• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Депресирана златна рибка?

Започната от milenkata, 18.01.2017 12:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

milenkata

Здравейте,

Имам проблем със златна рибка - стои само на повърхността, не се движи много. Когато плува, криви сякаш на една страна, ако слезне надолу, веднага се издига пак, има и лека издатинка(подуто) от дясната й страна назад.

Аквариумът е 33 литра,рибките са две, имаше камъни, но ги махнах, защото събират боклуци, сменям водата всяка седмица, 1/3; слагам полезни бактерии при смяната; има помпа,с дунапрен вътре, на мен ми се струва малка, но когато купих рибите, ме увериха, че е достатъчна, работи постоянно, чистя я. Храня ги веднъж дневно по една щипка храна за златни рибки. Изяждат я бързо. Напоследък болната риба ми се струва, че не се храни.
Подозирам, че съм ги прехранвала и имаше период, в който водата не се сменяше редовно!

Извинявам се предварително, търсих теми подобни на моята, но все е различно. От това, което прочетох, мисля, че съм ги поотровила? Другата риба обаче си е в ред(поне засега). Моля за помощ и съвет!

mitaka_22

До преди година и аз се занимавах със златни рибки ето няколко съвета от мен .Аквариумът и е малък дори и да са малки рибите ще им стане тесен след време .Филтрацията ти е малко те цапат много .Седят на повърхността защото  нямат достатъчно кислород .Пример аз гледах 2 златни в 112л  аквариум с канистър и вътрешен филтър .Тези бактерии са за стартиране на аквариума няма нужда от тях при всяка смяна .:-) Температурата на аквариума каква е ?
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

milenkata

Много благодаря за отговора, значи да им взема по-голям аквариум, канистър-трябва да проверя какво е точно, и вътрешен филтър.

DobriG

Канистъра е външен филтър. Вътрешния си е вътрешен. Като начало бих те посъветвал да напишеш нещо от сорта на "изисквания за отглеждане на златни рибки", да прочетеш за "азтоен цикъл", а най- добре цялата тази статия - http://aquariumbg.com/statii.php?statia=98 .

milenkata


Lightning_boy

И аз да вметна нещо. Грунда по дъното е важен, понеже по него също се създават колонии от полезни бактерии. Цапането пряко зависи от това, колко храна се дава на рибите.
Също съм на мнението, че не достига кислород. В магазините казват точно толкова, колкото ще ви каже и фризьора, ако го попитате дали имате нужда от подстригване...
Няма как точно да кажем какво ще е нужно, докато не кажете колко голям ще е новият аквариум (ако ще има такъв).
С каква храна храните рибките?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

milenkata

Благодаря за отговора!
Аз мисля, че съм им давала повече храна от необходимото, защото когато размествах камъните, имаше остатъци. Затова махнах камъните, изчистих дъното и спрях храната за няколко дни, сега давам съвсем по малко. В началото - преди година, когато започнах аквариума, давах една зелена храна на люспички и мисля, че нещата бяха добре, края на лятото започнах да давам Goldfish Pro Tetra пак на люспички, но не ги стривам.

Lightning_boy

Ако прецените, може да им спрете храненето за около седмица. После отново по малко да захранвате, докато се стабилизират нещата. Ако това е проблемът.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

milenkata

Да, определено имаше лека промяна след като спрях храната, сега давам съвсем по малко, засега не искам да сменям аквариума, но ако е наложително, и това ще направя.
Мерси за отговора

mitaka_22

Колко са големи рибките и каква е температурата ?
Предполагам разгледа изискванията за златните рибки  :-) :-)
Най-трудно е да се отговори на въпрос, на който отговорът е очевиден.

milenkata

Да, прочетох.
Температурата е стайна, нямам термометър, защото ми казаха, че не е нужно за тези риби специална температура, издържали на студено. На парно сме, да не би пък да им е топло?
Болната риба сега е на една страна полегнала и съвсем се е отпуснала, но си е жива. Мисля, че почти я довърших, чувствам се ужасно...Другата е в цветущо здраве(сигурно е по-издръжлива).

Дълга е 5 см тялото, към 9 с опашката. Здравата е малко по-голяма- 6,7 см тялото, а като ги взех преди година бяха почти еднакви.

Публикациите са слети: 20.01.2017 10:19

Като чета за болестите, изглежда е натравяне - ама какво, сякаш са всичките видове, освен да взема тестове за водата?
И какво да правя спешно, то ясно, че съм изпуснала положението..., ама все пак?

Lightning_boy

Няма как температурата да е проблем. При златните много често се получава проблем с плавателният мехур и рибата започва да плува хаотично. Не мога да кажа обаче дали наистина това е проблема.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

pl86

За жалост най-вероятно рибата е "пътник", едва ли ще успееш да я спасиш.

По-скоро мисли за другата риба. Аквариума ти е малак дори само за нея, вместо да си даваш парите за тестове по-добре инвестирай в аквариум и филтър.
Ако нямаш място - смени вида риби.

Тестовете ще помогнат да се ориентираш, ако може да отделиш пари за тях - вземи. Заслужава си, но вземи нормални тестова не се подвеждай да взимаш от тези лентичките които са няколко тества в едно, защото не са много точни и няма смисъл от тях.

Успех.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

DobriG

Ако подозираш натравяне занеси вода в някой зоомагазин да ти я тестват с реагенти за Амоняк и НитрИти. Ще излезе около 2лв. Също така смени по 50% минимум 1 път седмично, може и два. Храна даваш колкото могат да изядат за 2 мин. 1 път дневно. Бактериални колонии сипваш след смяна, но имай предвид, че те трябва да се закрепят към твърда повърхност- не могат да формират колония във водата. За тази цел се използва гъба на филтъра и се слага пясък (грунд) в аквариума. Освен това 30 литра е обем, добър за 1 златна. Ако можеш пусни и някоя снимка, защото не е изключено да се е разболяла...

milenkata










Публикациите са слети: 20.01.2017г 14:02ч









Публикациите са слети: 20.01.2017 14:05

Да уточня, снимка 1, 3, 4 са от днес, рибката лежи на една страна.

Другите са от вчера, рибката беше нормално.

Similar topics (5)

49552

Публикации: 6
Прегледи: 2801

57806

Публикации: 4
Прегледи: 1731

23974

Започната от Luton


Публикации: 13
Прегледи: 9152

26875

Публикации: 18
Прегледи: 5480