• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:07

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Силикон и ПВЦ?

Започната от the_Saint, 03.02.2009 22:25

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

the_Saint

Здавейте, чувал съм, че силикон не хваща на ПВЦ, а за един проект ми трябва да залепя камъчета към ПВЦ. Някакви идеи? *dontknow*

chaykov

ПВЦ е доста широко понятие...
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят. Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп!



https://s1.postimg.org/43tluyw8fj/aqua.jpg[/url]

abaro

Силикона е материал които има адхезия (лепи се) към много гладки, непорьозни материали - напр. стъкло, фаянсови плочи, стъкло и също така стъкло. Той затова е измислен. Това че разни "пишман" майстори го ползват навсякъде, не го прави универсално лепило.
Към PVC-то всъщност може да се лепи само PVC и то със лепило за PVC.
В твоя случай, ако искаш да залепиш някакви камъчета към PVC, може да пробваш с аквариумен силикон, но трябва да си наясно че това е временно. Ще минат няколко месеца и камъните ще почнат да се отделят. Има материали които ще залепят камъчета към PVC но те са опасни за аквариумните обитатели и растенията.
Избора си остава твой.
Успех в експериментите!
http://picasaweb.google.com/adbaro/ACacatuoides
http://picasaweb.google.com/adbaro/AViejita
[smg id=241 type=link align=left width=88][smg id=285 type=full align=left]

proventuss

За лепене на и към пластмаси, камъни, строителни материали, въобще всичко без стъкло, метал или фаянс/непорести материали/ задължително се ползва неутрален силикон/по типа на втвърдяване/.
Различава се от ацетатния по това, че не мирише на оцет като ацетатния, има слаба алкохолна миризма/ако пише "алкокси" на тубичката. И естествено е по-скъп. Въобще много хора се лъжат, като четат "универсален", което изобщо не е така.

miTko

Потърсих в нета за този силикон и ето какво пише тук на последния ред:

http://www.parketimilanov.com/index.php?option=com_content&view=article&id=107%3A2011-05-28-13-19-21&catid=1&Itemid=11

"връзки между елементи от PVC и стъкло" !!!

Proventuss, според теб това може ли да е вярно, защото ако е, става интересно!
Разни мои АКВАРИУМИ 

proventuss

Вярно е, и затова много хора не знаят разликата между ацетатни и неутрални силикони.Ацетатните са идеални за непорести повърхности, като стъкло, алуминий или фаянс.Ето защо са добри за направа на аквариуми.Опитай се обаче да си фугираш дограмата, бетон, дърво, мазилка, ПВЦ,  след това ще го издърпаш целия от край до край, т.е. липсва адхезия към порести повърхности. Ацетатните, или т.н. универсални с добавка на фунгицид стават вече санитарни, издържащи на действието на мухъли и плесени, развиващи се в баните и тоалетните, но пък са неподходящи за лепене на аквариуми, защото фунгицида убива микроорганизмите.Тук е мястото да въведа понятията "нискомодулен" и "високомодулен" и твърдост по Шор, по името на човека, измислил скалата за твърдост на еластомерите. Нискомодулен означава, че силикона се "разтяга" като ластик или от
плюс минус 50%. При високомодулните този процент е 25, или тези силикони са високоякостни, като именно това е целта при аквариумите, да издържат напора на стотици килограми вода. Шор е измислил скалата за твърдост на еластомерите от 15 до обикновено 70, или колкото цифрата е по-ниска, толкова е по еластичен еластомера, това се изисква при движеши се фуги, но е вече друга тема. Обратното, при високо число вече говорим за голяма твърдост, подходяща за добри лепилни свойства. Ако имаш интерес, мога да продължа лекцията по-нататък.

Асен Евгениев

Цитат на: proventuss - 23.11.2011 20:38
Ако имаш интерес, мога да продължа лекцията по-нататък.

Давай нататък, това е полезна информация. *DRINK*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

proventuss

И още нещо: когато лепиш порест с непорест материал, избора е само един: неутрален силикон. Например, периметър на дограма, ПВЦ с мазилка. И друго: въпреки глупостите, които пише на етикетите 100%силикон ит.н. има един друг фактор, производителите, за да спестят пари, вкарват в продукта пълнители и разтворители, за да компенсират пълнителя и да е силикона по-течен.  След втвърдяване на продукта и съответно изпарение на разтворителя, се наблюдава едно "свиване", което при нискобюджетните силикони достига до 10% губене на първоначалната маса, което е недопустимо, при качествените е едва до 3%. Тоест плащаш ниска цена, но после губиш една десета, каято се изпарява. Въобще, извода за мен е: никога не си купувам силикон от хипермаркет, и особено на промоция. В света има достатъчно много фирми, които изцяло работят на ишлеме, купува се 1000 тона прозрачна суровина и ти правят каквото си поръчаш, кеф ти универсален, кеф ти санитарен, кеф ти за аквариуми. За непрофесионалиста всички силикони са еднакви, както за мен, например всички аквариуми са еднакви.
: 23.11.2011г 21:09ч
Съвет: винаги гледайте сроковете на годност, при моите за ацетатните са 27 месеца, или за Dow cornig 881 в момента са съответно 12.2012 за прозрачния и 01.2013 за черния, докато за неутралния са 12 месеца и често в магазините има такива с изтекъл срок. За ацетатните това не е проблем докъм 6 месеца след изтичане на срока, докато за неутралните след 3 месеца не втвърдяват и са повече като маджун. И понеже неутралните не са известни на широката публика и са по-скъпи са често с изтрити срокове. Ееех, колко палета със  силикон сме изхвърлили.....

Similar topics (5)

5373

Публикации: 16
Прегледи: 6587

19274

Публикации: 18
Прегледи: 51241

12708

Публикации: 8
Прегледи: 4415

40083

Публикации: 3
Прегледи: 2878

47768

Публикации: 15
Прегледи: 7002