• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 03:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Стартиране на 20л аквариум

Започната от svetto, 25.07.2011 19:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svetto

Здравейте!

От известно време се зарибих много по акваристика. За момента измъчвам една мъжка бета в 2л аквариум и реших, че вече е време да я преместя в по-голям аквариум. Четох доста из форумите, разбрах, че в по-малък от 50л аквариум трудно се постига нормален биологичен цикъл, но за съжаление не разполагам с място за толкова голям аквариум.

Накратко ще обясня с какво разполагам и какво смятам да правя и ще помоля ако откриете грешки да ме поправите. Предпочитам първо да питам и после да върша нещата отколкото да ги свърша по моя си начин и това да се окаже фатално после.

Аквариума ми е Hailea F20 - http://shop.zoomania.org/Akvaristika/Akvariumi/750602594-Hailea-HA-Akvarium-F20-Silver-20litra.html#content. (давам линкове към онлайн магазини понеже в момента нямам фотоапарат. Ако е забранено, моля модератора да ги изтрие). В него засега мисля да гледам бетата и да пробвам със скаридки. Четох, че щели да бъдат идеална закуска за бетата, но от риба до риба си има разлика според мен. По-нататък ако умре, мисля да си взема неонки или данио.

Притеснява ме малко лампата, която е само 7w, пък и е малка и ще свети в една точка. Имате ли предложения с каква да я сменя?

Филтъра ми се струва прекалено голям и прекалено китайски и мисля, че ще идва силен за този аквариум и ще създава голямо течение, а четох, че бетите обичат спокойни води. В стария аквариум имам помпичка за въздух с малка гъба от този тип - https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fshop.ebay.com%2Fi.html%3F_from%3DR40%26amp%3B_trksid%3Dm570.l2736%26amp%3B_nkw%3Dmini%2Bsponge%2Bfilter%23&hash=012c772301f6e3abf6a4d8ef351835dad18a1414 . Дали да сложа нея вместо филтъра, докато не си намеря по малък филтър? Гледах в ebay един hagen elite, пише че е за аквариуми до 3 галона, т.е. 10-на литра, но предполагам, че ще ми свърши работа.

За дъното имам JBL AquaBasis Plus 2.5л и кварцов пясък 2 кг. Смятам да го направя отпред 1 см от субстрата и 2см кварцов пясък а в задната част 2см субстрат и 3см кварцов пясък.

За декорация имам корен, малко камъни, които съм събирал и ако остане място смятам да си направя къщичка от кокосов орех.

Нагревателя ми е AquaEL Sn 15w без термостат, което се чудя дали ще е проблем...Термометъра ми е стъклен.

За водата имам подобрител Sera aquatan, Sera Toxivec и тест за амоняк.

За почистване имам магнитна чистачка и уред за сифониране.

Ето как мисля да направя стартирането: Слагане на грунда и пълнене с вода малко над грунда. Засаждане на растенията след два дена, инсталиране на техниката и пълнене с вода до горе. Четох за азотния цикъл и мислех да сложа гъбата от стария аквариум, но ме е страх да не взема да пренеса нещо вредно от там, та се чудя дали ще стане само с пускане на храна за рибки и колко трябва да сложа? Рибата мисля да я пусна след две седмици (ако още е жива естествено).

За поддръжка мисля да сменям по 5 литра вода всяка седмица, а гъбата да я изплаквам с вода от аквариума веднъж месечно. Предполагам, че ще е достатъчно.

И последно остана един важните въпроси - растенията. Трябват ми някакви видове възможно най-непретенциозни и лесни за гледане. За отзад ми трябват някакви високи, с които да скрия филтъра и нагревателя. Ако може да е нещо с по-дребни листа. Растение с големи листа май няма да стои много добре в този аквариум. За средния и предния план мисля да сложа само мъхове или нещо подобно на трева от типа на елеохарис. Ще се радвам да ми препоръчате някакви видове, които биха оцелели в условията, които съм описал. Тъй като съм от Шумен и тук по магазините продават съмнителни неща, приемам оферти за растения на лични. Надявам се, че ще преживеят доставката с куриер.

За момента не ми се занимава със система за CO2, въпреки, че си харесах една на hagen - http://shop.zoomania.org/Akvaristika/CO2/750603352-Nutrafin-Nutrafin-CO2-sistema-za-prechistvane-na-akvarium.html . Предполагам, че като се свършат консумативите, ще може да се ползва с разтвор от мая и захар в контейнерчето. Но засега мисля да мина без това. Видях, че има таблетки, които се разтварят във водата. Вършат ли някаква работа или са само за отбиване на номера? Гледах в ebay някакви китайски и на sera. Ако си взема такива трябва ли ми специално приспособление където да ги слагам, от рода на това във sera co2 start или мога да ги пусна свободно във водата?

Благодаря предварително на всички, които се отзоват на помощ!


peter_m

LИчи си че си чел и в общи линии всичко ти е правилно. За стартиране бих ти препоръчал да намериш някой колега и да вземеш от него вода втора употреба, така няма да чакаш цял месец. И за начало не се хвърляй на СО2 ... да тръгнат нещата и после ще решиш. Започни с непретенциозни растения.
Лошото на 20-те литра е че се ограничаваш много във видовете и броя на рибите които може да гледаш. А и реалната вода може да е по-малко.
Иначе аз лично бих си поръчал на някой от колегите да ми залепи един аквариум. За парите, които си дал за готов щеше да имаш няколко пъти по-голям аквариум ... пък все щеше да му намериш място.

Чакаме и снимки

Bolta

Цитат на: svetto - 25.07.2011 19:50
Филтъра ми се струва прекалено голям и прекалено китайски и мисля, че ще идва силен за този аквариум ...
Ако филтъра е Hailea BT200 е добър за аквариума ти. Това е най-малкият модел от тази серия на Хайлеа. Нищо, че е китайски. Ползвам тази марка от 2 години и досега нямам проблем с нито един от тях, а имам 4-5 ...от най-малкия до най големия. В комплекта има флейта, като я сложиш - няма да прави голямо течение на Бетата.
Цитат на: svetto - 25.07.2011 19:50
... и ако остане място смятам да си направя къщичка от кокосов орех.
Тези къщички принципно се ползват по предназначение. Добри убежища са за развъждане на някои видове риби, като Крибензиси, Анциструси...
В твоя случай, само ще ти заема място в аквариума, който така или иначе не е голям. Но пък, ако успееш да я сместиш и ти харесва...слагай смело.
Цитат на: svetto - 25.07.2011 19:50
Нагревателя ми е AquaEL Sn 15w без термостат, което се чудя дали ще е проблем...
По-добре си вземи нагревател с терморегулатор, за да си по-спокоен. Не че в момента ти е необходим де.
Не съм чувал за нагреватели на AquaEL без терморегулатор. Да не би е да е от тези с пластмасово покритие? От тях мисля, че имаше такива.
Цитат на: svetto - 25.07.2011 19:50
Ето как мисля да направя стартирането: Слагане на грунда и пълнене с вода малко над грунда. Засаждане на растенията след два дена, инсталиране на техниката и пълнене с вода до горе.
След като сложиш грунда, напълни аквариума с 1/3 от обема му и слагай растенията, след това пълниш до горе още на същия ден. Също така и включваш техниката. Няма смисъл, чак след два дни да правиш това.

ПП: Ако хобито те завладее, не вярвам да останеш само с това аквариумче, въпреки че казваш, че няма място за по-голям.
Даже в твоя град има колега от форума, който изработва аквариуми, а и не само... ;-)

svetto

Да, от пластмасовите е нагревателчето. Взех такъв понеже са малки като размер.
Благодаря и на двамата за отговорите.

Иначе днес разглеждах идеи за акваскейпинг и ми допадна този тук - http://www.sudeepmandal.com/hobbies/planted-aquarium/low-tech-planted-tank-guide/. Предполагам, че ще е необходимо доста време за да се постигне този ефект, но все пак да питам дали някой може да помогне с разгадаването на видовете използвани растения?

svetto

Ето какво се получи: https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg850.imageshack.us%2Fimg850%2F7146%2Fimg2104m.th.jpg&hash=5091403255d8057fb011f2ecd60e4cfb6fcaf1d7

Дано да потръгнат растенията. Засега съм със 7 вата осветление. Оставям го включено за 8 часа.

За обитателите почти се реших на варианта 5 неонки + 1 анциструс албинос и малко скаридки, дали ще са много при положение, че 20-те литра сигурно реално са към 15-16? Платите също ми харесват като вид, но не знам дали ще са добър вариант. Примерно 4 неонки и 2 плати?


iek

Малък ти е аквариумът за такива риби, особено пък анциструс, но в краен случай аз бих предпочел две плати пред "пасаж" неони. Най-добрият вариант са скаридите. Грундът ти е доста едър, дано това не ти създаде проблеми с аквабазиса. Растенията от аквариума, за който питаш, са E.parvula, M.pteropus, Anubias, Bacopa(?), Rotala (?). Разгледай аквариумите от конкурса на AGA, всеки участник е дал подробни данни за оборудване, растения и риби.

paolo6481

Здравей...градски!Добър старт си направил и приемлива подредба.По-късно сигурно ще има и размествания.Прави са колегите за анциструса че след време ще му отеснее аквариумчето.Моя съвет е -потърси 2-3 отоцинклуса да почистват.Симпатични рибета са и не надвишават 3-4см.Аз бих сложил неонките вместо плати.Не ти трябват живородки на този обем.Това при положение че ще слагаш и скаридки.Успех в начинанието!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

svetto

Ами ще има размествания най-вероятно като видя какво ще се получи с растенията. Иначе анциструса исках да го взема единствено с цел почистване, но щом има и вариант за нещо по-малко ще си потърся отоцинклуси. Благодаря за предложението!

svetto

И така...две седмици ме нямаше. Бях оставил филтъра пуснат за постоянно и осветлението за 7 часа през деня. Пуснах и мъжката бета, която имах отпреди. Бях я прежалил, но като се върнах се оказа, че е оцеляла. Реших да се спра на вариант с двойка бети, едно коридорасче и малко скаридки.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg535.imageshack.us%2Fimg535%2F8639%2Fimg3454i.th.jpg&hash=e1b4b9f0c3de5db706bf1d0d9cbc30175c360b20    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg571.imageshack.us%2Fimg571%2F4986%2Fimg3456z.th.jpg&hash=1318c38d5c0cb38eca0f861a468ea301ed33aded  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg827.imageshack.us%2Fimg827%2F6958%2Fimg3462s.th.jpg&hash=272dad64300f73c12c1dc8af5679ec6ac27a0043     https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg36.imageshack.us%2Fimg36%2F7246%2Fimg3467r.th.jpg&hash=fad3da28c3fbe565543e914e9c91f7a333e66b24    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg716.imageshack.us%2Fimg716%2F2104%2Fimg3474q.th.jpg&hash=55a3293247797086a717c9a7feda3d60551ccde8

Новите обитатели са вече два дена там. Засега мъжката проявява агресия само към женската бета.  Много е странно понеже от време навреме си стоят една до друга без никакви проблеми, но през повечето време само като я надуши, че е излязла от скривалището си и веднага я насмотава, гони я из целия аквариум и даже видях, че се опитва да я хапе. Скаридките не ги закача, само ходи до тях, но те като се размахат с дългите си мустаци и отстъпва. С коридорасчето само от време навреме се сдърпват, а то по цял ден не се спира. Само нагоре надолу, нагоре надолу или пък чопли нещо по дъното. Чудя се дали да го храня с нещо допълнително или то си намира достатъчно отпадъци по дъното? Имам едни гранули, които са за скариди, дали ще ги яде? И мога ли да очаквам бетите да се помирят или ще трябва да ги разделям?



Георги

Относно поведението на мъжката бета http://aquariumbg.com/fish.php?fish=316

svetto

Т.е. най-добре май да махна женската? Иначе ако взема още една женска, за да са две, мисля че ще стане пренаселено.. :-)

Similar topics (5)

44162

Публикации: 9
Прегледи: 4316

16454

Публикации: 0
Прегледи: 1832

5539

Публикации: 31
Прегледи: 16821

17732

Публикации: 2
Прегледи: 2488

42280

Публикации: 3
Прегледи: 3365