• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 09:47

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпроси за нова помпа - SERA Precision fil 60

Започната от imperia, 02.02.2008 23:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

imperia

Здравейте,

Вчера купих помпа за аквариума ми но незнам как се инсталира точно и реших да попитам за да не стане някой фал.

Та - Сложил съм помпата (ако гледаме аквариума отгоре) в десния горен ъгъл. Използвам метода с маркучето защото другия е много шумен.

Ето нещата които ме притесняват:

1. Незнам колко високо трябва да е помпата в аквариума. Когато е много нагоре влизат много мехурчета. Когато е много надолу не влиза никакъв въздух. Каде трябва да седи?

2. В аквариума ми - около 60-70л. - има сериозно течение заради помпата. Водата се върти в кръг и пак стига до помпата която я засилва отново. Могат ли да спят рибките така? Нормално ли е това?

3. Сега забелязах че 2 мъжки гупи седят над помпата и до повърхноста на водата. Все едно дишат въздух. Преди никога не са правили така.

4. И други рибки се събират там все едно избягват течението.

Моля помогнете.



botan

Насочи струята към стената.

imperia

Цитат на: botan - 02.02.2008 23:24
Насочи струята към стената.

Благодаря за бързия отговор.

Сега помпата засилва водата към стената по дължината на аквариума. Какво имаш предвид към стената? - по ширина ли? Защото лепките с които се закача помпата са отзад и немога да я сложа директно към стената.

Това значи ли че не е добре да има течение?


botan

Не е добре да има центрофуга.....
В такъв случай си направи някаква човчица която да отвежда водата до стъклото или просто потопи флейтата.

imperia

Добре а колко въздух да влиза?

Помпата най-долу или най-горе да я сложа?

С маркучето махнах аератора. Сега да го върна ли след като сложа флейтата пак или тя върши работата на аератора?
: 02.02.2008г 23:11ч
Сложих я да изпомпва към късата страна на аквариума и сложих нагревателя пред нея, а термометъра го сложих в противоположния ъгъл на помпата.

iek

С времето дебита ще отслабне, освен ако не сменяваш гъбата всяка седмица *DONTWORRY*
Тези въздушни ефекти са излишни, достатъчно е раздвижването на водата на повърхността от струите на флейтата( осван ако няма растения и си го претъпкал с риби). И да -не всички риби живеят в бързеите, явно това не допада и на гупите ти.

SERA

Привет,

Благодарим ви, че избрахте sera.

Ще се опитам да отговоря на всички ваши въпроси:

Цитат1. Незнам колко високо трябва да е помпата в аквариума. Когато е много нагоре влизат много мехурчета. Когато е много надолу не влиза никакъв въздух. Каде трябва да седи?

В упътването за употреба пише: "...Сглобяване  и инсталиране: Филтъра може да се инсталира в различни позиции ( фиг.1 до 4). Важно – филтъра винаги трябва да бъде напълно потопен, за да не работи на сухо." Може да я монтираш където решиш, а за да регулираш количеството въздух използвай приспособлението на края на маркуча ( включено е в комплекта ).

Цитат2. В аквариума ми - около 60-70л. - има сериозно течение заради помпата. Водата се върти в кръг и пак стига до помпата която я засилва отново. Могат ли да спят рибките така? Нормално ли е това?

Използвай кривата тръбичка ( в комплекта са включени флейта, преходник и тръбичка изкривена на 90* ) и насочи струята към някоя от стъклените стени. Така силата на струята ще се намалее.
Не се безпокой в природата рибките са подложени на много повече опасности от силно течение и пак успяват да си почиват.

Цитат3. Сега забелязах че 2 мъжки гупи седят над помпата и до повърхноста на водата. Все едно дишат въздух. Преди никога не са правили така.

4. И други рибки се събират там все едно избягват течението.

Не вярвам да имаш недостиг на кислород в аквариума. Все пак ги наблюдавай извесно време.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2k4459.jpg&hash=8984fbdbcdb117e674b4774e719e2906f02ec808

Моя съвет е да махнеш приставката за въздух и да си монтираш флейтата. Така струята ще се разпредели равномерно и няма да има силно течение. Ако е много шумно не слагай флейтата над водата ( както е показано на схемата ), а я потопи под водата и насочи струята към най близката стена на аквариума.

Успех
Сера


imperia

Цитат на: iek - 03.02.2008 01:05
С времето дебита ще отслабне, освен ако не сменяваш гъбата всяка седмица *DONTWORRY*
Тези въздушни ефекти са излишни, достатъчно е раздвижването на водата на повърхността от струите на флейтата( осван ако няма растения и си го претъпкал с риби). И да -не всички риби живеят в бързеите, явно това не допада и на гупите ти.

Първо инсталирах флейтата когато купих филтъра обаче ми се стори доста шумна и я смених с маркучето.

Имам 4-5 растения нищо особенно. Рибите са ми 7 гупи и 2 сомчета джули. Имам и малки гупи - около 30 сигурно са.

Сега когато станах 2 от мъжките гупи седяха на повърхоста на ъглите на аквариума. Тялото и седеше на 45 градуса спрямо повърхноста. Пак все едно дишат. Това ме притеснява.
: 03.02.2008г 11:11ч
SERA,

Това маркучето или по точно това черничкото накрая регулира ли въздуха? Защото при мене се върти свободно - да не е дефектно мойто?
Единствения начин да регулирам въздуха е да места помпата нагоре надолу.


kapacitet

Здравей imperia,

аз имам подобен на твоя филтър и след много опити мисля, че е най- добре да го монтираш с флейта.  Потопил съм филтъра толкова, че флейтата да е 0,5 см. над водата,а струята съм насочил към стената, а не директно към грунда. Така се получава леко движение на горния слой на водата, а и се обогатява с кислород. Мисля, че това е оптималния вариант, рибите се чувстват добре, има малко шум от течаща вода, но на втория ден вече няма да ти прави впечатление.

Similar topics (5)

17895

Публикации: 4
Прегледи: 3168

12537

Публикации: 20
Прегледи: 17272

46965

Публикации: 6
Прегледи: 2546

6857

Публикации: 14
Прегледи: 5608

20702

Публикации: 14
Прегледи: 5483