• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 13:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Мъртво рамирези

Започната от ivanpz6, 14.03.2019 17:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kstoilov

Цитат на: Smelly fish - 23.03.2019 00:55
...Е с много четене и питане (не тук във форума, още не бях регистриран) разбрах къде е проблема, а именно меката софийска вода. Сега вече нямам такива проблеми, рибка рядко ми умира, ама наистина рядко.

Ще споделиш ли малко по проблема с меката софийска вода? Варовикови камъни?

Smelly fish

Точно! Варовикови камъни 5-6 парчета колкото юмрук. Гледам ги сега взели са да стават на шупли и на места да се лющат. Значи колегата който ме светна каза, че си решава проблема с корал, който начупва ама аз реших, че камъните ще карат по- дълго пък и не струват пари :) Човека се занимава 40 години с риби и обясни проблема така: меката вода много бързо си влошава параметрите и вкисва от биологичните отпадъци и аканото от рибите, pH пада и резултата е на лице. Хелери, молинезии лягат на дъното и за 2-3 дена отлитат в тоалетната. В друг форум пък едно момче обясняваше, че слагал парче гипс отлят примерно в кибритена кутийка ама на мен ми се видя прекалено нестандартно. А пустия тест 6 в 1 който бях взел скалата на pH му започваше май от 6,4 и аз гледам всичко ОК, нитрити няма, нитратите 10 само GH и KH бяха нисички ама какво съм разбирал. Много кофти защото всичко правиш уж като по книга филтрации, температури, седмична смяна, а рибите все болни и все мрат. От както съм с камънака повече от година и половина мисля вече, нямам умрял хелер, а барбусите си се оправиха и не е имало повече гниене на перки. По едно време и грунда ми се беше задръстил, пак беше мор та Иван не знам защо мисли, че като не е имал жертви първите два месеца всичко му е било наред?!?! Аз си мисля, че сега при него тъкмо е започнало натрупване на всякакви отпадъци, органики и аквариума му си уляга тъй да се каже.

ivanpz6

Колега, не съм бил надмен, малко саркастичен да, днес за първи път сифонирах и наистина се бяха насъбрали доста отпадъци, третирах с метиленово синьо и пуснах нови 2 рамирезки за жалост с доста по-малки размери явно е имало причина, да изгубя първите! Просто исках да стигнем до нея заедно, а не ми се натяква малкия литраж и че той е проблема.

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk

Smelly fish

Иване, предполагам никой от форума няма да може директно да ти посочи "ето от това са ти умрели рибите" и да ти каже стъпка по стъпка какво да правиш. И аз се дразнех когато при мен бяха зле нещата ама какво да се сопкаш тука на народа като от разтояние обикновено е трудно да се даде диагноза. Ето аз се опитах да ти кажа, че рамирезите може да са ти умрели от недобри параметри на водата, още повече, че каза че една от серпите ти има нещо бяло по кожата и направих паралел с моите проблеми в началото. Не казвам, че проблема ти е същия защото в Пазарджик водата не е същата като софийската, но поне можеш да премериш с тестове какво става с процесите в аквариума. А най- смешното от цялата работа при мен беше, че аквариума ми голям (144л.) не вървеше, а на колега в работата малък (40л.) с почти същото количество рибки си беше супер. Само се хвалеше как чисти максимум 1 път в месеца и, че основно доливал вода. Идваше ми да го  :karamse:

Similar topics (5)

36217

Публикации: 11
Прегледи: 4345

27056

Започната от di7ka


Публикации: 1
Прегледи: 4060

56351

Публикации: 4
Прегледи: 2529

43075

Публикации: 8
Прегледи: 3040