• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 00:31

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Имам проблем с пясъка или водата помощ

Започната от igriv, 24.11.2008 19:18

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

igriv

Вчера си напълних новия аквариум с сладка вода и пясък от морето и днес
като се вдигна температурата до 26 градуса и водата стана мътна.
Пясъкът е пресят и почти няма миди.
Съвети но нещо по лесно от смяна на пясък. :-(

manastar

Няма големи парчета миди а с големината на песачинки сигурно са доволно количество.Трябвало е да го тестваш с оцет.Освен това в нов аквариум ако не винаги то почти винаги в началото има помътняване.

kamos

Остави го малко на спокойствие, сам ще се изчисти.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Лора

Нормално е, в новостартиран аквариум, водата да е мътна. До няколко дни, ще се избистри.
Не е зле да споделиш големината на пясъка (фракцията) и евентуално, какво мислиш да гледаш в аквариума. Колко литра е? Растения, ще има ли?
Струва ми се, че този пясък няма да е подходящ за растения, както и за по- голям аквариум. След време, ще започне да смърди на "минерални бани". Това е от опит.
Така че, искаш не искаш след време сам, ще го смениш. :-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

igriv

Ами добре на спо коиствие но помпата нали си работи?

: 24.11.2008г 20:08ч
Цитат на: Лора - 24.11.2008 20:46
Нормално е, в новостартиран аквариум, водата да е мътна. До няколко дни, ще се избистри.
Не е зле да споделиш големината на пясъка (фракцията) и евентуално, какво мислиш да гледаш в аквариума. Колко литра е? Растения, ще има ли?
Струва ми се, че този пясък няма да е подходящ за растения, както и за по- голям аквариум. След време, ще започне да смърди на "минерални бани". Това е от опит.
Така че, искаш не искаш след време сам, ще го смениш. :-)
Аквариума е 250 литра, рибите и водораслите вече са вътре защото
старият 120 литра се счупи и стана мазало.
пясъкът е 3-4 милиметра
Риби- барбоси, кардинали, лабео, калихти, трехогастри, анцитрос.
Водорасли много различни.
Значи да сменям пясъка?
Знаете ли каде да намеря пясък във Варна на добра цена
че в тия магазини са луди  ]:->

Joro Vn

    Предполагам, че пясъкът е с подходяща фракция и е взет от място, което няма или поне се очаква да няма химични и биологични замърсители, както и тиня. За морски пясък според мен е достатъчно едно добро измиване с течаща вода, без обеззаразяване чрез изваряване или препарати. Измиването се прави извън аквариума естествено, най- добре в подходящ разплут съд /напр. леген/ чред постоянно "ручкане" под течаща вода. Целта е да се отсранят евентуално полепнали механични частици, който по- нататък ще замътят водата, и остраняване на едри органична остатъци- части от сухоземни растения или водорасли. Последното изплакване е желателно да стане без ручкане, само с течаща вода. Без да се отцежда напълно водата, пясъка се изгребва внимателно, по възможност с минимум движения, които водят до триене на частиците му една в друга. Следват аналогични обратни операции при поставянето му в аквариума, където е жалателно също да има някакъв предварително добавен обем вода. Останалите операции по декорирането също се извършват по възможност без излишно ручкане. Когато се приключи и с тях, водата, която до този момент е била в акварума, се изцежда с помощта на шлаух до възможния минимум. Добавя се внимателно нова вода до закриване на пясъка примерно с 10-на сантиметра. Наблюдава се дали тази вода ще помътнее. Ако да- повтаря се манипулацията с шлауха. Така до пълно избистряне- нормално е до 3- 4 пъти. Ако водата е бистра и не е предвидено да се добави вода от друг аквариум, продължава пълненето до предвидения обем на аквариума.
    igriv, помисли дали си действал по подобен сценарии или си манипулирал така, че имаш механично размътване. Според лични наблюдения пясъка в морето ни не е необходимо да се тества с някаква киселина. Просто там едва ли неподходящ пясък ще остане дълго време в някаква цялост на частиците си при това постоянно движение от вълните. Просто те ще го "смелят" за много кратко време. Евентуално помътняване би се получило от по- голямо количество мидени черупки в пясъка, и то ако те са в една такава "фаза", при която лесно се разрушават на много ситни частици. 

barabata

Да допълня че това помътняване на водата се получава много често при смяна на голям процент от водата ( нова налята вода ) и още по-сигурно ще се появи ако и в това време е сменен филтъра (пълнежа). Ако се остави на мира ще отмине за няколко дни, а ако има наблизо "стар" аквариум с стабилизирана вече вода и се добави от нея във мътния аквариум - помътняването се оправя много по-бързо ( пр имене се е оправяло за 5-6 часа, а съм имал случаи и по 1 седмица когато нямам стар аквариум или филтър населен с колонии от бактерии.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

igriv

Благодаря на всички за помаща.
Водата я оправих със sera aquaria cleaner. *YAHOO*
А това е аквариума  за сега.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2MN390.jpg&hash=6d0b23843147feb8ddf58a48eb1232a00dab2e89

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2MN5E9.jpg&hash=cb58208af351d51323de9ebe3f8c08d5036e3618

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx1fLUPJ.jpg&hash=24cd9432f45d2ddb12ea3386b8634d41d877410d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2MNuAA.jpg&hash=499df1cb14c7fe8f958cc0dbd4ac80139b41fd60

manastar

Много добре се е получил акварума.Продължаваи в същия дух.

Similar topics (5)

57866

Публикации: 6
Прегледи: 2780

12199

Публикации: 0
Прегледи: 1466

31617

Публикации: 1
Прегледи: 2320

47161

Публикации: 11
Прегледи: 4607

8527

Публикации: 7
Прегледи: 5481