• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
01.04.2020 08:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Статия за глинените топчета

Започната от chandler, 14.07.2006 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

chandler

Тук няма да пиша от каква глина и как се правят глинени топчета.

Внимание начинаещи:
Глинените топчета се слагат от някои акваристи за подхранване на корените на растенията в аквариуми, в които има много растения, но няма достатъчно риби, които да ги наторяват. Други акваристи не слагат топчета дори в растителните аквариуми. В малки аквариуми и в такива с малко растения топчета изобщо не се слагат.

Топчетата не са нещо, което трябва да имате - те не са за вас. Когато имате такъв аквариум, тогава е време да помислите за топчета:Longanlon
Затова пускам темата в този раздел.
Мисълта ми е, че не е лошо да се напише статия за тези глинени топчета. Във форума има много отделни мнения по този въпрос, но няма нищо по-подробно (или поне аз не открих) и информацията малко се разминава. Например по отношение на времето за печене. Има и някои тънкости, които само хората с опит знаят.
Ако пък на никой не му се пише цяла статия, считайте тази тема за призив към всички, които имат опит с глината, да го споделят с другите съфорумци.
chandler

sho

на висока температура недейте - разпадат се много бързо :wink:

chandler

А като се оформят топчетата след колко време трябва да се слагат да се пекат. Някой наскоро беше писал, че трябвало да изсъхнат добре и тогава да се пекат. Кво ще рече това и къде да ги суша - на слънце, на сянка, на майка си... или?
chandler

kraltchev

И аз бих се радвал да има статия за глинените топчета.  100 пъти съм питал Рейвън как и що и всеки път прилежно забравям.

--Николай

Raven

ГЛИНЕНИ ТОПЧЕТА

Важно е топчетата да изсъхнат бавно, на сянка и на проветриво място, иначе се напукват още преди да ги сложите в фурната.

Аз след като ги омеся, ги слагам в някой тъмен ъгъл на стаята и си седят там поне 1-2 дни.
Другото важно е да се пекат бавно - като агне :lol:
Аз ги слагам във фурната на най-ниска температура и така поне 4-5 часа.
Така се получава нещо като жилав полуизпечен кирпич, който поставен в пясъка омеква и става нещо като пластелин; корените на растенията лесно го пробиват, но не се разкашква на прах и не вдига много мътилка при вадене.
Ако се получи правилно изпичането, такива топчета карат по две три години под вода без да се размият. Аз поне имам такива топчета.

Другото важно нещо е, че колкото повече неща се сложат в глината - толкова по-несполучливо става изпичането. Правил съм различни смеси, но когато сложа прекалено много хумус и други неща, топчетата се разпадат след изпичане.
Глината е необходим пластификатор - според мен трябва да е около 80%-90% от общата маса, иначе няма да задържи сместа стабилна.

Правих едни топчета, в които замесих повечко хумус, тор от калифорнийски червеи и кристалон и не стана добре.
След намокряне почти веднага се разпадаха и за това отидоха в саксиите на стайните растения.

Като правя топчета, гледам глината да е мазна и лепкава, обикновенно червените глини май са най-добри.
Белите са по-постни, а жълтата ми се струва малко суха.

Има една синьо-зеленикава глина - тя е най пластична.
Правя топчета с различна големина - от 1 до 3 см в диаметър - за различни растения.

Глинените топчета трябва да се забиват дълбоко под корените. Иначе може да се засмучат с маркуч при сифониране. Корените на растенията са доста големи - при ехинодорусите и криптокорините важи правилото за сухоземните растения, че колкото е отгоре, толкова е и отдолу.
Аз слагам топчето на избраното място и с показалец го набивам надолу поне на 5 см. Няма точна рецепта кога и по колко трябва да се слага - просто гледаш растенията как вървят и се преценява. Казват, че правилните топчета захранват поне 5-6 месеца, но всичко е въпрос на наблюдение.
Някой растения като криптокорините и ехинодорусите искат повече топчета, а за други, като дългостеблените, са достатъчни по 1-2.

На лотусите няма никакъв смисъл да се слагат топчета глина - не им действат!
Аз се мъчих с една нимфея няколко месеца така и накрая напълних плътно една саксийка с тор от калифорнийски червеи и хумус. Отгоре сложих два пръста ситен пясък и сега не мога да я спра.

Вече рецептите са по избор и фантазия - аз слагам Кристалон Лазур или Син,Тензо котейл, малко пресят хумус от пръст за саксийни растения и малко тор от червен червей. Калий няма смисъл да се слага, но съм слагал допълнително магнезиев сулфат.
Кристалонът е доста силен и ако се прекали е възможно корените да прегорят. Не знам точната доза, обаче. Слагам на око - около 5% максимум от общия обем на сместа - не повече!

Който не е работил с глина да знае, че като се месят топчетата е добре дланите и пръстите винаги да са мокри, иначе се залепва глината по кожата и става на кора. За това слагам една купа с вода и си мокря ръцете от нея, но не прекалено, за да не се разкашкат топчетата.
Останалото е като детска игра - омазваш се до ушите.

Другото много важно нещо е тези процедури да се правят по възможност, когато жената е на работа или на гости на майка си - щото нали...Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Longanlon

Ей такива статии обичам - живият опит.

Сега остава някой да я оформи и да я направи важна таз тема.

Направено!

Ilianidis

Мдаааа,аз като пекох направих следните грешки...смесих с повечко гр пръст-30%,пекох веднага и то на висока температура.След като се пекоха 2 часа бяха твърди като камък,но намокряйки ги веднага шупнаха и се разкаляха,та не правете като мен.Иначе на празен аквариум си ги засипах с грунд и сега растенията виреят чудесно,но ако трябва в пълен аквариум да ги заравям,докато ги натъпча и ще се разпаднат в ръцете ми.Ще тренирам по-нататък отново по другия начин.

chandler

Цитат на: "raven"
На лотусите няма никакъв смисъл да се слагат топчета глина - не им действат!
Аз се мъчих с една нимфея няколко месеца така и накрая напълних плътно една саксийка с тор от калифорнийски червеи и хумус. Отгоре сложих два пръста ситен пясък и сега не мога да я спра.

като се сади в такава саксийка дупки в саксията правят ли се?
chandler

Raven

за нимфеята по добре е да не се правят за да не изтича калта навън,тя си вирее добре в напълно анаеробна среда.
за другите растения е добре да има дупки защото предпочитат вентилация на корените.
аз ползвам обикновенни саксийки за стайни цветя- те си имат дупки на дъното.
току що домъкнах три лотуса от Велека заедно с количество тиня за саксииките им.
обаче егати черната гадна и смрадлива тиня- направо вони.
но явно им харесва.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

manolito

Здравейте! Може ли да се използва сива хума за приготвянето на глинени топчета? Тя е доста жилава , а пък и съдържа много полезни вещества.

Raven

слагал съм и хума,богата е на минерали,но много цапа водата- става като мляко и спрях да я слагам.
остана ми един плик чиста натурална хума,защото продават и козметична хума която е сразлични добавки и не става.
казвали са ми че ехинодорусите много обичат бучка хума в корените ,но аз обикновенно  нямам ехинодоруси и не съм пробвал.но е логично- те обичат калций и минерали.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

desislav69

сега и ако кажета това чудо на българския гений продава ли се някъде, защото аз бих си закупил

Birhan

А те могат ли да се сложат във филтъра?

OSRAM Team Bulgaria / Plovdiv

Trobata

Не е препоръчително да се слагат във филтъра понеже след време се разкашкват и става една ....

Stas

Няма смисъл да се слагат другаде, освен в корените на растенията, които се хранят от грунда. (Даже не на всички растения!)

igenov

Аз ги пека в микровълновата фурна без да ги суша - 30 мин. на 60% от мощността. Не се пукат и стават много корави. Все пак може да има значение и самата глина.

Borko7

Цитат на: Raven в 14.07.2006 22:10
ГЛИНЕНИ ТОПЧЕТА
Вече рецептите са по избор и фантазия - аз слагам Кристалон Лазур или Син,Тензо котейл, малко пресят хумус от пръст за саксийни растения и малко тор от червен червей. Калий няма смисъл да се слага, но съм слагал допълнително магнезиев сулфат.
Цитат

Raven, защо няма смисъл от калий?
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Raven

Калият се усвоява предимно листно стеблено,през корените усвояемостта му е по слаба.

Торовете за сухоземни растения които са с повече калий също са предвидени за пръскане а не за поливане.

Освен това аз предпочитам кореновата подхранка защото е по естествена и по безопасна,не предизвиква поява на водорасли и растенията я усвояват по пълноценно.

Това разбира се не е само мое виждане а е основна доктрина при системата на чичо Амано- той тори минимално във водата ,основно с калий и разчита на магическите си субстрати.

При листно стеблената подхранка във водата има риск от водорасли,но когато става въпрос за калий не е толкова опасно защото предозирането му не е толкова рисковано.

Все пак винаги трябва да се държи сметка в какво съединение е калият и коя е другата съставка.

Амано смята калият за един от най важните макроелементи и съветва да не се пропуска.
Освен това той съветва торенето да започва с калий,в новите аквариуми имам предвид.
След това постепенно идват другите елементи.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Borko7

Аз именно това почнах. Имам позва и някакъв субстрат в грунда, но листата станаха на точки и реших, че е липса на калий, та почнах да давам малко. Но искам да омеся и глинени топчета и се чудих защо не се слага калий в тях. Мерси.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

kuvert

Цитат на: igenov в 25.06.2007 11:11
Аз ги пека в микровълновата фурна без да ги суша - 30 мин. на 60% от мощността. Не се пукат и стават много корави. Все пак може да има значение и самата глина.

Подкрепям!
Правих няколко опита-с чиста глина,глина с кристалон,глина с хумус.Правя топчетата,нареждам в една чинийка от кафе и в микровълновата за 2 минути.Стават като камък.При потапяне във вода след половин час глината е омекнала.
Единственият проблем който срещнах е,че при топчетата с кристалон самият кристалон се разтопи от микровълните.Пое в глината,но дали е запазил свойствата си-незнам.Наложи ми се да вадя няколко растения-криптокорина,ехинодорус-корените им бяха засмукали здраво глината.В един от опитите бях прекалил с кристалона.Резултат-изгорели растения,зелена брада и мнооого ядове.Реших проблема с няколкодневна смяна на водата в големи количества-40-50%

bicho1976

27.05.2009 12:12 #20 Last Edit: 27.05.2009 12:12 by bicho1976
Незнам дали си струва да се правят тези топчета собствено ръчно след като се продават готови такива.Лично аз си вземах готови на JBL,все още не мога да предценя ефекта от тях,но мина едва седмица откакто ги сложих.

Живко

Един линк от архивите.
Може да се изрови нещо полезно, но колко е актуално....

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,273.0.html
Никой не се е родил научен.

JivkaGK

Цитат на: chandler в 14.07.2006 19:07

Внимание начинаещи:
Глинените топчета се слагат от някои акваристи за подхранване на корените на растенията в аквариуми, в които има много растения, но няма достатъчно риби, които да ги наторяват. Други акваристи не слагат топчета дори в растителните аквариуми. В малки аквариуми и в такива с малко растения топчета изобщо не се слагат.


И в този ред на мисли възниква въпросът "Как се вадят от водата?"  [:-}  *JOKINGLY*
Надявам се да няма страшни последици ако все пак са сложени. Охлювите се оказаха най-разпространения обитател в аквариума ( даже и ребата се скри). Надявах се с тези топчета да имам аквариум като показания. Взех повечко риби, сега охлювите се крият.

Paskalev

Имам работещ аквариум 80 литра с 5 неонки в него, мога ли да сложа глинени топчета или рибите са достатъчно за да ги наторяват?
Растенията също са доста: валиснерия, лимонофила, бакопа, анубиаси. Подходяща ли е употребата им и как се поставят при вече работещ аквариум или ще трябва да ги изкореня и после да ги посадя наново.
(rock)

anasarka

За тия растения можеш да минеш и без топчета
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

tomatomov197

Цитат на: Paskalev в 20.03.2012 17:05
Имам работещ аквариум 80 литра с 5 неонки в него, мога ли да сложа глинени топчета или рибите са достатъчно за да ги наторяват?
Растенията също са доста: валиснерия, лимонофила, бакопа, анубиаси. Подходяща ли е употребата им и как се поставят при вече работещ аквариум или ще трябва да ги изкореня и после да ги посадя наново.
Глинените топчета отстъпиха място на таблетките за корени .  За твоите растения не са подходящи , спокойно си ползвай течна тор при нужда , а рибките са ти малко и спокойно можеш да сложиш още 20 неона .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

VenusVicious

Хора, днес ще почвам да си подреждам аквариума и преди да си сложа грунда вътре искам да ви питам нещо: аквариумът е 60 л и в него планирам да гледам един чифт гупи, един мъжки хелер, 3-4 риби данио, един анциструс и следните растения - криптокорине, спираловидна(блатна)валиснерия, хигрофила(индийска водна звезда), вистария, воден шип....това в скобите са другите имена на тия растения...

Имам ли нужда от топчета и ако имам, някой да ми обясни каква точно да е глината и откъде да ги намеря тия торове.

Поздрави, Софи!

zariio

Нямаш нужда от глинени топчета.

crazzzy

Колеги здравейте, зная, че темата е стара, но да пробвам  :-) някой компетентен знае ли дали от глината на снимката могат да се направят глинени топчета за растенията, глината е червена за моделиране и може да се пече, предварително благодаря.


elsenior

И мен ме интересува дали става ......
Събуждам се с варненски чайки в бургаския си хотел; закусвам карнобатска гроздова с македонско мезе; шефът ми - павликенец - ни отпуска "габровски" премии, а колежката ми жужи на главата като русенски комар. В края на деня жадувам за нещо пернишко! Винкел!