• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 14:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Nikiengi

Най-вероятно е възможно, но личното ми мнение е, че нищо не е добре да отглеждаш със златни рибки, просто заради много голямата разлика в изискванията им (освен с други езерни рибки). Или си ги остави сами, или ги смени с други видове рибки.  :-)

goldstar94

Да попитам имам 30 литрова аква в него имам 2 тигрови гупи и 1 анциструс проблем ли ще е ако сложа 5 разбора и 5 сини неона ?  *DRINK*

Асен Евгениев

Цитат на: goldstar94 - 19.05.2012 13:48
5 разбора и 5 сини неона ?  *DRINK*
По-добре пусни десетина от един вид. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

PVV

От година и половина имам останали 3 неона /от общо 6 / в едно нано аквариумче . Сега при пускането на голямата аква мисля да взема 10-15 неона. Та въпроса ми е ако добавя и тези трите ще има ли борби между двете групи или ще си живеят в обща група. Най-вероятно ще бъдат пуснати първо трите , а след месец останалите.Или да изчакам и да ги пусна в големия аквариум всичките едновременно.

manyg

Неона е миролюбива рибка :) пък и нали не мислиш 4е се познават рибките помежду си  :-D. слагай смемо :) немисля 4е ще има проблем

menshot

Здравейте,
Искам да попитам дали е нормално на по-голяма Златна рибка около 25 см на дължина ( заедно с перките) да се появяват нещо като кръвоизливи?
Моля помогнете ми ! Скоро ще кача снимки ... !  *HELP*

Nikiengi

Не е нормално, може да са наченки на заболяване (червенка), добре е да я види човек, който разбира! А може само да се е ударила някъде и от това да са (това е по-добрия вариянт).

Асен Евгениев

Цитат на: menshot - 24.05.2012 21:08
дали е нормално на по-голяма Златна рибка около 25 см на дължина
Не е нормално на каквато и да е дължина.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

stoio0 xD

Колеги да ви питам мога ли да сложа около три-четири хелера в аквариум с 5 скаларии.Въпросът ми е дали скалариите ще кълват хелерите или обратно. *HELP* :duvar:

Nikiengi

То може, ама колко ти е голям аквариума, че скалариите искат големи съдове, а като им пуснеш и хелери ...!  8-)

menshot

Здравейте колеги,
искам да попитам какво ще е по-добре ако имам 1 гибицепс 1 хипостомус 1 пясъчен коридорас 1 синодонт 1 платидорас, дали ще е по-добре да сложа скаларии или да сложа цихлиди ?

Caxapa

Цитат на: stoio0 xD - 27.05.2012 20:52
Колеги да ви питам мога ли да сложа около три-четири хелера в аквариум с 5 скаларии.Въпросът ми е дали скалариите ще кълват хелерите или обратно. *HELP* :duvar:
От 2 години съжителстват скаларии с хелери при мен в аквариумите ми. Поколение от хелери и молинезии не видях повече но и бройката им намаля драстично като останаха най-"коравите" мъжкари от хелерите и две двойки молинезии. Но отраснаха от малки заедно и за това няма в момента някаква борба и "кълване". Случва се понякога да премерят "мускули" но е краткотрайно при нарушаване на териториални граници изградени в ерархията на рибите ми.

Sellena

Привет! И аз като един начинаещ да питам, макар че повечето отговори получих от предложените ми статии и теми в първото системно съобщение... Имам си 25л аквариум от около 10 месеца. Сега виждам на кутията на помпата пише 350L/h- вътрешен филтър, нагревателчето има термостатче нагласено на 23 градуса и лампата е сребърна луминисцентна светлина, не знам колко вата, може би 11, 2 пръста грунд от 3-5мм.
В началото засадих бързо и бавно растящо растение. Ден след това пуснах 2 сомчета- анцитрусче и джули. Няколко дни след тях 5 родостомуса и дни след тях 5 неонки. Дни след това неонките и сомчетата умряха. Малко след това вкарах 5 разбори- умряха, след тях 3 розови даниота- умряха. Рибките нямаха видими (поне за мен) признаци на заболяване. Нямаха петна, бяха си жизнени и си се храниха, не съм забелязала да се бият по между си. Храната е TetraPro Color, сутрин и вечер по една бъркалка за кафе (от тези еднократните, които са като мини лъжички в долния край), като всяка събота се пропуска хранене.  Появиха се охлюви и умряха и растенията. След което се отказах и до ден днешен си стоя с 5 родостомуси и живата напаст- охлювите.
За пояснение относно качествата на водата ще кажа е живея в Пловдив, район Южен. През седмица подменям 1/3 от водата, като предварително оставям да престои около 2 дни в пластмасови бутилки (знам, че трябва стъклен съд), пера гъбата на помпата само с течаща вода. Цялостна подмяна не съм правила, както и не съм купувала разни тестове да контролирам параметрите на водата (за 25л не знам какво да купя). Рибките купувах от различни известни магазини от града, защото първия път се усъмних в магазина. Всеки път ги държах с плика във водата около час за да се уеднаквят температурите на водите и да са минимално стресирани.
Сега обаче вдъхновена от всички вас съм решена пак да опитам. Вече научих за правилото 1см/1л, но въпреки него... съм решила следното: Отделям родостомусите временно в колба с вода от аквариума. Отървавам се от охлювите, изварявам грунда, измивам аквариума, изпирам помпата. Засаждам Aponogeton crispus и пак опитвам с 1 анцитрусче. После връщам родостомусите и много искам няколко неонки.
Поста се получи доста дълъг, но се опитах да бъда максимално подробна. Моля посочете къде бъркам, че освен родостомуси нищо не вирее у нас *SORRY*

Nikiengi

Здравей,
Първо да кажа, че и аз живея в Пловдив, район Южен и водата ни е под всякаква критика, но не от нея идват проблемите ти! Пишеш, че си пуснала рибки на втория ден, не се прави така и за да не обяснявам надълго - прочети статията за стартиране на нов аквариум (ако не си я чела вече), с една дума нямаш азотен цикъл! Другото е, че в 25 литра не можеш да гледаш много рибки, не прекалявай с бройката - да речем 10 неонки. Водата се подменя ВСЯКА седмица по 1/3 при работещ цикъл, след стартиране на аквариума - през ден до 2 седмици. Гъбата се пере във водата, която си изкарала от аквариума, не на течаща. И трябват доста растения, не само две, да речем 10-15, мога да ти подаря достатъчно за стартирането (стига да искаш), но трябва грунда да е поне 3 пръста с наклон отзад напред. Храната трябва да е разнообразна, поне два пъти в седмицата според мен трябва да даваш жива или замразена. :-)

Sellena

Да, вече изчетох за прането на гъбата и стартирането (в магазина ми казаха че до 2-3 дни спокойно мога да почна да вкарвам риби). Усъмних се в продавача втория път, когато каза "родостомусите са най-капризните и мъхнати риби от този вид хайверни", а тук някъде бях прочела точно обратното. Иначе те си плувкат най-спокойно и главите им са ярко червени, нищо че аквариума е супер постен- нито укрития, нито растения и котарака ходи да им се пули през стъклото по няколко пъти на ден.
15 растения  =-O все ми се е искало повече растения и все съм си мислила, че на рибките ще им стане още по-тясно! Супер, с удоволствие бих се възползвала от предложението за растения, ще си взема още грунд и ще се уговорим на лично съобщение. А 10 неонки в смисъл освен моите вече 5 родостомуса или изобщо само 10 неонки?! И като искам да го стартирам абсолютно на ново да изварявам ли грунда?! Май не, така като чета... От утре съм отпуска и започвам с борба с охлювите- ще слагам разни листни зеленчуци и ще ги причакам да му се покатерят :-)

Similar topics (5)

37191

Публикации: 11
Прегледи: 6761

5747

Публикации: 13
Прегледи: 6166

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3197

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5818