• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 04:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болни гупи ..ПОМОЩ!

Започната от Sempiternal, 06.08.2014 13:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Sempiternal

Здравейте! Аквариума е стартиран на 24.07.2014 рибите са пуснати във аквариума на 01.08.2014 (6 гупи ,1 коридорас панда и 1 анциструс). В денят във който пуснах гупите в аквариума едната женска роди аз реших да не взимам мерки ,а просто да оставя природата да си свърши работата..но след това реших да ги сложа във родилка докато станат по големи(оживяха 6 ..другите бяха изядени)..та на въпросната рибка която роди след 3 дни и се появи нещо червено почти при перката и две последователни бели точки на "челото", а на една друга се появи нещо черно над черната точка по която се познава ,че са бременни и седи само на дъното но се качва да яде като ги храня, прегърбена е и мисля че е във среден стадии на бременноста.Има и една мъжка риба която има доста поддут корем храни се нормално и си плува нормално..не съм ги прехранвал даже вчера бяха на диета.Коридорасчето не съм го виждал да се движи въобще..само седи под филтъра нито яде нито нищо незнам какво става..Другите 3 гупи са добре ,анцитруса е много жизнен постоянно смуче насам натам.. :D Относно аквата..
18л аквариум , филтър 300L/h 2W ,засега 1 път съм сменял водата около 20%,водата е престояла 2 дни от чешмата е..,температура 26-28,храня ги със Tetra Guppy , Има 3 вида растения Явански мъх , и на другите 2 не им знам имената ако някой може да ги разпознае ще съм му благодарен,Има корен който беше преваряван 6 часа ,грунда е ситен не знам колко мм е.. 2 камъка изчистени с четка и преварявани.Извинявам се за некоректното писане.Четох много но така и не можах да разбера какво им има на рибките затова моля помогнете.. Ето малко снимки:








Николай_1996

Прекалено рано си пуснал рибките принципно трябваше да изчакаш 3 седмици доката се завърти азотният цикъл предполагам. Има теми как да стартираме аквариум а и 18 литра вода  *NO* препоръчвам ти един 40 литров ще по добре а колкото до рибката до сега не ми се е случвало да имам тъкъв проблем успех при лечението  *THUMBS UP*

Ivan_S

Още четене ще трябва. За начало прочети статиите от менюто в ляво, най-вече първите. Аквариумът ти е стартиран набързо, рибите са пуснати твърде рано. Това означава, че нямаш азотен цикъл и всички токсични за рибите съединения и елементи са си във водата. А и няма къде да са, защото при така стартиран аквариум, 20% смяна на вода седмично не е нищо. Проблемите с рибите ги виждам от лоша вода и/или бактерии. Каквото и да е, средата не е добра. Започни да сменяш по 50% вода през ден, това мога да предложа. За гръбначните изкривявания при гупите има писано, прочети. Не е зле чат-пат да си тестваш водата за нитрит. Показанието му трябва да е 0.

Ето инфо за болестите - http://aquariumbg.com/forum/bolesti/bolestite-v-akvariuma/. Честно казано, аз не мога да определя какво им е на рибите. Може да е и някакво възпаление. Така или иначе си мисля, че водата нещо не е в ред. Най-добре я тествай, за да отхвърлиш тази причина евентуално. Ако нямаш тестове, занеси вода в читав акваристичен магазин, там да я тестват.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Sempiternal

Коридораса обърна корема.. умря..

Caxapa

Натравяне с амоняк и това е в резултат на избързване  при стартиране на аквариума и пускането на рибите.

rlzasheva123

Според мен ,гупата от втората снимка има смесена бактериална инфекция-Кървене на кожата. Признаци:Малки кървави точки по кожата, перките и хрилете или циреи и язви, които се пукат и кървят. Диагноза:Инфекция от бактериите Aeromonas или Pseudomonas. Продават се лекарства за тази болест.
(информацията е взета от Sera справочник-Здрави аквариумни рибки)  :-)

Sempiternal

Благодаря за бързите отговори , за жалост няма как да купя лекарства , но ще сменям по често видата и дано рибките оздравеят ..давам им 4-5 дни да се оправят ако не..  ще ги махна да не заразят и другите.И без това аквариума е малък.Няма да купувам повече рибки ще чакам малките да пораснат и ще ги пусна тях :)  *thanks

rlzasheva123

Другият вариант е да сложиш морска сол-2 равни  ч.лъжици за 10л. Тя ще дезинфекцира водата.

DPI

Цитат на: Sempiternal - 06.08.2014 19:38
Благодаря за бързите отговори , за жалост няма как да купя лекарства , но ще сменям по често видата и дано рибките оздравеят ..давам им 4-5 дни да се оправят ако не..  ще ги махна да не заразят и другите.И без това аквариума е малък.Няма да купувам повече рибки ще чакам малките да пораснат и ще ги пусна тях :)  *thanks
Извинявам се, че взимам функциите на Сахара и копирам неговата стилистика, но аджеба като не искаш да се грижиш адекватно за риби, тогава защо въобще ги блъскаш в тези 17 литра пък и чакаш да оживеят? И лекарства се купуват, и препарати за вода.
Само със смяна  на вода няма да стане. Според мен имаш вече инфекция в аквариума и няма как и останалите риби в един момент да не бъдат заразени. Трябва да се третира. По въпроса за солта, би дезинфекцирала, но няма да излекува или премахне съответно бактерия.
Мъжката гупа с увеличен корем - за мен е бактериална воднянка. Очаквай скоро време да настръхнат люспите на рибето и след около ден - финал.

П.П. И моя единия аквариум е 20 литра, но си купих още един , за да не са наблъскани рибите.

Sempiternal

Аз ако не исках да се грижа адекватно нямаше изобщо да се грижа ..просто извинявай ,но парите не падат от небето и все пак още съм ученик и нямам доходи опитах се като нормален човек да попитам ако има нещо което зависи от мен да направя.Относно рибките ..тази със червенкото на опашката се оправи изчезна петното.Смених 30% вода и добавих 2 ч.л морска сол.

Публикациите са слети: 07.08.2014 13:25

А ако някой знае как се казва растението от 1вата снимка което е оградено във зелено моля да сподели :) *thanks

Caxapa

Колегите са ти дали съвет и са критикували някои твои действия с които си избързал. Ако толкова бе загрижен за портомонето си и дивидентите които са в него, не би направил избързано пускане на рибите в неузрял аквариум. По-скоро би чел преди да направиш тези грешки за които очакваш да те похвалят и поощрят.

Sempiternal

Във сайта пишеше ,че мога да пусна 1-2 рибки следователно аз пуснах 2 сомчета за да се задвижи по бързо азотния цикъл и след 1 седмица и малко пуснах и другите.Нали затова пиша ..да ми дадът съвет и да ме критикуват вие ме изкарахте някакъв убиец на рибки.Последните няколко отговора вместо да ми помогнете да разбера какво е това растение вие АДЖЕБА решихте да ме понахраните.  *dontknow*

rlzasheva123

На мен растението ми прилича на Бакопа аустралис. http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=37

Caxapa

Цитат на: Sempiternal - 07.08.2014 17:06
Във сайта пишеше ,че мога да пусна 1-2 рибки следователно аз пуснах 2 сомчета за да се задвижи по бързо азотния цикъл и
Там където си чел пише след две седмици да се пуснат 1-2 рибки за да се завърти Азотния цикъл.  Аджеба кой те изкарва масов убиец не разбрах но да обвиняваш колеги опитали се да ти помогнат е некоректно. Предполагам, че повече дискусии и търсене на оправдания и обвиняване на друг за състоянито на аквариума ти няма да има.
Цитат на: Sempiternal - 07.08.2014 17:06
Последните няколко отговора вместо да ми помогнете да разбера какво е това растение вие АДЖЕБА решихте да ме понахраните.  *dontknow*
Това с "храненето" не доразбрах от къде си направи такива заключения  а колкото до запитването за "какво е това растение" или подобни:каква е тази рибка" си има място и теми за такива въпроси. Още веднъж се убеждавам "колко много си чел" по темите.

Sempiternal

Цитат на: rlzasheva123 - 07.08.2014 18:29
На мен растението ми прилича на Бакопа аустралис. http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=37
Благодаря много , наистина прилича на него.  *THUMBS UP* *thanks

Публикациите са слети: 07.08.2014 20:06

Цитат на: Caxapa - 07.08.2014 19:07
Още веднъж се убеждавам "колко много си чел" по темите.
Не ме интересува колко си убеден ,попитах нещо толкова ли беше трудно като си така начетен да отговориш както е отговорила  "rlzasheva123" вместо да спамиш излишен хейт?

Similar topics (5)

55673

Публикации: 2
Прегледи: 1672

49055

Започната от Dancho


Публикации: 5
Прегледи: 2853

40440

Публикации: 0
Прегледи: 1905

56776

Публикации: 2
Прегледи: 1542