• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:05

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Влагоабсорбатори или борба с влагата

Започната от NikolaV, 26.10.2010 00:08

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kamos

Аз подържам теортията, че сградата/апартамента/ трябва да диша. Трябва да има движение на въздуха. Там където има движение на въздуха мухъл няма. Той се появява в зоните в които въздуха застоява. Херметичното затваряне е по голям проблем от веещата дограма. Първото може да предизвика един куп заболявания а второто само ти увеличава сметките. Аз се отоплявам с климатици и нямам проблем с мухъла, но дограмата ми е дървена с 6 мм стъкло единично. Сега съм поръчал алуминиева дограма плъзгаща за затварянето на една от терасите за да видя дали ще има ефект да си намаля разходите за отопление, но твърдо не искам да сменям дървената дограма по посочените причини. Трябва да има движение на въздуха и трябва да диша сградата.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Асен Евгениев

Компенсира се с редовно проветряване.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

a__andreew

Здравейте колеги, искам да кажа, че ако имаш климатик  не значи , че ще махнеш мухала. Мухала се появява там където е топло и влажно нали така. Съвет не мога да дам , но мога да кажа един факт: отоплявах се с камина с водна риза и мухал нямах, минах на клими и се появи. За сега ползвам влагоабсорбатор от практикер и за цял ден си пълни съда/2литра май беше/. А дограмата ми е една и съща през цялото време./ 2 профила един след друг с въздушна междина около 8см./  Трамвая не се чува , като минава покрай мен.  

bengan

 Ще си позволя да се намеся макар и не със впечатления от конкретна марка влагоуловител.
Твърдо съм убеден че влага и мухъл се появяват само когато имаме рязка промяна в температурата на помещението. Например цял ден сме на работа стаята изтива, връщаме се и надуваме климатика ( духалката камината и т.н.) тогава влагата от въздуха която нормално е между 65 и 85% кондензира по студените стъкла и стени и скоро потичат реките.
Няма начин да се оттървем от влагата с каквито и да е влагоуловители защото още при първото проветряване тя си достига нормалните стоиности.
Единствен сигурен начин за борба с влагата е поддържането на сравнително постоянна температура в помещението с разлика не повече от 4-5 градуса.

joro1981

Уреда го включих около 18 ч. Сега е 21ч. и събра около 600-700мл вода за това време. При това съм го пуснал на low, защото на high е изключително шумен ( поне за мене). Температурата в стаята  е 22 градуса и не се отоплява с нищо.
Колкото до сградата - сравнително нова е ,на около 3-4 години с външна изолация и нямам никакъв конденз по стъклата, даже и зимата когато в апартамента е 25 градуса а от вън –15 (имах 2 месеца в началото когато я шпакловаха) Според мене температурната разлика не е кой-знае какъв критерии. Дограмата е алуминиева с термо мост.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

NikolaV

bengan, не спирам парното докато ме няма. Не меря температурата в помещенията, но резки промени няма.

joro1981

Между другото сега забелязах ,че има изход от задната страна да се върже директно с маркуч към отводнението.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

_777_

Най-малко изпарение ще има ако температурата в стаята е почти като тази в аквариума.Ако имаш възможност сложи и стъклени капаци,изпарението е доста по малко.При мен без стъклени капаци изпарението е около 3 литра на ден,с капаци 3 литра на седмица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

joro1981

От 11 вечерта до 8 сутринта беше напълнил резервоара догоре и беше изключил автоматично. За уточнение в стаята която е влаголовителят е около 30 квадрата и има 2 аквариума 500л и 300л с алуминиеви капаци. Изглежда, че работи  *DRINK* , но има и минуси като малък резервоар за водата, много e шумен и е 750W  ]:->
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

MeTogu

Това е най-големия минус.Аз се спрях на един който е 260 вата.И сега събирам пари да го купя.
В стаята в който са аквариумите ми винаги е постоянна температурата и е топло без да я отоплявам.В аквариумите е 25-26 а в сатята 23-24.Аквариум без отопление държи 23 градуса.Но мухала пак избива,макар всичките ми аквариуми да са със стъклени капаци,някой даже плътно затворени.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

joro1981

Каде намери 260 ватов? Я дай един линк
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

MeTogu

http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=8&p=110660
Няма по-добър линк.В момента го гледах 199 лв с 4 л казанче за водата.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

joro1981

72 вата е но абсорбира 0.6 литра на 24 часа , а и резервоара му е 2л. Мидеата е 750 но абсорбира 20 литра.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

NikolaV

За сега май се насочвам към нещо пасивно.
Колебая се м/у:
http://www.luxplast.bg/bg/Air-Controller/, което е само за Саламандър дограми, каквато е моята и:
http://www.bezvlaga.com/ustroistva/nagnetatelni/ - за всякакви.

joro1981

По-добре попитай някой който е слагал нещо подобно ,защото според мене най-вероятно е само реклама, отколкото да е ефективно.
Пийте червено вино за да сте здрави, а здравето е нужно за да се пие ракия !

Similar topics (1)

20757

Публикации: 7
Прегледи: 4882