• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 10:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Защо артемията не се люпи.

Започната от mario_gg, 26.03.2014 14:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mario_gg

Здравейте имам проблем с артемията две партиди не се люпат.25градуса е водата + аерация в правилното количество вода.
В плика имаше сол заедно с яицата чуда  се дали е достатъчна.Даите някакви препоръки.Незнам докога скаларчетата ще ядат жълък.

asito

Светиш ли?А колко дена не се люпи?Как солта е заедно с яйцата?Малко съм забравил,но на литър вода се слагаше 1 супена л.сол мисля,а артемията слагах една мерителна лъжица,която беше под 5гр.сигурно.Или е от солта-не е достатъчно или не светиш или в най-лошия случай артемията е кофти.Пробваи да вдигнеш температурата на 28,макар че 25 звучи добре.
Ама ако някой скоро е люпил да ти пише,че съм позабравил...

Caxapa

Предполагам, че пакетчетата с Артемия са на Сера 18 грама като вътре е готова смес от яйца и сол. На тези  дозирани  пакети не трябва да се добавя допълнително сол а да се спазва стриктно 500мл. вода + нормалната температура за излюпване-25-26 до 27 градуса и добра аерация.

mario_gg

Всичко си е наред.
Мился че артемията не е наред.
Моля ако някой може да ми предложи откаде да си поръчкам артемия или да даде алтернатива за малки скаларчета.
Вече испуснах 1 люпило заради този проблем.

Caxapa

Да ти кажа честно, бих ти препоръчал да си намериш читава Артемия и да храниш с нея но ако те мързи  има по-лесен вариант.. Започваш да четеш за ротатории, първаци, чехълчета и циклопси.. Виждаш как да се снабдиш от природата или да си направиш собствена артелна-кухня в която да си люпиш от тези микроорганизми с които да захраниш новоизлюпените Скаларии НО после пак опираш до Артемията, че без нея не става...

Nikiengi

Артемията не ти е наред! Аз скоро ще купувам, но няма да е толкова скоро, че да спасим скларийките, пък и няма да си ходя скоро до Дупница. Хубавата артемия се люпи и без да спазваш стриктно солеността, а и без осветление, намери си временно микрочервей и иди до София и потърси в магазините, гледай да не е минала трайността й, или по-точно да не е на повече от 6-8 месеца от датата на производство. Успех!  :-)

бай Онзи

Здравейте,
имам въпрос по същата тема. От 3 седмици, чакам да се излюпи артемия. Готово пакетче Artemia-mix на rera 18 g, съдържащо необходимите соли за разреждане в 500 мл. вода. Водата е отлежала 48 часа преди смесването. Държа я на стайна температура 22 - 24 градуса, като през последната седмица я излагам допълнително на слънце. Единственото което не спазвам от препоръките, е че не ползвам аератор. По 3 - 4 пъти на ден разклащам внимателно шишето със сместа. Видях в първите дни 1 - 2 излюпени скаридки. Има и тук - там от някое яйце да се подава бяла плът - 1 на 1000. Преди година ползвах същите такива храни със същата тактика и резултатът беше значително по-добър. Този път забелязвам, че яйцата продължават да дремат, та дори почват да хващат плесен и да се слепват на гроздове. Има ли смисъл да продължавам да чакам или да нахраня тоалетната със сместта? Или пък да пресея яйцата, да ги изсуша и да пробвам със собствено направен разтвор?... Ако имате съвети - благодаря предварително!
   А през това време подрастващите, ако не са "отчували" сами ще им пускам по 50 ст да си купят нещо ...

Nikiengi

Май без аерация не става, не зная точно как си люпил и колко се излюпва само с клатене, ама трябва да клатиш ... де да знам, през 30 мин. може би. А пък за готовите бърканици на Сера - думи нямам, вярно аз ползвам само артемия на литър, но дори и най-хубавата след година се люпи наполовина! А пък си мисля, че тия бъркочи не ги приготвят с артемия първо качество, даже и по-зле. Както и да е накратко моето мнение е да си намериш някой, който редовно я ползва и да ти продаде малко - и 50 мл. ще ти стигнат за доста време, но трябва да е хубава и задължително с аерация. Успех!
:-)

Joro V

Както са казали колегите, без аериране (и то силно) не става, без светлина - също, НО също така артемията на СЕРА е боклук... Казвам го при цялото ми уважение към тази марка, понеже редовно използвам техни храни, лекарства и какво ли още не, но артемията им в пакетчета просто не става.. Имах три последователни неуспеха, показателно е, че дори продавачът в магазина ми каза - не купувй от това, нищо не се люпи.. И така, след като смених артемията, успях да излюпя новата без проблеми от първия път, при същите условия.
Накратко, нужни са: силно аериране (добре е дори да не е с камъче, а със сламка, стигаща до дъното на бутилката), светлина, температура над 23-24 и качествена артемия..

Similar topics (5)

50747

Публикации: 2
Прегледи: 3195

34104

Публикации: 3
Прегледи: 3057

9222

Публикации: 75
Прегледи: 24658

38281

Публикации: 4
Прегледи: 2285

14185

Публикации: 4
Прегледи: 1834