• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:01

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нещо лошо става в аквариума ми :(

Започната от Lasho, 23.07.2013 20:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lasho

Дата на стартиране на аквариума: 23,06,2013
Обем на аквариума: 98 л. Реално около 80 л. вода.
Височина: 40 см.

Вода:
pH: 6,8-7
Температура: 24-26
Сменям по 20-30 литра на всеки  7 дни.
При смяната: Водата е от чешмата направо, с добавен Tetra AquaSafe. Нямам възможност да я оставям да престоява. Водата е с температура  около 25 градуса.

Филтрация:
Вътрешен филтър Eheim Pick Up 2012, от 220-570 л./час. Мисля че реално съм го нагласил на около 300 л./час (няма как да определя точно) иначе става много голямо течение.
Система за СО2: Не
Филтрите работят непрекъснато.

Риби:
5 бр. гупи. 1 бр. анцитрус. 2 бр. летящи лисици (фалшиво SAE). 8 бр. обикновен неон. 10-ина бебета гупи. Няколко скаридки ред чери. Известно количество охлюви (планорбис).

Храна: TetraMin (люспи), TetraMin Granules, JBL NovoColor, Sera за сомчета.
Колко често храните рибките си: Веднъж. Вечер.
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин.

Растения: Егерия денса, дъбче, анубиаси 2 вида, микрозоруми 3 вида, явански мъх,  паунов мъх, паричка,  хеминатус микрантемус, лимонофилия сесифлора.

Грунд:
Дебелина на дъното: 3-6 см.
Размер на камъчетата: 3-4 мм.

Осветление: Някакво китайско осветително  тяло с 2 бр. PL лампи по 24 вата едната и от  1 седмица и 1 бр. гро лукс 18 вата.

Здравейте,

Струва ми си че в аквариума ми се заформя някакъв сакатлък. Преди 4 дни след смяна на водата забелязах, че една от мъжките гупи стой в единия горен ъгъл на аквариума и е много апатична. Наблюдавах я няколко часа и нямаше подобрение. Напротив. По  едно време взе да се обръща настрани и с корема на горе.  Когато застанеше пред струята на филтъра направо отлиташе от силата на водата. Извадих рибката в една купа и я оставих да видя какво ще стане. Ставаше по-зле. Започна да ,,виси" във водата като пречупена на две. От време на време се съвземаше, плуваше малко и пак ,,увисваше" като пречупена. Стори ми се че хрилете и от вътре ми изглеждаха лилави.  Това става в събота привечер. Оставих я до другата сутрин с надеждата да се оправи, но не. На другата сутрин беше в същото положение. Не издържах да я гледам повече така и да чакам да видя дали ще умре и  я пуснах в тоалетната. Голяма мъка беше :(  Това ми беше едната от първите две рибки. :(   Другите рибки си бяха ОК. Даже едната гупа роди в неделя. Тестовете на водата са в норма. Нитрити няма. Само нитрати. Тест за амоняк нямам. Не можах да намеря в града и съм поръчал от един сайт, но ще дойде най-рано в петък.

В неделя бях планирал да купя и пусна 8 неончета. Пуснах ги. Привечер забелязах, че на една от другите мъжки гупи и липсва почти цялата лява перка. Не съм забелязал някакви боеве. А мисля, че всички рибки са мирни и не би трябвало да се бият. Така че липсата на перката ме остави в шах. Тази вечер като загледах тази рибка ми се стори, че над липсващата перка има нещо като бял мъх. Четох за разни болести и ми се струва, че са някакви гъбички. Може би е имало раничка над перката... 

За капак на всичко един от неоните стой на едно място зад корена и червеният цвят по тялото му  е изчезнал... Като им давах храна преди малко – не яде. Другите риби са ОК. За сега.

Та така... Ако имате някакви идеи какво се случва в аквариума ми – казвайте. И най-вече какво да правя с ,,гъбясалата" мъжка гупа. 

Извинявам се за дългия пост, ама... много съм се сдухал. Жал ми е за рибоците. :(
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Lasho

Малко развитие по случая. Сутринта гледам неона си стои на същото място. Гупата си плува насам-натам. Но едно от бебетата гупи беше дало фира. Намерих го в яванския мъх. Смених 30 литра вода. Неона се раздвижи след тая процедура, но нямах време да наблюдавам по-дълго какво ще стане. Ще видим довечера като се върна от работа какво ще е положението.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

easternalien

Обикновено лилави или зачервени хриле, означава натравяне с амоняк!
Смени наведнъж 50% от водата, и следващите няколко дни по 15-20%
Погледни тази тема:
http://aquariumbg.com/forum/otgovori-na-chesto-zadavani-vaprosi/zashto-mi-umirat-ribkite-narachnik-za-nachinaeshti-otroviteli!/

Lasho

Водата я сменях в деня когато стана това с рибката. Днес пак. Ако е натравяне с амоняк може ли да засегне само една рибка? Вярно тази беше първата, която сложих в аквариума, но заедно с нея пуснах и една женска гупа, на която нищо и няма. Дори роди в неделя.
Другите рибки съм ги пускал през една седмица.
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Lasho

Такааа... В петък дойде теста за амоняк. Няма такъв в аквариума ми.  :-)

Понеже никой не ми даде съвет какво да правя с гупата с гъбичките и след като рових и четох два дни какви ли не неща из нета накрая реших и взех че и ударих няколко спа процедури в калиев перманганат. Вече няма гъбички.  :-)
Остава само проблема с неонката. Стой си  почти през цялото време близо до дъното и зад корена и още и го няма червеното по тялото. Не знам от стрес ли е от що ли, ама не знам и какво да я правя. За сега ще си стой така. Ако се гътне - добре, ако се оправи още по-добре.

И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

kobuca

Здравей
Да не е неонова болест.Остави да престоява вода за смяна и сменяй по често,но не по-много.И задължително качи снимки,защото капацитетите във форума необичат да хвърлят боб,за да гадаят.И най-вече късмет :)

martinessko

През цялото време ли е без цвят, защото моя червен неон вечер става прозрачен - като дух (мисля, че е нормално, защото отдавна е така, никой не се гътва, а през деня са си със цвят)?

П.С.
Сега ме замислихте - наблюдава ли ли сте този феномен с прозрачния неон. (Случва се, ако късно вечер решите да светнете лампите. Така като се замисля, може да се получава и от стреса?)

kaliht7

Да така е при други риби стават бледи през ноща когато няма лампа... това са мой наблюдения ...

Lasho

Снимки на неона не мога да кача защото се криеше зад един корен, а и вече замина в канала. Една седмица стоя така без цвят и почти през цялото време на едно и също място. И аз си помислих да не е неонова болест още повече, че ми изглеждаше че е започнал някак си да се изкривява. И за всеки случай го разкарах. Другите риби са ОК. За сега не проявяват някакви обезпокоителни симптоми. Имам в аквариума и бебета от три различни гупи, родени през последните три седмици. И те са ОК. Растат и шарят из целия аквариум вече. Не съм ги отделял в друг съд. Оставил съм ги не естествения подбор. Та си мислех ако е от водата/условията най-напред те щяха да дадат фира, като най-малки и крехки. Или греша?  *dontknow*
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

kobuca

Баш на неонова болест са симптомите,но и при туберкулоза има изкривявания на гръбнака.НО никой не може да ти даде точна диагноза без изследване на рибата(това обаче ще я убие до колкото знам).Това за водата е така,но първи заминават най-стресираните.
Спри да си изхвърляш рибите не ти ли е жал.вземи си един 20-30 литров аквариум и ги отделяй,ако имаш ОСНОВАТЕЛНИ съмнения.Май се изкривява гръбнака не е,като изкривява се.Загуба на цвят има при стрес,както и отказване на храна.Неоните са малко страхливи,ако са в по малка група.
1-2 месеца не бутай нови риби в аквариума и задължително през карантина.Продават се риби с видими и невидими заболявания и на малко им пука какво ти продават.Избързал си,много риби за кратък срок.Може да си натоварил биологични цикъл и от там да са ти проблемите.


Lasho

Напротив. Много ми е жал за рибите. Но тоя неон два дни  след като ги купих и пуснах в аквариума си беше ОК, а после една седмица почти не мръдна от мястото където си стоеше. Не искаше и да яде. Така че предпочетох да се разделя само с него, а не с всички. За още един аквариум и дума не може да става, колкото и да е малък, така че... Рибите са пускани по няколко през една седмица, а не на веднъж. Но както и да е. Вече е свършена работата. Да се надяваме, че от тук нататък нещата ще са ОК.   
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

kobuca

По добре една от колкото всички,но каква е гаранцията,че е наистина болна.На тия лисици минимума им е 100 см аквариум и достигат размер до 16 см по книжка.Да не са тормозили неона.Не знам какъв им е нрава.8 неона си е малка група,за да се пазят от по големи риби.За допълнителен аквариум ти си преценяваш,но ще ти улесни много живота(казвам ти го от личен опит,преди 3 месеца,ако някой ми кажеше за още един аквариум бях готов да се бия :) )Хубаво си пуснал рибите през седмица,но до 23.07.2013г по книжка не е трябвало да има никакви риби в аквариума.
Дано нямаш повече проблеми! :)

Lucky Fish

Аз ако бях на твое място, нямаше да я пусна. Знаеш ли , може рибата да се оправи. Щях да изчакам да умре, дори и да умре. Но стореното сторено, рибата вече я няма. Според мен е липса на нещо.
Ако искам да видя пеперуди,  ще трябва да потърпя две-три гъсеници

Similar topics (5)

48149

Публикации: 11
Прегледи: 6301

30777

Публикации: 29
Прегледи: 12968

23256

Публикации: 2
Прегледи: 3667

53063

Публикации: 7
Прегледи: 2964