• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:52

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Мъртво рамирези

Започната от ivanpz6, 14.03.2019 17:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanpz6

Здравейте днес като се пребрах едно от едрите ми рамирези го заварих мъртво с уста към дъното. Всички други риби са добре.. Сутринта при храненето всичко беше точно. Това беше едно от женските от общо 3 женски в аквариума най-едрото. Има още 2 женски и 1 мъжко на което от дясната страна има нещо като раничка.. Все едно се е откъснала някоя люспа.. Аквариума ми е 55 л. Филтрацията е с два филтъра един 600л/ч и един 300л/ч. Хранят се веднъж рядко 2 пъти. В аквариума имаше 4 рамирезите 6 огнени серпи и 2 анциструса. Сменя се вода веднъж седмично по 50%.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190314/b94c08649e6bc3f723b13d5a1ea2e3e2.jpg

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


ivanpz6

Колеги днес забелязвам и по голяма рана на главата на мъжкото рамирези , все едно нещо го е нахапало . Възможно ли е вечер на изгасено осветление понеже рамирезите стоят по дъното ациструсите да го нападат или пък да са серпите , който са станали доста агресивни от известно време . Дайте съвет не искам да губя тези красиви рибки ако трябва ще се разделя със серпите, да обвинявам ли анциструсите ?

MeTogu

Чак такава агресия от анциструси без хайвер няма как да има. Също и серпите едва ли ще се опъват дори и на цихлиди джуджета. Може да има някаква бактерия и да получило инфекция. Това е то малкия аквариум.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ivanpz6

Че аквариума е малък , малък е но защо 2 месеца нямаше проблеми и изведнъж баланса се нарушава , тоест от самосебе си може ли да стане това нещо или аз съм сбъркал някъде ?

MeTogu

Малките системи са по трудни за самобалансиране. Тоест отклоненията на параметрите са по-лесни и по-тежки за обитателите. Аквариум с вместимост между 100 и 200 литра са най-лесни за подръжка. Това е лично мое мнение.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ivanpz6

Вчера загубих и мъжкото си рамирези.. Докато всичко е ок и изведнъж край, възможно ли  да се е получило от добавения вътрешен филтър от предишен аквариум, преди да го сложа измих гъбата и активния му въглен с гореща вода и варовика по-него с оцет и след това изплакнах обилно... Да вметна, че на серпите и на анциструсите им няма нищо.. Забелязвам и дребните две рамирезки да линеят...

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


Георги

Здравей,
от тук може да се видят някои по-специфични изисквания за тези рибки:
температура около 27 C, да няма силно течение, мека вода - под 8 GH, pH между 5 и 7, без други дънни риби (особено catfish), да има ситен пясък без остри ръбове (пресяват го през хрилете при търсене на храна), дори ниски нива на нитрати ги стресират за разлика от другите рибки.
Това успях да намеря.
Доколкото знам, водата в Пазарджик е твърда.

ivanpz6

От здрави и хубави рибки днес загубих още едно рамирези... Гледам, че и по една от серпите са се образували, бели петна все едно самата плът е раззядена, не  мога да си обясна защо, единственото друго нещо, което се е променило е добаванято, на сера сипоракс мини към филтрите не вярвам от медията да идва проблема, възможно ли храна за рибки да е развалена имам впредвид поръчах си тетра проколор и храня с нея и с замразен хирономус на дискус.бг. Толкова се радвах, че успях два месеца да задържа рамирезите и хайвер да вида даже и извежднъж всичко се прецака... Мисля, че ако не предприема сериозни мерки аквариума, ще бъде погубен, имате ли идеи дали нещо от горе посочените неща може да е причината? Мъжкото и едно от женските рамирези преди да умрат  стояха повече по-горния слой на водата това се сещам също сега?

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk


Smelly fish

Аз като чета и така "с поглед в тавана" бих казал, че проблема е в параметрите на водата. Не е никаква храна. Ако рибките са седяли по повърхността на водата може да имаш някоя отрова във водата като нитрити. Бъзикал си филтрите при нов аквариум, може да си развалил азотния цикъл. А бялата разядена плът може да е някоя бактериална инфекция (често се случва) от кофти параметри на водата. Друг вариант е ако не сифонираш грунда се задръства с органични отпадъци водата вкисва и пак става мор по рибите. Обикновено отново бактериални инфекции, гниене на плавниците и т.н. Бели петна може и да е гъбична инфекция, но според мен е по- малко вероятно. Я най- добре потърси в нета има един pdf "Здрави аквариумни рибки" на Сера и вътре ги има снимани рибките със заболяванията и ще се ориентираш кое е най- близо до твоите симптоми.

kstoilov

Здравейте,

Георги е изпратил линк с много добра статия за рамирези, браво ! Препоръчвам ти да я прочетеш внимателно (има и гугъл преводач, за мързеливите).

От нея излиза, че това е много капризна рибка, която въобще не се препоръчва за начинаещи (въпреки, че в магазините ги препоръчват, защото са красиви).
Споменато е за мин. 60-75 л за една двойка, мека вода (в Пазарджик е доста твърда и варовикова), 27оС, разнообразна растителност, фин грунд (измиват пясък през хрилете си, докато се хранят !)...
Също пише, че са много податливи на болести и дори леко повишени нитрити, което не влияе на други риби, може да доведе до смърт.
Не трябва да се гледат и дънни риби, особено в малък аквариум - потвърждава се и от твоите наблюдения!

Това са само извадки, но доколкото виждам, доста неща при теб не са спазени. Сигурно звучи обезсърчващо, но то пък нали затова е хоби - да се пробва.

Ми то все едно да гледаш щъркели в Сибир и да се чудиш защо умират :-).

ivanpz6

Благодаря, че ми се споделиха неща които съм чел :) Но два месеца всичко си беше наред, все пак човек се учи от грешките, едва ли ако водата не е била с нужното качество рибите щяха да хвърлят хайвер, но е възможно и аз да не разсъждавам правилно! Все пак, благодаря ви колеги! Сигурно в магазините им осигуряват напълно условията, че да си ги продадът сполучливо всички, без да умират, не намирам логиката къде е, там да 30 рибки в 25 литра и всичко да е ок, а при мен все да не става(първи опит беше с този вид рибки) но ще се вслушам в съветите ви и ще си направя, 500 литра аквариум за да мога да гледам всички видове рибки. И накрая като видя как, някой от колегите ми дал такъв съвет, успешно  си гледа рибите в 60 литров аквариум, ще го потроша и ще се разделя с любито ми си хоби за винаги!
Все пак благодаря!  Как един не сподели с какво да третирам, а само съвети, за по-голям аквариум и за твърдата вода в моя край! Нищо лично към никого!
Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk

VDO

Колега,в темата ти за аквите на членовете на клуба още преди вземането на рамирезките ти споделих от личен опит как стоят нещата с тия рибета,но ти някак си го пренебрегна,теорията залъгва доста по принцип както във всяка сфера на живота ,така и в акваристиката и в крайна сметка човек се учи от грешките си преди всички останали съвети и напътствия.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

ivanpz6

Мислех, да те включа в поста си по-горе  но реших, да не навлизам в подробности и да кажа, че ме предупреди, да грешките учат. Раздела е проблеми, а не препоръки и насоки! Извинявайте, колеги които повече най-вероятно няма и са си направят труда да пишат на моя тема в форума, сигурно защото, тона ми беше малко по-груб, но това с купи си по-голям аквариум или аквариума ти е малък, съм го чувал и чел толкова пъти, че вече ми е доста клиширано и ми е трън в очите да го виждам почти в 90% от темите затова и реагирах така. Нещо се случи с рибите и от здрави такива си заминаха за 3 дни 3, без видима причина! Пак моля да бъда извинен, ако някой се е засегнал по един или друг начин! И балгодаря на тези, който се опитаха да помогнат! Може темата се заключи от администраторите!

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk

Smelly fish

Иване, за втори път те усещам да отговаряш надменно или по скоро саркастично на колегите тука които се опитват по някакъв начин да помогнат или дадат съвет. Като си прочел или вече знаеш защо питаш? А това, че два месеца не си имал жертви никак не значи, че всичко е било наред. При мен именно на втория месец от стартирането започнаха първите проблеми, а на четвъртия беше нещо страшно. Всяка седмица имаше жертви. И какво ли не правех за да рабера причината и не и не, нещата не вървяха. Всякакви живородки караха максимум по седмица две и се гътаха, суматранските барбуси започнаха да им гният плавниците и т.н. А барбусите трябва да ти кажа, че най- редовно си се гонеха и хвърляха хайвер беше си като публичен дом и изведнъж и те се омърлушиха малко след това започна гниенето. На анциструсите един по един започнаха да им хлътват коремите. Е с много четене и питане (не тук във форума, още не бях регистриран) разбрах къде е проблема, а именно меката софийска вода. Сега вече нямам такива проблеми, рибка рядко ми умира, ама наистина рядко.
   В магазините има по много риби защото са за кратък период там, а във водата блъскат химии. Никак не е вярно че не умират, в аквариум.бг лично съм виждал умрели риби да им се таркалят по дъното, в зоомагазина на верига Хит Люлин също е имало умрели и то не една. Просто там където ходиш явно не ги мързи да ги изхвърлят. Освен това търговците зареждат количества като една рибка им излиза стотинки и не им дреме колко ще умрат, като ти продаде на теб една ще избие останалите десет умрели.

ivanpz6

Все пак , благодаря !  Всеки научи по нещо от темата , мисля! Хубава вечер ! :)

Similar topics (5)

56256

Публикации: 3
Прегледи: 2430

38632

Публикации: 0
Прегледи: 1427

27739

Започната от venkov


Публикации: 8
Прегледи: 4221

57542

Публикации: 1
Прегледи: 1347

46895

Публикации: 1
Прегледи: 1689