• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:14

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Тема за всички начинаещи с проблеми.

Започната от onyxman, 20.09.2008 18:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

mima_sf

Цитат на: kamos - 20.11.2008 09:37
Само на мен ли ми изглежда, че валиснерията е засадена прекалено дълбоко?
Доста дълбоко я засадих наистина, но не знаех, че това може да е проблем. :-[

И сега какво да правя? Да ги махам ли тези тетрагоноптерус (само да вметна, че са любими). *SORRY*

Raven

Еми следи го за начало и ако го хванеш в крачка си преценявай.
Аз никога не съм имал хемиграмуси защото те са известни "класици" в това отношение.
Ядът младите листа на растенията,дори и на твърдолистни растения като анубиас примерно.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

telemundo

Здравейте пак съм аз с досадните си въпроси-искам да попитам дали в обикновенните зоомагазини продават корени за аквариум-или мога ли аз собственоръчно да си взема от някоя горичка?Мерси предварително
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fprikachi.com%2Ffiles%2F494784T.jpg&hash=73f05d44a6ef3bd7427571b392233df94c3a1ba7

kamos

Да продават корени в зоомагазините.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

magutta

за корените има много писано във форума
в общи линии: в зоомагазините има качествени на съответната цена; в гората не е сигурном че ще попаднеш на подходящ корен, а и после следва обработка с телена четка... и пак може да загние лошо в аквариума...


моята питанка:

прибирам се след 1 седмица отсъствие и не виждам една от гупите ми... (предния път, преди около 2-3 месеца, липсваха 2 и абсолютно никъде не можах да открия и люспа от тях...) рибката според мен си изживяваше старините, когато тръгнах - беше прегърбена и само се примъкваше от растение до растение да почива...

ако до утре не изскочи от някое растение, да се ровя ли зад камъните? така и така утре ще сменям вода...
прения път нямах предмети зад които да са се скрили и колегите във форума казаха, че ампулариите са изпапали всичко! другите рибки в аквариума са коридораси и анциструсче - не са заподозрени.

(п.с. всички други рибки са си наред, така че не подозирам болест или опастност за тях... ако смятате че няма да има разлагащ се труп там някъде)

мерси!

kalin.dimitrov

мисля, че ампулариите и амцитрусите са се справили с трупа. Съмнявам се да намериш рибката за тзи една седмица е напълно възможно да е изядена от ампулариите. все пак това им е работата. :-)

zambo

Анциструса е главния заподозрян .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

Деян

При мен три анциструсчета по 2.5 сантиметра развасоваха полово зряла мъжка бета за 2 часа(не че я изядоха, просто я разкъсаха преди да успея да я извадя, видях я малко късно)

abaro

Тя трябва да е била умряла или поне неподвижна на дъното по някаква причина. Иначе не виждам как може да стане това. Другия вариант е това да не са били анциструси :-(
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

Деян

Става въпрос за мъжкаря от аватара ми, мъртъв беше(от старост).

magutta

Какво да се прави, хубава рибка е била...

А колко е стандартната продължителност на живот на селектираните гупи в домашен аквариум? нещо някъде бях видяла, че сед 10-тото раждане женските се "повреждали"... това какво значи? около година? година и нещо? а за мъжките?

Деян

"Повреждането" се изразява в изкривяване на гръбнака и други подобни, това рядко се отразява на продължителността на живота.Имал съм такива гупи и те си живяха толкова колкото и здравите, дори дадоха потомство.Разбира се, има и изключения.Иначе живеят от 1.5 до 2.5 години.Може и малко повече, но това са изключения.

magutta


scorpcho

Здравейте на всички! Съжалявам ,че пиша веднага без да са прочел доста от нещата ама проблема сериозен. Имам един голям проблем значи меганачинаещ сам онзи ден има РД одъртях пак и за подарак получих аквариум с рибки. 30литра с нагревател,машинка за въздух с вътрешен филтър 2-3 растения(истински) и 2 изкуствени лампа малка около 20см и по дъното не много ситни песачинки и камъчета..та сложихме вода престояла поне в магазина така казали на приятелката ми ,която ми подари аквариума, температура 25 градуса и пускаме рибките ,които са 2 хелера, 2 гупи, 2 молинезии, 2 сомчета, 2 данио и 2 зебрички мисля такава е окраската  :-) и явно сам избързал ,но немога да си обясня за 3 дена ми умряха 5 рибки обаче не определен вид, а от всеки вид по една ,а живите неизглеждат да им е зле ... и това ако сме избарзали да ги пуснем преди средата да се подготви или нз от нещо друго ,защо умират по една от всеки вид , а да само хелерите се даржат още два ... ????

iek

Ако сте сложили рибите  в темперирана и престояла поне 1 ден вода, като сте ги аклиматизирали постепенно в новата среда, през тези 2 дни водата е била подържана с постоянна температура, не би трябвало рибите да умрат толкова бързо. Възможни причини-водата е съдържала хлорамин, който за разлика от хлора не може да се отдели толкова бързо, , аквариума е измит с някакъв миещ препарат и са останали следи от него, големи разлики във състава на водата от магазина и вашата ( някои търговци блъскат готварска сол в аквариумите ), просто рибите не са били читави. Тъй като става въпрос и за празненство има ли вероятност някой да е почерпил  и рибите? Възможно е да има и друго, за което не се досещам в момента.
Ако смятате, че първите 2 (и последната)причини отпадат, би трябвало да търсите компенсация от търговеца, който най-малкото ви е набутал прекалено много риби за един новостартиран аквариум, а не ви е обяснил, че е трябвало да изчакате "да се подготви средата за рибите". Има начин да се стартира аквариума и с риби, но човек трябва да е по-навътре в нещата. Междувременно четете раздела с въпроси за начинаещи и се въздържайте да купувате каквото и да било от този магазин, защото не е изключена следващата стъпка - да ви продадат още нещо-я лекарство, я нещо друго.

Similar topics (5)

32275

Публикации: 3
Прегледи: 3196

43122

Публикации: 17
Прегледи: 5814

27985

Публикации: 11
Прегледи: 5474

11176

Публикации: 16
Прегледи: 7596

57729

Публикации: 5
Прегледи: 1925