• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 17:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Хайвер на скаралия

Започната от acho, 25.07.2012 21:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

acho

Здравейте. Имам следният проблем и ако има колеги, които са компетентни по въпроса - моля да помогнат. Онзи ден скаларията ми ми хвърли хайвер. Вчера и днес мъжкият най-вероятно го е оплодил (примерно). Днес се прибирам и гледам женската посяга да хапва от хайвера, който е доста здраво закрепен за листо на анубиас. Имам чувството че го почиства, но тя е толкова настоятелна, че чак си го похапва. Реших че няма да и позволя и я преместих на друго място. Оставих само таткото при хайвера. Гледам, че той пърха с перките над топченцата и се чудя какво да правя. Дали и него да махна или да върна майката, за да си довърши вечерята..... Благодаря предварително.

Peza

Цитат на: acho - 25.07.2012 21:37
Гледам, че той пърха с перките над топченцата и се чудя какво да правя.

Похвално, това се казва грижовен татко. Грижи се за хайвера да има добро движение на водата около него, не го закачай. Не знам дали женската си е похапвала, но имай едно на ум, че освен да почистват неоплоденият, периодично местят хайвера, както и след като се излюпи ... докато не проплуват мъниците.



Едит:
Защо винаги като си прочета постът разбирам колко двузначно може да звучи  :-D. Под едно на ум имах в предвид не да дебнеш да не похапват, а по-скоро да ги оставиш да си вършат работата. Скалариите са добри родители.
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

acho

Това за местенето не ми стана ясно. Тя видимо го мести в корема си завинаги. Незнам само като тръгнат да се излюпват малките кой ще се грижи за тях. Таткото дали ще се справи и ако е не, аз какво да направя. Хайвера все още е прозрачен и поне аз немога да разбера кой е неоплоденият. А дали майката го разбира незнам. Интересното е че само майката е разбрала че хайверът не е оплоден и го яде, а таткото все още незнае......съмнявам се.

Peza

Възможно е и да си похапва, не мога да се наеме да кажа че не е така.

Винаги го има варианта за хайвера да се грижиш ти, т.е. да отстраниш родителите/пеместиш листото и да поемеш техните задължения. Не е сложно. В форума има много изписано по темата и с един бърз "сърч" ще се ориентираш чудесно какво и как от тук на сетне. Ако не си я прочел прегледай тази тема: http://aquariumbg.com/forum/cihlidi/razmnojavane-na-skalarii-prakticheski-opit/
Кеф цена няма! ... луд умора също ...!

acho

Сутринта към 05:00ч. погледнах да видя какво става с малките и таткото и видях как закусваше рано рано. Веднага последва ответна реакция в кепчето и го махнах. Тази вечер малките вече лежат на дъното в един ъгъл и пърхат с опашки, като попови лъжички. Незнам кога да започна да ги захранвам. Имам артемия, която тази вечер мисля да започна да люпа и жълтък. Мисля че се справям като родител на малки скаларийки....:)

acho

Здравейте отнтво. От всичките излюпени рибки, постепенно остана една....:-(  Умряха всички. Някъде бъркам при захранването най-вероятно. Може ли да е от артемията. Със сигурност при храненето съм им пускал и някое топченце неизлюпено. И се чудя дали не е от това. Храних ги по два пъти на ден с артемия и жълтък. Има вероятност и жълтъка да е стар, но незнам дали има срок на годност. Сменях почти всеки ден водата, като взимах вода за доливане от общия аквариум. Незнам как да ги завъдя.

Caxapa

Има много  фактори които пропускаш. Като това с водния сълб(нивото на водата в развъдния аквариум)температурата, параметрите на водата и още ред други подобни. И не се отчайвай, на следващото люпило ще бъдеш подготвен по-добре и ще знаеш какво да правиш.

acho

И аз сака си виках, на следващото но пак нищо нестана. Много ме е яд, че немога да си отгледам една рибка. А гледам скаларий от 5 год. С възрастните нямам проблем, но с мъниците все нещо бяга. Температурата на мъниците беше наистина висока - 29-30 градуса, но в това време навън, няма как да им дежуря по цял ден и да им я свалям. При тях имаше само мъркуча за въздуха. Може би трябваше да им сложа едно малко вътрешно филтърче за да им върти водата и да става тецение.

diskusi233

Нетрябва да слагаш филтър тъи като има вероятност за ги засмуче и да умрът.Аз още несъм започнал да ги храня моите заложил съм артемия и чета из форума дано да имам късмет надявам се и ти при следващото люпило да имаш.
http://www.planetinverts.com/Red%20Cherry%20Shrimp.html

acho

Здравейте, отново. Имам си пак хайвер, но с тази разлика че неизвадих родителите. Сега мъниците седят и пърхат с опашчици в общият аквариум при родителите им. Разделих аквариума с едно стъкло по-средата и другите риби нямат допир до малките и родителите им. Въпросът ми е следният:
Докога родителите трябва да седят при малките? Всяка сутрин като се събудя, майката или таткото ги местят на различни места. Когато храня родителите, те събират храната, смилат я и я изплюват при купа с муниците. Незнам докога трябва да се грижат за тях и кога малките ще започнат самостоятелно.....
Благодаря предварително.

FHM

До колкото знам родителите се грижат за малките докато не настъпи момента на новото хвърляне тогава може да унищожат старото потомство за това е хубаво след като вече са излюпени мъниците да се отделят и щом започнат да плуват да се захранят с артемия . Лично при мен от хвърляне на хайвера до захранването с артемия  са минали 8 дни като си гледам записките .

Caxapa

След като започнат самостоятелно да се хранят. Тоест след спадане на жълтъчните коремчета и ги отделяш. Но за храната трябва да се грижиш сам. Иначе ще ги загубиш.

acho

Да ги преместя ли в друг аквариум мъниците или да си ги оставя в общия (въпреки че е отделен със стъкло)? Гледам че сега родителите ги събират на едно място и ги държат така. Отдела ли ги, ще настъпи анархия и малките ще се мотат където им скимне и няма да мога да ги държа под наблюдение между растения, камъни и т.н.

FHM

Цитат на: acho - 08.02.2013 14:09
Да ги преместя ли в друг аквариум мъниците или да си ги оставя в общия (въпреки че е отделен със стъкло)? Гледам че сега родителите ги събират на едно място и ги държат така. Отдела ли ги, ще настъпи анархия и малките ще се мотат където им скимне и няма да мога да ги държа под наблюдение между растения, камъни и т.н.
По принцип е по добре да са в отделен гол аквариум по лесно се чисти и ще се виждат всички малки рибки . Освен това и за храненето е по добре защото артемията няма къде да избяга а където са в момента ще се шмугва в грунда и файда никаква .

acho

При излюпването на артемията, остават неизлюпени топченца. Проблем ли е ако те попаднат при малките и съответно бъдат изядени или не?

Similar topics (5)

32652

Публикации: 4
Прегледи: 2464

35567

Започната от neon22


Публикации: 6
Прегледи: 2880

30317

Започната от venkov


Публикации: 8
Прегледи: 4180

38473

Публикации: 6
Прегледи: 2467

50081

Започната от PVV


Публикации: 3
Прегледи: 2182