• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 17:53

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за нов аквариум, въздушна помпа и неонки

Започната от BlackHawk, 05.07.2008 21:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

BlackHawk

Здравейте. Първо искам да кажа, че това ми е първият аквариум (126 литра - снимка 1) в живота.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqM_VFA.jpg&hash=dc44af94340e0bb0ce3f862d91f65713cb93f50b
Преди да го закупя и да се нагърбя със задачата да отглеждам рибки, прочетох повечето теми в този форум.
Преди 2 седмици събрах речни камъчета за дъното, изчистих ги старателно и налях вода в аквариума. Оттогава водата престоява 2 седмици, използвам и три добавки на Sera (Morena, Aquatan, Nitrivec) за подобряване качествата на водата.

Та въпросите са ми няколко:
1. Днес купих 30 неонки, но поведението им нещо ме притеснява. Стоят в едната част на аквариума, където е филтърът, много рядко щъкат из целия аквариум и почти винаги са в ниската част на водата. Прочетох някъде, че това означавало, че водата е добра, има достатъчно кислород в нея и затова рибите си стояли долу. Това нормално ли е? Такова ли им е поведението или просто засега са изплашени от превоза от пазара до тук? Или течението от филтъра е прекалено силно? Снимка 2 е на неонките в аквариума.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx21_FsJ.jpg&hash=93dc482e9022b8bf9cc74a000e495e71d91ddcbc

2. Въздушната помпа трябва ли да работи постоянно? Понеже имам чувството, че моята е прекалено мощна за аквариума, издава шумни звуци и мехурчетата излизат много бързо и силно от камъчето за възхух. Анциструсчетата минават през въздушния поток без никакви грижа, но неонките не смеят. Снимка 3 е на въздушната помпа, а 4 на мехурчетата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqN37I9.jpg&hash=4fee3498eaba98908baf7cf0b21d0a0879c59721
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1D8DvJ.jpg&hash=362e3e6fb05f519f3ec46917ec0741fec6c80758

3. Филтърът също ли трябва да работи постоянно? Понеже, въпреки че е пуснат на най-слабата степен, струята е доста силна и образува течение в почти целия аквариум. Полезно ли е за рибките 24/7 да се "борят" срещу течението, няма ли да ги стресира това?

Съжалявам ако питам за въпроси, на които е отговаряно, но наистина се нуждая от съвет.  *privet*








Лора

Добре дошъл!
Ти хубаво си чел из форума,но явно си пропуснал някои важни теми.
Да! Филтърът работи постоянно,без да се спира.За въздушната помпа можеш да си вземеш кранчета за регулиране потока на въздуха.Неонките най вероятно са все още стресирани.ще им мине,но все пак ги наблюдавай да не би да са ти ги продали болни.
Така и не на последно място,разкарай изкуствените растения и си вземи ЕСТЕСТВЕНИ,те също са част от веригата (прочети за азотния цикъл).
От мен това,нека колегите допълнят.
Успех!
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Barbus

Ми, то не остана много за допълване  @}->--
Само разкарай каманаците от дъното, вземи си кварцов пясък 4-6 мм. и сложи естествени растения.Така ще изглежда много по-добре аквариума :-)
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

BlackHawk

Мерси много за съветите. Филтърът няма да спира да работи, но се притеснявам дали постоянното течение няма да притесни рибоците.
Цитат на: Лора - 05.07.2008 21:35
Така и не на последно място,разкарай изкуствените растения и си вземи ЕСТЕСТВЕНИ,те също са част от веригата (прочети за азотния цикъл).
Хм... не искам естествени растения, просто не ми се занимава с тях. Нитрифициращи бактерии във филтъра няма ли да бъдат достатъчни, за да се преборят с амония? А пък нитратите ще ги боря, като сменям по 15-20 литра вода всяка седмица. Гледам всичко да направя така, че да избегна живите растения. Дори смятам всеки месец да слагам по една опаковка Sera Nitrivec (ама да не се получи пренасищане с нитрифициращи бактерии тогава  :-[). Други риби освен неонки (и 14 малки анциструсчета) не смятам да гледам, като броят засега им е 30 и повече от 50 (евентуално след месец) никога няма да надвиши. Смятам, че 126 литра им е напълно достатъчен и няма да образуват толкова много амоняк...

Неонките започнаха да събират смелост и да проучват новата територия. Дори преди малко, когато загасих осветлението, почнаха да се гонят из аквариума за няколко минути, а сега спокойно спинкат *predupejdavam*

dfdid

Общо взето ти казаха почти всичко ама не спирай да четеш и мисля,че и ти ще дойдеш на
варианта РАСТЕНИЯ а не пласмаса.А и едно фонче сложи,например черно щото тия кабели отзад не са
много добре.

goro

Според мен ако държиш толкова на пластмасовите растения ще ти трябва по добра филтрация(външен ф-р. зареден с абсорбанти:NO3, PO4 и акт. въглен.) По добре послушаи Лора: смени грунда с по ситен 1-4мм. и взимай живи р-я.Усех в начинанието.

Лора

14 малки анциструсчета....не са ли малко много.След няколко месеца като се оформят мъжки/женски и ще гледаш бой в аквариума.2-3 са напълно достатъчни,освен ако не си решил да ги развъждаш
За растенията няма да те разубеждавам,всеки си решава сам.Но ако трябва да създадеш естествена среда в аквариума си растенията са част от него.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Stas

Не са много 14 малки анциструса. Идеално са за този аквариум.
Неонките, ако си ги взел днес от пазара - мисля, че се сещам, аз бях при Евгени Младенов по това време.
Рибките са ОК, просто са стресирани. Той ги е изловил сутринта към 5-6 часа, докарал ги е на пазара, висяли са там половин ден и накрая ти си ги купил и закарал вкъщи в коренно различна среда от досегашната им - нормално е да са в стрес. До ден-два ще се оправят. Струята не е добре да е много силна.

Изкуствените растения - разбирам те, но няма нищо по-красиво от естествените. Даже бих казал, че с изкуствени ти се губи част от тръпката да притежаваш аквариум. А и естествените не се гледат по-трудно от изкуствените - не се налага да ги чистиш, а само да ги подкастряш от време на време.

След като стане аквариума на един месец започни да сменяш по 30 литра (около 2 кофи) вода един път седмично. Преди това не е необходимо да се сменя.

Въздуха от помпичката също е добре да не е прекалено силен. Имам други опасения в противен случай, но с неонките и анциструсите проблемът може и да те подмине. Недей да храниш рибите в неделя. Дай им малко чак в понеделник. Давай наистина по малко и ги изчаквай да го изядат - ако остане ще е за анциструсите, но все пак не бива да се прекалява.

GrandePippo

BlackHawk, послушай колегите! Искрено ти препоръчвам да послушаш колегите! Разкарай пластмасата и един ден ще се чудиш как даже е било възможно да си помислиш за пластмасови растения....

Стас ти е дал много хубави препоръки-съветвам те да храниш и да сменяш вода и изобщо да правиш точно както той ти заръчва.

И една препоръка от мене-доколкото виждам от снимката имаш и филтър, и аератор. Можеш да махнеш помпата за въздух и да оставиш само филтъра. Обърни струята към стъклото така че да не прави чак толкова силно течение и леко да движи повърхността на водата.

Късмет!

BlackHawk

Да, рибките ги взех от Евгени в събота, около 9,30-10 сутринта. Вече се стабилизираха, проучват аквариума, минават през мехурчетата от възхушното камъче, похапват си доволно... бе направо рибешки живот си водят.

А за естествените растения ме убедихте, тази седмица от пазара ще взема няколко, смятам да ги комбинирам с пластмасовите. Но какъв вид ще ми препоръчате да купя, който да може да вирее в камъняци?

Цитат на: Stas - 06.07.2008 05:51
Въздуха от помпичката също е добре да не е прекалено силен. Имам други опасения в противен случай, но с неонките и анциструсите проблемът може и да те подмине.
За какво става въпрос?

/едит Благодаря на всички за съветите  @}->--

Stas

Като начало си вземи бързорастящи растения.
Може да си вземеш и някой и друг ехинодорус по твой вкус.
Не си взимай още червени, т.к. повечето от видовете, които се продават на пазара не са подходящи за нов аквариум.

Растения от пазара препоръчвам да търсиш от Евгени и от Николай Донов (Big_Gonzo).
Можеш да им видиш снимките в тази тема:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,9598.0.html

За това, за което не разбра за какво става въпрос - става дума за черна брада, но засега ти е рано. Основната причина за появата й е повишено количество на органика и силната циркулация на водата, предизвикана от помпичките за въздух или филтъра.

BlackHawk

Днес изникна нов проблем - температурата достигна 29 градуса, въпреки че е аквариумът е на сенчесто място и климатикът беше пуснат. Предполагам двете 18W лампи отделят прекалено много топлина, затова се наложи да ги изключа и да махна капака за няколко часа, докато температурата не се върна около 25.
В друг форум четох, че шансът на неонките да оцелеят след 28 градуса не е много голям.. има ли известна истина в това? Засега нямам умряла риба, ама не искам да разчитам на късмета.
Дали ще бъде проблем ако пускам по-рядко осветлението през лятото? Примерно по 3-4 часа, вместо по 9.

Stas

Да, неонките не издържат на висока температура. Може би само червения неон издържа на малко по-топло, но ... на мен ми умряха доста червени неони миналото лято.

igenov

ЦитатДали ще бъде проблем ако пускам по-рядко осветлението през лятото? Примерно по 3-4 часа, вместо по 9.
Проблема може да е за растенията. По-добре си направи охлаждане с вентилатор.

dfdid

Тъй като нямаш още растения според мен няма да е проблем по-дълго да си без
осветление.Ако сложиш естествена зеленина няма как трябва да мислиш
за вентилация или някакво друго охлаждане. *DRINK*

Similar topics (5)

45981

Започната от Nikee19


Публикации: 2
Прегледи: 1873

12604

Публикации: 19
Прегледи: 9567

13325

Публикации: 13
Прегледи: 6861

25789

Публикации: 90
Прегледи: 81604