• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
30.05.2020 22:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Устройство за контрол на нивото в аквариума

Започната от Pretorian, 16.11.2005 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Pretorian

Здравейте,

Някой да знае магазин от където може да се купи подобно устройство за контрол на нивото на водата в аквариума. Същото има за цел да изключи филтъра ако нивото на водата падне до определено равнище.
Ето едно подобно  устройство :

http://store.aquaristic.net/AQ5d4db935ced3f6ada7b5f32c5022f729/html_en/startshop.php?LANG=en&shop=1,880,0,0,232010,,0,&0.07297400+1132138848

Благодаря.

dido

Това принципно би могло да се направи като самоделка. Датчика може да бъде контактен - електрически, или оптичен някакъв.

Joro Vn

Малееее! Ако си навит и на подобна цена, евалла! :wink:
 При мен работи подобно. Впредвид особеностите на филтърната ми система се намира под аквариума и е част от блокировка против връщане на вода при авария или спиране на тока. Разбира се, самоделка е. Датчикът представлява два метални недопиращи се електрода, които при водна връзка м/у тях задействат системата. Изпълнението е с един компаратор. Предполагам, че може да се споразумееш с Dido за бутилка уиски да ти го изработи :) . Може да се направи да следи и две нива- например горно и долно, с два броя компаратори, т. н. прозоречен компаратор, ако не се лъжя.
Преди време в каталога на "Конрад" фигурираше във вид на платка пак подобно устройство. Да, и в този за 2005 го има- на стр. 845, цена 12,95 евро + 25 % доставка и ДДС.

NO CARRIER

Само да не ме набедите за рекламно лице на Неомонтана. :)
http://www.neomontana.dir.bg/kit84.htm
С леки доработки, ето най-елементарния вариант за реле за достигане на зададено ниво. Е, не е прозоречен, но ако се вземе още едно, с малка преработка ще стане. Ще е нужен и стабилизиран изправител за захранването на схемите, но при всички положения ще излезе по-евтино от другите решения.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Pretorian

Дидо, кажи какво уиски пиеш ?  :lol:  :lol:

NikolaV

Pretorian, разходи се до кенефа, но не бързай да свялш гащите! ;-)
Разгледай конструкцията на казанчето! Може да ти хрумне някоя идея.
Майтапа на срана, но бях попаднал покрай търсенията ми за съмпове на подобна "разработка". Колкото и странно да е, май не беше руска :-). Не можах да я изровя за съжаление. :-(

Joro Vn

Няма, няма  :)
Те за това иде реч, принципа на моя е същия. Направо да конкретизирам: на мястото на VD1 се поставя резистор 10 М; R1 се премества директно на вход 3, със стойност 10 К /ако вход 3 е +/, другият му край се свързва на връзката м/у VD1 и R1, а на мястото му остава единия електрод; RP става резистор 10 К, R2 също 10 К, като вход 2 се закача на връзката м/у тях. Другият електрод се свързва към масата /отрицателната шина/. И... би трябвало да тръгне. Ако се подбере по- високоомно реле, схемата би могла да се захрани безтрансформаторно. Не ми се търси информация за ИС 301- не съм е ползвал, но предполагам е нещо подобно на 311.
Ако Pretorian е по- сръчен, уискито може да ни го покаже само на картинка :wink:.

NO CARRIER

Не, Жоро, никакво безтрансформаторно захранване и аквариум! Не съветвам! Все пак електродите ще се мушат във водата :!:

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Joro Vn

Да, за това не се замислих в случая. В ред на предния ми пост все пак- например масата може да се развърже с един зеро- грос триак. А другия електрод е през 10 М. Мисля, че сензорния ми ключ за осветление на стаята се пипа през 10- на МОм, свързани и към 220 V.  upset Май най- добре да се развърже през трансформатор.

Pretorian

Абе едно време ги чатках тези неща /завършил съм техникум Киров/, да умреш от смях  :lol:  :lol:  :lol:  Но вече доста съм се пооткъснал, даже поялник нямам, да не говорим за време  :lol:
Но ще видя какво може да се изобрети  :lol:  Ако закъсм, варианта с уискито остава  :lol:  :lol:

dido

Аз пия мастика, ама слушай какво ти говори Жоро. Можеш да си го направиш сам. И идеята на nikolav хич не е лоша - поплавък на радиално рамо, коетто да натиска механичен контакт. Въобще има около 9082309873124 начина да си решиш проблема сам без да опреш до черпане с квадратни бутилки или мастика :-)

dido

Малко извън темата може би - аз мислих да си правя подобна система за автоматизирана смяна на водата в аквариума, щото баща ми нещо го мързи. При всички положения тази система изисква два такива сензора - за ниско ниво - примерно 30% от общия обем на водата в аквариума, и за максимално високо ниво. Като допълнение към системата трябват помпа или отсекателен клапан + още един клапан и малко кинкалерия , или чаркалаци :lol:. Та, въпроса беше достатъчно безопасно ли е това или не. И май не е. При всички положения отказ в такава система води до зверско наводнение в къщата, демек потоп. По-нататък не съм го мислил...

NO CARRIER

Може би ще има проблем, само ако не е правилно проектирана системата. Ако избереш магнет вентили, които са затворени при липса на напрежение, няма да стане никаква беля. За максималното ниво слагаш двойна защита с две независими вериги и работата спи. Ако трябва, сложи елементарна защита със симистор, който дава накъсо напрежението, за да изгори предпазителя и всичко да спре.  :lol:
Иначе верно може потоп да стане.  :shock:
Говорим за независима система за смяна на водата, отделна от канистри и прочее екстри.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

zariio


Pretorian

Дидо, идеята ми не е да правя автоматизирана система за смяна на водата. Този проблем с двата кръга и източването на част от водата е решен /можеш да видиш в темата където го дискутирахме/. Сложих пластмасов кран. Идеята на системата за контрол на нивото е че в случай на някакъв теч, пробив и каквото и да е помпата на филтъра, ще се изключи ако нивото падне и по-този начин можеш да спасиш обитателите на аквариума, няма да се наводниш и т.н. Просто говорим за някаква сигурност.

NikolaV

Ако стане някакъв теч на аквариума никаква система няма да те спаси.
Ако се притесняваш от теч по филтъра, първо смятам, че са ти излишни притесненията - ехайма е достатъчно надежден.
Отделно ако все пак стане не мисля, че изключването му ще промени каквото и да е - водата ще продължи да тече по силата на скачените съдове.
Проблема може да реши чрез преливник или просто ако пробиеш тънка дупчица на засмукващия маркуч под нивото на водата. Ако водата почне да спада, ще стигне до дупката, маркуча ще засмуче въздух и готово...

dido

Цитат на: "Pretorian"Дидо, идеята ми не е да правя автоматизирана система за смяна на водата...


За там ми трябваше подобен тип сензор.

Pretorian

Цитат на: "nikolav"Ако стане някакъв теч на аквариума никаква система няма да те спаси.
Ако се притесняваш от теч по филтъра, първо смятам, че са ти излишни притесненията - ехайма е достатъчно надежден.
Отделно ако все пак стане не мисля, че изключването му ще промени каквото и да е - водата ще продължи да тече по силата на скачените съдове.
Проблема може да реши чрез преливник или просто ако пробиеш тънка дупчица на засмукващия маркуч под нивото на водата. Ако водата почне да спада, ще стигне до дупката, маркуча ще засмуче въздух и готово...


Nikolav, разбал си ме прекалено буквално. Не говоря за теч на самия аквариум, а за теч накъде по веригата. Eheim- ма не ме притеснява, но всички връзки, кранове, разпределителя, бихо могли да направят някаква мизерия. Ако се получи теч е много по-добре филтъра да спре да нагнетява, а не можеш да сравниш налягането на филтъра с налягането на принципа на скачените съдове.

tishovsx

В такъв случай пали свещ всяка седмица...
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Joro Vn

Цялата филтърна система заедно с канистъра я вкарваш в друг празен аквариум със същия обем като на пълния, разположен отдолу под или плътно до него. Схващаш идеята, нали  :wink: .Можем и да я доразвием в "Лафче" :) .
 Nikolav ти подсказа най- простата и надеждна обезопасовка. Може би трябва да се пробие и нагнетателния маркуч, ако флейтата ти е под нивото на водата. Евентуално може да сложиш един обратен клапан /клапа/ на тази част, стига на намериш подходящ.  Появи ли се теча, с или без работещ канистър, отиде коня в ряката.
ЦитатАко се получи теч е много по-добре филтъра да спре да нагнетява, а не можеш да сравниш налягането на филтъра с налягането на принципа на скачените съдове.

 Бях споменал някъде, че съм правил система с фонтанна помпа на AQUA EL, с дебит Q=10000 L/h. Напорът и Н беше около 250 см, което се равнява на 0,25 ata. Едва ли канистъра ще има по- голям напор, защото е проектиран да работи в циркулационна система. Не преодолява съпротивление от разлика в нива /манометрична височина/, а само местни и линейни съпротивления по линията. Вярно, и те не са малки, но едва ли Н ще му е повече от 150- 200 см. А горния ти ръб на аквариума върху поставка ще има височина около 130- 150 см, равно на 0,13- 0,15 ata. Прави сметка според налягането какъв ще бъде теча при работещ или спрян канистър. Това все пак е идеализиран пример, не се отчитат ред други неща, като къде може да е теча- на нагнетателна или смукателна част, на каква височина и т.н. Затова ми се струва, че такава автоматика за изключване на канистъра се обесмисля като краен резултат. Е, ако живееш на по- горен етаж, може да спечелиш време и да си спестиш ремонта на съседа от първия етаж :) .

Тони

Айде и аз да напиша нещо по въпроса. Не за друго, ами щото съм наводнявал съседите веднъж/дваж :oops:
Единя път, детето ударило с топка канистъра (не си бях в къщи и нямах още шкаф... ), и единя маркуч се е извадил....
Сега на входния маркуч съм пробил дупка, около 7-8см под нивото на водата, за да засмуче въздух при авария. Така , ще изтекът само около 50-тина литра :lol:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

cihlidi_fan

Цитатсамо около 50-тина литра Laughing


Надали съседите си викат Само 50л.  :twisted:  :lol:  :lol:  :roll: [/quote]
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus


Тони

При панелките 50л. на куп, слизат 2 етажа по-долу :lol:
При монолитното строителство (незнам дали така се казваше на кооперациите с цели плочи ) , няма никакъв проблем - 50 литра де...  :lol:
Тука ред нема, ама требва да се спазва!