода трябва... но сега не говорим за това. Тая статистика е орентировъчна и има за цел да покаже че дори и 2 тона вода да имаш не можеш да гледаш хиляди риби вътре.Е снощи се запитах защо един колега иска 300 броя рибки неони червени като има аквариум 650 литра..а за толко риби трябва 12000 литра  *ROFL* *JOKINGLY*
Опп излазох от темата... та ти прецени на база тази статистика. Аз примерно бих ти предложила да гледаш клиновидна разбора неони тетра някакви красиви риби пасажни...2 или 3 отоцинклус африканус и готово... и скаридки ако искаш. Ще стане бижу. Има още за приказване ако избереш тоя вариант. Ако пър решиш да се пробваш да спасяваш тая рибена супа (с извинение)... купи един външен филтър,помоли някой колега да си оплакне медията в твоята изсипи водата в канистъра,пусни го ..сменяй вода редовно 30% ,махни тоя чакъл малко по малко и го замени с друг по-ситен калибър. Засади растения и моля те лично аз мразя препаратите ..не слагай в престоялата вжда препарати. Това е глупост. Поне за мен. Сигурно пропускам нещо но съм от телефон и изхабих половината батерия да ти напиша това. Ако има още въпроси пиши на лс или тук .

Tony_JB

Здравей, няма такова точно понятие колко риби!
На аквариум с добър цикъл и редовни смени на вода,и филтрация по сериозна ще можеш да сложиш и повече риби,но при теб е било рано и с повече бройки си го претоварил. Сега не се сдухвай че всеки мрънка,защото както и аз,така и всеки тук,според мен като е започнал е направил такава беля.
Съветите виждаш са еднакви,а именно да започнеш с редовни смени на вода и да оставиш системата да се балансира. Не добавяй никакви риби повече,и след 2-3 седмици ще видиш когато се стабилизират нещата дали да променяш нещо и какво.
Доста са нещата които се бъркат в началото,редки смени на вода,пренаселване,постоянно ровене в аквариума и т.н.
Споко всичко ще се нареди,но това хоби иска време и спокойствие.
Както и по горе ти написаха,може да махнеш изкуствените растения и ако имаш осветление да сложиш няколко непретенциозни живи растения.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Similar topics (5)

33845

Публикации: 27
Прегледи: 7958

29611

Публикации: 12
Прегледи: 3764

22587

Публикации: 6
Прегледи: 2624

2998

Публикации: 44
Прегледи: 15999