• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:50

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Скаларена супа

Започната от iuli, 03.05.2016 07:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

iuli



1.
Колко време ти престоява водата? Възможно е дори и когато е престояла, достатъчно (поне едно денонощие, в открит съд, а не в затворен) и ако е с температурата на водата в аквариума (а не на стаята), когато я налееш наведнъж да ти се получи подобен проблем. За това аз я наливам на няколко пъти, и даже в продължение на няколко дена, като доливам по няколко литра. Другият вариант е да направиш капкова система, която да налее водата за няколко часа.

Гледам, че пише че живееш в Норвегия. С какво я обработват водата там? Ако е примерно с озон... просто хипотетично?

Като се има предвид, че рибите ти умират през седмица, а ти сменяш през месец, вероятно не е това причината за всички, но може да е била за някои, или да им се е отразила зле и по-късно да са умрели.

2. Виж хубаво, живите риби, дали имат някакви бели точки, дали няколко дена преди да умрат имат по-особено поведение, да се завират в ъгъла, да се свиват? Най-вероятната причина е някаква подобна болест. Увеличението на температурата постепенно до 32 градуса за няколко дена, може да помогне. А и по-принцип, можеш да увеличиш температурата на 28 градуса - ще им се отрази добре. Сигурна ли си, че денонощната амплитуда на температурата не е повече от два три градуса?



Публикациите са слети: 03.05.2016 07:56

Къде ти е термометъра, не го виждам. Това "около 26" градуса температура, ме притеснява. Скаларите са топлолюбиви.

Boqnov90

Здравейте. Както е казал Penta водата се сменя всяка седмица по 30%. Със съгурност има натрупана органика и водата е с много лоши параметри. Скаларйята първа е рефлектирала защото е най податлива на лошото качество на водата.

iuli

Не им обръщай внимание, на тия двамата, те така си говорят! Рибата ти въобще не е много и можеш да сменяваш водата и по-малко на месец - примерно една пета. Това е по-сигурно, че няма да я прецакаш, поради смяната. Даже може при това количество риба, и така както храниш мизерно (защото това е мизерно хранене, можеш да увеличиш и даже ще е добре на два пъти на ден по толкова), да сменяш по една пета на два месеца. Даже може и на повече. Единственото съмнение, което имам е дали тоя корен, дето си го сложила е истински мангров корен, блатно дърво или си взела някой корен от някъде и той гние бавно и тогава замърсява водата. Но пак не ми се вярва да е той причината при тия, смени, които правиш.

Penta

Цитат на: iuli - 03.05.2016 07:51
Другият вариант е да направиш капкова система, която да налее водата за няколко часа.

iuli  благодаря ти брат, така не се бях смял скоро. Честно, много рядко се намират добри вицове на тема акваристика. :buff:

iuli

Цитат на: Penta - 03.05.2016 08:40
iuli  благодаря ти брат, така не се бях смял скоро. Честно, много рядко се намират добри вицове на тема акваристика. :buff:

Радвам се за тебе братко, че си поживял за кратко щастливо, благодарение на мене!
Бай дъ уей - тридесет скалара, парчета по петнадесет см. и мало више в триста и шейсе литров аквариум, плюс тридесет тернеции, десетина коридораса, и някои други дребосъци, при смяна на водата тридесет процента на мецец - нямах нито един умрял скалар и нито една умряла тернеция за две години. А ти си говори, без да си виждал скалари.

Amev

За колко време се сменят 30% на 240 литра - капково ... И как се прави тази система ? Може да ни обясниш в една тема ,че и аз сменям дирекно от водопровода и ми измират риби и растенията не вървят . И го отдавам на хлора и други гадости във водата. Може да пуснеш една тема ,да не спамим тук.

Пс: ако може по бързо ,че днес ми е ден за смяна ...
Решил съм да пробвам с дъждовна тоя път и сега съм наслагал 10 туби по 11 литра вън на дъжда и използвам промоцията ,че вали днес .... Ама бавно се пълнят.

iuli

Цитат на: Amev - 03.05.2016 09:08
За колко време се сменят 30% на 240 литра - капково ... И как се прави тази система ? Може да ни обясниш в една тема ,че и аз сменям дирекно от водопровода и ми измират риби и растенията не вървят . И го отдавам на хлора и други гадости във водата. Може да пуснеш една тема ,да не спамим тук.

Не мисля, че спамим. Газовата емболия е нещо, което може да се случи при преминаване от по-бедна на кислород вода в по-богата, или пък обратно, или и двете. Не зная точно.

Ако в Швеция водата от водопровода се обработва с озон (хипотетично, не зная дали я обработват с озон, но може би и много вероятно е по-различно от България), тоя озон, при липса на органика във водата, може да остава в някакво количество. А дори и да не остава, след като окисли органиката, повишава Окислително-възстановителния потенциал. И когато налееш такава вода в аквариума, дори и да е добра за рибата, тя рязко повишава концентрацията на кислорода.

А рязкото повишаване на концентрацията на кислорода може да се случи, ако си загрял студена вода и скоро я налееш в аквариума. А в Швеция, водата по водопровода и хранилищата е май по-студена отколкото в България. От това нещо се получава газова емболия - на рибата и се образуват мехурчета по кръвоносната система, плавателния мехур и още господ знае къде. След това някои неща вътре в нея й се спукват. Това нещо се получава най-редовно с коридорасите, ако примерно водата в плика дето са транспортирани е била студена и след това ги сложиш в по-топла вода - дори и да направиш операцията бавно за половин час, пак някои коридораси, започват да се издигат нагоре. Това се получава май още повече, ако в плика, профилактично сложиш малко калиев перманганат за профилактична дезинфекция.

И ако не обърнеш внимание на коридорасите, че се издигат нагоре и не ги върнеш своевременно във водата, в която са си били, някои коридораси на другия ден, не могат да плуват, а са като камъни на дъното. По-късно умират.

Капковата система можеш да я направиш от един съд, на който отдолу му пробиваш дупка и слагаш маркуче за въздух с кранче за въздух и го регулираш. Слагаш го тоя съд над аквариума и нагласяваш водата да капе. Ако сложиш маркуче за въздух на принципа на скачените съдове, като капе, по стените му се образуват мехурчета, които се издигат по маркуча нагоре и го запушват периодично.
Колкото по-бавно, толкова е по-сигурно. Примерно за 240 литров аквариум, 70 или 80 литра можеш да налееш примерно за пет часа, но за десет или дванадесет е още по-добре. Все пак не мога да ти кажа колко е точно времето, защото аз не съм го правил по тоя начин. Трябва да го практикуваш и да видиш, кога вече нямаш проблеми, след смените. Аз наливам по пет литра наведнъж през зимата (ама водата която наливам е десетина градуса, като я размесвам с едно канче внимателно в аквариума), до двадесет литра наведнъж през лятото. Евентуално правя така няколко пъти на ден през няколко часа. И си пълня аквариума за няколко дена - не за десет часа.

С такава система, ако водата капе много бавно, даже няма нужда водата да престоява - стига да ти работят филтрите в аквариума и нагревателите да не допускат, температурата да падне. Евентуалният хлор в аквариума е много малко и своевременно се извежда.

Но бавното сменяне на водата по тоя начин има значение само за рибата. За растенията почти няма.



Публикациите са слети: 03.05.2016 09:58

Цитат на: Amev - 03.05.2016 09:08

Пс: ако може по бързо ,че днес ми е ден за смяна ...
Решил съм да пробвам с дъждовна тоя път и сега съм наслагал 10 туби по 11 литра вън на дъжда и използвам промоцията ,че вали днес .... Ама бавно се пълнят.

Абе ти си знаеш. Ама според мене, дъждовната има смисъл да се смесва с водопроводната, но само в някои райони, където водата е твърда. А в Сопот е мека.
Във Варна, Русе, Плевен, Павликени - може. А чиста дъждовна никъде не е добре. Прекалено е мека. Иначе въглеродния двуокис в такава вода е десет пъти повече от колкото във водопроводната. А пе-ха мерил ли си на дъждовната вода - под 6 е.

baygry

Моля четете преди да изпъквате със знания.Аквариума е на една година-симптомите са от един месец.Предполага се че  водата си е сменяна по един и същи начин.Също така е ясно че скалариите са си шведски,тоест свикнали са си на тяхната вода,без значение с какво я пречистват с озон или с лунна светлина..Щом си сменяте водата с канчета-не препоръчвайте капково напояване.Интересно е да видя закрепен 70-80 литров съд над аквариум...
Кристина,смяната на водата наистина е препоръчително да е седмична по 20-30%.
В този случай най-вероятно скалариите са ти болни от нещо.

rakim

Абе няма ли модератори тук??? Където видя написана някоя дивотия в този форум винаги излиза iuli ?! Не ,не сме виждали ,,скалар,, само ти си виждал тази ,,рядка,, риба.Проблема по темата е рядката смяна на вода в комбинация с големи риби в малък обем,Точка.Капково сменяне на вода....ако искаш да си избие сонда в двора за да може да си сменя водата с качествена такава за 150 л аквариум...Егати форума превърна се в пазар и пренаписване на нови правила в акваристиката.Забравих,вида и броя на рибите ти са много за този обем а филтрацията ти е.....никаква.Не знам как са живяли и толкова време .Всеки момент очаквам и някой да повика добрата фея и да оправи нещата.
540л Южна Америка

iuli

Цитат на: rakim - 03.05.2016 11:08
Не ,не сме виждали ,,скалар,, само ти си виждал тази ,,рядка,, риба.

А упс - и ти си виждал скалари, извинявай, че не се сетих първо за тебе. Пожелавам ти, да се научиш и как се гледат скалари. Животът е пред тебе - разполагаш с много време.

П.П. Между другото, нали знаеш, кво е казал Лотар Матеус:
"Българите вкарват два гола и се мислят за Меси, а нивото им е посредствено"

Деян

Колеги, спокойно бе... събрали сме се да си помагаме, кому са нужни нападки?  :-)

Amev

Имам и такава от влагоабсорбатора , тя е с пх7 според електрония пх метър , чакам да ми се напълнят и тубите и днес ще замеря и дъждовната ... Дано продължи да вали, че взе да поспира...

А за проблема със скалариите и аз за това се сетих със слаба филтрация , малката смяна ... Ама незнам .. Аз скаларии не гледам , може и газова ... Квото го каза да е. Успех с рибките.

Amev

Цитат на: iuli - 03.05.2016 09:44

Публикациите са слети: 03.05.2016 15:58

Абе ти си знаеш. Ама според мене, дъждовната има смисъл да се смесва с водопроводната, но само в някои райони, където водата е твърда. А в Сопот е мека.
Във Варна, Русе, Плевен, Павликени - може. А чиста дъждовна никъде не е добре. Прекалено е мека. Иначе въглеродния двуокис в такава вода е десет пъти повече от колкото във водопроводната. А пе-ха мерил ли си на дъждовната вода - под 6 е.
Пак четеш стари данни ... Беше мека едно време , когато в училище ни даваха и хапчета за гуша..
Сега си е средно твърда с Gh>14 и Kh което варира от 6-8-10. Пх във водопровода е 7,5. Правиха ни канализацията миналата година , с пречиствателна станция и всичко както си му е по евро проект. И даже я завършиха за радост.. Не като в повечето градове където се изпълнява същия проект и е до никъде..

Цитат на: baygry - 03.05.2016 11:00
...Интересно е да видя закрепен 70-80 литров съд над аквариума...
Имам пространство над тавана , високо е 1 метър до покрива ... Там е и бойлера скрит .. Мисля да сложа 2 бидона .. Ама трябва да дупча плочата , за тръбите и ще стане номера .. Тамън ще е отлежала вода .. А ако дупна и керемидите може и дъждовна да събирам.

iuli

Цитат на: Amev - 03.05.2016 12:25
Пак четеш стари данни ... Беше мека едно време , когато в училище ни даваха и хапчета за гуша..
Сега си е средно твърда с Gh>14 и Kh което варира от 6-8-10. Пх във водопровода е 7,5. Правиха ни канализацията миналата година , с пречиствателна станция и всичко както си му е по евро проект.

Не съм чел никакви данни. Мислех, че понеже си планински район, водата ти е най-вече от поройните дъждовни води, плюс някоя река. И що е станала по-твърда, да не би да са хванали някоя по-голяма река?

Amev

Мнезнам от къде идва в интерес на истината , от стара планина имаме две реки .. Леевица и Манастирска , ама до колкото знам идва от завода водата ,а те навярно са хванали от река Стряма .. Която не е малка. Имаме и два язовира през които минават двете рекички ..

Similar topics (1)

9207

Започната от biol


Публикации: 3
Прегледи: 1526