• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:47

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

ВГРАДЕН АКВАРИУМ

Започната от nemak, 01.04.2005 16:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

nemak

Моля за съвет и помощ. Искам да си проектирам вграден в стена аквариум някъде между 1000 - 2000л. Нещо обаче не мога да си го представя. Искам да не се виждат съоражениата, но все пак да има добър достъп за манипулации. Просто не си представям как да стане стената над него и дали има начин да не е бутафорна. Дали някъде мога да намеря снимки или схеми на подобно нещо. Много ще съм благодарен ако съдействате. И бих се радвал да чуя мнението ви за идеята.

ВЕЛИНСКИ

Ами в пицария Джепето е двутонка мисля "вградена" - има само стъкло отпред - останалото е бетонно корито, облепено с нещо като фолио. Но доскоро имаха страхотни проблеми с течовете - ако водата се сипва директно върху бетона, все си намира пролука по която да мине на долния етаж от кооперацията :) Мисля че като цяло не е добре реализиран.

Можеш да си го направиш целия стъклен и да го вградиш в изкуствена стена от газобетон - ще стане прилично. стената над него може да е бутафорна с вдигащи се или плъзгащи се панели за обслужването - на външен вид ще стои като "зазидан"

nemak

не си го представям бетонен, по скоро от нещо което може да се моделира и залее по късно. а и тази работа с фолиото не ми звучи добре.

ВЕЛИНСКИ

При моделирането се сещам за железобетон само. Можеш да го направиш гъст с разни пластификатори и забавители и да си направиш каквито форми искаш от него. После можеш да го залееш с някакъв лак или смола (има специални строителни за хидроизолация). Можеш направо да си излееш натурален ръбест ландшафт по дъното - не ти трябва равно.

Отпред слагаш едно дебело стъкло на анкериран винкел в бетона и си готов - ще стане здраво.

nemak

чудя се също така как могат да се вградят системите в стената и нищо не измислям
нещо ми се върти през главата да направя нещо като двоино дано и от там да точа водата за смяна ама не ми го побира главата как точно да го чистя

ВЕЛИНСКИ

Е, отгоре трябва да е фалшиво иззидан, с капаци, няма как...

Иначе обуваш едни плувки и влизаш вътре с парцал и гъба  :lol: Освен ако не гледаш пирани  :shock:  

Иначе отдолу правиш отточен сифон с кран и тръба за пълнене под налягане пак с кран, директно свързана с водопровода. Външните помпи можеш да ги държиш във специално излято от бетон отделение до или зад аквариума към което да имаш достъп пак през капаците отгоре. Абе с бетона можеш да направиш всичко и ще стане здраво и красиво - арматурата ще ти вземе здравето обаче.

FLEXX

Няма какво да говориме, най добре си е цялостен от стъкло, вграден в стената (т.е. в стената имаш една "дупка" и там го мушваш :) )  Имам познат от фирма, занимаваща се с аквариуми - направили са такива аквариуми (в стена) в някакво си заведение в центъра на София, не го помня кое е, но аквариумите бяха  по над 3000 литра :) :)  Идеята е хубава, и аз си мисля да правя такова нещо, но все пак съм на 17 години  :wink:  нашите ще да ме удавят в него  :wink:  :(  :(

nemak

това със стъклото наистина изглежда най-добре, но почваш да имаш проблеми с вграждането на инсталациите, което аз лично считам за голям плюс
колкото до другото не се притеснявай ще пораснеш :) ... неизбежно е

miTko

Ако е зидан е по-красиво и практично, но при земетресение (да не се случва) може да се спука, особено стъклото!
Разни мои АКВАРИУМИ 

nemak

не ми беше хрумвало
това си е сериозен проблем
ще говоря с някои конструктор

Similar topics (5)

38499

Публикации: 15
Прегледи: 8919

9675

Публикации: 6
Прегледи: 3498

2297

Публикации: 25
Прегледи: 14925

14510

Публикации: 13
Прегледи: 6193

31868

Публикации: 10
Прегледи: 5958