• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Болна бета или... ?!

Започната от achkar, 01.05.2007 12:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

achkar

Купих си преди 1 месец две бети и след като спазих ритуала по темпериране и т.н. ги пуснах в аквариума. Ефекта беше ужасен. Двете бети се скатаха в ъгъла под листата на   криптокорината. Едната умря след по-малко от една седмица, а другата още е жива и предимно стои на повърхността на водата с редки слизания надолу. Имам чувството, че като е горе се носи по водата, както ние се оптускаме като легнем по гръб в морето. От 2 дена е в нещо като отделно приспособление, за да мога да я наблюдавам по-добре. Забелязвам, че се храни, но е много мудна. Какво да я правя  :-(

Gad_Man

От какъв пол са рибките, възраст, температура на водата, обем на аквариума..
Ако споделиш тези подробности ще е по лесно да ти отговорим :-)

spetsa

По мойте скромни познания при тези животни ако са мъжки са си такива.Аз затова ги махнах.Много красива риба но само се крие и неможе да се гледат повече от 1 мъжки в аквариум защото само се бият.

achkar

Ами пол - неясен, възраст - също неясна, но не са и стари, от щанда от който ги взех има само на възраст около 1 месец. Обема е 40 литров(няма място за повече). В него имам 3 трихогастера, 2 даньота, 2 кардинала, 2 теренции и 2 молинезии. Температурата е около 25 градуса.

Gad_Man

01.05.2007 13:56 #4 Last Edit: 01.05.2007 13:58 by Gad_Man
Амии...какво да ти кажа, условията които си посочил са подходящи за бети, възможно е и двете да са били мъжки и по-силната да е убила по слабата а иначе по магазините бетите се продават на около 3-4 месеца.На един месец би трябвао да са по на 1-2 см.
А това, че рибката била мудна, споко те са си такива всичките.

achkar

Не мисля, че едната е убила другата, защото както казах и двете се сгушиха под листото на растението и никакво движение. От време на време се отделяха, но пак си намираха други листа. Никога не са плували активно във водата, а са стоели на повърхността. А тази сегашната.. значи е нормално да стои(да се носи) на повърхноста на водата с редки гмуркания надолу?  *NO*

spetsa

Ако питаш мен е напълно нормално.Ако си от Пловдив мога да ти дам 1 червена бета подарък и тя стои неподвижна.Който е иска да пише ЛС

Gad_Man

Сигорен ли си, че някоя друга риба не ги притеснява, като например трихогастрите...?

CellebrO

в момента имам 6 бети в аквариума(3 женски и 3 мъжки) и да знаеш че са си мудни рибите,особено по големите мъжки.А младите са доста кативни всъщност. Сложи едно огледало и ако е мъжка и се пери значи е в добро здраве(понякога и женските се перят
) :)
Beauty is in the eye of the beholder.

sloncho

Бетите обичат спокойствието и са много мудни. Най обичат да са сами и да няма бързо подвижни риби като даниото. Доста са капризни една към друга и са пристрастени към това да се излежвата някъде. Вечно ги гонех от ричията където се настаняваха да се попекат на лампите. Така че спокойно рибката ти е в ред просто си е такава.
160 л. (серпи, молинезии); 100 л. (Melanotaenia boesemani, Melanotaenia lacustris, Melanotaenia herbertaxelrodi, Melanotaenia trifasciata, Phenacogrammus,Brycinus longipinnis, Ancistrus) 50 л. (Iriatherina werneri, Red Chery); 24 л. растения; 25 л. (Раци)

mejdupraznika

До колкото съм запознат и съм чел тук там за бетите могат да се гледат и в холна вазичка в буркан и някаква дълбока чаша особенно мъжките. А за 40 л аквариум  даже е перфектно.

pccv

Аз в момента гледам един мъжки в една чаша от коняк1,5литра и се чуства гот Храни се,движи се и наи важното няма с кого да се бие!

CellebrO

е и ти можеш да живееш в стаичка 1.5 на 1.5  *CRAZY* ,но ти е по яко в 3 етажна къща нали :)
Beauty is in the eye of the beholder.

mimka

За ваште Бети незнам но мойте две-мъжка и женска са като истребители адски подвижни,всъщност то мойте всичките риби са така-много са бързи и само храна искат.Като ме видят до аквариума направо ще искочат от радост ,че ще има ядене.

Similar topics (5)

49016

Публикации: 5
Прегледи: 2536

29696

Започната от sotyr


Публикации: 0
Прегледи: 1320

59818

Публикации: 6
Прегледи: 4344

54773

Публикации: 2
Прегледи: 2150

23225

Започната от venkov


Публикации: 12
Прегледи: 8863