• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 13:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Черни и бели петна по златна рибка

Започната от Donika.A, 29.08.2018 14:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Donika.A

Здравейте!

Начинаещ акварист съм и преди 4 месеца с приятелят ми си взехме първите златни рибки - 2 броя. На вторият месец им закупихме по-голям аквариум 55л, като внимателно следвахме правилата при 'пренясянето' им в новата им среда. Месец  след тази промяна по едната златна се появиха бели петна - лекувахме с препарат по препоръка от акваристиката, петната видимо намаляха, рибата беше жизнена, но след няколко дни почина. Бяхме правили тест на водата и стойностите бяха в норма, водата се сменяше по 50% всяка седмица, и смъртта й остана необяснима - явно е, че някъде бяхме сбъркали, но не разбрахме къде.
И така преди близо две седмици, приятелят ми купи нова златна рибка, и за съжаление на своя глава - черно телескопче и 3 черни сомчета коридория. Казвам за съжаление, тъй като разбирам, че по този начин аквариумът става пренаселен. Още от самото закупуване на новата златната рибка, тя беше със слабо изразени бели петни и по-особен вид. Започнахме да слагаме в аквариума ParaGuard в продължение на 5 дни, за убиване на бактерии, които смятахме, за причината за петната. Прерапаратът не помогна, златната е с повече бели петна, а от днес воалите и перките й започват да почерняват. Прочетох най-различни причини за това във форума, но след като вече сме я третирали безуспешно, не знам точно как да процедирам по-нататък?
Тази сутрин намерихме и едното сомче мъртво.

Прилагам попълнена бланка, и моля за съвети за златната, както и за съвет дали не е по-добре да подарим двете сомчета - тук прочетох, че те имат по-висока изискуема температура за живот в аквариума, която пък е горната граница за златните?
Благодаря ви предварително.

Дата на стартиране на аквариума: преди 4 месеца
Обем на аквариума: 55L
Височина: около 40см

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати: правени са два теста през последния месец - показват, че са в норма
Температура: стайна температура - 21-22 градуса
Сменям по 25-28 литра на всеки 7 дни.
При смяната: Водата е престояла (при днешната смяна). До преди това е от чешмата с добавка на препарат. Водата е с температура 21-22 градуса.

Филтрация:
Аераторна помпа (без гъба): Да
Аераторна помпа (с гъба):
Вътрешен филтър л/ч: Да - не съм сигурна за литрите, но беше закупена по-силна в сравнение с нужната за този тип аквариум и броя обитатели
Външен филтър л/ч:
Система за СО2:

Филтрите работят непрекъснато.

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни:
(напр. смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър) - Не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:
Prime - подобрител за вода, неутрализиращ хлор/амоняк/хлорамин
Stability - за изграждане не биофилтър
ParaGuard - за контрол над паразитите

Риби:
Полово зрели(видове, брой): не
Млади риби(видове, брой): 2 златни, 1 черен телескоп, 2 сомчета коридория
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 златна, 1 черен телескоп, 2 сомчета коридория

Храна: Зърна
Видове храна: Hikari Goldfish Staple, Tropical Кirysek (за сомчетата)
Колко често храните рибките си: 1 дневно, 6 дни в седмицата
За колко време рибките изяждат порциите си: 2-3 мин

Растения:
Колко % от дъното е засадено с растения: 2
Колко % са бързо растящи: 1 вид
Колко са плуващи: 0

Грунд: черен, естествен
Дебелина на дъното: 2см
Размер на камъчетата: 5мм


Прикачвам снимки  - не съм сигурна до колко си личи проблемът от тях. Белият цвят по воалите не е от проблемът - закупена е с тази пигментация.
Забелязвам, че от днес рибата стои непрекъснато по повърхността на аквариума :/






Публикациите са слети: 29.08.2018 22:20

Моля за съвет, състоянието й значително се влушава в рамките на няколко часа. Преди малко видях, че се появяват същите бели петна и по черния телескоп.  :-(

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Чавд

Хрилете на рибката ми се виждат зачервени, може да има паразити....

Donika.A

Чавд - наистина са доста зачервени; No carrier - много ти благодаря за линковете, повечето вече бях изчела, и на мен също ми прилича на ихтио. Ще започна лечение, но се двоумя:
"Aquarium Pharmaceuticals" Super Ick Cure капсули – средство против всички форми на Ихтиофтириус или да опитам с Нистатин от аптеката? Прочетох много положителни мнения за втория вариан и мисля да заложа на него, но поради различните коментари в темите не съм сигурна за следното:
- след започване на лечението с Нистатин, на следващия ден смяням 20% от водата и в следващите 4 дни на лечение правя ли някаква смяна отново? В основния пост се твърди, че не, а в останалите мнения, че се прави смяна всеки ден (някъде дори се говореше за ПЪЛНА смяна на водата?!)
- при посочено вдигане на температурата на 29 градуса няма ли да направя златните на супа, ако нагревателят постоянно поддържа тази температура по време на лечението?
- прочетох, че е желателно да отделя болните и здравите риби едни от други, но от друга страна се споменава, че ихтиото е агресивно и се налага да лекувам целият аквариум заедно. На кое мненние да се доверя?

Съжалявам за множеството въпроси, но се нуждая от помощ, за да съм наясно какво точно правя.

NO CARRIER

Не съм лекувал, но предполагам, че след като не е променено, методът, описан в първото мнение си е правилен. Не отделяй болни и здрави риби, а третирай целия аквариум. Температурата е 28°. 24 часа след първата доза сменяш 20% вода и слагаш втора доза, а след това чакаш 4-5 дни и тогава почваш да караш по нормалния начин - 30% всяка седмица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Donika.A

Благодаря ти, започнах вчера при точно тези условия.
А някакъв съвет за появилото се черен цвят по воалите? Прочетох за възможностите за лечение, но знам че не трябва да ги смесвам. Чудя се само дали няма да се задълбочи този проблем междувременно?

bustama

Ихтио, нали бяха бели точици по тялото? Аз поне на снимката не ги виждам. Хрилни паразити или проблем с филтрацията, ми звучат по - добре. Как стартирахте - кога пуснахте рибите след старта?

raiko

Гиродактилус е според мен. Ако имаш някакъв детски микроскоп и вземеш с ножче проба от ослузяването....при слабо увеличение могат да се видят паразитите. Освен по тялото те атакуват и хрилете.

Donika.A

Здравейте, благодаря ви за мненията.
Аквариумът е стартиран преди 4 месеца. Двете златни бяха пуснати непосредствено след старта (вече съм наясно, че е груба грешка). Както съм описала, след като едната златна почина, в новия аквариум (на вече близо 2 месеца), преи повече от 2 седмици бяха пуснати нова златна, черен телескоп и 3 сома коридория. Смятам, че златната е била закупена вече болна, понеже още при пускането й в аквариума бяха слабо видими тези бели петна.
Току що прочетох за 'Гиродактилус' и доколкото виждам от други теми във форума, може да се окаже, че е по-скоро това. Наистина стоят по-скоро на бели петна, отколкото като "посипани", като при ихтиото. В петък започнах лечението за ихтио, вчера и днес не е продължено (наложи ми се да не съм у дома) - удачно ли е да започна лечение за Гиродактилус след като е имало само 1 ден за ихтио?
Относно филтрацията - филтърът е за ок. 300л/час - 360л/час.

Публикациите са слети: 02.09.2018г 19:07ч


https://s33.postimg.cc/e5a0wrqrj/P_20180902_190852_v_HDR_Auto.jpg



Ето снимка на златната два дни по-късно  - бели петна освен по главата не са видими, но сега люспите са черни, а самата тя - по-наситено червена. Може би не е  Гиродактилус??  =-O
П.П. Изглежда доста по-зле, отколкото на снимките

Similar topics (5)

38794

Публикации: 21
Прегледи: 8385

26068

Започната от ivanchoy_mk


Публикации: 4
Прегледи: 2818

23847

Започната от venutz


Публикации: 2
Прегледи: 2517

42413

Публикации: 10
Прегледи: 5194

55225

Публикации: 5
Прегледи: 2356