• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.12.2019 23:11

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима

Хелер - проблем!!!

Започната от renatibg, 13.04.2006 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

renatibg

Здравейте!Преди 2 дни си купих два хелера-мъжки и женски - по на 3 месеца.Още от първия ден женската се адаптира-разбира се сдругите рибки/много малка златна рибка и сомче/,игрива е ,храни се...С мъжкия обаче въобще не е така-вчера почти целия ден прекара на повърхността,коремчето му беше много надуто/леко се обръщаше на една страна/.Днес вече стои по средата на нивото на водата и се е скрил зад филтъра и не мърда от там.От какво се получава това-болен ли е ,не може да се адаптира ли?Не иска да се храни.

Longanlon

Има няколко възможни варианта. За всеки случай не е зле да кажеш колко литра ти е аквариума и какво има в него (техника, растения, риби) и това щше ни даде по-добра представа за условията вътре.

За сега мога да ти кажа само, че е твърде възможно да са ти продали болна или наранена рибка.

renatibg

Аквариумът е 30 литра.С филтър-до 200л на час.Използвам обикновен нагревател/без термо-реле/.Температурата е 24 градуса.На дъното имам речен пясък -едър,по-едри речни камъчета и декоративни обли камъни.Имам два вида растения-Egeria densa Planchon и едно приличащо на ситен копър.

renatibg

А рибките са-бебе златна рибка,сомче,охлювче и тези две хелерчета.

Longanlon

Така като гледам, всичко е наред в аквариума ти (освен че е мъничък де, но това не е проблем, ако се грижиш добре за него). Особено след като женската е добре, явно не в аквариума ти е проблема. Моето менение в този случай остава - рибката е или нещо травмирана преди продажбата, или болна. За съжаление някои търговци продават и такива.

renatibg

Благодаря ти много за отговора.Болно ми е да я гледам така.Сега от време на времи си поляга на дъното.Абсолютно апатична... :cry: Много лошо.Цели два дена да се мъчи така.Да я преместя ли или да я оставя в общия аквариум?Няма бели петънца,нищо особено освен голямото коремче/то вече  е по мъничко/.

Longanlon

Е, има шанс да се оправи самичка... Ако отива на по-добре, вземе повече да се движи и да яде - остави я в аквариума. Ако напротив - става по-апатична, бледа или се появят някакви други признаци, по добре я хвърли в тоалетната, за да не зарази останалите. Да я отделяш в буркан няма смисъл - да живее толкова на тясно, с вода без нагревател и филтър е много голям шок за нея и ще умре да же по-бързо.