• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:07

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

изчезват ми рибки

Започната от NevenaR, 08.07.2018 21:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

NevenaR

Мили хора, имам проблем първо си мислих ,че откачам нооо май не !Имам новосъздаден аквариум от половин година в него има само "миролюбиви" уж риби, а вече трета риба ми изчезва в рамките на седмица . В аквариума има 5 неона 2 акари ,5 данио, 2 хелера и вече един сом анцитрус . Изчезналите риби са две гупи и един сом коридорас . Някой може ли да ми каже какво се случва не смея да си взимам риби вече имам уплах ?  *CRAZY*

bustama

Цитат на: NevenaR - 08.07.2018 21:06
Някой може ли да ми каже какво се случва не смея да си взимам риби вече имам уплах ?  *CRAZY*

За уплах май ще трябва да си леете куршум.  :-) С това не мога да ви помогна. Но за рибите, ако под акари разбираме едни и същи риби, ще трябва да се освободите от тях.

NevenaR

Поне за такива ми ги продадоха малки плоски рибки малко по големи от нокът, които леко потрепкват с тяло , мъжката има леко червено почти неоново по горната перка . Най вероятно не съм запомнила името като една истинска руса жена  *SORRY* Мислите ли че те са проблема в семплия ми аквариум , за да изчезват рибки безследно ?

bustama

Една снимка на рибите би ни помогнала много. Като най-добре е да питате там откъдето сте ги взели - как точно се казват рибите ви. Защото, акари,  за мен са цихлиди, които не бих гледал с малки рибки.

NevenaR

Ето това е рибата



bustama

В името на тази риба, което е Меланотения прекокс - няма и зачатък от името Акари. :-D Тези риби са наистина мирни и кротки - даже прекалено. По скоро търсете проблема другаде. Или рибите ви,  изкачат от аквариума и за това не ги намирате, или имате проблем с водата и те умират някъде и не се виждат. Може ли снимка на неоните, че от тази - неонът, който е под прекокса ми се вижда доста слабичък? Кога пуснахте рибите - всички наведнъж, ако не, кои са последните и преди колко време?
Тази комбинация от риби ми е много странна... имали агресия в аквариума - риби, които се гонят една друга? Този аквариум ако е на 6 месеца - водата ви не е както трябва, поне това показва снимката, но колко е добра снимката не се наемам да коментирам. Каква е филтрацията на аквариума ви? Как стартирахте преди 6 месеца, колко литра е аквариума и как сменяте вода?

NevenaR

Толкова съм ви благодарна това име никога нямаше да го запомня  *SORRY*! И така аквариума е 60л купи си го дъщеря ми с голям мерак и удоволствие чете детето спор няма, виси в един магазин най- често и пита ли пита , но не всеки път има възможност за това , затова тормозя вас , за което се извинявам ! Как се филтрира водата- с филтърна помпа и външна, която вкарва въздух през едно камъче .Купихме го оборудван с тези неща и капак с лампа ,по принцип го купихме заради една бета тъй като е с нас от три години ,но тя все още си живее в колба  :-)  . Почистваме веднъж седмично със сифон като изхвърляме 1/3 от водата и добавяме нова престояла 24ч. Последните риби които добавихме са хелерите, но съм виждала Меланотения прекокс да гонят опашките на данио . Няма изядени опашки ,обаче. Пробвахме с няколко гупи явно това не са нашите риби две изчезнаха, а една умря .Странни са като комбинация рибите наистина повечето са дребни и се движат на пасажи , но това е избора на собственичката уви  *CRAZY* на 13 не е лесно хич хаахахаха! Снимката ми е много лоша наистина .Бих приела всякакви съвети ,за което ви благодаря още веднъж !

bustama

Когато пускате нови риби в аквариума, трябва да им направите преход - взетата риба от магазина е в една торбичка-пликче с вода, в която е живяла, към тази вода постепенно прибавяте от вашата, докато се понапълни торбичката и след което поставяте цялото пликче в аквариума.Това прибавяне на вода - трябва да става също постепенно. Така продължителността на процедурата е около 30 - 40мин. след което изсипвате водата с рибката в аквариума. Това се прави с цел, рибата постепенно за се приспособи към новите условия на водата.
От какво точно ви умират рибките, не мога да ви кажа.Възможно е да не ги адаптирате както трябва - за това и ви написах горните редове. Нямате риби, които да ги стресират, въпреки, че хелерите са много бързи, както и прекоксите и не знам какво остава от храната за другите риби. Но най-вероятно им давете доволно храна, так че не умират от град. :-) Щом сте приели, че това не са вашите риби още по-добре. То и без това е станал компот от риби в аквариумчето. :-)
Това прекоксче на снимката ви е мъжко. Гледат се в група от 8-10бр. Но при вас това е не възможно, казвам го само за инфо. Както и при по-слаба светлина,  ще им видите исктинската красота! Деца, деца, но рано или късно трябва да разберат някой неща. По-добре, по-рано. Имам предвид, че ако направите един аквариум само с два вида рибки и добре залесен, като се съобразите с най-елементарните условия на живот на тези два вида рибки - като например в каква среда живеят, по колко на брой, какви растения има в средата където живеят на детето пак ще му е интересно, пък вие, ще имате още по-красив. :-) Водата, като се сменя трябва да се темперира до тази, която е в аквариума. Като 24ч. са малко за престой. Поне 3-4дни. Това гупи да ви умират при положение, че имате толкова кекави прекокси... не го разбирам.

NevenaR

Още веднъж ви благодаря за информацията и интереса ! Ще започне да учи щом й е интересно ще се постарая да е още по усърдна .Наистина е компот, но когато си купил вече едни рибки е много трудно да ги смениш с нови, за да поправиш грешката  *CRAZY* затова ще гледаме да подобрим условията на тези, които имаме без да добавяме нови за всеки случай  !

Благодаря ви !

Similar topics (5)

56304

Публикации: 4
Прегледи: 2677

33206

Публикации: 3
Прегледи: 2750

42632

Започната от miro87


Публикации: 29
Прегледи: 12639

38341

Започната от meto66


Публикации: 10
Прегледи: 3771

54379

Публикации: 0
Прегледи: 1214