• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 03:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Гъбична инфекция на гупа

Започната от Simonavl, 06.02.2018 21:33

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Simonavl

Здравейте ! Първо искам да кажа, че от скоро гледам рибки( от декември) и черпя информация именно от вас. Изчела съм много голяма част от информацията тук, ако темата съвпада с някоя друга и не съм разбрала моля да ме извините !
Аквариума, който имаме е 40л. С груд, нагревател, филтър( от тези с гъбата), едно живо и 2 изкуствени растения (параметрите са според специалисти "нужните за такъв аквариум). Имаме 5двойки гупи, 1 двойка хелери, 8 даниота и 2 сомчета. Стриктно следим за чистотата в аквариума и сменяме 15% всяка седмица. Бебетата са в отделен аквариум със същите условия за живот.
Проблема е с една от гупите, малко по-късно ще кача и снимка, изчетох инфото за болестите и мисля, че е гъбична инфелция. Има бяло, изглеждащо мъхесто, петно на тялото, точно на мястото, където се огъва опашката при плуване. Няма проблем с перките, с очите и никакви други симптоми (наблюдавам всяка от рибите). Няма проблем и с никоя от останалите рибки. Прочетох за препаратите, които се ползват и съвета в  "рибата ми е болна как да действам" да изхвърля болната преди да зарази другите. Как да действам, има ли шанс болната рибка да се излекува и да я отделя ли в друг съд ?
Благодаря предварително !

Smelly fish

Има шанс да ги оправиш, може би Сера Бактопур или бактопур директ, някои лекуват с метиленово синьо мисля. Ама я отдели тая рибка, не трови целия аквариум, че и без това си го отровила с бройката риби. Преброих 22 броя в 40 л.?!?! Скоро и други ще са болни. За тоя обем 6-7 рибета и всички ще са ти здрави и жизнени. Рибите са много и скапват водата и от там болести. Колкото и да чистиш рибите трябва да са ти под 10!

Simonavl

Добре дейдтвам. А възможно ли е и останалите да са болни, но да нямат видими белези за това ?

Smelly fish

Ами по- скоро няма да са болни ако нямат симптоми. Не е задължително да е заразно, може просто тая рибка да се е одраскала някъде и мястото да се е покрило с мъх. Така мисля.

raiko

Ако е гъбично заболяването защо препоръчваш антибактериални лекарства?
Най добре е снимка да покажеш...

Smelly fish

Обяснявам защо съм писал Бактопур, предвид това че в 40 л. аквариум има 20 и кусур риби е доста по- вероятно заболяването да е бактериално от стрес (давам само за пример Колумнарис, може и да не е) и в такъв случай съм чел че се лекува с Бактопур. Също така имах болно САЕ с такова бяло мъхесто петно, което изчезна точно със Бактопур директ. Все пак Simonavl само предполага, че е гъбичен проблем. Отделно ако е отделила рибката на време, както аз направих вероятно е да няма други заболели, говоря от моя скромен опит, защото освен САЕто нямах други риби с такива симптоми. Та така, иначе ако е гъбичен проблема си прав, че лекарството е друго, примерно Микопур, ама при по- малко от 2л. на рибка все си мисля за бактериално заболяване. И да, прав си снимка трябва.

Similar topics (5)

49193

Публикации: 8
Прегледи: 3206

27594

Публикации: 2
Прегледи: 2141

44933

Започната от emko56


Публикации: 9
Прегледи: 3390

44357

Започната от koceto_834


Публикации: 1
Прегледи: 1885