• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Сифониране без смяна на водата

Започната от tedybb, 15.08.2017 23:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tedybb

Другари помагайте ... от скоро имам аквариум, малък 60 литров и хич не се оправям с почистването. Имам 15 рибки - гупи, неонки и анциструси и 4-5 растения. Основният проблем, който виждам е със сифонирането. за 20-те процента смяна на вода на седмица, немога да изрина това което е по дъното. Може ли някой да ми каже дали има вариант (с помощта на някаква техника), дъното да се сифонира, водата да се филтрира и след това да се връща пречистена в аквариума.
Благодаря предварително на отговорилите !!!

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

geshi

Сменяй повече вода, 40% да речем! По скоро не си направил правилно течението в аквариума. Аз на два метра аквариум чистя дъното доста рядко.

nicco

При нормално хранене и адекватна филтрация дори не е нужно да се сифонира всяка седмица.Много храна и слаба филтрация вероятно.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

tedybb

Благодаря за отговорите *privet*

Penta

Съгласен съм с всичко което са казали колегите. И все пак на въпроса дали съществува такава джаджа :

https://www.aliexpress.com/item/1pcs-Siphon-Cleaner-Aquarium-Gravel-Battery-Fish-Tank-Vacuum-Pump-Water-Filter/2012684468.html

Amev

Има , даже я имам ... слагам и вата в чорапа и пак нищо не прави ;) някъде дълбоко в шкафовете е !

tetra

 За голямото количество отпадъци причините може да са следните. Прекомерно много и често хранене при което голяма част от храната остава. Ново стартиран аквариум,  не повече от три месеца, и в грунда все още не са се заселили всички микроорганизми преработващи отпадъците  в храна за водните растение. Все още слабо развити водни растения не успяващи да усвоят вредните отпадъци. Слаба филтрация или аериране на аквариума.
Мерките за подобряване са следните. Намаляване дажбите и храненето през ден(само и от един човек), докато добием представа колко и какво ядат.(рибите са животни понасящи най леко гладуването, и дори и тримесечен глад не би и навредило толкова колкото останките от храна превръщащи водата в супа, без кислород) Смяна на по голяма част от водата, от една трета до половината всяка седмица с отлежала питейна вода минимално една седмица. Подобряване на осветлението създаващо предпоставки за по добри условия за развитие на водните растения.

geshi

Съгласен съм с всичко, но една седмица да престоява водата? Каде държите тия бидони?

Tony_JB

И как точно една седмица го изчислихте?

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

tetra

Налейте едно шише вода и ще видите, че са необходими няколко дни докато разтворените в нея газове се отделят по стените като малки мехурчета. До пълното им изчезване ще са необходимо още няколко дни. Най безопасната за нас вода е питейната. Тя е складирана в специални резервоари и преди да се отправи във водопроводите се обработва с различни химически средства за да се запази докато пристигне във водопроводите до нас. Без тези препарати водата би се вмирисала като в някое затворено шише за по дълго. Тези консерванти обаче действат негативно на нашите любимци, и след една седмица са напълно отстранени, ако водата е във отворен съд.
Тия факти се потвърждават неоспоримо, когато започнете да размножавате рибите, или искаме да удължим живота и, но не и в случвайте когато целите ни са единствено да ги удържим  живи.  *privet*

bustama

Водата е много интересно нещо. Щото има различни води, нали - с две думи, тази в мрежата е ташак. Това не е вода. :-)

tetra

Темата е започната от любител и най безопасният и лесен начин за него е използването на питейна вода, след едноседмично престояване, без да има нужда от никакви бюджетни препарати, и скъпи подобрителни. Както и професионалисти решили да размножават риби приспособени към качеството на водата от крана ни. Ако обаче искаме да разширим арсенала на размножаващите риби, които имат изисквания към води различни по химичен начин от питейната ни естествено трябва да потърсим друг вариант.
Темите за проблеми и измиране на рибите при смяна на водата са многобройни. И всички действат по един и същи начин. Започват химичен анализ на аквариумната си вода но не и на водата която използват при смяната. Естествено, че водата в аквариума ще е добра защото след няколко дни, нагреватели  филтрите и еко системата нормализират нещата.

geshi

Абе колега стига глупости, 95% от колегите сипват от чешмата направо, без да имат проблеми. От ден първи сипвам от чешмата директно, а съм гледал почти всичко дето може да се намери по магазините в Бг.

tetra

Ако целта ти е рибите да са живи, е нормално. Ако си поставиш за цел да отгледаш елитни екземпляри и започнеш да ги размножаваш няма да е достатъчно.

Similar topics (5)

14002

Публикации: 13
Прегледи: 9016

4627

Публикации: 8
Прегледи: 3202

48678

Започната от bukito


Публикации: 4
Прегледи: 2438

3321

Публикации: 31
Прегледи: 17934

40096

Публикации: 5
Прегледи: 3078