• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 11:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за вече закупен капак с недостатъчно силно осветление за 63 л аквариум

Започната от Mu3epHuk, 18.10.2010 17:27

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Mu3epHuk

  Здравейте! Този въпрос ме гложди още откакто с разочарование научих от форума и статиите, че един вид съм се прецакал още със закупуването на аквариума и капака към него. Цената на капака е едно на ръка... Не ми хареса това, че готовите комплекти аквариум+капак с осветление не са оразмерени така, че да задоволят нуждите на растенията. Нямам гъсто залесен аквариум, но не ми се ще да моря и тези, които в момента са засадени.То, че си свети, свети си, но растенията си искат своето. За мое съжаление избързах с избора на аквариум, без предварително да се поровя за предложения и препоръки. Капакът е с една пура на AquaEl F15T8/D + отделно закупен рефлектор на Sera. Ето линк към комплекта, ако би послужил за визуална представа: http://www.discus.bg/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=181&category_id=29&option=com_virtuemart&Itemid=4&lang=bg
Рових из много теми и в повечето случаи като моя, опитните от вас казват - сложи си още една лампа еди колко си вата! Гледайки капака, би могъл да се "побългари" с още една 15 ватова лампа, но това е, че не е предвидено място за рационализации. Евентуалното местенце ще попречи използването на капачето за хранене на рибките, тъй като под него ще се намира новата лампа. Отделно, че трябва да се слагат подложки и разпробива пластмасата на капака, за да могат да се монтират държачите, захранващи лампата. Не съм наясно и дали монтираният дросел ще издържи безпроблемно още 15 вата товар ( дали няма да грее и така да се скъси още повече живота му). Моля за мнения, съвети, ако щете и критики. Как да постъпя? Предполагам някои от вас са имали или имат такъв проблем със закупен готов комплет и оказало се недостатъчно силно осветление. Струва ли си да се захвана да майсторя и по-вероятното - да съсипя този капак или да ида в близкия реномиран магазин и да направя поръчка за капак 60х30 см с 2 вградени лампи въпреки че ще ми струва допълнително пари? Ако оставя нещата така и се надявам рефлектора да "помага" колкото може какво мога да очаквам да се случи в бъдеще с растенията ми, като ще живеят с по-малко светлина от нормираните количества? Почти съм сигурен, че ще завехнат или ако не друго - няма да растат и развиват нормално. Знам, че рефлектора отразява светлината в желаната посока, за да намали част от разсейването (от там и името му), но в крайна сметка не е източник на светлина....  Дайте мнението си. Повечето имате голям опит в областта. Гледам риби отдавна, но бяха в друг аквариум и въпроса с осветлението стоеше по друг начин. Имам и ред други въпроси, но няма да ги излагам в този пост. Остава ми надеждата да срещна компетентни изказвания. Поздравявам ви дори само ако си направите труда да прочетете всичко това...

tomatomov197

   Здравей колега Мизерник  :-D ( не че съм мизерник)  ,  зависи какви растения гледаш в аквариума, но това осветление е наистина доста слабо.  Ако смяташ да гледаш по-претенциозни растения няма да ти помогне още една 15вата лампа. Можеш да си направиш нов капак с 2по 24вата примерно.  Естественно има и решение за тоя капак , но то е скъпичко- LED осветление.  Според мен засега си карай така, пък като скочиш на по-голям аквариум вече ще знаеш  *THUMBS UP*
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Асен Евгениев

Щом си се замислил за нов капак, пробвай да побългариш този. И да го съсипеш, минаваш
на план В . *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

iek

Цитат на: Mu3epHuk - 18.10.2010 17:27
   Поздравявам ви дори само ако си направите труда да прочетете всичко това...
Благодаря!

Една снимка на капака от вътрешната страна и на надписите на баластта може да бъде от полза. Би могло да се измисли нещо, но е възможно и да отпадне гаранцията на целия комплект, което не е фатално- все пак ти остава един класически 60 сантиметров аквариум за акваскейп. По-силното осветление сигурно ще повлече след себе си и СО2, торене и т.н.

kamos

Колега дай първо да видимна кои растения си се спрял и след това да мислим за капака. :-)
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Caxapa

Здравей МизерниКО  ;-) аз съм с такива капаци на всичките си аквариуми(заводски) и с растенията които имам в тях за сега нямам проблеми. Почти всички масово разпространени растения съм си засадил  и с малки изключения за сега съм ОК. В момента имам 2х60 литра  на които съм сложил и рефлектори. 2х120 литра също с рефлектори. Бях пуснал като теб запитване за възможности и вариянти но се отказах да съсипвам заводското изпълнение. Остава да кажеш какви точно растения искаш да гледаш и "зеленчукопроизводителите" да си кажат думата.

Mu3epHuk

      Благодаря за проявеното внимание  *thanks . Прилагам следните снимки на капака и няколко на аквариума за визуална представа:
     Вижда се горе-долу свободното място между предната част на капака и началото на рефлектора. Премерих, че разстоянието е 9 см, но отворчето за пускане на храна би станало невалидно, ако евентуално се постави нова лампа. На друга от снимките се вижда,че влагозащитното уплътнение не е достатъчно широко,за да прокарам друг проводник със същата дебелина, освен ако не трябва да се действа с друг по-тънък проводник, който да се промуши. Дали си заслужава да се занимавам и да преработвам? Дали не е по-добре да питам в магазин Sera или Discus дали предлагат капаци 60х30 см с 2 лампи, които да подобрят потока на светлина до необходимото за растенията, така че да нямам бъдещи проблеми със светлодобива? Ще ми се да си ползвам аквариума дълги години, така че временно решение не би ме задоволило, щом ще води до мор.  Дали да не остана с този капак, но да потърся 15 ватова лампа с добри характеристики, след като УЖ за 63 л аквариум е предвидена едва 15 вата лампа?  Не бих си взел капак с единична лампа от 18 вата, тъй като се хвърлят още грешни пари, а ефекта е минимално по-добър. Мога да река в близко бъдеще да насадя повече и по-красиви растения, но с това осветление няма как да стане. Имате ли представа ориентировъчно колко би струвал капак с 2 лампи и дали ги предлагат в магазините, след като не са включени в повечето готови комплекти?
   
    По въпроса с растенията:  Да ви кажа честно... зле съм с имената на повечето аквариумни растения. Имал съм само няколко вида откак се занимавам с акваристика. От показаните на снимките знам имената на две от тях. :-[ Снимките на аквариума са направени на 5 октомври. На заден план се вижда валиснерията, на повърхността ричия и водна леща. Бяха опасани напълно от ненаситната златната рибка, вечно ровеща по грунда и чоплеща нещо по растенията. Имам си предимно ядове с нея, тъй като на дължина е около 17 см и все някак успява да изрови някое от растенията. Иде ми да я ...  ]:->  На този етап имам роголистник, който не се вижда на снимките, тъй като е нов...., но се е видяло, че и той ще бъде преработен до продълговат, зелен цилиндър  :-) От предните дни забелязвам зелени точици, покриващи листата на някои от растенията. Това са водораслите, с които много от нас се борят - индикатор, че нещо не е съвсем наред. На две от растенията забелязвам кафеникави образувания (най-вече по анубиаса и най-дясното растение) по горната повърхност на листата (но не на всяко листо от тези растения). Кафевите образувания могат да се премахнат с леко движение с нокът. В смисъл, че това е някакъв налеп по листото, а не че тъканта на листото се е променила. Ползвам тор на таблетки Dajana Plant Root, тъй като ми го препоръчаха в един от реномираните магазини за акваристика. Ползвах 2 пъти течен тор от същата фирма според указанията, но веднага щом разбрах от форума, че понякога това води до избуяване на водораслите (а аз вече виждах такива в аквариума си), преустанових ползването му. Не че имам нещо против него, но явно не му е сега времето да го ползвам. Аквариумът ми не е гъсто заселен и нямам амбиция на този етап да го правя такъв, поне докато не ми умре златната рибка, която вечно се тъпче с растения, без да съм я оставял гладна. Периодично купувам водна леща и ричия, за да й разнообразя менюто и повлияя на набезите. Не съм запознат с CO системите, понеже никога не съм ползвал, но ако без нея тези растения ще се спаружат, бихти могли да ми предложите модели, които са по джоба на студент. Най-вероятно тези с реактор, защото другите с бутилка ми идват твърде скъпи.
   Относно новия аквариум и условията в него: Нямах достатъчно време да го подготвя при стартирането му. Престоя 7 дни с пуснат вътрешен BIO филтър, уж от що-годе качествените  и пуснати капки от препарата Sera Nitrivec, и предварително изцеден дунапренен филтър от работещ аквариум, уж за да се засели по-бързо с полезни бактерии. Моя грешка е, че не изчаках по-дълго време за завършване на азотния цикъл, с цел да не мъча вече рибките на теснотията. Предният ми аквариум бе 22 литра със златна рибка, 2 трихогастера, 1 анцитрус и 1 торакатум (но е виждал по-дбри времена), а към този съм добавил единствено 2 рибки, почти бебета: анцитрус и торакатумче. Двете с дължина не повече от 3 см. Гледал съм торакатум, който от около 5 см достигна дължина от около 13 см и живя само при мен 5 години, като в това време е съжителствал с 2 други трихогастера, 2-3 златни рибки (също съизмерими по размер с торакатума) и още няколко други рибки. Някой е трябвало да ме  *MODERATOR* !
 
  Не искам повечето от информацията да се обяви като спам, тъй като служи да онагледи условията в този аквариум и да послужи за представа на повечето от вас. Не се хваля с аквариума си, нито го сравнявам с вашите. Имам още доста статии да изчета, докато ви доближа. Просто желаех да осигуря на старите си рибки по-широк дом, по-качествена филтрация и поддръжка на качествата на водата. Извинявам се, ако са се натрупали много постове и не съм отговорил на време, защото писането на всичко това и проверката за двусмислици и грешки ми отне повече от половин час.
    P.S. Дроселът е запечатан в пластмасата и ме достраша да я отварям насила. Винтчетата са за закрепването на влагозащитната му обвивка към капака, но не и за досег до самия дросел и виждане на параметрите му. Предполагам би се отворил, но ... малко ме е бъзе да не му наруша изолационната цялост и да се просмуква влага от изпаряващата се аквариумна вода.

tomatomov197

    Ето един колега тук от форума продава осветление - 
HDD-600    Капак с осветление 36 Вата -558mm            43,00 лв
HDD-600B Капак с осветление 36 Вата -558mm            57,00 лв
  HSD-600B Капак с осветление 2 х 15 Вата -566mm         86,00 лв
   може да ти свърши работа, иначе няма смисъл да ториш с това осветление.  Само подбирай растенията правилно.  Аз мога да ти дам спираловидна валинсерия и роголистник щом си от Варна.
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

iek

Акваел мисля, че имат същия размер аквариум с капак 2х24 Т5НО, но дали си заслужава допълнителна инвестиция в тези капаци... *dontknow*. Ако държиш да имаш пластмасов капак, а не знам от какви съображения би желал това, в случая най-удачно ми се струва да замениш с една компакт луминесцентна 36W, от тези с 4-те пина, но за нея ще ти трябва нов рефлектор и друг баласт, който би могъл да изнесеш извън капака. Ако държиш на естетиката обаче, можеш да използваш външно осветително тяло, избора онлайн е голям, и парите са големи, а китайско такова- само ако имаш в излишък от последните.

kamos

Не виждам смисъл да си подменя осветлението за сега. На снимките видях валиснерия, анубиас, криптокорина и хигрофила. По скоро трябва да се замисли за рибите които гледа колегата, че идват малко големички за този аквариум. А от торене просто няма нужда за сега този аквариум.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Mu3epHuk

 Благодаря за отговорите.  *DRINK* За сега ще оставя нещата така щом не е наложително. Предвид казаното от вас, силното осветление ще повлече и ред други неща със себе си - торене, подхранване с CO. Аз оранжерия все още не искам да правя, не и докато златната ми рибка все още е в цветущо здраве. Настоящите растения щом не го изискват, няма и аз да тръгна да се главоболя. Златната рибка достатъчно ми опъна нервите. Вече нагорещявам мазнината в тигана  *CRAZY* Щом на акваристи с осветление като това, растенията се развиват добре, пускат си издънки и нови листа, макар и да не растат като луди, смятам да дам шанс на моите. Мисля периодично да мушвам по таблетка тор на растенията с развита коренова система, а течният тор да го избегна, предвид това, че имам за момента наличие на водорасли по листата анубиаса и криптокорината. Все пак и анцитрусите ще си имат занимавка. Пълна идилия  *THUMBS UP* Благодаря ви и ако пак нещо ме мъчи, ще ви пиша!  *privet*  *THUMBS UP*

Raven

Осветлението ти е идеално за момента, по нататъка може да го подмениш, но за тези растения ще е излишно.

Тази каракуда наистина не е за този аквариум,  ако я смениш в магазина ще си спестиш проблеми с нея.
Течен тор не слагай че ще стане страшно , таблетка може да сложиш на криптокорините, на валиснерията и анубиаса не им трябва.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Mu3epHuk

  Никога не съм връщал своя рибка в зоомагазин. Би било малко срамно, че .... не съм си направил аритметиката, че стават големи, евентуално ровят в грунда, нанасят вреди или не са съвместими с други рибки от аквариума.  Мъчил съм ги до последно.  :-[  Понякога по 5-6 години и то в малък аквариум. Ограничен съм откъм място и удобна поставка за по-голям аквариум (поне 80л), та се спрях на 63л, като все пак ми се стори твърде скъп.... но все пак рожден ден имам веднъж в годината. Та на въпроса за каракудата (златната рибка), бих ли могъл да взема някоя стотинка (лев) за нея, ако я дам в зоомагазин? Не ми е това целта, но все пак ми е интересно за такова охранено прасенце дали биха ми дали нещичко в замяна или евентуално други рибки или стока (храна). Големите златни рибоци ги продават за над 10 лв парчето. През мен са минали поне 6 златни рибки, но само тази ми прави поразии с растенията. Предишните рибки бяха направо писенца, с красиви воални опашки. Продавачът каза, че тази е класическа златна рибка. Щяла да ми изпълнява желания  *JOKINGLY* Нямам приятели, които гледат аквариумни рибки. Ако я върна в зоомагазин, няма гаранция, че не би попаднала при друг с по-лоши условия дори и от моите, състоящи се в: тесен аквариум, конкуренция за пространство или просто съкилийници с лош нрав, лошо поддържане на водата, болести и ред други. Постарал съм се на сегашните да не им липсва нищо, освен широко пространство, но просто съм физически ограничен за по-голям аквариум. Понеже е лакума, не остава неизядена храна, която да цапа, така, че буквално я ползвам за прасенце докато наистина не стане твърде едра и тогава вече от няма на къде да й търся дом, предполагам на акварист от форума с аквариум, пригоден за златни рибки. Имам и ред други въпроси към опитен акварист като теб, Raven, но да не излизам от темата за Осветлението.

   Колкото до конкретното ми 15 ватово осветление, трябва ли да се насоча към лампа с по-добри технически показатели от тази? Примерно да се спра на 15 ватова лампа от друга марка? За сегашната видях, че цветната й температура е 6500 К. Това добре ли е за непретенционзи растения от типа на сегашните или сменяйки я (ако е желателно още сега) след почти година, да търся лампа с повече Келвини? По какво да се ръководя, при условие, че има какви ли не лампи. Едни били за растения, други специално за тропически риби, трети се предпочитали от един еди какъв си вид риби (не че ще тръгнат да шият, но уж е за да им изпъкват цветовете и прочие)... Нали знаете, че всеки си хвали стоката и в един момент се колебаеш какво точно да избереш. Знам, че когато мине 1 година от експлоатацията на аквариумните лампи, спектърът, който целим се изменя и е желателно да се подновяват, макар и да имат още някоя друга година живот. Щеше ми се да намеря готов пластмасов капак с по-силни лампи. Не е проблем да се хвана аз да правя самоделен от типа на показания в една от статиите, но исках да е по-луксозен, като този пластмасовия. Дизайнът му ми харесва. Като се замисля би струвал не малко пари, но като Коледен подарък за рибите, бих се съгласил за нова инвестиция (може би последната по-сериозна, освен някаква по-евтина CO система в бъдеще), въпреки, че този ще е излишен и ще прави навалица под леглото ми :(
 
  Иначе да чукам на дърво, рибките се радват на добро здраве. Статиите ми помогнаха да доразвия познанията си в областта и не смятам, че ще повторя някои грешки ( които съм правил с години) , но честно казано в книжките не бях срещал много от нещата, които намерих във форума и статиите.  Благодаря за вниманието! *YES*

Similar topics (5)

37418

Публикации: 69
Прегледи: 62792

14393

Публикации: 4
Прегледи: 2819

3860

Публикации: 16
Прегледи: 11166

32818

Публикации: 3
Прегледи: 3640

3443

Публикации: 6
Прегледи: 5219