• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:46

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Болна Бета

Започната от delta14betta, 30.08.2017 19:10

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

delta14betta

Извинете ама като не пишете реших да пиша . Значи ето инфо: на 4 юли стартирах аквариума 10 литров за една бета, сменял съм 1вата и 2рата седмица през ден, после през другите дни май сменя през 2 дни. На 21 взехме Бетата, млад мъжки игрив и т.н. Ядеше си, плуваше си весело. Забравих да спомена че като го взех , взех и една маримо топка и анубиас нана. Анубиасът от скоро го махнах (неделя) (изхвърлих го) понеже корените му бяха загнили и все едно имаше изядени листа и беше пожълтял и го махнах. Но забелязах че рибето от тази неделята нещо лежи много по дъното , трудно се храни (яде тетра бета гранули) давам му по 4 гранули вече (преди му давах по пет) във 8 часа и 18 часа. Сменям му водата всяка неделя. Сменям му по половината част от водата. Сега въобще се мъчи да яде. Само плюе гранулите, плува малко и пак отива да лежи на дъното. Вече сме сряда и не е изял й една гранула. А вие не ми пишете и не знам какво да правя. Като има някой нужда от помощ вие не му помагате а го игнорирате. Не искам да ми умре рибата докато ви чакам. Че нещо друго бетата може ли да яде домашно приготвено? И ПИШЕТЕ ЧЕ МИ УМРЪЗНА ДА ВИ ЧАКАМ. АКО МИ УМРЕ РИБАТА ДОКАТО ВИ ЧАКАМ ВАС ЩЕ ВАНЯ!

nadji6

Така... Филтър има ли? Вече е студено, нагревател има ли? Ако няма нагревател това може да е една от причините. Освен това аквариумът е нов, предполагаме че няма установен азотен цикъл и рибката е натвоена от амоняк и/или нитрити...  Аз бих започнала със смени на водата, сега сменяш около 6-7 литра, утре 5литра и продължаваш докато видиш подобрение. Ако не е късно вече това ще помогне.

delta14betta

Така има от ония гъбите със помпичка (купих й филтър но е много мощен за 10 литров) и си филтрира водата. Нагревател нямам все още но скоро ще взема, температурата е 24℃ а е гледана рибката на над 26℃ до 28℃. Как да правя смените всеки ден или Как? А какво да направя че да яде отново. Днес през повечето време лежеше но от време на време ни плуваше насам натам. Но плува си нормално и изведнъж все едно и спират силите и потъва със опашката надолу. Какво да правя обичам си рибето и само се измъчвам?

nadji6

Здравей! Личи си, че я обичаш рибката то и затова пиша... Първата смяна да бъде повече около 70-80%(7-8 литра) после сменяй всеки ден по 5 литра в продължение на една седмица. Идеята е водата да се изчисти от вредния амоняк. Без снимка, предполагаме че това е проблемът. После ще започнеш да разреждаш смените, но тогава ще го мислим по колко. Сифонирай и дъното при всяка смяна(има едни специални маркучи за тази цел). Почти всяка болест в акваиума идва от кофти вода, а 10литра е много малък обем и се скапва много бързо. Нека водата с която сменяш да е престояла поне един ден, може да използваш туба от минерална вода и да и оставяш капака отворен. Температурата е проблем, студената вода е предпоставка за болести, опитай се в най-скоро време да осигуриш нагревател. Успех, дано да сапсиш малката душичка!

delta14betta

Значи ето какво разбрах. Обемът на аквариума е 9,2 литра, а съм го напълнил само 7, и неколко литра. И разбрах че при първата смяна 70-80% от водата да сменя демек 4-5 литра. После след първата смяна до една седмица всеки ден 3-4 литра (понеже съм го напълнил само 7 литра, а е казано 5 на 10 литра) и по натам незнам. Рибата от неделя не е яла. Днес си налях както обикновено 10литровата туба до горе и съм махнал капачката наполовина. Забравих да спомена че си направих нещо като домашен сифон но не смучи, и само го използвам да извлека водата чрез него, дали това ми е грешката?

hip9

Като правиш смените, оставяй водата да престоява, ако можеш я филтрирай и с активен въглен. Може проблема да е от много химикали във водата от водопреносната система и като я наливаш в аквариума да е с близка температура до аквариумната вода. Също можеш и да повишиш температурата на 26 градуса. Бетата има ли настръхнали люспи?

delta14betta

За съжаление не мога да я филтрирам с активен въглен. В по преден пост ми казаха да я оставя с отворена капачка за 24 часа. И как изглежда бета на която са й настръхнали люспите? Търсих във интернета но не открих нищо. Забравих да кажа че когато го купих рибока го огледах но не бях забелязъл че левият му плавник е извит на спирала. Ето този на снимката.

hip9

http://www.internetdict.com/wp-content/uploads/related_images/2016/01/21/what-is-dropsy_3.jpg така изглежда. Това с плавника не страшно. Бетите когато се перчат твърде много униват, така че ако има огледалце оставено за перчене го махни.

goran.varbanov@gmail.com

Не, че нещо... ама, не ви ли е неудобно да затваряте в 10 литра аквариумче, единичен екземпляр, съд в който ама абсолютно е невъзможно да се създаде стабилна среда? Смятате, че понеже е бета можете и в чаша да я гледате...

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk


Zzaaiikkoo

Искам да попитам за моята болна бета(женска) на която и почерняха очите и коремчето на какво се дължи това и болест ли е ?
Благодаря предварително!

Similar topics (5)

39852

Започната от Kabuto


Публикации: 9
Прегледи: 3283

37488

Публикации: 5
Прегледи: 2399

57705

Публикации: 1
Прегледи: 1395

50763

Започната от mags


Публикации: 2
Прегледи: 2320