• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.02.2020 09:09

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Сифониране без смяна на водата

Започната от tedybb, 15.08.2017 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tedybb

Другари помагайте ... от скоро имам аквариум, малък 60 литров и хич не се оправям с почистването. Имам 15 рибки - гупи, неонки и анциструси и 4-5 растения. Основният проблем, който виждам е със сифонирането. за 20-те процента смяна на вода на седмица, немога да изрина това което е по дъното. Може ли някой да ми каже дали има вариант (с помощта на някаква техника), дъното да се сифонира, водата да се филтрира и след това да се връща пречистена в аквариума.
Благодаря предварително на отговорилите !!!

NO CARRIER


Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

geshi

Сменяй повече вода, 40% да речем! По скоро не си направил правилно течението в аквариума. Аз на два метра аквариум чистя дъното доста рядко.

nicco

При нормално хранене и адекватна филтрация дори не е нужно да се сифонира всяка седмица.Много храна и слаба филтрация вероятно.
200l. Victoria
240l. Malawi Mbuna
320l. Placidocromis,Aunocara

tedybb

Благодаря за отговорите *privet*

Penta

Съгласен съм с всичко което са казали колегите. И все пак на въпроса дали съществува такава джаджа :

https://www.aliexpress.com/item/1pcs-Siphon-Cleaner-Aquarium-Gravel-Battery-Fish-Tank-Vacuum-Pump-Water-Filter/2012684468.html

Amev

Има , даже я имам ... слагам и вата в чорапа и пак нищо не прави ;) някъде дълбоко в шкафовете е !

tetra

 За голямото количество отпадъци причините може да са следните. Прекомерно много и често хранене при което голяма част от храната остава. Ново стартиран аквариум,  не повече от три месеца, и в грунда все още не са се заселили всички микроорганизми преработващи отпадъците  в храна за водните растение. Все още слабо развити водни растения не успяващи да усвоят вредните отпадъци. Слаба филтрация или аериране на аквариума.
Мерките за подобряване са следните. Намаляване дажбите и храненето през ден(само и от един човек), докато добием представа колко и какво ядат.(рибите са животни понасящи най леко гладуването, и дори и тримесечен глад не би и навредило толкова колкото останките от храна превръщащи водата в супа, без кислород) Смяна на по голяма част от водата, от една трета до половината всяка седмица с отлежала питейна вода минимално една седмица. Подобряване на осветлението създаващо предпоставки за по добри условия за развитие на водните растения.

geshi

Съгласен съм с всичко, но една седмица да престоява водата? Каде държите тия бидони?

Tony_JB

И как точно една седмица го изчислихте?

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

tetra

Налейте едно шише вода и ще видите, че са необходими няколко дни докато разтворените в нея газове се отделят по стените като малки мехурчета. До пълното им изчезване ще са необходимо още няколко дни. Най безопасната за нас вода е питейната. Тя е складирана в специални резервоари и преди да се отправи във водопроводите се обработва с различни химически средства за да се запази докато пристигне във водопроводите до нас. Без тези препарати водата би се вмирисала като в някое затворено шише за по дълго. Тези консерванти обаче действат негативно на нашите любимци, и след една седмица са напълно отстранени, ако водата е във отворен съд.
Тия факти се потвърждават неоспоримо, когато започнете да размножавате рибите, или искаме да удължим живота и, но не и в случвайте когато целите ни са единствено да ги удържим  живи.  *privet*

bustama

Водата е много интересно нещо. Щото има различни води, нали - с две думи, тази в мрежата е ташак. Това не е вода. :-)

tetra

Темата е започната от любител и най безопасният и лесен начин за него е използването на питейна вода, след едноседмично престояване, без да има нужда от никакви бюджетни препарати, и скъпи подобрителни. Както и професионалисти решили да размножават риби приспособени към качеството на водата от крана ни. Ако обаче искаме да разширим арсенала на размножаващите риби, които имат изисквания към води различни по химичен начин от питейната ни естествено трябва да потърсим друг вариант.
Темите за проблеми и измиране на рибите при смяна на водата са многобройни. И всички действат по един и същи начин. Започват химичен анализ на аквариумната си вода но не и на водата която използват при смяната. Естествено, че водата в аквариума ще е добра защото след няколко дни, нагреватели  филтрите и еко системата нормализират нещата.

geshi

Абе колега стига глупости, 95% от колегите сипват от чешмата направо, без да имат проблеми. От ден първи сипвам от чешмата директно, а съм гледал почти всичко дето може да се намери по магазините в Бг.

tetra

Ако целта ти е рибите да са живи, е нормално. Ако си поставиш за цел да отгледаш елитни екземпляри и започнеш да ги размножаваш няма да е достатъчно.

NO CARRIER

Когато водата минава през аератора на батерията, се насища с кислород от въздуха и "хлорът" се изпарява. Докато я занесеш до аквариумите вече почти няма следи от него. :-)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tetra

Каквато и вода да вземем, без разлика от къде е тя, не е годна за директна подмяна на аквариуманата ни вода.
Защо !?????
Ще го бесня за последен път и повече няма да дискутирам.
Вземете вода от кладенец, вода от капчука, или чешмена, или от някой кайнак. Налейте я в едно шише. След няколко дни ще забележите, че по стените му се образуват множество малки мехурчета, който се изпаряват за няколко дни, преминават във въздуха. Тази вода налята в аквариума предизвиква микро разкъсвания във вътрешните органи и кожата на рибите след отделяне на въздушните мехурчета.
Аерирането и, допълнителното насищане на водата с разтворен въздух . Провеждането на химически анализи няма да установят този феномен.
Като вземем в предвид и факта, че от време навреме в чешмената вода се поставят различни дезинфекциращи вещества, и вярваме, че те отстраняват с аериране, теорията за директна смяна от чешмата е в полза единствено на продаващи рибите.

NO CARRIER

Този феномен си има просто физическо обяснение и НЕ РАЗКЪСВА вътрешните органи, защото просто няма как да влезе там.

Въпросните балончета са разтворените във водата газове. Ако налееш вряла вода, балончетата ще са много по-малко отколкото ако налееш студена.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

geshi

Аз не разбирам как е възможно да напишеш такава глупост, а и да вярваш в нея. Ако е истина, то всички които наливат така да са с някакви разкъсани риби. И пак се чудя, ти познаваш ли някой с 300-500 + аквариум и ако може да се включи и да каже каде държи 15 туби, два бидона или там в каквото държи водата седмица време, за да не мъ се разкъсат рибите.

a__andreew

Здравейте, факта, че пием тази вода директно от водопровода  и сме останали живи  е показателно за грешната теза. Иначе би трябвало на всички да са ни разкъсани коремите.

Tony_JB

Както колегата по-горе каза зависи и от температурата на водата.
В моя случай като визирам че зависи се има предвид че имам помещение за рибите ми,но има само студена вода. Ако правя смените директно от чешмата е ясно какво ще се случва с температурата,плюс че също мисля че в студената вода се натрупват повече и задържат вещества.
И пак в моя случай да имам бидон 500 литра в който затоплям и аерирам водата и добавям на Сахем препарат Сейф за да не стане гаф.
Като цяло гледам Дискуси и това е причината да ме е страх от рязка промяна в температурата. Но на аквариума в къщи си сменям от чешмата, първо защото топлата е ОК и второ защото са ми само големи Дискусите в аквата и уж по стабилни.


Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

geshi

Колега, ти това с 500 литровия бидон го правиш за да не ти се разкъсат рибите, или?

Tony_JB

Геши правя го ако въпросът ти е към мен, го правя както вече обясних за да не бутна студена вода само в аквата, защото в помещението нямам топла.
Сещай се като на Дискусите ми температурата е 30 и правя чести смени с ледена вода какъв ще е ефектът.

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

geshi

Аз се сещам защо, но мислех, че смяташ че колегата е прав за разкъсването на рибите, за това питах.

svetliopp

Аз от 10 години гледам цихлиди и сменям вода от чешмата и досега не съм имал проблеми.

Tony_JB

Може ако въпросът е още актуален да погледнете това клипче. Изработих си това пособие и ми върши работа,но аз го ползвам за голи аквариуми и не мога да дам информация дали ще е ОК за грунд.Има малко заигравка докато си нагласиш нещата но става.


Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

tetra

Моля сменящите водата направо от чешмата да споделят какви риби са размножели, и селекционирали. Ако имат само един аквариум, та дори и да е хиляда литри и обичат често да смеят колекцията си, е безсмислено наистина да си правят труда да използват престояла вода. Но ако са си поставили за цел каквато имах аз, (и я осъществих) да размножат неонките или други по специални риби ще разберат за какво става на въпрос. 

Tony_JB

Аз тука не виждам да си написал нещо по основната тема!
Ако искаш да си бистриш политиката по разкъсването на риби след смяна на вода що не отвориш нова тема и да чакаш някой да ти отговори какви,колко и как разкъсани риби е размножил.
Мисля че тук темата не е тази?

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

Lightning_boy

Колеги от доста време следя темата и забелязвам, че се получава някакво четкане, обаче никой нищо конкретно не споменава. Та да си питам аз.
1. Какъв ще да е този феномен, който пък началника NO CARRIER казва, че си има просто физическо обяснение? За газова емболия ли говорим или съм твърде далеч от истината?
2. Може ли Tetra да обясните, какво  точно имате предвид под развъждане с чешмяна вода и това какво следва като размножаване? Променя се нещо по гена на рибата? Получават се деформации, смърт?

Относно темата. Също в моите аквариуми сменям директно от чешмата. Досега проблеми не съм имал. Много по-удобно ми е и в същото време доста по-малко се ангажирам.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

NO CARRIER

Ами то не е феномен. Колегата го е написал, сякаш е нещо необяснимо. С повишаване на температурата се освобождават разтворените във водата газове. Да, могат да полепнат по хрилете на рибите, но пък и рибките се движат, имат хрилни капачета с които допълнително да създават воден ток и да не позволяват мехурчетата да се задържат дълго време.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tetra

Когато започваме с акваристиката първият ни етап е да поддържаме водата чиста. Второто стъпало е да не ни измират масово рибките, и ако това го постигнем имаме чувството, че сме безпогрешни. Когато обаче се опитаме да размножим някоя рибка и естествено започваме с гупите. Но скоро се убеждаваме, че поколението ни няма качествата на пройзводителите, защо ли се получава така. След това преминаваме на първите хайверни риби и започваме с даниото. Колко риби ни оцеляват от възможните стотици зърна хайвер? Когато обаче се опитаме да размножим тетрите разбираме колко  е дълбок водата и, че от акварелистка нямаме хабер.

Tony_JB

Аз пак да питам дали темата е "Сифониране без смяна на вода" или развъждане на тетри?

Изпратено от моят Lenovo P2a42 с помощта на Tapatalk

700л Дискуси,Рамирези,Конго Тетра,Родостомуси,Червен Неон, L-183;201;213
70л Молинезия Велифера,Плати,Червен Хелер,Червен Неон

danielm

Относно сифонирането - без смяна на вода е като да сложиш ла_но на вентилатор. Цялата органика се вдига и с нея се скапва водата. Ако има амоняк или нитрит в аквата - то той е в грунда и като сифонираш без да отиде в канала ...

tetra

Очевидно е, че няма начин да не сменяме водата. Спора възникна дали добавената вода може да е направо от чешмата. Да може зависи от целта която сме си поставили.

danielm

Знам за какво е спора и за какво е темата. Относно спора - спор няма и много предирчиви обитатели са развъдени с вода от чешмата, кладенеца, капчука, снега и т.н. Не е проблема в количеството на газовете и мехурите по стените и рибите, в някой водоеми има повече разтворени. С времето излиат само газовете, останалото остава. Та ... важното е не винаги колко е разтворено, а какво.

baygry

По мое скромно мнение,мехурчетата образуващи се по стените на съда в който съхраняваме вода нямат,или имат пренебрежимо малко влияние върху рибките.Спора е безсмислен.Между другото развъдени с чешмяна вода-коридорас палеатус,панда,пигмеус,килита-7-8 вида,псевдомогил фурката,оризиас воворае, и т.н... *DRINK* *DRINK* *DRINK*