• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 00:15

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Водно конче в аквариума?

Започната от Caxapa, 28.11.2009 23:36

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

 Здравейте! Преди половин час установих присъствието на водно конче в един от аквариумите ми. Личи си, че е младо и скоро трансформирало се от какаваида във фъркато. Преди две седмици като сифонирах дъното спипах ларва която веднага стана на десерт и даже някои рибоци чакаха допълнително. И друг път е имало такива "чужденци"-ларви които вероятно са попадали с тубифекса в аквариума. Но от близо 2 месеца не съм давал жива храна и ми е чудно от къде може да са попаднали такива неканени гости. Ето и снимката му.


От снимката си личи мисля как се е наместило на капака от вътрешната страна. Предполагам не са вредни като са се оформили като хеликоптери но като ларви имам съмнения, че могат да похапват от бебета рибки които гледам в този аквариум. Та би било интересно на какво мнение сте  по въпроса. Как са се появили в аквариумите и вредно ли е присъствиети им?

vasso

Много странно и интересно. Не виждам как може да оцелее тази гадинка. Няма къде да лети. Ако не ти е много жал може да я дадеш да я изядат рибите. Не знам с какво се хранят в природата. Разкажи после какво е станало. :-)

Caxapa

Ларви като съм намирал и винаги съм ги добавял в менюто но във фъркат вид за първи път ми се случва да срещна.

vasso

Е то има ли място да лети в капака?

Caxapa

Има растояние от 10-12 см от водната повърхност.

barabata

Потърси с търсачката - имам спомени за някой който се оплака че му изчезват рибки и след това беше намерил ларва и я беше снимал. Тогава не знаеше че това е ларва на водно конче. После колеги написаха че обикновено ларвите си хапват малки и са опасни за рибките.

Едит:
Няколко резултата :
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,12624.0.html
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,11998.0.html
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Caxapa

http://www.zoomania.org/Nasekomi/Nasekomi/Vodno-konche.html

Дааа! Като цяло трябва да се унищожават тези фърчикоптери още в зародиш. Но преди това ще го пусна в терариума с Амазонските сухоземни охлюви да го видя до къде ще е докара.

Peakone

Цитат на: Caxapa - 29.11.2009 00:59
http://www.zoomania.org/Nasekomi/Nasekomi/Vodno-konche.html

Дааа! Като цяло трябва да се унищожават тези фърчикоптери още в зародиш. Но преди това ще го пусна в терариума с Амазонските сухоземни охлюви да го видя до къде ще е докара.

Я дай някоя снимка да видим и тези гадинки :)

Caxapa

Достигат до 20 см дължина и 12 см в диаметър. За разлика от обикновения европейски охлюв нямат спесифичният мирис и вкус на почва понеже не презимуват и се заравят само когато полагат хайвер.Известни сая още под името OpalSchnecke







Тази черупка съм е виждал само в такава големина докато тези които са ми в терариума съм виждал в Палмовта къща на Шонбрун зоопарка.


rumenb

Относно храненето на водното конче. Не съм сигурен за ларвите, но за порасналите палавници със сигурност знам, че хапват комари! Тук край Бургас има цяла ферма за такива, паравена по Европейска програма за отпор на комарите  :coffee:

Similar topics (5)

3519

Публикации: 40
Прегледи: 19888

26280

Публикации: 17
Прегледи: 7059

9839

Публикации: 8
Прегледи: 8122

19854

Публикации: 5
Прегледи: 6612

9144

Публикации: 9
Прегледи: 3771