• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 08:55

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Може би проблем с хелера ми ?

Започната от shek0, 29.10.2010 19:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

shek0

Здравйте ,

От няколко дни(2-3)хелера постоянно търси някъде да се скрие и почти не излиза, освен когато им пускам храната.Преди не беше така - постоянно плуваше.Чудя се да ли не му е станало нещо ? Аквариума не ми е много голям - 27л. по размери , а в момента има около 17-18 мисля. Може ли да е от това , че е сам ? Другите ми рибки са 1хданни,1хнеон,2хгупита,1анцитрус,1хсом(калихт). Температурата е от 25-28градуса , но не пада под това.Нагревател,помпа,осветление по цял ден работят.Водорасли истински имам само плаващи в момента - другите за изкуствени.Малко може би се отклоних , но да обясна хубава.

ПС: Имам го от 3 месеца и тогава почти не разбирах и за това съм подбрал така рибите , но пък оттогава не е имало никакви проблеми.

Morphined

Дай снимка на хелера,така е трудно да се каже нещо.

Иначе - НЕ не може да държиш един хелер сам.
Махни изкуствените растения,засади си истински. Аквариумът ти е малък и без това,трябват ти - полезни са. Плаващите какъв % от водната повърхност са ? Сигурно пречат на аерацията.

shek0

Не отговорих по-рано на темата тъй като мислех , че всичко е наред вече .... ставам обаче тази сутрин - тъжна гледка - с корема нагоре се обърнала рибката  :-( . Иначе плаващите не заемат много -20% някъде от повърхността и са на другия край на аквариума. Засадих иначе няколко стръкчета валиснерия. И се връщам пак на рибата - оправи се .. почна да си плува , да яде нормално - реших , че и няма нищо . Явно обаче само на вид така е изглеждало  :-|

Иначе сменям вода редовно , почиствам дъното , мия дунапрена , не ги прехранвам... Не зная точната причина ...

Alexfield

Колега, не си споменал най-важното: че си сменил дунапрена с по-голям.
Според мен все още нямаш стабилен азотен цикъл, а със смяната на дунапрена се е разклатил още повече.
Не мий дунапрена с препарати или с гореща вода. Най-добре е да го миеш с аквариумната вода която изхвърляш при смяна. Мий го на 2-3 седмици, но не по-често от веднъж седмично.
В следващите 2 седмици храни през ден като сипваш толкова малко храна, че да не пада на дъното и рибите да я изяждат за не повече от 1 минута - т.е. дръж ги гладни 2 седмици.
Не почиствай дъното по-често от веднъж месечно.
Иначе с аерацията нямаш проблем. Също и рибите ти не са много - аквариумът не е пренаселен, въпреки че е малък. Само с калихта ще имаш проблем след време като порастне.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (5)

58520

Публикации: 0
Прегледи: 1367

33228

Започната от grazo


Публикации: 7
Прегледи: 4046

46151

Публикации: 5
Прегледи: 3308

55977

Публикации: 8
Прегледи: 3189

30902

Започната от hell_boy_sf


Публикации: 3
Прегледи: 2720