• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Умират ми гупите.

Започната от taisan 5000, 30.01.2017 22:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

taisan 5000

Здравайте от от две или три седмици постояно ми умират от малките гупи намирам по две три мъртви на ден. Забелязал сам как падат на даното и немогат да изплуват на горе , в един момент са съвсем наред всички а след пет минути една пада на дъното и по късно умира , започва да им се криви коста на опашката и падат също на дъното и не могат да плуват това също води до смърт. Умират ми само женски. Държа рибките в една родилка още от Август месец има някои там до сега която се роди я слагах при другите най голямите са се оцветили събраха се 87 а сега са 55 рибки , имам само два мъжкаря и при тях съм солжил един анциструс албинос зада чисти.                    Ако някои знае от какво може да умират и как даим помогна да не умират нека пише.

niki_o

87....до 55 Гупи,надявам се че аквариума ти е поне 300л и то с добра филтрация ,ако не търси тия условия и ако пак ти умират пиши да умуваме :-)

taisan 5000

Аквариума ми е 50 литра в него имам една златна рибка един голям и два малки коридораси един канален сом които сам хванал от язовир засега е мирна риба и не прави бели имам и един женски хелер и 8 маки хелерчета които съм оделил от гупите а гупите са ми в рудилка ватре в общия аквариум. Рудилката ми е такава само дето аз съм махнал преградите.

https://s30.postimg.cc/bz4nz0ktd/8_1_79_001_0_ori.jpg

niki_o

Еми значи съм ти отговорил защо ти умират рибките :whistle:

taisan 5000

Преди половин час преместих една от рибките в купа с някакав добавка която се слага при всега смяна на водата тама в магазина ми казаха че дезинфекцира и гледам че се оправи. Според мен е някаква зараза.

Ivan_S

taisan 5000, добавката, която си налял в купата най-вероятно е кондиционер за вода, който освен да маха хлора и евентуално да добавя йод, нищо друго не прави. С една дума няма вълшебни свойства, както ти се е сторило. Рибката е живнала, защото е попаднала в нормална среда, т.е. чиста вода и достатъчно кислород. Друг път не казвай никъде, че в родилка държиш над 50 малки риби. Родилката е, за да се родят малките и след това да се отделят в отрастен (бебешки) аквариум, а не да се отглеждат до оцветяване :karamse:. По-горе вече ти е споменат какъв ти е проблема - безобразно пренаселване на аквариума. Към това бих добавил и евентуално генетични проблеми с гупите - причините за изкривяването на гръбнака често е с такъв произход. Намери начин или да осигуриш по-голям аквариум, или да редуцираш рибите преди да са измрели всичките. При такова натоварване, макар и с малки риби, много е възможно и да ти е нарушен азотния цикъл. Тествай си водата да амоняк и нитрити. Като цяло при теб има предостатъчно предпоставки за умиране на рибите :(.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

taisan 5000

Добавката която съм сложил се нарича малахитово зелено с нея съм чел че се лекува болеста ихтиофтириус.

Ivan_S

Цитат на: taisan 5000 - 31.01.2017 17:20
Добавката която съм сложил се нарича малахитово зелено с нея съм чел че се лекува болеста ихтиофтириус.

Аха, извинявай тогава за коментара. И сложи зеленото просто така или спести информацията, че освен, че аквариума е пренаселен, но има и епидемия от ихтио? Аз лично не съм чувал след всяка смяна на вода да се налива малахитово зелено. Ти или нещо не обясняваш като хората, или от магазина нещо са те поизлъгали/подвели, или и двете. Ако няма установено ихтио, какво дезинфектираш със зеленото? Как прецени, че има някаква инфекция?
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

taisan 5000

В магазина ми казаха че се слага по капка на литар при всяко сменяне на водата и че дезинфекцира аквариума , но явно те не са били достатачно осведомени за какво още се използва. Незнам дали са болни точно от тази болест но сега която видя че се разболява я местя при другите детои съм отделил гледам че се пооправят ама щте отнеме няколко дена зада се оправят напално.

venitos

Даниеле, направи една снимка на аквариума, ако ти е възможно. Попълни и тази бланка: http://aquariumbg.com/forum/problemi-pri-ribite/blanka-za-informaciya-pri-problemi-s-obitatelite-na-akvariuma/, за да може да се включат повече хора с предположения за проблема.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

taisan 5000

 

Дата на стартиране на аквариума:
Обем на аквариума: 50 литра
Височина: 36,5 см

Данни за водата:
pH, амоняк, нитрити, нитрати: Незнам възможно е
Температура: Нагреватела е 26 градуса.
Сменям по __ литра на всеки __ дни.
При смяната: Водата е (престояла) или (от чешмата направо). Водата е с температура 26 градуса. Когато чистя аквариума престоява с препарат против хлор за 10 мин преди да пусна рибите.

Филтрация:
Аераторна помпа (без гъба):
Аераторна помпа (с гъба): Има 1 брой
Вътрешен филтър л/ч:
Външен филтър л/ч: Има 1 брой
Система за СО2:

Филтрите работят(непрекъснато) или (изключвам ги за __ часа). Непрекъснато

Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: Няма
(напр. смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2 или нов филтър)

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: Не и в общия аквариум само при отделените гупи използвах малахитово зелено.

Риби:
Полово зрели(видове, брой):Златна рибка един брой и един коридорас женски
Млади риби(видове, брой):54 малки гупи , 8 малки хелера , един анциструс албинос , два малки коридораси и един американски сом по известен на рибарите като канален сом.
Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): Няма

Храна:
Видове храна: TetraMin Granules  Малките ги храня с исушена храна или ситно смеляна.
Колко често храните рибките си: Един път на ден
За колко време рибките изяждат порциите си: Малките изяждат за около 5 мин а големите за 10-15 мин
Растения: Изкуствени

Грунд:
Дебелина на дъното:
Размер на камъчетата:

Осветление: Нямя



След 2 дена ще чистя аквариума и ще кача негова снимка след това.

DobriG

Колега, не си казал някои от НАЙ важните неща! Кога е стартиран аквариумът и колко често и какво количество вода сменяш. Като добавим и че очевидно прехранваш рибите (защото се дава храна колкото могат да изядат за 2 мин.), както и фактът, че навярно не си спазил правилото да има поне по 1л. за всеки 1см. риба -> филтрацията е натоварена много над капацитета си.... За мен коренът на проблема е ясен- рибите ти не са болни, тровиш ги с водата в аквариума си. Ако искаш да си на 100% сигурен може да занесеш в някой от близките ти зоомагазина вода да ти я тестват с реагенти за амоняк и нитрити. Но фактът, че като ги преместиш в друг съд с чиста вода се оправят, говори достатъчно ясно...

taisan 5000

Пот стартиране на аквариума какво имаш предвит кога последно сам го чистил ли?

Рибките всъщност незнам с точност за колко време изяждат храната си аз не сам засичал до сега малките я изяждат барзо на тях им давам по малко.

Снощи забелязах че на малките хелери им се разпадат опашките и днес намерих едно мъртво , отделил съм гупите в отделен аквариум и мисля да преместа и хелерите но незнам дали ще се погаждат.

DobriG

Под стартиране се има предвид кога е създаден. Важно е да уточниш и колко често и по колко вода сменяш. А това с опашките на хелерите вече може и да бъде някаква бактериална инфекция...но първопричината да се прояви болест обикновено е намален имунитет в следствие на сресов фактор...като например лоши параметри на водата, малко жизнено пространство, неадекватна социална среда за конкретния вид риба и т.н.

taisan 5000

А хелерите могат ли да съжителстват с гупите.



Ivan_S

Могат. Предлагам ти скоростно да намериш по-голям аквариум и да преместиш рибите. В противен случай те ще намалеят по неприятния начин до оптималния брой за 50 л. аквариум.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

taisan 5000

Имам бебешки аквариум :
Дължина 24 см:
Ширина 10 см:
Височина 14 см:
https://s24.postimg.cc/6cbp2zikl/IMG_20170201_153551.jpg

Такъв добре ли е:

Ivan_S

Не, не е добър. Знаеш ли, че това чисто побира максимум 3 л.? За всичките риби, които имаш, ти трябва аквариум 150-200 л., че и повече. Само за малките - 60-80 л. Съжалявам, но щом си решил да задържаш толкова риби, трябва да им осигуриш подходящи условия. В трилитровото съдче можеш да пуснеш десетина новородени гупички и там да стоят не повече от месец.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

taisan 5000

В аквариума и преди съм гледал рибки и тези дори съм ги пускал в него и ми изглежда добре те несе много големи .
мисля да ги сложа в него за да ги лекувам понеже незнам дали всички са болни .

Ivan_S

За някаква терапия по принцип ОК, но ти имаш като цяло проблем с наличия обем вода за всичките ти риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

taisan 5000

Гупите ще ги лекувам с малахитово зелено.
А хелерите нали им се разпадат опашките тях с какво да ги лекувам пак с малахитово зелено или с трипафлавин

niki_o

Цитат на: taisan 5000 - 01.02.2017 21:47
Гупите ще ги лекувам с малахитово зелено.
А хелерите нали им се разпадат опашките тях с какво да ги лекувам пак с малахитово зелено или с трипафлавин
С подходящи условия за живот колега,може и да ги излекуваш иначе ,но само им удължаваш агонията.

taisan 5000

Каква температура е потходяща за здравето на двата вида рибки.

Скоро няма да имам възможност да ходя до зоомагазин да питам за лякарство подсилващо имуната система на рибите , някои знаели как мога даим я подсиля сам.

Ivan_S

25 градуса. Принципно всичко, което питаш досега, се чете, пита и проучва ПРЕДИ да имаш аквариум и риби. Караш ли го по обратния ред, става това, което вече е станало при теб ... Във форума в ляво има меню с теми, мисля че е крайно наложително да се запознаеш с тях. Освен това всяка риба си има профил с изискванията, които има. Каквото можем, казваме, отчасти не слушаш, а без четене съвсем няма да се случат нещата. За пореден път ти предлагам да вземеш мерки и да не мъчиш рибите.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

getsata73

В родилката има гупи родени през август,а  след това която се роди и тя при тях ,общо 50 ! Тези шестмесечни гупи, не са ли причина за смъртта на малките гупи ? Със сигурност в такъв затвор има агресия и по слабите си отиват .
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

taisan 5000

Темите от ляво съм ги чел , а рибките нямат агресия умират и от големите и от малките но само женски.

DobriG

Колега, включвам се за последен път, защото явно не взимаш под внимание какво ти казваме и няма смисъл да повтаряме едно и също. Условията, които си създал на рибите са крайно лоши и проблемите ти идват от там. Докато не създадеш по- добри условия няма да намериш трайно решение на проблема си!

Ivan_S

Цитат на: taisan 5000 - 02.02.2017 14:01
Темите от ляво съм ги чел , а рибките нямат агресия умират и от големите и от малките но само женски.

Е, след като си ги чел, тогава защо си пуснал тази тема? Припомням, че специално при гупите, поради прекален инбрийдинг и "правене" на различни видове, през последните години тези риби имат генетични проблеми. Част от тях се изразяват в изкривяване на гръбнака. Ако желаеш, поразрови се и почети повече по този въпрос. Предполагам ще научиш, че в такива случаи нито малахитово зелено, нито метиленово синьо, нито други цветове препарати помагат. Ето, направило ти е впечатление, че умират само женски. Това не те ли навежда на мисълта, че може да е нещо генетично, отделно невъзможната среда за живот на рибите. Нито искаш да тестваш водата, нито да осигуриш по-голям обем аквариум, нито да редуцираш рибите ... наистина няма какво повече да ти предложим. Имай предвид, че ако рибите нямат нужда от лечение, с наливането на препарати за щяло и нещяло, най-много да ги отровиш с тях.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

getsata73

Направи една снимка на родилката, с 50 гупи  вътре , че ми е трудно да си го представя :-)
Аквариум 170 lt. населен с :
Анциструс 2бр.
Тернеция 4 бр.
барбус Тетразона 8 бр.
Барбус Калифорнийски(зелен)  7 бр.
Серпа 1 бр.
Крибензис 4 бр.
Лабео френатус 2 бр.
Едно е да искаш,друго да можеш,а трето и четвърто-да го направиш !      Н.Хайтов

taisan 5000

Празрових се малко в един сайт кадето пише че на рибките им отслабва имуната система и им окапват перките от стрес , и разбрах че амоняка стресира рибите. Сега ще ги места подготвил съм времене аквариум за гупите и хелерите , само да попитам с какво се лвкува отравяне с амоняк и с какво да им потсиля имуната система.

kuk93

Цитат на: taisan 5000 - 02.02.2017 16:49
Празрових се малко в един сайт кадето пише че на рибките им отслабва имуната система и им окапват перките от стрес , и разбрах че амоняка стресира рибите. Сега ще ги места подготвил съм времене аквариум за гупите и хелерите , само да попитам с какво се лвкува отравяне с амоняк и с какво да им потсиля имуната система.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=8
Прочети внимателно тези и ще разбереш къде грешиш. На първо време може да смениш 1/3-1/4 от водата и да намалиш бройката на рибите, които гледаш в аквариума. :karamse:
Иначе рибите сами ще се редуцират до необходимия брой.

taisan 5000

Преди четри дена бях сложил две рибки в купичка с малахитово зелено всеки ден сменях водата днес видях подобрение рибките започнаха да се хранят и са по подвижни.

Марго

Здравейте,аз имам сходен проблем с моите гупи-по-точно със женските гупи.Купувам ги,гледам ги няколко месеца,раждат и след това се изкривяват и накрая умират.Незнам на какво се дължи това.Разговарях с няколко продавачи в магазините от които ги купувам и те казват че нямат обяснение.Ако някой има идея от какво може да е ще се радвам,защото загубих много рибки вече.Благодаря предварително

taisan 5000

И аз така само женските ми умират напълно здрава рибка след един два часа или на другия ден я намирам мъртва от 87 останах с 20 гупите си ги взимам от приятел и една ми роди сега около 25, но от по големите рибки все още продължават да умират , разрових всички сайтове и страници който намерих но не намерих от какво умират.

Dedo

Цитат на: Марго - 21.04.2017 21:37
Здравейте,аз имам сходен проблем с моите гупи-по-точно със женските гупи.Купувам ги,гледам ги няколко месеца,раждат и след това се изкривяват и накрая умират.Незнам на какво се дължи това.Разговарях с няколко продавачи в магазините от които ги купувам и те казват че нямат обяснение.Ако някой има идея от какво може да е ще се радвам,защото загубих много рибки вече.Благодаря предварително

Следващия път когато говорите с продавачите ги питайте:Що е то инбрийдинг и има ли той почва у нас?

Backo

Съжалявам найстина се опитах да се сдържа, НО неуспях!!
taisan 5000 - Ти си пълен НЕВЕЖА и адски НЕКЪДЪРЕН в акваристиката!!!!!!! Отгоре на всичкото имаш ОГРООООООМЕН проблем с схващането!!!!!! моля те посади си трева (но не друго) в една МАЛКА саксийка и не се захващай със сложни неща като акваристика.


Sent from my iPhone using Tapatalk

taisan 5000

Ей аз се занимавам с гупи от как съм бил малък и ми е вървяло живеели са и в зелена и в чиста вода , миналата година си взех нови женски и след като родиха новото поколения започна да измира дори в чиста вода нещо се е объркало в гените . Така че не си ми на нивото че да ми казваш че съм невежа и некадърен акваристиката .

niki_o

Цитат на: taisan 5000 - 28.04.2017 22:43
Ей аз се занимавам с гупи от как съм бил малък и ми е вървяло живеели са и в зелена и в чиста вода , миналата година си взех нови женски и след като родиха новото поколения започна да измира дори в чиста вода нещо се е объркало в гените . Така че не си ми на нивото че да ми казваш че съм невежа и некадърен акваристиката .
Не се пъни толкова  :-)
Още в пътвия отговор на въпроса ти като направи темата съм ти отговорил точно,но досега не видях какво си направил да подобриш условията :whistle:
Гледал си Гупи....да и аз преди 30 години,но рибите бяха други.Сега са други,така че или им дай нужното за да отцелеят или се откажи,но не умаряй повече рибки.

maks25

Да рибите доста са се променили направили са се различни кръстоски и имуната им система вече не както преди.

taisan 5000

Напълно здрави гупи умряха 2015 няколко дни преди да родят и не съм си взимал вече останах на златни рибки и сомчета. Обаче миналата година си взех абсолютно същата порода от един приятел който ги гледаше в малък басейн и имаше наистина много , с едно гребване и кепчето се пълнеше и там водата беше зелена но си живееха , та след като си ги взех родиха и всичко беше живо и здраво докато не дойде зимата нещо им стана и започнаха да умират. Сега пак си взех и една ми роди около 35 малки на 17 и от тях не съм имал жертви.

Similar topics (5)

19859

Публикации: 13
Прегледи: 5691

34986

Публикации: 10
Прегледи: 5314

27082

Публикации: 4
Прегледи: 2766

9222

Публикации: 75
Прегледи: 24602

59209

Започната от Chakalesko


Публикации: 7
Прегледи: 4074