• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 22:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с тернеция

Започната от Славейко, 19.02.2016 13:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Славейко

Привет, моля за помощ.
Вече съм имал подобен проблем. Преди половин година две тернеции си заминаха така. Започват да отварят често устите си, в някакъв момент долната челюст почти се откача. Случва ми се само с тях. Имам 11 бр. меден и обикновен неон, 5 разбори хенгели, 4 ембер тетри, 2 лъжливи саета, 1 джули, 1 анциструс, 3 розови данио, 1 хипанциструс инспектор и 8 скариди, различни видове. Аквариумът е 190л, филтър външен JBL e901, има и едно молко вътрешно за мехурчета.
Клипът е сниман днес. От една седмица се заглеждах по тернецията, стои зад един корен, но днес е започнала това с устата.
Преди съм слагал Sera Costapur, не помогна да другите тернеции.
От скоро слагам Sera Omnipur, профилактично два пъти през два месеца.
Какво да направя за тернецията?

https://www.dropbox.com/s/jgiefbtprduof1d/Untitled.wmv?dl=0

niki_o

За Тернецията може да направиш много.Първо спри да слагаш химия в аквариума просто профилактично.Тя нарушава Азотния цикъл.От клипа виждам един или няколко Неона които са обаче страшно дебели...прехранваш.
Тернецията се държи като при отравяне с Амоняк.За това може да са виновни няколко неща-химията която слагаш,прехранването и от там натрупаната органика,верочтно(не си писал)редките или малки смени на вода и тн.Растенията които видях на клипа са Анубиси,а те са изключително слаби консуматори на хранителни вещества.
По това описание и клипче аз мога да кажа толкова.Сменяи през 2-3 дни по 25-30 процента вода и сифонираи поетапно следващите две седмици.

Славейко

Благодаря за мнението.
Жената ги храни днес, това е рядкост. По принцип не изглеждат така, един път седмично задължително са на диета. Смяната на водата е всяка седмица по една четвърт. Нитрити винаги на нула, нитрати под 20.
Costapur е слаган в аквариума преди около година. Omnipur е слаган един път преди около две седмици и един път два месеца преди това. Химиите са 3гр калиев сулфат на 3-4 дена и да кажем 3гр. aquadur на седмичната смяна на вода за карбонатна твърдост (в София съм). рН е 6,5 -7.
Умира ли са ми рибки, но този проблем е само с тернециите. Буквално им се откача челюста, тежко е да се гледа. Никоя от другите рибки не се държи така. Имам съмнения за паразити, може би по хрилете, някъде в областа около устата?
Растенията наистина не искат много. Три вида анубиас, един микрозорум, ротала, гигантска криптокорина и мъх.

niki_o

Излиза,че ги гледаш като по учебник.Тогава аз нямам идея какво е .Дано някой друг колега да помогне.

Славейко

Далеч съм от учебника.
Направи ми впечатление, че след като изгасна осветлението на аквариума и остана само това на стаята, тернецията започна да плува из аквариума.

Similar topics (5)

55205

Публикации: 4
Прегледи: 2391

27521

Публикации: 10
Прегледи: 4411

39914

Публикации: 9
Прегледи: 3783