• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

До колко са проблем фосфатите и нитратите за дискуса?

Започната от mirata, 02.07.2011 13:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mirata

Здравейте.

Имам 10 дискуса в 400литров аквариум.
Храня ги с кайма, гранули на тетра и JBL, замразена на neon.
От 3-4 дни 2 от дискусите започнаха да плуват бясно и да се блъскат в стените на аквариума и грунда. Вчера обаче нищо им нямаше, но други 2 започнаха и така до като се изредиха всички.
Сега са по-добре. Не се хранят много, но продължават да се бият за храна и територия.
От начало си помислих, че са хванали някакви червеи, но като направих тест на водата, установих много големи количества на нитрати и фосфати (нямам водорасли). Четох, че пречат на дискуса, но до колко, че чак да се блъскат и да искат да излязат от аквариума? Възможно ли е такова поведение или наистина са болни? Взех си nematol на sera, но още ме е страх да третирам.
Незнам какво да предприема? Ще спра каймата и замразената за сега и започвам обилна смяна на вода за да намаля стойностите, но незнам дали да започвам лечение?
Нитратите са около 200, а фосфатите не ги хваща теста. :-[  Другите стойности са добре.
Аерацията е на ниво. Температурата е 30-31 градуса. Растенията са 2 огромни ехинодоруса, много валиснерия, анубиас и сагитария. Сигурно са малко и не успяват да усвоят всичките нитрати. Рибите нямат никакви външни белези.

Всяко мнение ще ми е от полза!
Благодаря ви.

borracho

нищо не казваш за филтрацията? какви филтри имаш?дискусите искат много силна филтрация, за тоя обем от 400 литра ти трябват 2 канистъра да въртят. аз съм в 200 литра с 1 канистър и се замислям за втори
бъди сеяч, а не разбирач!

mirata


Benzacillin

Нитрати 200 ?
Това си е отрова...
Не правиш достатъчни смени на водата.
Смени 70% от водата още днес.

borracho

Цитат на: mirata - 02.07.2011 13:56
2 филтъра по 1000l/h

а какви са ти филтрите? ако са вътрешни мисля че не е достатъчно, вътрешните филтри са с малък обем, микроорганизмите не смогват да преработят нитратите. вътрешните са по-скоро за механична филтрация. трябва си външен филтър (канистър). там обема е много по-голям
бъди сеяч, а не разбирач!

mirata

Цитат на: Benzacillin - 02.07.2011 13:58
Нитрати 200 ?
Това си е отрова...
Не правиш достатъчни смени на водата.
Смени 70% от водата още днес.
Всяка седмица сменям по 20-30%. Много рядко пропускам.

Единият филтър е външен, канистър на eheim. Вътрешния е с обем, колкото на външния.

Възможно ли е от нитрати така да се блъскат или са болни, все пак?
Ще сменям вода за да намаля нитратити, ама дали не са болни и да се бавя само?

dafil

Ами като свалиш нитратите ще елиминираш едната вероятност ;-).Освен това покрай тея нитрати най-вероятно си имаш и амоняк и нитрити,и нищо чудно от това да се блъскат.
3 смени по 50% на водата би ги смъкнало до около 25-30мг/л,но тъй като не е препоръчително да ги направиш за един ден,най-вероятно няма да ги смъкнеш под 40-50мг/л.
Но е добре да предприемеш нещо :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

mirata

Амоняк и нитрити няма. Поне така показва теста.
И аз си мисля, че по-добре, смени на 50% през ден, или нещо такова.
Знам ли, от една 70-80%-ва смяна, при рязка промяна на параметрите, да не стане друга беля.

И все пак това ме притеснява:

"Най-изявения симптом е "побъркването" . Рибата започва да се върти в кръг и да се блъска в стъклата на аквариума. За съжаление това е доста напреднъл стадий и за този дискус няма спасение. Това обаче е знак, че имаме проблем. И трябва да спасяваме останалите си риби. Няма вероятност те да не са заразени."

За болестите е. Писано от Орлин. Става дума за нематод - оксирида или капилария. Кръгъл червей...


borracho

според мен причината е високите нива на нитрати и фосфати. ако сменяш водата само обаче едва ли ще премахнеш проблема, това ще ти намали за момент нитратите. на другия ден те пак ще хвърчат нагоре. трябва да намериш причината за това. а вероятните причини могат да са - 1, не добре работещ канистър - непочистван отдавна, затлачен или пък с не добре подредени пълнежи. 2, казваш че имаш ехинодоруси анубиас и др растения вероятно са ти засадени в грунда. това вероятно означава че не си сифонирал грудна, кой знае каква тиня се е заформила. аз също имах растения в грунда и се принудих да ги махна. сега имам само такива, закрепени по корени (анубиаси, микрозоруми) и така веднъж месечно сифонирам целия грунд. 3, не толкова чести смени на водата, макар че се съмнявам да си допуснал тая грешка. 4, лоша вода, в добрич водата е много твърда и нищо чудно и в самата чешмяна вода да има нитрати, понеже водата там се вади от земята, не е от язовир. това се сещам, дано съм бил полезен.
бъди сеяч, а не разбирач!

mirata

Благодаря ти за обширното мнение! *THUMBS UP*
Аквариума е пуснат от 4 месеца. Голямо и обширно е дъното. Не е пренаселен. Дъното на пръв поглед не е мръсно. Вярно, не съм сифонирал още, но ме беше страх да не разваля азотния цикъл, защото е сравнително нов. Канистъра също не съм го почиствал, но знам, че може да изкара и 6 месеца. Вътрешния веднъж го почиствах, но просто нямаше нужда. Сега ще започна с цялостна хигиена - сифониране, почистване на филтри и смени на вода. Рстенията са само 3-4 на 1.50 дължина. Мисля, че няма да пречат при сифониране. Водата в Добрич е много твърда, но моите дискуси са родени и са живели в такава вода. Нитрати в чешмяната вода има, но са много малко.
Фосфатите, предполагам са от каймата, която дискусите изяждат понякога и след час.
Дано излезеш прав, че проблема е в нитратите!
Канистъра е подреден, както е описано от eheim, с техните керамики.(чувал съм, че са добри)
Вътрешния е на juwel с гъби(пак техни) с различен цвят за различна филтрация и също е подреден по тяхна препоръка. Отделно имам аераторна помпа на eheim, за подаване на допълнителен въздух. Нямам UV лампа. Гледам, че доста се потриват в растенията.

dafil

Цитат на: borracho - 02.07.2011 16:17
според мен причината е високите нива на нитрати и фосфати. ако сменяш водата само обаче едва ли ще премахнеш проблема, това ще ти намали за момент нитратите. на другия ден те пак ще хвърчат нагоре. трябва да намериш причината за това. а вероятните причини могат да са - 1, не добре работещ канистър - непочистван отдавна, затлачен или пък с не добре подредени пълнежи. 
Тц-не съм съгласен.Ако филтрацията не е на ниво,колегата щеше да има амоняк и нитрити във водата,а не нитрати,които са крайния продукт на азотния цикъл.Щом има само нитрати-има работеща филтрация.Тъй като растенията в аквариума са малко,единствения начин за премахването им от аквариума си остават смените на водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

paolo6481

Или нитратните смоли.Но със смените на вода е по-ефтино.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

mirata

Да продължа темата.
Проблема с "полудяването" на дискусите излезе, че е при самата смяна на вода.
Незнам точно какво става, но явно наливането директно от чешмата въобще не им влияе добре!
Възможно ли е от хлор или тежки метали така да се блъскат рибите?
Все пак сменям не повече от 20-30% от водата.
Ако наливам през активен въглен дали ще е достатъчно за да няма проблем или трябва и с препарати (тип акуатан) да третирам постоянно?
Мисля да спра поне за 2-3 седмици смяната на вода. Незнам дали не развалям азотния цикъл.
Нямам тестове за хлор или тежки метали. Всички други показатели са си в норма.
Дайте съвет какво да правя? Няма как да съхранявам 100 литра престояла вода, така че ще продължа директно с маркуча от чешмата.

kamos

Проточен филтър тип кана с активен въглен от Френел ще помогне в тази ситуация и ще можеш да си сменяш спокойно вода.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Татарчев

Цитат на: mirata - 04.10.2011 14:06
Мисля да спра поне за 2-3 седмици смяната на вода. Незнам дали не развалям азотния цикъл.
Колега не мога да дам компетентно мнение за поведението на дискусите, но ако 2-3 седмици не сменяш вода ще влошиш нещата. При нормално хранене стойностите на фосфатите и нитратите ще са изключително високи. Щом имаш съмнение за качеството на водата защо не пробваш с препарат при смяната (sera aquatan, jbl biotopol...)?

Similar topics (5)

44793

Публикации: 15
Прегледи: 5200

54782

Публикации: 4
Прегледи: 2701

27478

Публикации: 8
Прегледи: 6493

39716

Започната от ivo85


Публикации: 3
Прегледи: 2096

52117

Публикации: 2
Прегледи: 2032