• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 17:34

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Влагоабсорбатори или борба с влагата

Започната от NikolaV, 26.10.2010 00:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

MeTogu

Мойта дограма като я монтираха и ме питаха какъв обков да сложа.Избрах си един който има двъстранно отваряемо.като вдугна ръчката нагоре и отварям по другия начин.А когато дръжката е на положение 45 градуса съвсем леко целия прозорец като това позлволявало влизането на въздуха отвън и да се проветрява много плавно и посетоянно помещението със свеж въздух.
Моите впечатления са че не работи достатъчно ефикастно.Точно на местата където влиза свежия въздух от вън първо там се появява мухъла.Там са и точно местата с няй-голяма разлика в температурата и най-много кондензира.За това спрях да ги остаям така прозорците и вратите.Тази устройства работят на същия принцип.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

joro1981

Тоест са  :-! :-! :-! :-! :-!

Между другото почти всички климатици имат режим за изсушаване на въздуха. Ако примерно се отоплявате с парно, можете да ползвате климатика за обезвлажнител.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

NikolaV

Методи, и моите прозорци се отварят така, но не мога да ги държа 24 часа така. Че трябва да затопля квартала първо.

abaro

Обезвлажнителите Кольо, за да вършат работа в твоя случай, трябва да са от типа с компресор. Като по-горе посочената Мидея и разни други по-добри от нея. Те обаче са скъпи, консумират много ток и са МНОГО шумни за домашна употреба. По-скоро са предназначени за промишлени приложения. Малките обезвлажнители с мощности 50-60-70W са с елемент на Пелтие и при сравнително ниските температури в къщи - 20-25 градуса - не вършат никаква работа. Те са предназначени главно за много малки обеми - килери, гардероби и т.н. Освен това също не са безшумни, щото имат вентилатор. Първите са някакъв компромисен вариант според мен, но само за аварийни случаи. Примерно може да го оставяш включен през деня докато сте на работа.
Тези "чудотворни" клапи по дограмата са пълен шит според мен. Целта им всъщност е да проветряват помещението. Някои са автоматични - при определено ниво на влажността в помещението се отварят сами. ОБАЧЕ, за да работи тази система като цяло, трябва да се осигури принудителна вентилация през друг отвор във външната стена или в друго помещение на жилището. Това като цяло, според мен е много тежка за изпълнение и експлоатация система, която ИЗОБЩО не е сигурно колко ще бъде ефективна.
Пиша ти всичко това, щото миналата зима си загубих поне 15 дена в четене и разглеждане на разни варианти за отстраняване на този проблем. Не стига това, ами загубих и 72лв (още ги помня мамка му) за един обезвлажнител от втория тип, който така и не отдели дори и една капка конденз. И досега съм си със същия проблем, особено във спалнята, която е с 2 външни стени.
Съжалявам че не ти помагам много, ама може да ми ползваш поста като аргумент, в случай че жена ти обвини аквариума за плесента по ъглите.  :-)
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

denbosch

Какво мога да споделя от моята борба с влагата,базирана на доста години личен опит?!
Хол и кухня-в началото бях с акумулираща печка и обикновена дървена "дишаща"дограма,20-22 градуса зимата,мухъл колкото си искаш,на всеки две седмици пръскане със Саво.Смених дограмата с дървена със стъклопакет,сложих климатик,боядисах със биоцидна боя на Боро,вдигнах градусите зимата на 26-27,климатика не се спира и в резултат на това-две години никакъв мухъл.После при ремонт от глупост,успяха да ме убедят,че Оргахим с биоцид има същия ефект като Боро с биоцид-е да,ама не.Мухълът пак се появи и си спомних какво е да пръскаш със Саво.Вярно,намалих и малко градусите зимата на 25,но не е от това-другите две стаи са със ПВЦ дограма,климатици,вечер градусите са също приблизително същите/отопляват се само вечер/,но там по една случайност боядисах пак Боро с биоцид и няма грам мухъл.Нямам външна изолация,освен на един малък калкан на спалнята.

NikolaV

Тони, ти ме разкандардиса... Тамън се бях приготвил да им звъня на тия :)
Под принудителна вентилация разбираш вентилатор, който да дърпа ли?
А сега докато си мисля какво да направя си мисля няколко дена да оставя климатика на изсушаване. Да видя дали поне паркета ще спадне.

denbosch, чел съм за тези бои, но съм чувал основно негативни мнения. Може и да е до марка. Не пречи при един следващ ремонт да сложа такава.
Но все пак - и да преборя мухала, проблемът с влагата си остава.

abaro

Цитат на: NikolaV - 27.10.2010 22:34
Под принудителна вентилация разбираш вентилатор, който да дърпа ли?
В общия случай - ДА. Е, ако имаш някъде вентилационен отвор със силна естествена тяга, сигурно също ще има ефект. Ама в твоя случай, когато коминките са най-много на 4-5м над тебе - едва ли.
В крайна сметка принципа на работа на тази система е създаването на някакво течение. Е това не ми изглежда никак убедително от техническа/топлотехническа гледна точка. Макар че из разните форуми имаше и хвалби, подозирам че ефкта е бил просто кратковременен, а съответните индивиди са побързали да се похвалят с гениалното решение което са взели за да си решат проблема.
Аз всъщност частично си реших проблема в спалнята през миналата зима, като настоявах вратата към жилището да се оставя отворена през целия ден. Малко е сложно за организиране в къща където има поне една жена, но с повече настояване се получи.

PS: Климатизатора като работи на режим Изсушаване всъщност работи на Охлаждане, нали знаеш. Така че може би ще обереш част от влагата, но и ще свалиш чувствително температурата в помещението.
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

joro1981

Между другото тази Мидеа http://midea-bg.com/bg/products/obezvlazhniteli/mdf2_20_den3/ която тук е 300 лв можеш да си я купиш от Деком за 237лв в момента. http://www.dekom.bg/?page=product_details&structure=Products&instanceID=9113&FCID=FCd051694da02c5b06b0d3a435407e2c93
Мога да добавя, че за 2 дни съм изхвърлил около 12 литра вода !
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

NikolaV

Това с изстудяването при режим на изсушаване го бях забравил. А се сещам сега, че си ми го казвал.
Няма как да сложа някъде вентилатор. Единственото течение на което мога да се надявам е, че две от стайте са срещуположни (ако изобщо помага това) и през деня няма да се затварят вратите в къщата.

kamos

При мен вратата на банята заради котката е постоянно леко отворена и си става леко течение.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

NikolaV

Демек ще ми трябва и котка значи :)

MeTogu

Цитат на: NikolaV - 29.10.2010 16:56
Демек ще ми трябва и котка значи :)
:-D не но може би вратата на кухнята (заради ширма ) или вратата на банята (заради вентилацията).А може да се сложи също и вентилаторче ако имате дупка за комин в стаята.В панелките има във всяка стая.Но ако се палят печки не е много добра идея.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

anasarka

Може да е малко късно за коментари, но следях темата с интерес и преди час като мъкнех една двуметрова драцена до вкъщи и ми хрумна идея по въпроса. Като ученик в моето училище имаше голям басейн и не се сещам да е имало някаква специална вентилация но и нямаше мухъл. Замислих се защо и май бяха решили проблема като отстрани на басейна бяха поставили сигурно 30 големи саксии с високи растения изглежда са били много влаголюбиви. Та се зачудих дали този проблем примерно в стаите в които не се спи неможе да се реши като си аранжираш две три такива двуметрови растения, които да поемат тази влажност. Понеже си нямам и най-малка напрестава какви са тия растения и имат ли такъв ефект какъвто аз си мисля моля някой по-знаещ да сподели мнение.
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

NO CARRIER

Е аз за какво му викам да си вземе орхидеи.  *CRAZY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

anasarka

Цитат на: NO CARRIER - 03.11.2010 13:34
Е аз за какво му викам да си вземе орхидеи.  *CRAZY*
Стига ве толкова ли абсурдна ти звучи идеята?
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

Similar topics (1)

20757

Публикации: 7
Прегледи: 4923